Skočiť na obsah

Posadnutosť diablom a exorcizmus


Sniper

Odporúčané príspevky

Včera večer som pozeral film V moci diabla, ktorý bol o nejakej mladej študentke do ktorej sa "prevtelilo" niekoľko démonov. Film bol inšpirovaný skutočnými udalosťami, ktoré sa odohrali niekedy v 70-tych rokoch. Začalo to tým, že v jednu noc ju ako keby prišlo dusiť, to prežila, ale neskôr začala vidieť namiesto ľudí všelijakých démonov, neskôr chytala záchvaty, kŕče a pod.

 

Trailer na film je tu (zachytáva dosť z atmosféry).

 

http://www.youtube.com/watch?v=lSy7DldFdUI

 

Filmu sa nechcem venovať, ale dej súvisí s témou (preto som ju dal do Paranormálnych javov). Keď to s ňou išlo dole kopcom a nikto si nevedel s ňou rady, tak sa o ňu začal starať jeden farár, ktorý bol presvedčený že je posadnutá diablom (to si myslela aj ona). Počas jedného vyháňania toho diabla zomrela. Film je vlastne o tom, že farár bol odsúdený za neúmyselné zabitie a po celý film prebiehalo súdne pojednávanie (prerušované scénami z posadnutia dievčiny). Tu ma zaujala jedna vec, že obžaloba za pomoci lekárov tvrdila, že žiadne posadnutie to nebolo, ale že trpela zvláštnou formou epilepsie ku ktorej sa pridala aj akási psychóza a aj schizofrénia, takže bola vlastne ťažko psychicky chorá (čo odštartovalo jej stav obžaloba nevedela vysvetliť, pretože ešte donedávno bola normálna). Samozrejme obhajcovia farára tvrdili, že bola posadnutá.

 

Čo si myslíte o posadnutosti démonmi a exorcizme? Máte osobné (snáď nie) skúsenosti alebo ste o niečom takom počuli? Herečka Jennifer Carpenter, čo hrala tú posadnutú, svoju úlohu zahrala perfektne, človek fakt nevedel či je tak chorá alebo naozaj posadnutá.

 

Skutočná udalosť

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

v každom prípade exorcizmus a diabol zamestnáva ľudstvo dosť podstatne ... myslím, že nie je rok, keď neprebehne novinami prípad, kauza, čosi o tom, ako skončilo smrťou vyháňania diabla ... amatérsky ho vyháňa kdekto, kto sa cíti byť povolaný, a tie prípady sú občas desné

je jedno kde vo svete, diabol je zrejme všade.

 

okrem iného nedávno som čítala a dnes zrovna spomínala článok o hlavnom vyháňačovi diabla z Vatikánu, ktorý sám objavil za svoje pôsobenie 70 000 prípadov posadnutia diablom ... Ako sa diabol odvážil preniknúť aj tam, neviem, ale vyháňač to tvrdí, a vo Vatikáne sú na to odborníci ...

ja neviem, či posadnutie diablom je ... je ?

 

Diabol prenikol aj do Vatikánu, tvrdí hlavný exorcista

 

Diablovi sa už podarilo preniknúť aj do katolíckej cirkvi a priamo do Vatikánu. Tvrdí to taliansky kňaz Gabriele Amorth, ktorý už 25 rokov pôsobí ako hlavný vyháňač diabla vo Vatikáne.

 

Osemdesiatpäťročný katolícky kňaz za ten čas podľa vlastných slov odhalil okolo 70 000 prípadov posadnutia diablom. Teraz tvrdí, že diabol už prenikol aj do samotného centra katolíckej cirkvi a čoraz častejšie sú ním posadnutí aj kňazi.

 

Čítajte viac: http://www.sme.sk/c/5281003/diabol-prenikol-aj-do-vatikanu-tvrdi-hlavny-exorcista.html#ixzz0kpQ65BfI

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ten kto neveri v existenciu pekla, diabla, a podobneho ma tuto otazku vyriesenu smahom ruky.

Pokial ale ich existenciu akceptujem(e), tak potom je celkom realne, ze posadnutost je mozna, a tym padom je logicke, ze existuje aj exorcizmus.

 

Na jednej strane to zvadza k argumentacii, ze posadnutost je vlastne akakolvek dusevna porucha, ktoru si ludia nevedeli vysvetlit inak. Na strane druhej, tieto javy sa vyskytuju nielen v krestanskej kulture, ale su spate s ludstvom od nepamati.

 

Osobne si nemyslim, ze exorcizmus je daco, co vzniklo samoucelne, ako mocensky nastroj cirkvi.

 

To je asi tak vsetko co k tomu mam.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Mňa zaujíma to, či posadnutosť sa dá racionálne vysvetliť, či skutočne ide o psychickú poruchu alebo je za tým naozaj niečo paranormálne.

 

Nadprirodzené veci, teda všelijakých démonov vraj môžu vidieť tí čo berú drogy alebo ťažkí alkoholici. V kombinácii s nejakou duševnou poruchou (schizofrénia) alebo neurologickou (epilepsia) môžu nastať javy ako v tom filme. Ale čo zdraví ľudia u ktorých takéto symptómy začnú z ničoho nič? Iste, aj zdravý človek môže zrazu takto ochorieť, ale aj tak, sú veci, ktoré medicína nedokáže vysvetliť.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

neverim v nic take ako posadnutost diablom alebo nejakou tajomnou silou

 

v stredoveku odsudili kazdeho epileptika ci psychicky choreho cloveka za posadnuteho diablom ... nemam co dodat k temam vyhanania diabla a podobne, toto hovori za vsetko...len sa casom stal z toho nejaku kult, vytvorili sa sekty, a pokracuje sa v niecom, co uz davno bolo vysvetlene..

 

a je otazne co si pod pojmom diabol predstavuje cirkev...ked mam chut spachat nieco cim porusim desatoro, tiez sa to da nazvat ze ma nahovara diabol...tak? filmy s touto tematikou zobrazujuce ludi v neprirodzenych polohach, vsak to sa deje s kazdym epileptikom ktory preziva silny zachvat ... az na to ze vo filme je to podane samozrejme extra prehnane, sialene, odstrasujuco..

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

V kombinácii s nejakou duševnou poruchou (schizofrénia) alebo neurologickou (epilepsia) môžu nastať javy ako v tom filme. Ale čo zdraví ľudia u ktorých takéto symptómy začnú z ničoho nič? Iste, aj zdravý človek môže zrazu takto ochorieť, ale aj tak, sú veci, ktoré medicína nedokáže vysvetliť.

 

Medicina zatial nedokaze vysvetlit ani spustace epilepsie, alebo schizofrenie.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

bigotným ľuďom ako spúšťač stačí čokoľvek ... každý jeden prípad, ktorý sa zjaví v tlači, je podobný

spúšťače sú rozdielne, ale všetko ostatné zostáva rovnaké.

stačí, keď jeden bigotný označkuje niekoho za voľnejšie mravy, za migrenózne záchvaty, za epileptické kŕče, za akékoľvek niečo, čo niekto v danej spoločnosti považuje za neštandardné ... bigotní nie sú len náboženský fanatici a diabol má v dejinách človeka veľkú moc, v akejkoľvek podobe a v každej spoločnosti

zaujímalo by ma, ako rozoznal pán hlavný exorcista tých 70 000 nakazených

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

iste, za bársčo.

pred časom bol kdesi prípad, že vyháňali diabla v Rusku, jedna slečna ho vyháňala z druhej, ktorá z nich bola vlastne psychicky chorá ... na to veľké vyháňanie vyháňaná umrela

v rumunsku nedávno rádové sestry vyháňali z mladej dievčiny diabla, pod vedením kňaza, aj do toho umrela ... umučili ju na smrť

zaujímavé, že mladé ženy majú v sebe diablov akosi častejšie ... alebo sa to iba zdá ?

mám doma jednu knihu, kde sa okrem iného zaoberajú javom posadnutia a exorcizmom a konkrétne jedným exorcistom z írska, / írsko je čo sa týka kňažských a rádových podivných praktík od veľmi dávna populárne, nielen v poslednom čase ... /, ktorý síce nemá až toľko diablov na konte ako vatikánsky, ale už od pohľadu vyzerá tak odhodlane, že každý slušný diabol dobrovoľne opustí svoju obeť ešte než sa do toho pán exorcista pustí naplno

popisujú tam niekoľko jeho prípadov ... bigotným sa možno aj stať, ľudia sú ovplyvniteľní ... niekde rodina vedela, že je to epilepsia, ale on napriek tomu chcel vyháňať diabla, aj vyháňal

niekde stačilo, aby dievčina v zrejúcom veku častejšie pokukovala na chlapcov, a rodina ho volala sama

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Mňa zaujíma to, či posadnutosť sa dá racionálne vysvetliť, či skutočne ide o psychickú poruchu alebo je za tým naozaj niečo paranormálne.

 

podla mna vsetko ma svoje vysvetlenie a paranormalita neexistuje.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ak máte možnosť tak si pozrite ten film a hlavne záver v stajni (vyskočilo z okna a utiekla do stajne). Tam sa z nej splašili kone ako keby vycítili že niečo nie je v poriadku. Ak posadnutosť je prejavom psychickej choroby dá sa vysvetliť aj to prečo obeť hovorí hlasmi démonov, ktorí "sú v nej"? A prečo sa obeť divoko zmieta v kŕčoch keď prebieha exorcizmus?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

zaujímalo by ma, ako rozoznal pán hlavný exorcista tých 70 000 nakazených

 

to rozoznanie by ma ani velmi netrapilo, ked nieco clovek robi, tak sa po case vo svojej praci vyzna lepsie ako ostatni. ten pocet moze pripadat nafuknuty, ale rovnako moze ist aj o vsetko mozne druhy negativneho posobenia, co znamena ze ide nielen o posadnutia diablom, ako ho pozname z filmov ... to by potom Vatikan vyzeral ako liecebna epileptikov.

 

inak zaujimavy je v tomto smere rozhovor s patrom Eliasom Vellom. Zaujimave je aj jeho vyjadrenie, ze stvarnenie vo filmoch je kupodivu celkom verne :lol:

http://www.katnoviny...ublicistika.htm

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

AXEL..nie vsetko co vidis vo filme koresponduje so skutocnostou :lol:

 

Ja som vychádzal zo skutočností, ktoré boli doložené viacerými prameňmi a nie jedným zhliadnutím amerického trilleru. Na tom filme ma zaujalo, že sa snažili racionálne vysvetliť čo sa jej vlastne stalo, ale neskôr nastali veci, ktoré nedokázala ani veda vysvetliť a o tom je táto téma.

 

 

Ešte v súvislosti s elfantom ma niečo teraz napadlo, ale nebudem rýpať :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Uz si rypol, tak kludne dokonci Obrázok

 

Inak otazka ktoru si polozil je odsudena na nezodpovedanie, lebo odpoved neexistuje. Resp. existuje, dokonca aj racionalna, ale tu zase racionalisti za taku povazovat nebudu, tak je to patova situacia.

 

Niekde bol pekny text o takomto dacom, asi v tom zmysle, ze racionalisti jednoducho nemozu ani uznat existenciu niecoho takehoto, lebo by potom museli upustit od zakladov, na ktorych stavaju svoje uvazovanie ... alebo by sa museli zblaznit Obrázok

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Kazdy ma pravo na svoj nazor a netreba nikoho zatracovat alebo nejak sudit. Su to veci ktore sa nedaju ani z jednej strany dokazat.

 

Ja si nedovolim napisat ze je posadnutie diablom hlupost, nemam dovod neverit, ale ani nechcem nejak bezhlavo verit. Je vela veci ktore su len vecou viery, nie su dokazatelne a "zdravym rozumom" nepochopitelne.

 

Som skor racionalne zmyslajuca, branila som sa vestbam a veciam podobnym. Ale ked nastane situacia ked je kazdy rada dobra. Cloveku nikto nedokaze pomoct a vtedy hlada cokolvek co mu zachrani zivot.

 

Moja sestra ked bola mala bola urieknuta, nikto jej nevedel pomoct a potom prisla nejaka babka a pomohla. Hned ked odisla, setra si sadla a zacala sa hrat. Bola som este mala ked sa to stalo, Ked mi to neskor rodicia, tiez racionalne zmyslajuci povedali nebol dovod neverit, neklamali ma.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Sokratov vyrok Scio me nihil scire - Viem, ze nic neviem je priznacny aj pre tuto problematiku. Da sa sice chapat ako vykrik skeptika nad vlastnym obmedzenim, ale rovnako je mozne to vnimat ako poznanie, ze poznanie ma svoje hranice v danom casopriestore, popripade aj pre vecnost. Odmietanie, alebo ignoracia poznania, alebo dokonca potieranie niecoho, co je za jeho hranicami, nie je poznanim, ale obrana obmedzeneho ducha pred niecim, co nie je schopny pochopit, a tym padom aj akceptovat co i len jeho existenciu.

 

Stredoveki ucenci pouzivali termin horror vacui - strach z prazdnoty, ktory aplikovali na niektore javy vo fyzike. Daco podobne existuje aj v mysleni cloveka, "prazdne miesta", ktore nie je schopny vysvetlit prijatelnym sposobom, sa snazi zaplnit cimkolvek, len aby neostali prazdne. Niekedy aj potieranim ich existencie Obrázok

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Uz si rypol, tak kludne dokonci :lol:

 

No dobre, že z teba by bol výborný exorcista, ty si už toľkých vyhnal... :)

 

Inak otazka ktoru si polozil je odsudena na nezodpovedanie, lebo odpoved neexistuje. Resp. existuje, dokonca aj racionalna, ale tu zase racionalisti za taku povazovat nebudu, tak je to patova situacia.

 

Keď racinonalista racionálne vysvetlí akýkoľvek druh posadnutosti (diablom) tak nemám dôvod mu neveriť. V tomto prípade spomeniem keď tá posadnutá Emily Rose mala halucinácie(?), videla namiesto ľudí démonov (je to aj v tom traileri), prečo videla práve démonov? Prečo nevidela anjelov alebo niečo podobné? Tie videnia vlastne odštartovali celý proces. Ak by videla niečo iné, teda niečo eo by nenaháňalo strach tak by určite z toho nezcvokla.

 

 

Moja sestra ked bola mala bola urieknuta, nikto jej nevedel pomoct a potom prisla nejaka babka a pomohla. Hned ked odisla, setra si sadla a zacala sa hrat. Bola som este mala ked sa to stalo, Ked mi to neskor rodicia, tiez racionalne zmyslajuci povedali nebol dovod neverit, neklamali ma.

 

No vidíš, síce urieknutie nemusí hneď znamenať posadnutosť, ale máš s tým osobnú skúsenosť.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Dakujem za uznanie, ale oni sa vacsinou vyhnali sami Obrázok

 

Presne si to teraz vystihol, najracionalnejsie vysvetlenie posadnutosti diablom je to, ze dotycnu osobu posadol diabol. Samozrejme na diagnostikovanie je dobre mat poruke odbornika, lebo vselico moze vyzerat ako posadnutie a pritom je pricinou daco ine.

A je po dileme ... az na to, ze racionalista ti to takto nikdy nevysvetli.

 

Inak, pokial nepojdeme do extremu, tak urcite sa vacsina z nas stretla s clovekom, v pritomnosti ktoreho mala velmi zly pocit, necitila sa dobre, a snazila sa co najskor zmiznut. Su ludia, ktori vyzaruju zo seba negativnu energiu, alebo ju dokonca beru od druhych. Kludne to moze spadat do tejto kategorie, aj ked ide o "lahsie" pripady.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Robim uz dlho s roznymi ludmi a fakt je ze po niektorych pracovnych rozhovoroch som byvala na smrt unavena. Kolegy mi vtedy vysvetlil ze taky clovek ani nevie ze je vlasne upir, nefrci na krvi, ale z clovka vycicia energiu. Teraz sa mi to uz stane menej, no neviem ci je to tym ze pracujem s innou skupinou ludi. Priznaky su nicim nepdlozena unava a neutichajuca bolest hlavy. Hlava ma inak nebolieva.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov