Skočiť na obsah

Grécko a jeho hospodárska kríza


Jozef50205

Odporúčané príspevky

Dovody PRECO sa Grecko zachranovali doteraz boli ako ekonomicke, tak aj politicke. Politicky je neunosne niekoho doslovne odkopnut ako prasiveho psa. Ekonomicky sa nemohlo nechat Grecko padnut niekedy v roku 2008, pretoze boli obavy (dost realne), ze tym strhnu velku cast europskeho bankoveho sektora.

To nalievanie penazi ani nebolo planovane ako nekonecny penazovod, ale skor ako urcity time-out, aby sa dali trosku do poriadku ako oni, tak aj financny sektor.

 

Mometalne mam ale pocit, akoby Nemecko pomaly a opatrne pripravovalo zvysok EU, ze Grecko odpiskaju.

Ale tu iluziu, ze vsetko bude OK, alebo ze zmeny nebudu boliet, pripadne ze krach pomoze - davaju grekom zo vsetkych stran. Ak by dnes Grecko vyhlasilo default (co kludne a slobodne moze urobit), z dnesnych studentov budu mozno dochodcovia, kym sa to napravi...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Mometalne mam ale pocit, akoby Nemecko pomaly a opatrne pripravovalo zvysok EU, ze Grecko odpiskaju.

 

myslím že zvyšku EU to už začína byť jasné aj bez vysvetľovania, aj keď žabožrúti sa nechali počuť že v tom prípade vystúpia z €-zóny aj oni, skôr by bolo potrebné začať pripravovať samotných grékov že to čo ich čaká bude asi fest bolieť či už z bankrotom alebo bez. technicky vzaté je GR v bankrote už teraz, akurát ho nikto nevyhlásil. stav kedy štát nie je schopný splácať svoje záväzky (a to GR bez peňazovodu z vonku nie je) by som inak ako bankrot nenazval.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

clovek2

presne tak pokial dlznik nevie splacat svoje dlhy a zije vlastne z toho, ze mu tecu peniaze, ktore nedokaze splacat musi prist radikalna zmena. Teda musia pouzit vsetky dostupne prostriedky (napr. privatizaciu) škrty, obnovenie konkurencie, vacsi vyvoz, prilakanie investorov, znehodnotenie meny, aby sa to zvratilo.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

technicky vzaté je GR v bankrote už teraz, akurát ho nikto nevyhlásil. stav kedy štát nie je schopný splácať svoje záväzky (a to GR bez peňazovodu z vonku nie je) by som inak ako bankrot nenazval.

 

Grecko je insolventne, ale vdaka pozickam likvidne - takze to de facto bankrot stale nie je. Ale stacilo by im pol roka nic neposlat a nemali by na vyber.

 

 

myslím že zvyšku EU to už začína byť jasné aj bez vysvetľovania, aj keď žabožrúti sa nechali počuť že v tom prípade vystúpia z €-zóny aj oni,

 

Francuzi a vystupit z eurozony? To by bol asi vazne dobry vtip :)

 

No a ved zcasti aj o toto islo - nebolo uplne spravne odstrihnut Grecko hned. Aj ked, ani nekonecny penazovod nie je riesenie. Proste klasicka lose-lose situacia.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ved preto som pisal, ze by to bol vtip - ak by to chceli zrealizovat. Francuzi mozu byt radi, ze su radi. Ono takymto sposobom im do 5 rokov zrejme aj tak znizia rating niekde na uroven Talianska, ak sa nerozhybu - a potom to bude uplne jedno, ci su v eurozone, alebo nie.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 týždňami...

viem, že takáto správička nie je nič mimoriadne, rozhodne si myslím, že nie je krajina, kde nie sú podobné javy, len sa konkrétne táto správička vzťahuje ku Grécku, a k hodne známemu menu :

 

Grécke médiá tvrdia, že Margarita Papandréouová je na zozname Grékov s miliónmi eur vo Švajčiarsku.

Zatiaľ, čo sa Grécko stále snaží zabrániť bankrotu, otriasol krajinou ďalší škandál.

Matka Georgíosa Papandréoua, ktorý stál na čele gréckej vlády na vrchole krízy v eurozóne, je údajne na Lagardovej zozname, na ktorom sa nachádzajú mená tých Grékov, ktorí majú kontá s miliónmi eur vo Švajčiarsku, informovala rakúska televízna stanica ORF.

Dva aténske týždenníky v nedeľu informovali, že Margarita Papandréouová, matka bývalého premiéra, vlastní konto s 550 miliónmi eur.

Papandréou, ktorý odstúpil z čela vlády v roku 2011 a teraz je poslancom parlamentu, ako aj jeho matka tieto obvinenia odmietajú so slovami, že ide o "chýry bez faktov" a súčasť kampane znehodnotiť jeho boj proti korupcii v čase, keď bol premiérom.

Na zozname je dvetisíc mien

Na zozname sú grécki politici a lodiari, ktorí majú na švajčiarskych kontách ukrytých 1,5 miliardy eur.

Čítajte viac: http://www.sme.sk/c/...l#ixzz2E14buMAI

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

Uhmmm.... ale nezabudajme, ze spominana mamina bola manzelkou Andreasa Papandreoua - socialistickeho politika a premiera. Mimochodom, velmi popularneho.

 

In a poll conducted by Kathimerini in 2007, 48% of those polled called Papandreou the "most important Greek Prime Minister".[5] In the same poll, the first four years of Papandreou's government after Metapolitefsi were voted as the best government Greece ever had.[6]

http://en.wikipedia.org/wiki/Andreas_Papandreou

 

Prirodzene, aj Georgios bol socialisticky politik a premier.

Ono vlastne vobec nie je prekvapive, ze popularni socialisticki politici si pekne nahrabali....co mi to len pripomina, hmmmm.

 

A mimochodom - mam pocit, ze niekde doslo k informacnemu sumu.

Margarita Papandreouva, matka Georgiosa, zomrela v roku 1989.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Nedávno som čítal článok na sme.sk o Grécku, že hoci sa stále prepadáva do hlbšej recesie, čo nie je dobre, ale pomaly sa začína situácia stabilizovať a deficity začali razantne znižovať. No tak uvidíme, kam to pôjde ďalej.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 rokmi...

presne na toto som myslel, ked rozoberali situaciu v Grecku v spravach

aj tam zazneli hlasy grekov, ze tie populisticke sluby bud nemozu mat dlhe trvanie alebo z toho budu neprijemnosti...

lenze greci na rozdiel od Slovakov, ked sa im nieco nepacilo (utahovanie opaskov, setrenie... - a to plati aj pre opacny pripad) vysli do ulic a bola to masa... to sa na Slovensku nemoze stat :(

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 týždňami...

proti úsporným opatreniam Gréci neustále protestujú a štrajkujú, to je celkom ľudské.

zaujímavejšie je viacmenej oficiálne strašenie Nemecka - grécky premiér aj minister spravodlivosti hrozí Nemecku vyvlastnením pozemkov, ktoré vlastnia v Grécku Nemci, okrem toho požadujú reparácie za udalosti počas druhej svetovej ...

proti Nemcom vytiahli nacizmus z r. 1944

 

Prvé kroky nového gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa po zvolení viedli na strelnicu Kaisariani. Nemeckí nacisti tam v roku 1944 chladnokrvne popravili dvesto gréckych aktivistov.

Tsipras už vtedy naznačil, že od Nemcov bude za masakru spred sedemdesiatich rokov žiadať finančné odškodnenie. Požiadavku teraz členovia jeho vlády predniesli aj oficiálne.

 

„Otázka bola uzavretá z legálneho aj z politického hľadiska a o tomto nebudeme s nikým rokovať,“ odkázal tento týždeň do Atén Steffan Seibert, hovorca kancelárky Angely Merkelovej.

....

Pre Grékov je okupácia nacistického Nemecka asi najčiernejšou kapitolou v ich moderných dejinách. Gréci počas nej nezomierali len pri boji – asi 300-tisíc z nich zahynulo na následky hladu.

 

Požiadavka na kompenzácie nie je nová a pozostalí po obetiach nacizmu s ňou prichádzajú pravidelne. Nemci ju naposledy oficiálne odmietli v roku 2003. Tému považujú za uzavretú minimálne od roku 1990, teda od zjednotenia východného a západného Nemecka.

Voči Grékom nie sú nekompromisní len samotní nemeckí politici, ale aj bežní Nemci. Podľa januárového prieskumu spoločnosti Emnid súhlasí s odpisom časti gréckeho dlhu len 16 percent z nich. A len tretina by bola za to, aby mali Gréci na splatenie dlhov viac času.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

ah, tak mi napadlo ... nepísal tu niekto nedávno, že strávi pár dní v Grécku? ale písal :)

 

nejaké interné priame informácie o gréckej hospodárskej kríze by neboli ? my to ovládame len z novín ... :innocent:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

No, po tych par dnoch v Atenach zacinam celkom chapat, preco sa Greci zamotali do podobnej krizy. Ako, jedlo vyborne, pohostinnost v podnikoch niekde uplne inde, ako tu u nas. Ale o osmej rano, v pracovny den, na ulici pomaly ani nohy, ziadna dopravna spicka. Boli sme cez velku noc, a na velkonocnu nedelu bolo v podstate vsetko zavrete, aj Akropola. Na velkonocny pondelok vsetko do tretej, a to nie tak, ze o tretej posledny vstup, ale tak, ze o tretej zacne piskat straznik s pistalkou a vyhanat ludi a 30 minut predtym vas uz ani nepusti na pamiatku, ktorej obhliadka zaberie max 15 minut. A pamiatky posobia strasne...neviem ako to povedat...odflaknute. Minimum informacnych tabul, tam nejaky kus mramoru, tam dalsi kus mramoru, akropola obohnana lesenim a zeriavmi, velka cast pamiatok absolutne nepristupna. Ziadna snaha skutocne sa predat. Clovek vyjde 200m od hlavnych turistickych tras a nenajde tam nic, ziadnu kaviaren, pivaren, restiku.Hodinu sme bludili kusok od hlavnych tras a nenasli sme nic. Ale ako som vravel, jedlo super, na kazdom rohu rozlozeny grill s tociacim sa jahnatom.

 

A taky nejaky je moj dojem po par dnoch, ze Greci by najradsej grillovali, uzivali vynikajuce jedlo, popijali kvalitne vinko a nejake to ouzo, najlepsie vo veselej spolocnosti, len nie tvrdo pracovat, tak ako sme zvyknuty my. Rano o siestej vstat, na osmu do prace, a max pol hodina na obed.

  • Pridať bod 3
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

hm. vďaka, Dark ... :agree:

 

nedávno, asi dva tri týždne dozadu, som kdesi čítala jeden blog - písala to mladá žena, vydatá a žijúca v Grécku ...

veľmi sa postavila proti tomu, ako ostatná Európa vníma Grécko a Grékov - ako pohodlných pohodových ľudí, asi tak, ako to videl Darkman

 

písala, že jej manžel má dve práce, a že sa majú čo oháňať, aby vyžili, dopodrobna to popísala, už si to poriadne nepamätám - ale nebolo tam vlastne nič, čo by u nás nerobili tisíce ľudí a rodín a nikto sa nad tým nepozastaví.

 

raz som čítala report od jednej výmennej  študentky, to je pár rokov dozadu, rok študovala na nejakej gréckej univerzite - poznatky, ktoré si odtiaľ odniesla, boli ležérnosť, more času, laxnosť. jej agilnosť, s akou tam prišla, bola niečo, nad čím sa kdekto pozastavil.

 

tým nechcem povedať, že nikto nič nerobí. ale zjavne je rytmus života v Grécku rozhodne iný.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

A taky nejaky je moj dojem po par dnoch, ze Greci by najradsej grillovali, uzivali vynikajuce jedlo, popijali kvalitne vinko a nejake to ouzo, najlepsie vo veselej spolocnosti, len nie tvrdo pracovat, tak ako sme zvyknuty my. Rano o siestej vstat, na osmu do prace, a max pol hodina na obed.

 

Donedavna, toto co popisujes, robili na ukor celej EU a strajkovali stale za lepsi zivot a ked vystrajkovali, tak pochvalovali si.....no a teraz ked sa EU "postavila" na zadne, tak uz len sa vyhrazaju, strajkuju a nepochvaluju si......holt, dovtedy sa chodi  s poharom po vodu, az sa ............zaba na prameni uz nepohne a upcha pramen.....

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

hm. vďaka, Dark ... :agree:

 

nedávno, asi dva tri týždne dozadu, som kdesi čítala jeden blog - písala to mladá žena, vydatá a žijúca v Grécku ...

veľmi sa postavila proti tomu, ako ostatná Európa vníma Grécko a Grékov - ako pohodlných pohodových ľudí, asi tak, ako to videl Darkman

 

písala, že jej manžel má dve práce, a že sa majú čo oháňať, aby vyžili, dopodrobna to popísala, už si to poriadne nepamätám - ale nebolo tam vlastne nič, čo by u nás nerobili tisíce ľudí a rodín a nikto sa nad tým nepozastaví.

 

raz som čítala report od jednej výmennej  študentky, to je pár rokov dozadu, rok študovala na nejakej gréckej univerzite - poznatky, ktoré si odtiaľ odniesla, boli ležérnosť, more času, laxnosť. jej agilnosť, s akou tam prišla, bola niečo, nad čím sa kdekto pozastavil.

 

tým nechcem povedať, že nikto nič nerobí. ale zjavne je rytmus života v Grécku rozhodne iný.

Mne je jasne, ze z 3 dnovej turistiky tazko robit obraz o celej krajine a urcite su tam ludia, ktori tvrdo makaju (ved aj casnici v podnikoch, kde sme boli sa obracali niekolkonasobne viac, ako ti nasi), ale celkovy dojem po tych par dnoch je proste taky :)

 

Ved ono sa aj tak povrava, ze cim juznejsie clovek ide, tym vacsi bordel a mensia pracovitost obyvatelstva. A je to celkom logicke, prezit na juhu, kde su miernejsie zimy, je jednoduchsie, ako v takom Svedsku, ludia na juhu nikdy nemuseli tak tvrdo celu jar/leto/jesen pracovat na to, aby zimu prezili. Na druhu stranu je rozdiel makat v 20-30 stupnoch, a v 30-40.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

od Grécka dáva ruky preč už aj Nemecko.

 

Nemecký vicekancelár: celej Európe dochádza s Grékmi trpezlivosť

 

grécky premiér a jeho klika je dnes v štádiu: odpustite nám poriadnu časť dlhov a znížte nám zadĺženosť na "udržateľnú úroveň", a my budeme ochotní uzavrieť s medzinárodnými veriteľmi "ťažký kompromis" ...

 

toto nie je zle vymyslené ...  Tsiprasova taktika: zmažte nám z dlhov a my vám za to niečo s ťažkým srdcom vrátime

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

inak to aj tak nepojde. musis im tie dlhy odpustit. Vlastne ako ktorej kolvek vlade. Kazda jedna je neschopna. Kazda jedna nevie splacat svoje dlhy. Nasa ? hmm hmm- tiez toho nieje schopna a dopadneme presne tak ako grecka - a my ako greci. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

čosi sa zmenilo

http://finweb.hnonline.sk/komentare-a-analyzy-123/dag-danis-velky-obrat-rebelom-uz-nie-je-grecko-ale-nemecko-815403

Viacerí bruselskí spravodajcovia svetových médií hlásili, že z veriteľov vyžaruje chladná sebaistota a z gréckych lídrov nervozita a strach.

 

Vyjednávacia dráma naozaj po prvýkrát vyzerala opačne. Krotkí Gréci nabehli do Bruselu a prisahali, že schvália čokoľvek, čo ich udrží v eurozóne. Na opačnom konci boli nahnevaní veritelia, ktorí ponúkanú dohodu opakovane odmietali. Pod rôznymi zámienkami.

 

V zákulisí rokovaní sa zjavne stalo čosi zvláštne, čo nepreniklo na verejnosť. Ale bolo to cítiť v atmosfére. Tú záhadu môžeme pokojne komentovať ako obrat. A výmenu úloh. Rebelmi, ktorí hrozia rozbitím eurozóny, už nie sú Gréci, ale veritelia.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ak si napožičiavaš ty, a nebudeš schopný to splácať /prakticky vzaté skrachuješ/ tak máš na krku exekútora ktorý ti zoberie aj to čo nemáš... prípadne sa dočkáš aj trestného stíhania.

 

ak nebudú splácať gréci /v reále skrachovali už dávno, ale EU ich zatiaľ drží na kapačkách/ tak sa na ich dlhy poskladajú daňoví poplatníci štátov zúčastnených v eurovale. lebo to by ešte tak chýbalo aby o peniaze prišli banky a privátni investori, ktorí na vysokých úrokoch gréckeho dlhu ryžovali celé tie roky. však na to bol euroval vytvorený...

to čo postoval alamo

 

V zákulisí rokovaní sa zjavne stalo čosi zvláštne, čo nepreniklo na verejnosť.

znamená v ľudskej reči že všetci veľkí hráči sa už stihli zbaviť gréckych dlhopisov, tak je možné grékov vykopnúť z €-zóny a chudoba to rošambo zaplatí.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Počul som niečo také že ich asi vyhodia z eurozóny čo bude asi prvý príklad že sa niekto aj odintegruje lebo doteraz sa len všade integrovali... Schengen padne kvôli utečencov a eurozóna kvôli gécku teda oni to len začnú ale časom sa ozve španielsko a podobne...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

jadiným skutočným riešením, je dohoda "niečo za niečo"

a síce masívny odpis dlhu za vystúpenie z eurozóny

všetko ostatné je iba odklad tohto do budúcnosti

a pretože sú gréci v dlhovej pasci, na splácanie si musia požičiavať, a potom sú dlžný ešte viac, čím viac sa to bude odkladať, bude cena za rozseknutie gordického uzla už iba rásť

možno by sa to dalo po častiach a na etapy?

lenže vystúpiť z eu na etapy, bohužiaľ nie je asi možné

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

referendum

týždeň po "termíne"

keby si chceli posilniť a vyjasniť mandát, mali referendum vyhlásiť už pred mesiacom aj skôr

teraz iba zdržiavanie, ale obávam sa že už gréci, nemajú čo zdržiavať

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov