Skočiť na obsah

Grécko a jeho hospodárska kríza


Jozef50205

Odporúčané príspevky

musím súhlasiť zo Sulom

http://finweb.hnonline.sk/komentare-a-analyzy-123/richard-sulik-exkluzivne-najvacsi-problem-grecka-a-ako-ho-vyriesit-822400

Ešte jedna drobnosť: s veľkou časťou gréckeho dlhu sa eurozóna môže rozlúčiť. Ten nebude splatený v žiadnom prípade.

Namieste je otázka, prečo by mala Európska centrálna banka zabezpečiť, aby dnešné eurové vklady gréckeho obyvateľstva naďalej eurovými ostali. Najmä preto, že inú možnosť nemá. Týmto spôsobom si eurozóna kúpi vystúpenie Grécka. Grékov totiž nie je možné vyhodiť, a ak to eurozóna spraví, grécka vláda ju zažaluje a myslím, že úspešne. Tvorcovia eurozóny totiž nepredpokladali, že niekedy niekto by mal z takto skvelého spolku vystúpiť. Takisto nepredpokladali, že pre niektorú krajinu môže byť euro pridrahé, a rovnako nepredpokladali, že by niektorá krajina mohla niekedy skrachovať. Otázka je, čo vlastne predpokladali.

 

Riešenie rozhodne nie je prijať návrh europartnerov, lebo dohoda, ako ju navrhujú (a ako o nej dá Tsipras hlasovať v referende), len a len predlžuje grécke trápenie. Ako píšem vyššie, Gréci sú medzičasom obete celej tejto podivnej hry menom „zachraňovanie Grécka“. Ak by Grécko bolo vystúpilo hneď, ako malo, teda pri prvej platobnej neschopnosti v apríli 2010, stálo by to odhadom 100 miliárd eur. Ak vystúpi dnes, bude to stáť odhadom 300 miliárd eur. Ak vystúpi neskôr, bude to ešte drahšie a zároveň dodávam, že vystúpenie Grécka je jediné poctivé a trvácne riešenie. A jediná šanca na jeho zotavenie.

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

alamo,   tieto komentare nemaju velky prinos :),  sme v situacii kde sa budu tvorit pravidla a kde odhady vychadzajuce z pisanych dohod nemaju ziadnu cenu.   Pravidla ECB zakazuju financovat  grecku vladu cez centralnu grecku banku a uz dost dlho sa nedodrziavaju.  Staci ich teda dodrzat a nikto grekov nemusi vyhadzovat,  odidu sami. 

A k dlhu :  Tvrdenie ze nikdy nebude splateny je tiez postavene na vode,   na odpis dlhu treba dohodu.   A kedze teraz vacsinu greckeho dlhu drzia europske vlady, tak  grecko plati minimalne uroky  a  je schopne fungovat (    nie je dolezita absolutna vyska dlhu ale dhova sluzba).  

 

A k nakladom na vystupenie :  Tu je dost demagogie,     za prve grecky dlh vystupenim nezanikne,  a to ako sa odpise a v akej vyske nie je otazkou ci je alebo nie je v eurozone.  Ano je viac ako pravdepodobne ze sa jeho cast odpise, ale  nie teraz.

A naklady nie su len grecky dlh ale aj financne otrasy v EU,  pokles DAXu je v hodnote podobnej ako cely dlh.     Poctivy ekonom by to mal  brat do uvahy.   

Naklady na grecke financovanie nam  dali cas,   dnes budu nasledky mensie ako keby zacali padat banky. Cas dostalo aj Grecko a dostalo sancu klesnut na uroven ktoru dokaze financovat  pomaly a makko. 

A minula vlada skutocne setrila tvrdo a Grecko sa dostalo dokonca do primarneho plusu,  vydaje boli mensie ako prijmy ( bez zapocitania dlhu).    To nova vlada SYRIZY spolu s ustavnym sudom zrusila niektore kroky a dostala grecko zase na cestu dole.    

Kricat ze sme nemali pomahat vlade, ktora robila nepopularne opatrenia  ?    Mne sa to zda a zdalo rozumne.    

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

tie nové návrhy a protinávrh sú "geniálne", mám s toho nutkanie "vrhnúť šabľu"

EU ponúka riešenie iba za Tsiprasov podpis..

použitý "označovaný" toaleťák má väčšiu cenu, než papier s podpisom toho chlapa

gréci obratom protinavrhli

"požičajte nám ďalší prachy, odpustite nám staré dlhy , a my sa zato zaviažeme.. k ničomu"

staré mongolské príslovie:

"na požičané sa raz pozri, dvakrát sa tomu ukloň, trikrát povedz zbohom.. zbohom.. zbohom.."

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

fakt je to "zábava"

vypadá že teta Merkel Angela, začala s toho "peniť"

http://byznys.lidovky.cz/recko-kvuli-duchodcum-znovu-otevre-tisicovku-bankovnich-pobocek-py6-/firmy-trhy.aspx?c=A150630_094626_firmy-trhy_mpr

Německo nebude o novém návrhu řecké vlády na záchranný program jednat před plánovaným referendem. Podle agentury DPA to dnes uvedla německá kancléřka Angela Merkelová na uzavřeném jednání frakce CDU/CSU ve Spolkovém sněmu.

http://www.teraz.sk/zahranicie/merkelova-schladila-nadeje-na-dohodu-s/143449-clanok.html

Merkelová schladila nádeje na dohodu s Gréckom v poslednej chvíli

Vyhlásila totiž, že nie je informovaná o žiadnej novej ponuke, ktorú vraj Grécku poslal v pondelok 29. júna predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker. Informovala o tom agentúra Reuters.

 

chcete referendum.. tak si referendujte..

počkáme ako dopadne, dovtedy nie je o čom jednať

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Dag Daniš sa poriadne pustil do "eurotrtkov"

http://www.konzervativnyvyber.sk/dag-danis-sulik-mal-pravdu-radicova-a-eurotrtkovia-sa-mylili/5660/

Sulík mal pravdu. Radičová a eurotrtkovia sa mýlili

 

Radičová Sulíkovu vzburu nebrala vážne. S argumentom, že 16 krajín únie sa predsa nemôže mýliť a plán na záchranu Grécka bude fungovať.

 

Nefungoval. Lebo 16 krajín únie sa mýlilo.

..

Na vine sú eurotrtkovia

 

Vinu za tento stav nesú ľudia, ktorí majú prezývku eurohujeri. Eurohujer je človek, ktorý nemá odvahu a hlavne – nemá samostatné, suverénne myslenie. Namiesto neho má myslenie provinčné a prikrčené, zavesené na to, čo počuje z Bruselu. Eurohujer je vlastne trtko. Má vzdelanie (priemerné), ambície, považuje sa za moderného Európana – a pritom sa správa ako nesvojprávny servilný Hujer. Eurotrtko je bez toho, aby premýšľal, presvedčený, že v Bruseli majú súdruhovia a súdružky vždy pravdu. Keď sa nájde niekto, kto má odvahu a suverénne, menej provinčné myslenie (Klaus, Sulík), eurotrtko ho odsúdi ako neeurópskeho. Alebo protieurópskeho (tak ako mečiarovci kritikov diskvalifikovali ako protislovenských). Smutné je to, že politickú a mienkotvornú slovenskú elitu naplno ovládli eurortkovia. V iných krajinách je to podobné. Navzájom sa chvália, akí sú európski a moderní. A kritikov vyháňajú z ihriska ako ,,extrémistov”. Výsledkom je, že debata (polemika) je už v zárodku zabitá a eurotrtkovia sa premnožujú. Kto má ambície a chce niečo dosiahnuť, predsa nemôže byť protieurópsky. To sa v salónoch nenosí. No fuj… Vecná debata s eurotrtkom je vopred vylúčená. Eurotrtko má vždy a vo všetkom ,,pravdu”. Treba dať Grékom tretí miliardový balík? Aj keď to nefunguje? Áno, treba, bez debaty, tlieskajú eurotrtkovia ručičkami… Treba národné štáty obrať o suverenitu a treba im nanútiť kvóty na utečencov? Áno, treba, bez debaty, kričia eurotrtkovia s nahnevanými, odhodlanými tvárami… Táto nekritická, čisto dogmatická schéma funguje pri akejkoľvek téme.

 

tak čo dáme si ďalšie kolo?

požičiame zase?

o rok, o dva (možno aj skôr) si to čo sa deje dnes, Grékom zase dôjdú prachy, a tie "nervy" dáme zase nanovo, gréci samozrejme budú dlžný ešte viac, a aj škody čo tá "eurotrtkovina" napácha, budú ešte väčšie

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

dag danis je ukazka ostreho pera a tupeho rozumu :), 

 

Ale tak podme k podstate,   v jednom state je normalne ze sa prerozdeluju peniaze,    bratislava zivi vychod  a nie je to pozicka.    EU je cosi medzi,  uz to nie su uplne samostatne staty ale ani federacia.  A prerozdelovaci mechanizmus nazyvany eurofondy  v pripade takejto krizy nestaci.  

V skutocnosti EU by dokazala bez problemov zatiahnut grecky dlh,   tie cisla nie su take vysoke.   Ale uz pri taliansku ci spanielsku by to neslo.   

Otazka je teda ci EU dokaze umravnit finacne nezodpovednu krajinu,   ( teda aspon ak nejde o Francuzsko :) ),  ak ano, tak je mozne mat uzsiu federaciu. Ak nie, tak sa dockame dvojrychlostnej EU. 

Eurooptimista a Euroskeptik su dva tabory,  a obe maju ciastocne pravdu.  Zjednodusovat to na eurotrtkov a nacionalistov je smiesne a hlupe. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

tyso darmo zahmlievaš

podstatné je tvrdenie, že v dobe pádu Radičovej vlády "Sulík mal pravdu a Radičová sa mýlila"

máš niečo proti tomuto tvrdeniu?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ak tvrdíš, že sa v tedy Sulo

mýlil, tak tvrdíš že mal vtedy pravdu Fico.. (on tvrdil presný opak, toho čo Sulo)

navyše tvrdíš, že aj dnes máme bez reptania, zase "zachraňovať" grécko? a naliať do tej čiernej diery, ešte viac peňazí?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

alamo,   Fico a vsetci ostatni :).    Fico mal hlavne motiv povalit vladu.  Ale zopakujem :

Za prve.  Sulik schvalil euroval,   to co bolo predmetom padu vlady bolo jeho zvysenie.   Radicova mala vyrokovanu vynimku pre Slovensko ze kazde pouzitie tohto zvysenia zo slovenskeho podielu bude schvalovane v parlamente. 

Az teraz sa hovori o pouziti eurovalu pre grecko, doteraz sa pouzil pre irsko a spanielsko a obe krajiny sa dostali z problemov.    Ak by Slovensko zablokovalo tento mechanizmus, tak by bol problem ovela vacsi.  

A kedze hlavnu tarchu nesu nemci, tak zablokovat dohodnuty mechanizmus pre menej ako percento slovenskeho podielu je polticke sialenstvo.  

 

Tolko k vtedajesiemu hlasovaniu a jeho pozadiu. 

 

A podme ku grecku,   nikto nehovori ze bez reptania.   Navrhnute kroky pre grecko znamenaju ze sa premeni z ciernej diery na stat v problemoch.   To je politicka otazka,  do akej miery je EU solidarna.   keby grecko postihlo napriklad zemetrasenie, tak sme ochotni pomoct ?  Ak obecne ano ale nie v tomto pripade, tak je to otazka rokovani. 

Sulik inak tvrdi ze keby grecko skrachovalo, ze by to bolo pre grecko lepsie.   To je blbost,  za prve v tom case by grecky krach dostal do krachu niektore nemecke a francuzske banky a tie mohli stiahnut dalsie.  To je scenar, ktory by niesol ovela vyssie naklady.   Predstava ze tym niekoho vytrestame je smiesna, vytreslali by sme sami seba.     Dnesny krach je ovela mensie riziko ako bolo vtedy.  A  skrachovany stat je na tom ovela horsie,   masove strajky, nevyplacanie miezd, krach podnikov.   Len insitny ekonom ako Sulik moze verit ze to pomoze.  Trva vela rokov kym sa stat spamata a dokaze rast.    Sulikov napad teda skodil EU, skodil Slovensku a skodil Grecku. 

 

A dnes sme v stave ked finacne dosledky nie su katastrofalne, mozeme nechat grecko skracahovat.  Ale co to bude znamenat politicky, to nikto nedokaze odhadnut.  Divis sa ze sa nikomu normalnemu nechce do takehoto scenara ?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

toľko slov.. toľko zbytočných slov tyso

čo ak mala byť otázka iná?

záchranný plán jednoducho nefunguje, ak padlo grécko, môžeme dokonca očakávať dominoefekt

možno pôjde zaradom taliansko, španielsko, portugalsko a nakoniec možno aj my

možno si sa tyso, mýlil ty?

možno máš problém si to priznať?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

nie nemam problem priznat ak sa mylim, ale co ta vedie k domnienke ze to bol omyl ?

Tvoja ochota vidiet katastrofu vsade ?

Grecko spravilo niektore fiskalne reformy, prisla vlada ktora odmieta setrit a tak nedostala dalsie peniaze.   To ze grecko skrachuje bola moznost vzdy,  poziciavanie penazi za reformy bola moznost ako sa tomu vyhnut.   

Druha stranka je ze samotne setrenie nie je reforma ktora startuje rast,  pruzny pracovny trh,  odburanie byrokracie,  zlepsenie prostredia  to su dalsie kroky.   

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

soráč

vráťme sa k "jadru pudla"

ja stále tvrdím

Sulík mal pravdu, Radičová sa mýlila

"záchranný plán" bolo treba odmietnuť, nespájať hlasovanie o ňom s hlasovaním o dôvere vláde

atď..

možno je to vec "viery"

je jasné že ja nepresvedčím teba, a ty mňa

ako keby si ty mňa, alebo teba presviedčal k vstupu do nejakej "sekty"...

koniec koncov ekonómia alebo politika nie sú exaktné vedy, veľkú rolu v nich zohráva "osobné presvedčenie"

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

alamo,    ano tu slo o vieru a nie o rozum. To bol ten problem.

Zhodit europsku dohodu na viere je sialene,     navyse ak je vyrokovana dohoda ze konkretne grecku sa nemusi pozicat.     A spravit zo Slovenska stat, ktory sposobi ekonomicky otras europy pre vieru ?  

A spravit to za situacie ak to ziada len strana z 10 % podporou ?    Kde inde chces pouzit hlasovanie spojene s doverou ak nie tu ?  Ak mas vladnut s blaznami, tak  radsej vobec.  

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

nie, vtedy by to padlo kedze hlasovanie cez parlamenty sa neda urobit rychlo.  Padlo by to a my by sme boli na vine,  krajina ktora poskytuje pol percenta sumy.  

Krajina kde v podstate vsetci boli za a napriek tomu to nepodporila.   

Boli by sme za blaznov a opravnene.   

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ak mám byť za blázna, za to že urobím správnu vec, tak prosím..

môžeš ma vidieť ako blázna

prepáč, ja ťa zase vidím ako beznádejne malého človiečika, ochotného spáchať totálne sprostosti, len aby sa zapáčil svojim iluzórnym "veľkým"

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

:),   vysvetloval som ti ze to nebola totalna sprostost.    Ale dobre, ekonomicke argumenty neprijmas.

Vysvetloval som ze slo o situaciu kde vacsina poslancov bola za.   Politicke agumenty neprijmas.

 

Tak co mam dodat :)     Sulik je za blazna a s blaznami sa neda vladnut.   Rovnako ako nikto nebude skladat vladu s Matovicom.  

Ak niekto veri na zasady a nie je schopny robit kompromisy, tak ma sediet v think tankoch a nie ist do politiky.     Politik z definicie ma snahu cosi dosiahnut a je ochotny robit koli tomu kompromisy.  Ak je niekto zo zasady schopny povalit vladu kde sedi s tym ze nicomu nezabranil len stratil moznost vladnut, tak je blazon, fanatik, zasadovy svetec,  v  jednom :)  ale urcite nie politik. 

 

A nejde o to ci sa chcem zapacit :), ale Slovensko ma svoje zaujmy a ked ich chces dosiahnut, tak to vyzaduje spolupracu a nie destrukciu. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

kompromisy?

aj s niekým ako Tsipras?

v jeden a ten istý deň poslal správu že je ochotný prijať podmienky veriteľov, hneď na to v tv vyzval grékov aby v referende povedali nie..

ten chlap je proste vadný

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

zrazu ma napadla otázka, či by sa veci v grécku nedali nejako ešte viac zhoršiť? (som predsa "apokalyptikom")

dve možnosti by tu boli

a, vojenský puč

b, občianska vojna

v obom majú gréci isté tradície

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov