Sniper Zverejnené 15. Október, 2011 Autor Zverejnené 15. Október, 2011 K tomu tvojmu bodu číslo 2: Ver mi, že keby sme boli vedeli ako sa budeme musieť za pár rokov skladať štátom, ktoré mali na háku svoje verené financie a dlhy, tak ten vstup do Eurozóny by sme odmietli. V tomto smere Česi boli prezieravejší ako my a teraz z toho ťažia. Vstup do Eurozóny nám mal priniesť výhody, ale nie za takúto cenu. Bod 3: bez Slovenska 16 parlamentov. Kto je skutočný hlupák, ťažko povedať.
CREEPER Zverejnené 15. Október, 2011 Zverejnené 15. Október, 2011 tyso ma pravdu, radsej spolu ako mimo. A radsej ekonomicku katastrofu o par rokov neskor ako teraz, pretoze euroval nie je systemove riesenie, ziskava sa tym iba cas. Je potom uz na kazdej krajine, ako s tym casom nalozi. A ziadne peniaze do eurovalu nedavame. My ako kazdy clen eurozony zatial iba budeme rucit za dlhopisy, ktore este neboli vydane, a ktore budu mat splatnost mozno desiatky rokov. Si vazne pripraveny na prepuknutie financneho, dlhoveho a hospodarskeho chaosu trebars uz v januari? :) My sme taki mali a slabi, ze ani nechapeme, ako sme mali a slabi a ake je Nemecko velke a silne. Nasa ekonomika je orientovana na export a nasim najvacsim partnerom je Nemecko. Nas ekonomicky rast alebo pokles reaguje s nejakym casovym odstupom na vyvoj v Nemecku. Nasim jedinym cielom musi byt, aby sa darilo Nemecku. A ak sa Nemecko rozhodlo zachranit euro, piigs a banky, tak ma na to asi sakramentsky dobry dovod, preco to robi :( a nakoniec, kto je schopny si predstavit a chce Sulika ako premiera, lidra koalicie a predstavitla statu na stretnutiach EU?
informator Zverejnené 15. Október, 2011 Zverejnené 15. Október, 2011 K tomu tvojmu bodu číslo 2: Ver mi, že keby sme boli vedeli ako sa budeme musieť za pár rokov skladať štátom, ktoré mali na háku svoje verené financie a dlhy, tak ten vstup do Eurozóny by sme odmietli. V tomto smere Česi boli prezieravejší ako my a teraz z toho ťažia. Vstup do Eurozóny nám mal priniesť výhody, ale nie za takúto cenu. Bod 3: bez Slovenska 16 parlamentov. Kto je skutočný hlupák, ťažko povedať. Zapamataj si, ze vsetko zle je vzdy na nieco dobre. Za to zle sa sice plati cena, ale vzdy sa to potom napravy, pretoze inac by sa nikdy nic nepohlo dopredu. Aj taka automobilova doprava prinasala vela obeti a nedostatkov....ci zle porovnanie? Kto je skutocne hlupak je ozaj tazko povedat, ale ze su Cesi prezieravejsi vravis z istotou......len ma teda zaujima odkial ju beries?
Sniper Zverejnené 15. Október, 2011 Autor Zverejnené 15. Október, 2011 Mňa zas baví ako všetci si myslia, že Euro a Euroval sú tými pravými záchranami. Aj keď si želám aby boli (Slovensku nakoniec momentálne už nič iné nezostáva), tak výsledný efekt bude zrejme taký aký nastal v prípade Argentíny, keď pred vyše 10 rokmi zbankrotovala a musela uvolniť fixný kurz pesa na dolár (presne tento istý problém vyvolal aj finančnú krízu v juhovýchodnej Ázii koncom 90-tych rokov, kde "tigri" mali naviazané kurzy svojich mien na dolár, a ktorá prehĺbila defláciu v Japonsku a nepriamo spôsobila bankrot Ruska v r. 1998). Grécko je presne v tej istej situácii, ale oproti Argentíne a juhoázijským tigrom má jednu veľmi zlú nevýhodu: Grécko nemá ako uvoľniť žiadny kurz, pretože je kompletne v zajatí Eura. Iskierkou nádeje je to, že grécka ekonomika nie je kľúčová pre fungovanie EU(rozóny). No však uvidíme :) A radsej ekonomicku katastrofu o par rokov neskor ako teraz,Drvivá väčšina analytikov sa zhoduje, že čím ekonomická katastrofa príde neskôr, tak tým bude horšia. Komu mám teraz veriť? Im alebo CREEPERovi?
alamo Zverejnené 15. Október, 2011 Zverejnené 15. Október, 2011 My sme taki mali a slabi, ze ani nechapeme, ako sme mali a slabi a ake je Nemecko velke a silne. tak toto si povedali naozaj malí slováčikovia, už v minulom storočí, a začali podporovať A. Hitlera kto sa nepoučí z vlastných chýb, musí si ich zopakovať dúfam že to teraz nebude priamo krvavé poučenie, ale už iba pekelne drahé, dúfam že doba sa zmenila a nakoniec, kto je schopny si predstavit a chce Sulika ako premiera, lidra koalicie a predstavitla statu na stretnutiach EU? to je fakt saltomortálna predstava Sulo je proste Sulo ale ukázal že má chrbtovú kosť a taká chrbtová kosť.. to je aj v svetovom meradle, doslova "komodita" nad zlato
informator Zverejnené 15. Október, 2011 Zverejnené 15. Október, 2011 Mňa zas baví ako všetci si myslia, že Euro a Euroval sú tými pravými záchranami. Mas nejaky iny (lepsi, vyhodnejsi, vsezachranujuci) scenar?? Sulo je proste Sulo ale ukázal že má chrbtovú kosť a taká chrbtová kosť.. to je aj v svetovom meradle, doslova "komodita" nad zlato Pred 2000 rokmi som dal hlas nejaemu Sulovi a veruze to nebolo bohvieake terno :)
Sniper Zverejnené 15. Október, 2011 Autor Zverejnené 15. Október, 2011 Mas nejaky iny (lepsi, vyhodnejsi, vsezachranujuci) scenar?? Ten nemá nikto, Euroval je len pokusom s neistým koncom. Eurozóna mohla z Grécka spraviť protektorát a riadila by jeho financie priamo z Bruselu. Aj to je riešenie. Ale pokým to bude v samotných Grékoch, že za každé priškrtené euro budú len protestovať a nič nerobiť, tak im nepomôžu ani dva Eurovaly.
CREEPER Zverejnené 15. Október, 2011 Zverejnené 15. Október, 2011 takze chces ekonomicku katastrofu radsej teraz? :) naco sa starat o to, co bude neskor? Zacni uvazovat s nadhladom, nikto nikdy nebral ohlad na to, co jeho rozhodnutia prinesu buducim generaciam, resp. vzdy isiel vyvoj inym smerom, ako si ho ludia predstavovali. Clovek odjakziva zije v pritomnosti. Hovorit, ze si musime utahovat opasky my, aby sa ludia, ktori sa este nenarodili, mali dobre (jedna z tem poslednej sulikovskej predvolebnej kampane), je neprirodzene a podla mna populizmus. To uz mozeme kludne povedat, ze sem musime nastahovat statisice imigrantov, lebo o 20 rokov nebude mat kto robit na dochodky. Europa a cely svet bude o 20 rokov vyzerat uplne inac, mozno sa naplni Breivikova vizia o obcianskej vojne, ktovie, mozno budeme svedkami ropneho zlomu, atd. ... ukázal že má chrbtovú kosť alebo ze je amater. Ta jeho "komodita" nas v marci bude stat niekolko milionov za predcasne volby a zrejme nie velmi optimisticke zlozenie vlady
alamo Zverejnené 15. Október, 2011 Zverejnené 15. Október, 2011 Pred 2000 rokmi som dal hlas nejaemu Sulovi a veruze to nebolo bohvieake terno :) no áno.. Sulla.. http://sk.wikipedia.org/wiki/Lucius_Cornelius_Sulla presnejšie Lucius Cornelius Sulla Felix (cca 138 pred Kr. – 78 pred Kr.), známy ako Sulla, bol rímsky diktátor a šťastný vojvoda. Dvakrát viedol légie na mesto, ktoré mu dalo život, meno a zmysel pre povinnosť. "Ještě před odchodem z Říma Sulla konsternované senátní delegaci potvrdil dlouhotrvající pověsti o svém sexuálním životě oznámením, že herec Metrobius, byl jeho celoživotní milenec." hehe
slimak Zverejnené 15. Október, 2011 Zverejnené 15. Október, 2011 Mna by zaujimalo, ci najdete nejake Miklosovo dobre riesenie problemu. Dnes uz podla neho ziadne dobre nieje. Ale vraj niekedy nejake mal(ci bolo aj nie jeho),pred volbami?Ake bolo? Co sa odvtedy zmenilo?
Sniper Zverejnené 15. Október, 2011 Autor Zverejnené 15. Október, 2011 Téma je o Sulíkovi resp. SaS, takže v tejto rovine by to malo zostať. Mikloš je iná téma.
slimak Zverejnené 15. Október, 2011 Zverejnené 15. Október, 2011 Ja nepisem o Miklosovi. Hladam mudre riesenie. Mozno sa mi temy zlievaju ale isto tu bola otazka aj o prevracani nazoru. A mohli by sme najst aj "mudre riesenie" od Sulika. Kto je skutocne hlupak je ozaj tazko povedat, ale ze su Cesi prezieravejsi vravis z istotou......len ma teda zaujima odkial ju beries? Toto tiez nevyslo z ust Sulika,ani vlakna s nim nemaju vela spolocne. Ale v EU je 27 krajin 17 je v eurozone. Dve krajiny maju vinimku,ak sa nemylim, ze si mozu nechat svoju menu. To tie dve krajiny su hlupe? A tych dalsich 8 tiez? Zrejme si to dobre spocitali,alebo zle. Zrejme im to zatial vyhovuje. Takze ci 17 krajin je mudrych ci len Sulik hlupak ukaze cas.
Nokia Zverejnené 15. Október, 2011 Zverejnené 15. Október, 2011 pekne video o eurovale :) grecko malo pred dvoma rokmi krachnut a teraz by sa zviechalo pomalicky...a ostatne krajiny by videli kam to pojde ak budu zle hospodarit
Sniper Zverejnené 15. Október, 2011 Autor Zverejnené 15. Október, 2011 Farage o Sulíkovi http://www.mojevideo.sk/v/6e7b3d433e403e3f3c4338 Ale v EU je 27 krajin 17 je v eurozone. Dve krajiny maju vinimku,ak sa nemylim, ze si mozu nechat svoju menu. To tie dve krajiny su hlupe? Teraz o akých dvoch krajinách píšeš, že majú výnimku?
slimak Zverejnené 15. Október, 2011 Zverejnené 15. Október, 2011 Mozno su tri, Anglicko,Dansko, Svedsko.
alamo Zverejnené 15. Október, 2011 Zverejnené 15. Október, 2011 zabudol si na bratov čechov..nejakou divnou zhodou náhod, s toho vykorčuľovali, a aj tak sú v tom až po uši
tyso Zverejnené 15. Október, 2011 Zverejnené 15. Október, 2011 zerjme ide o omyl, briti si vyrokovali ze nemusia zaviest euro. Ale to je skor politicke gesto, ziadny tlak na krajiny aby zavadzali euro ani nie je. Cesi vynimku nemaju a euro nezavadzaju. A k hluposti: V pripade ciech ano, myslim ze to je zase klausovo ego. Su prilis maly a prilis zavisli na nemecku aby mohli robit nezavislu menovu politiku. Maju vsetky nevyhody a ziadne vyhody. Ale rovnaku moznost sme mali aj my, euro sme zavadzali dobrovolne.Len si teraz nechceme priznat ze prijatie eura znamena ze sa musime podielat aj na politickych akciach na jeho ochranu.
slimak Zverejnené 15. Október, 2011 Zverejnené 15. Október, 2011 http://sk.wikipedia....%C3%BDch_kurzov Dánsko nemusí na svojom území zaviesť euro (trvalá výnimka na zavedení eura, tzv. opt-out, odvolateľná referendom), previazanosť koruny a eura je dobrovoľný záväzok Dánska.Bulharská mena je už od roku 1999 naviazaná na euro v pomere 1,95583 BGN = 1 EUR, hoci nie je súčasťou ERM II.Maďarsko v minulosti dobrovoľne dodržiavalo fluktuačné pásmo ± 15 % pre pohyb svojej meny voči stanovenému strednému kurzu k euru (ten od 4.5.2001 do 4.6.2003 bol 276,1 HUF = 1 EUR, od 5.6.2003 do 25.2.2008 potom 282,36 HUF = 1 EUR), od 26. februára 2008 prešlo k plávajúcemu kurzu.Švédsko by teoreticky už mohlo zaviesť euro, ale chýba politická vôľa. Švédsko nemá vyjednaný opt-out status na zavedenie eura.Velká Británia získala opt-out status, preto nemusí zaviesť euro. Ako si to zoberiete. Musia, nemusia, zavazok, nezavazok - resp. vynimka a pravidlo. O tom Bulharsku som ani netusil a bol som na dovolenke,plno zmenarni, ine kurzy a menili ich(ale to sa mozno mylim). http://www.nbs.sk/sk...afy-kurzov/_BGN Ale je to fakt. Ale sa mi zda,ze ozaj ten kurz o stotinku ci dva nejaka zmenaren aj zmenila. Inak na letisku bol nejaky kurz 1,7. Ale to som tusil,ze je zly. Ta danska koruna je mozno nejak previazana v nejakom fluktuacnom pasme.
Sniper Zverejnené 15. Október, 2011 Autor Zverejnené 15. Október, 2011 Ta danska koruna je mozno nejak previazana v nejakom fluktuacnom pasme. Myslím si, že Dánsko za to, že si ponechalo svoju menu, musí aj tak spĺňať maastrichtské (konvergenčné) kritériá, minimálne tie o pohybe kurzu meny. Pri tejto príležitosti by som mohol napísať tieto kritéria čo znamenajú: Výmený kurz: kurz národnej meny musí byť posledné dva roky pred vstuypom so Eurozóny v mechanizme ERM II a nesmie kolísať viac ako +-15% (aspoň sa domnievam, že ide o 15%)Inflácia: krajina môže mať maximálnu infláciu takú, že inflácia krajiny môže prekračovať najviac o 1,5 percentuálneho bodu priemer inflácií troch krajín EÚ, ktoré majú najnižšiu infláciuDeficit: deficit štátneho rozpočtu môže byť maximálne 3% HDP. Ak ju prevýši, krajina sa musí snažiť deficit znižovaťVerejný dlh: verejný dlh môže byť maximálne 60% HDP na konci fiškálneho roka. Ak verejný dlh je vyšší, krajina ho musí znižovaťDlhodobá úroková miera: Dlhodobá úroková miera nemôže byť vyššia viac ako o 2 percentuálne body, ako je v troch krajinách EÚ s najnižšou úrokovou mierou Dodržiavanie týchto kritérií by malo zaručiť správne fungovanie menovej únie. Ich porušovanie môže viesť k nestabilite. Z pohľadu súčasnej dlhovej krízy nás zaujímajú hlavne deficit verejných financií a výška verejného dlhu Slovensko v roku skončenia ficovlády malo deficit okolo 8%, teda viac ako 2,5 krát prevyšovalo povolený limit. Predpokladá sa, že tento rok bude deficit asi 5,5%, čo je stále nad limit a možno je to ešte optimistický predpoklad. Grécko minulý rok malo deficit niečo cez 10%, Portugalsko okolo 9, tak isto aj Španielsko, Taliansko zhruba 4,5%. Írsko prekonalo všetky očakávania a malo deficit 32,4% (áno tridsaťdva). Verejný dlh je ešte zaujímavejšia kapitola: Belgicko a Írsko takmer 100%, Portugalsko niečo nad 90%, Taliansko okolo 120%, Nemecko a Francúzsko niečo cez 80%, Grécko cez 140% (a stále rýchlo rastie). Takže takto dodržiavajú krajiny eurozóny kritéria, ktoré sa zaviazali dodržiavať pri vstupe. A potom sa tu musia vymýšľať také srandy ako Euroval.
slimak Zverejnené 15. Október, 2011 Zverejnené 15. Október, 2011 No hlavne ze nemusia platit, svedom to moze byt sumafuk. Ja som si nasiel o Irsku. Aj preto tam mali vysoky deficit 2010, ze museli sanovat so SR(museli si nan pozicat). Dalsie roky(financovanie bank) uz v deficite niesu,lebo ESEF. Nasiel som si nejaky material o irsku. http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2011:0509:FIN:SK:HTML Zaujimavejsie casti. Rada odporúčala írskym orgánom, aby prostredníctvom prijatia opatrení v strednodobom rámci znížili dôveryhodným a udržateľným spôsobom deficit verejných financií pod úroveň 3 % HDP. Konkrétne na tento účel by írske orgány mali a) vykonať také opatrenia, aby všeobecný deficit verejných financií nepresiahol 10,6 % plánovaného HDP v roku 2011, 8,6 % HDP v roku 2012, 7,5 % HDP v roku 2013, 5,1 % HDP v roku 2014 a 2,9 % HDP v roku 2015, Predpokladá sa, že pomer hrubého dlhu k HDP dosiahne v roku 2013 maximum na úrovni tesne pod 120 % a potom bude v dôsledku nižších nákladov bánk, než sa očakávali, na rekapitalizáciu po stresových testoch v marci 2011 o niečo nižší, Čo sa týka odporúčania Rady, aby sa obmedzili riziká dlhodobej udržateľnosti verejných financií, v júni 2011 boli prijaté právne predpisy, na základe ktorých sa vek odchodu do dôchodku zvyšuje na 66 rokov v roku 2014, 67 rokov v roku 2021 a 68 rokov v roku 2028. Celkové jednorazové náklady na rekapitalizáciu bánk dosahujúce úroveň 12 % HDP v roku 2011 sa čiastočne financujú z existujúcich írskych zdrojov, v dôsledku čoho je nárast hrubého verejného dlhu nižší Reálny HDP sa v roku 2010 znížil o 0,4 %, ale podľa prognóz by sa mal v roku 2011 vrátiť ku kladnému rastu vo výške 0,6 % a 1,9 % v roku 2012. V rozpočte na rok 2011 sa zaviedli opatrenia na fiškálnu konsolidáciu vo výške 3,8 % HDP zahŕňajúce opatrenia na strane príjmu vo výške 0,9 % HDP, štrukturálne opatrenia na strane výdavkov vo výške 2,5 % HDP a jednorazové opatrenia vo výške 0,4 % HDP. Deficit verejných financií sa predpokladá na úrovni 10,2 % HDP – pod úrovňou cieľa, ktorý Rada stanovila na 10,6 % Predpokladá sa, že v roku 2012 dosiahne deficit verejných financií 8,6 % HDP – cieľ stanovený v rozhodnutí o postupe pri nadmernom deficite. Bude si to vyžadovať fiškálne konsolidačné úsilie na úrovni 2,6 % HDP zložené z celoročného vplyvu rozpočtových opatrení v roku 2011 na úrovni 0,7 % HDP a nových opatrení predstavujúcich 1,9 % HDP prijatých v rámci programu finančnej pomoci a predstavených v aktualizácii programu stability z apríla 2011.
informator Zverejnené 16. Október, 2011 Zverejnené 16. Október, 2011 Ten nemá nikto, Euroval je len pokusom s neistým koncom. Eurozóna mohla z Grécka spraviť protektorát a riadila by jeho financie priamo z Bruselu. Aj to je riešenie. Ale pokým to bude v samotných Grékoch, že za každé priškrtené euro budú len protestovať a nič nerobiť, tak im nepomôžu ani dva Eurovaly. Ak si si nevsimol (nezaregistroval), tak euroval nie uz o Grekoch.....a co sa tyka poucenia, tak staci len pozorovat dianie v Grecku. no áno.. Sulla.. http://sk.wikipedia....Cornelius_Sulla presnejšie Lucius Cornelius Sulla Felix (cca 138 pred Kr. – 78 pred Kr.), známy ako Sulla, bol rímsky diktátor a šťastný vojvoda. Dvakrát viedol légie na mesto, ktoré mu dalo život, meno a zmysel pre povinnosť. "Ještě před odchodem z Říma Sulla konsternované senátní delegaci potvrdil dlouhotrvající pověsti o svém sexuálním životě oznámením, že herec Metrobius, byl jeho celoživotní milenec." hehe No vidis aj ten mal vo volebnom programe "registrovane" spoluzitia :D .
CREEPER Zverejnené 16. Október, 2011 Zverejnené 16. Október, 2011 Sulik> "Nevidím dôvod na to, aby sme ich podporili, keď nás vyštvali." :D jemu stale asi nedochadza, co urobil, ked este aj takmer po tyzdni opakuje, ze z "koalicie boli vyhodeni" 1
Sniper Zverejnené 16. Október, 2011 Autor Zverejnené 16. Október, 2011 Ak si si nevsimol (nezaregistroval), tak euroval nie uz o Grekoch.....a co sa tyka poucenia, tak staci len pozorovat dianie v Grecku. Ty si si zrejme nevšimol, že nebyť toho, že Grécko sa stále prepadáva, tak Euroval 2 by s najväčšou pravdepodobnosťou nebolo treba. Všetky náklady na vyriešenie dlhov mal poriešiť už prvý Euroval, ktorý sme samozrejme odmietli. Aha.
informator Zverejnené 16. Október, 2011 Zverejnené 16. Október, 2011 Sulik> "Nevidím dôvod na to, aby sme ich podporili, keď nás vyštvali." :D jemu stale asi nedochadza, co urobil, ked este aj takmer po tyzdni opakuje, ze z "koalicie boli vyhodeni" To vies, "inakost", sa prejavuje u kazdeho inak :D Ty si si zrejme nevšimol, že nebyť toho, že Grécko sa stále prepadáva, tak Euroval 2 by s najväčšou pravdepodobnosťou nebolo treba. Všetky náklady na vyriešenie dlhov mal poriešiť už prvý Euroval, ktorý sme samozrejme odmietli. Aha. Euroval 2, nie je robeny pre Grekov, na ktorych uz nezalezi asi nikomu, okrem teba samozrejme. Banky zacinaju ratat straty ked Grekom odpusti 50 % pohladavok....teda rataju s bankrotom.
Sniper Zverejnené 16. Október, 2011 Autor Zverejnené 16. Október, 2011 Takže zase sa idú nalievať peniaze do bánk, do ktorých sa nalievali peniaze pred tromi rokmi a štáty sa kvôli nim zadĺžili? Vtedy sa vykrikovalo, že sa idú zachraňovať banky, k čomu potom bola tá záchrana keď sa idú zachraňovať znovu? A ešte jeden "drobný detail", pred tromi rokmi si to štáty viac menej mohli dovoliť viac ako teraz, teraz už nemajú peniaze aby ich zachránili z vlastných, tak treba ďalší Euroval, inak povedané ideme si požičiavať na to aby sme splatili staré pôžičky. A čo bude o dva, tri roky? Euroval 3 do ktorého bude treba 1,5 milardy eúr? na ktorych uz nezalezi asi nikomu, okrem teba samozrejme. Ty si niekde postrehol, že by mi záležalo na Grécku? Ja som si to nevšimol.
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz