Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Navyse je to cele postavene na tom, ze spojit hlasovanie o niecom s doverou vlady je nejaky absolutne neferovy pristup. Akoby az teraz nasi novinari zistili, ze take nieco existuje a uplne klasicky kukaju ako bager na tvrdu hlinu. Ze na topkach su z veci inych nez je podprda Judinyovej vyburani sa ani necudujem, ale toto sa tyka velkej casti aj v inych mediach.

Taketo hlasovania su standard v demokraciach.

VZDY sa tykaju kontroverznych tem, kde nebola mozna dohoda.

VZDY sa tykaju veci, kde ma PM alebo hlavna vladna strana iny nazor, nez zvysok vlady.

VZDY sa s doverou vlady spaja nieco ine a nesuvisiace.

VZDY to dava poslancom moznost si vybrat medzi existenciou vlady a trvanim na svojich predstavach.

A rovnako VZDY existuje moznost, ze dovera nebude vyslovena.

Dobre rano, Slovensko.

Zverejnené

tyso pokial viem, dzurinda odmietal navrhy sas na dohodu...

a po dalsie..radicova v brusseli slubila nieco na co nemala mandat...jej chyba...robila to iste co robi kindermanazment vo firmach...naslubuje vedeniu hory doly aby boli spokojni a potom "doma" dupe ako male dieta nech jej to splnia

Zverejnené

a neodsuhlasil nahodou minuly rok parlament euroval? aj s hlasmi SaS?

Zverejnené

tyso pokial viem, dzurinda odmietal navrhy sas na dohodu...

Nespocivala ta "dohoda" v pristupeni na postoj SaS? :bingo:

Myslim ze aj navrhy na dohodu z opacnej strany boli tiez dost jednoznacne. Ak jeden vravi ANO, druhy NIE, tak kompromis typu "anonie" neexistuje.

Najsilnejsia vladna strana, z ktorej bola aj premierka teda urobila to, co sa v demokraciach v takychto veciach robi - dala urcite ultimatum, kde si poslanci a strany mohli vybrat, ci uprednostnia svoj pojstoj v jednej zalezitosti, alebo celkovo pretrvanie vlady. Netreba tento pristup demonizovat.

Co sa tyka slubu v Bruseli - pokial sa nemylim, tak slubila nieco v zmysle svojich pravomoci - nepodpisala predsa nejaku dohodu, na co by nemala mandat, vsak? A hlasovanie o eurovale prebiehalo plneo vramci ustavy.

Takze chce to klud a nohy v teple - nebudeme predsa ocakavat, ze PM si necha parlamentnym hlasovanim schvalit kazdu vetu :hmmm:

Tak isto - premier reprezentuje krajinu na vonok, ako aj vladu a hovori v jej mene. Preto nie len moze, ale musi davat vyjadrenia a sluby - a rovnako vramci zakonov sa musi doma snazit svoje predstavy presadit. Je to bezny a standartny pristup k demokraciach.

Zverejnené

pink o tom nic neviem...ak mas nejake info, postni link

xeno...navrh bol ze sas podpori docasny euroval a nie trvaly...dzurinda zamietol...

co sa tyka slubu...ako moze premierka, ktora vie ze ma vo vlade stranu ktora je zasadne proti eurovalu (aj sdku bola pred volbami, zazracne na to zabudli) vyhlasit ze presadi euroval na slovensku? toto ked spravila, sama si podpilila konar pod sebou

Zverejnené

nokia, to su len sulikove plačky po rozliatom mlieku. Co sa realne dialo : Sulik sa v lete zatal a cele leto sa hladal kompromis, a radicova do toho skutocne vlozila nesmierne vela. Sulik odmietal, zacal menit nazor minuly tyzden ale to uz bolo neskoro, dohody co sa dali vyrokovat o mesiac skor uz nesli spravit. Sulik pri vyjednavani totiz prepalil moment ked to este slo spravit. Minuly tyzden uz dostal jasnu ponuku, mohol dostat komisiu ale ziadne pravo veta a ziadne zaruky ze sa nebude jednat o dalsom navyseni. Ber alebo neber. A nezobral. V čase keď už padlo politické rozhodnutie ostatných strán že sa nenechajú dalej vydierať, aj za cenu konca vlady. Sulik nepochopil medzinarodne dosledky svojho konania ( jedno z nich je aj to ze sa rozhodovanie zmeni na kvalifikovanu vacsinu, Sulik tak oslabil vsetky male staty. )

Zverejnené

robi sa z toho halo akoby bez toho eurovalu prisli kobylky a zozrali celu europu...pri zostavovani vlady uz vedeli ze SaS nepodpori euroval...a stale sa snazili hrat hru, ze ich ukecaju...

politruci sa hraju svoje hry a neriesia realne problemy...ked raz povedali ze nepodporia euroval, preco ich vydierali s podporou vlady?

a sa tu pise ako si SaS znicila svoj koalicny potencial...hlavne ze ked KDH polozila vladu kvoli zmluve s vatikanom, na to sa zabudlo a zas ich tahali do vlady :bingo: myslim ze SaS si nic neposrala tymto

tu je na to dalsi pekny nazor

http://blog.tyzden.sk/foster/2011/10/12/16-hlupakov-a-iveta/

Zverejnené

nokia, to predsa nie je tajomstvo. Teraz sa nehlasovalo o zriadeni eurovalu, ten uz rok funguje a uz pomahal irsku a portugalsku. Hlasovalo sa o len o zvyseni penazi v nom ( dovod bol ten ze euroval ziskal nizsi rating ako sa planovalo a tak mal menej penazi na poziciavanie ako sa cakalo pri jeho zaozeni. Dokladali sa len peniaze aby vedel pozicat planovanych 440 mld EUR )

A sulik pred rokom sice prskal ale schvalil euroval. To je inak dalsi mytus ze SDKU otocila kabat, radicova aj miklos hovorili jasne ze su proti pozicke grecku ale za euroval. Jedno aj druhe dohodol este Fico ale ratifikovalo sa to za po volbach.

napriklad http://dnes.atlas.sk...grecku-zamietli

cize by som povedal ze mas trochu jednostranne informacie :bingo:

Zverejnené

nokia, hladala som nieco na nete, ale chce to viac prace, lebo dristov o eurovale je vela, ale tohorocne veci o jeho navyseni prekonali v pocte clankov minuly rok...

tak ako pise tyso, tak to bolo..

Zverejnené

xeno...navrh bol ze sas podpori docasny euroval a nie trvaly...dzurinda zamietol...

Ale to by sa Sulik musel ist dohodnut s Merkelovou, Sarkozym a dalsimi 20 krajinami, ktore chceli trvaly euroval s vacsimi pravomocami.

Sulik sa chcel dohodnut, ze bude suhlasit s niecim, co ale nikto nechcel? To je dohoda o com? Dzurinda ani Radicova si nevymysleli aky ma byt EFSF, takze ak chcela SaS suhlasit s jeho inou formou - mali sa dohodnut s tymi, ktori o tejto forme rozhodovali. Je to plac nad nespravnym hrobom.

Ak by totiz aj SDKU "suhlasila" s tym, co chcela SaS - nijak by to nepomohlo. Neodsuhlasili by trvaly euroval a neodsuhlasili by euroval so sirsimi pravomocami (aj na zachranu bank, co Sulik stale odmietal). Takze to nebol nijaky navrh na kompromis.

Zverejnené

xenocide, lenze radicova sa snazila najst dohodu aj u merekelovej a nieco aj dohodla. Lenze Sulik to hned zamietol, nasledne sa Radicovej nedivim ze s tym sekla. Ked to nejde, tak to nejde. Predstava Sulika ze Radicova bude vsetky jeho napady vyjednavat v EU je viac ako megalomanska, mal jednu sancu a tu zmaril. Viac ju nedostal.

Zverejnené

tyso, pink...ok, o tomto som mal slabe info...vdaka za dovysvetlenie...

ako vidim, vsade su rozne podane informacie a politici si to otacaju ako sa im to hodi...

ja stale ale suhlasim s nepodporou eurovalu, takze SaS u mna ma bod...to ze povalili tuto vladu mi je u prdele...aj tak bola nahovno :bingo: vladnut stylom "lebo fico" sa neda 4 roky

• Pridať bod 1
Zverejnené

ja stale ale suhlasim s nepodporou eurovalu, takze SaS u mna ma bod...to ze povalili tuto vladu mi je u prdele...

Tak ale potom sa nemas na co stazovat.

Padla vlada, ktoru si aj tak nechcel. A euroval bude, v takej forme ako sa urcilo, pretoze je nezmysel, aby nejaka mala strana nejakej malej krajiny urcovala Nemecku ci Francuzsko, co si mozu dovolit robit so svojimi peniazmi. SaS ma "moralne" vitazstvo spocivajuce v tom, ze umoznili prijat euroval, zhorsili renome slovenska a umoznili strane negujucej vacsinu ich programu ziskat rozhodujuci vplyv.

To nie je ani pyrrhovo vitazstvo. To je ekvivalent vitazstva paulusovej armady pri stalingrade. Ti boli tiez zasadovy jak prasa a neustupili ani o krok.

Zverejnené

tomu sa hovori sice blby ale zasadovy :bingo:. Euroval je realita, mas na vyber ale vladu kde sa dalo pozerat na euroval zo skepsou a snazit sa presadzovat nase predstavy ( napriklad to ze nema sluzit na plosne zasahy, teda hladat spojencov v nemecku a v dalsich krajinach a robit skutocnu politiku) a vladu, ktorej je to uplne jedno a schvali cokolvek z Bruselu ( to je to co robil Pociatek a Fico, ich priority boli len domace) .

A ty zasadovo hovoris ze ked nemozes zastavit celu EU, tak nech je radsej horsie. Fajn, zasadove ale blbe.

Zverejnené

Tak ale potom sa nemas na co stazovat.

nejaka mala strana nejakej malej krajiny urcovala Nemecku ci Francuzsko, co si mozu dovolit robit so svojimi peniazmi.

1) O nicom takom, ako o hovoreni, co mozu nemci a francuzi urobit so svojimi peniazmi predsa euroval nieje. Oni predsa mozu sanovat svoje banky aj bez eurovalu, ci? :bingo:

2) Tak potom zrusme nutnost jednotneho hlasovania vsetkych krajin.. lebo v sucasnosti je moznost volby len iluzia, podobne ako tomu bolo za socializmu. Diktujuceho vychodneho brata sme vymenili za zapadneho.

EU sa hra nieco, cim uz dlho nieje.

• Pridať bod 1
Zverejnené

no , nie celkom. Nemci svoje banky mozu sanovat ale spanielske uz nie.

A to druhe, jednotne hlasovanie bolo teraz zneuzite Sulikom a zrejme on prideme. Pretoze v situacii ked ustavna vacsina poslanov SR chcela schvalit euroval bolo jeho neschvalenie len vnutropolitickou hrou. A tak nam zapalky do ruk nepatria :bingo:

Bohuzial.

Zverejnené

xeno aj tyso...fungujete stylom ze vlada vas vytiahne niekam...vlada by v rozumnej krajine mala byt na to, aby tahala krajinu ku lepsim casom, vytiahla ludi z nicoho do niecoho...

ale nasa parodia na vladu to nedokaze, preto kto si nepomoze sam, nepomoze mu nik, ani radicova, ani fico, ani astar seran :bingo:

som zasadovy a je mi jedno kto vladne...fungujem tak aby som sa mal dobre vdaka sebe, nie vdaka im...euroval som nechcel, ale ked ho schvalili, nepojdem sa obesit, budem si dalej fungovat ako ja chcem...akurat som vdaka tomu zistil, kto v nasej politike ma gule na to povedat bruselu nie...

suhlasim s darkom, jednotne hlasovanie je nahovno, ked nas aj tak nutia hlasovat za to co chcu...EU ako taka je projekt dobry...ale v rukach tych politikov co to je teraz, to dopada velmi zle...

Zverejnené

nuz ja radsej volim tych co maju rozum, gule sa mi zdaju prilis nedostatocny predpoklad :bingo:

A este k hlasvovaniu : Vcera som videl na blogu dobry priklad. V polsku v 18 storoci mal v parlamente kazdy slachtic praco veta ( teda to co teraz v EU ), vysledok bolo rozobratie polska nemeckom a ruskom. V anglicku ma panovnik pravo veta a moze rozpustit parlament ked sa mu nepaci zakon. A este nikdy to nepouzil.

Keby sme nase pravo zablokovat EU setrili pre skutocne vynimocnu situaciu a vtedy ked na podobny krok by bola celonarodna podpora, tak by to malo zmysel. Ak vsak nie sme schopni sa spravat rozumne, tak zmena na vacsinove hlasovanie sa da ocakavat. Slovensko tym strati, budeme moct hlasovat proti len to to bude prd platne. Skutocne je to zmena k lepsiemu ?

Zverejnené

myslis si ze sa SDKU a Fico dokazu postavit voci niecomu proti EU? pochybujem ze by si na to trufli...na to su slabe politicke figurky

nasi politici maju rozum...ako si nahrabat...to ma prestalo bavit a volit mensie zlo sa mi uz tiez nechce :bingo:

Zverejnené

no , nie celkom. Nemci svoje banky mozu sanovat ale spanielske uz nie.

A to druhe, jednotne hlasovanie bolo teraz zneuzite Sulikom a zrejme on prideme. Pretoze v situacii ked ustavna vacsina poslanov SR chcela schvalit euroval bolo jeho neschvalenie len vnutropolitickou hrou. A tak nam zapalky do ruk nepatria :bingo:

Bohuzial.

Zneuzite hlasovanie? To je co za termin? Sulik a SaS boli celu dobu proti eurovalu a v sulade s tymto nazorom aj zahlasovali. Aky ma vlastne vyznam hlasovanie, ked sa vsetci musia s grimasou tvarit, ze suhlasia s tym, co pani v Bruseli dohodli..navzdory svojmu nazoru. Take hlasovanie ma uplne rovnaky vyznam, ako vobly pred 89 - je uplne zbytocne.. a len sa tu vytvara falosna idilka, ze sme vsetci jednotni a so vsetkym suhlasime.

edit: A o nic sme neprisli..toto hlasovanie len ukazalo, ze sme nijaku taku moznost nikdy nemali.

Zverejnené

myslis si ze sa SDKU a Fico dokazu postavit voci niecomu proti EU? pochybujem ze by si na to trufli...na to su slabe politicke figurky

Myslim, ze tu ma niekto prehnane iluzie o postaveni Slovenska vo svete. To by vazne malo Slovensko diktovat zvysku EU co tato ma robit? Bez ohladu na to, kto bude vo vlade, je to nezmysel. Rovnako akoby mala slovenska vlada brat pri stanovovani rozpoctu nazor miestneho zastupitelstva nejakej dediny na ukrajineskej hranici - a dat tomuto zastupitelstvu pravo veta.

Z tych 780mld EUR pripada 27% na Nemecko, 20% na Francuzsko, 17% Taliansko, 12% Spanielsko - teda len za tieto krajiny to je 592mld EUR. Ich penazi. To sa ma slovensko postavit proti tomu ako budu tieto krajiny vyuzivat svoje vlastne peniaze? :bingo:

Mozeme sa diskvalifikovat zo spolocneho rozhodovania a nechat ich, nech sa nabuduce rozhoduju sami, bez nas - a my, bez moznosti zasahu, budeme niest akekolvek dosledky.

Alebo mozeme robit to, v com spociva politika - velmi dlhe, opatrne, pomale a neiste jednania.

No predstavovat si, ze bude nejak "statocne stavat proti Europskej Unii" je cista fikcia.

Zverejnené

Nuz ak mas pocit ze hlasovanie je o vysloveni nazoru, tak ani hlasovat nemusel :bingo: Jeho nazor sme poznali. To o com bolo hlasovanie bolo o zodpovednosti a schopnosti predvidat dosledky svojich rozhodnuti.

Zverejnené

Vstupom do EU sme sa dobrovolne vzdali samostatnej zahranicnej politiky. Radicova nemala mandat napr. ani nato, aby v nasom mene odobrila intervenciu NATO v Libyi.

EU dnes funguje ako konfederacia statov, na cele ktorej stoja a ktoru vedu najvacsie, najludnatejsie a ekonomicky najsilnejsie staty. Ci sa to niekomu paci alebo nie.

Ak tie male a bezvyznamne staty im budu do toho kecat a protivit sa ich planom, povedie to nie k tomu, ze si tie male vysluzia respekt, ale ze ich tie velke z rozhodovania uplne vylucia. Teda to, co uz teraz navrhuje Barroso

Chyba Radicovej nebola ta, ze spojila hlasovanie s doverou vlady, ale ze sme hlasovali ako posledni.

Americania napumpovali do financneho systemu 700 miliard dolarov. Pomohlo ho to nateraz zachranit. To iste sa pravdepodobne stane v EU. V podstate ide len o to, ze si poziciavame peniaze, aby sme splatili stare dlhy. A tak to chodi stale dokola.

Zverejnené

Ale ved ani nehlasovali :bingo:

A zodpovednost? ani ty, ani ja na 100% nevieme ci je euroval vobec riesenie..alebo len dalsia davka pacientovi. O tom, kto skutocne zodpovedne hlasoval, sa mozeme bavit, az ked budeme poznat odpoved na tuto otazku :hmmm:

Zverejnené

Mimochodom...pekny clanok...

http://www.finmag.cz/cs/finmag/ekonomika/slovensko-bylo-prvni-prijdou-dalsi-pady-vlad-snad/

A zaujimavy aj tym, ze v CR je naozaj prevazna vacsina ludi, aj z odbornikov dost prudko "proti". Sam autor je dost vyrazne euroskepticky a urcite nejde o nejakeho nadsenca, ktory bez kecupu zozerie vsetko bruselske...

Richard Sulík, který se ve vysoké politice ani neohřál a v pozici šéfa parlamentu nebyl ani vpuštěn na evropské kolbiště (což se nyní ukazuje jako chyba), odsuzoval chování vlády ze svého teoretického skleníku. Možná kdyby býval jezdil na jednání ministrů financí eurozóny, tak by se na celou věc začal dívat jinak. Tak jako se jinak začal dívat Ivan Mikloš a premiérka Iveta Radičová, kteří ještě před rokem s úsměvem odmítli půjčit Řecku a ještě poučovali zbytek eurozóny. Že si už tehdy nařezávali větev, z níž teď spadli, to je jiná. Ale faktem je, že v půlce její tloušťky dohlédli, jak hluboko se Slovensko, eurozóna a celá Evropská unie můžou zřítit. A v poslední chvíli udělali sebevražedný politický manévr, díky kterému si však eurozóna může oddechnout a Slovensko zůstat platným členem klubu zemí platících eurem.

Slovensko, ač se to někomu nemusí líbit, pádem vlády výměnou za schválení eurovalu složilo v opravném termínu zkoušku evropské dospělosti. Je první, ale není poslední. Podobných situací bude stále více. Protože přichází stále obtížnější časy a stále dražší a těžší kroky, které bude nutné pro záchranu eura i Evropské unie udělat. A před takové dilema mohou být postaveny další vlády, další země. Premiérka Iveta Radičová ukázala cestu – když to nejde jinak, je třeba jít i do předčasných voleb. Jenže, kdo z evropských politiků dneška něco takového dokáže? O těch českých vůbec nemluvě.

Ano - a nastastie tomu chybaju tie hystericke vylevy o nejakej dzurindovej konspiracii, ci kupenych hlasoch.

Ale ved ani nehlasovali

Pre poslanca parlamentu je aj nezucastnit sa hlasovania prejav politickej zodpovednosti a nejake rozhodnutie. Ked sa zdrzali hlasovania, bolo to urcite rozhodnutie, ktore dosledky poznali.

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov