Skočiť na obsah

Grécko a jeho hospodárska kríza


Jozef50205

Odporúčané príspevky

agónia pretrváva, ale Grécko urobilo jednu vec

 

Grécko už hodilo uterák. Prosí o pomoc

 

Ešte nedávno Gréci vyhlasovali, že finančnú pomoc nepotrebujú. Už o ňu však požiadali.

Grécky premiér Jorgos Papandreou oznámil, že Grécko zápasiace s obrovskými dlhmi oficiálne požiadalo o pomoc Európsku úniu a Medzinárodný menový fond. O podrobnostiach pomoci sa rokuje.

 

Čítajte viac: http://ekonomika.sme.sk/c/5342395/grecko-uz-hodilo-uterak-prosi-o-pomoc.html#ixzz0lx2b3r4h

Nemci, ktorí majú poskytnúť najväčšiu časť balíka, potrebujú najprv zistiť, či pomoc je skutočne už poslednou šancou na záchranu.

 

gréckej vláde už zrejme docvaklo, ale demonštruje sa ďalej

Zatiaľ nie je známe, aké sú presné podmienky pomoci. V každom prípade krajina musí pristúpiť na radikálne zníženie výdavkov, znižovanie platov, zvyšovanie daní. Proti tomu však ľudia stále protestujú. Podľa prieskumu verejnej mienky, ktorý zverejnila spoločnosť Public Issue, sú Gréci proti tomu, aby im z dlhovej krízy pomohol MMF. Viac než polovica Grékov si myslí, že by im to poškodilo ekonomiku.

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

KLAUS: Za krízu nemôžu Gréci, ale euro

Za ekonomickú krízu v Grécku je zodpovedná spoločná európska mena, povedal v utorkovom rozhovore pre nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung český prezident Václav Klaus, ktorý vo štvrtok vystúpi s prednáškou o EÚ na miestnej Humboldtovej univerzite.

:lol:

zdroj

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ako pokračoval, pre Atény by bolo riešením devalvovať menu asi o 40 percent, čo ale pre euro nie je možné a tak alternatívou zostáva zníženie miezd o 40 percent.

Co znamena, ze vsetko dovezene by bolo pre grekov o 40% drahsie, co je pre ekonomiku zavislu na dovoze v podstate vsetkeho "ohromne" vyhodna situacia. A fantasticke riesenie krizy....

 

Ked si niekto zije nadstandard, tak neexistuje nijaky zazracny sposob, ako ten bumerang v podobe rastucich uverov odvratit. Raz kvoli tomu musi clovek padnut na hubu.

 

Najvacsi problem je podla mna v tom, ze sa statom poziciava mirnix-dirnix, bez nijakych poriadnych zaruk. Ved co, ked to cele raz krachne, tak sa ludia poskladaju, ci uz na sanaciu statu, alebo banky...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pekne to povedal pán Daniška:

Slovenský premiér, by mal urobiť ešte viac

a teda keď už to musíme zaplatiť, tak proste pýtať za to od Grékov ostrov

inak rád by som vedel,

kto si skutočne myslí, že keď teraz Grékom pomôžeme,

tak ich to napraví a v budúcnosti sa toho vyvarujú

 

myslím,

že prešustrujú aj tieto peniaze a ešte len vtedy začne sranda

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

myslím,

že prešustrujú aj tieto peniaze a ešte len vtedy začne sranda

Oni tie peniaze nepresustruju. Z tych penazi sa len vyplatia splatne dlhopisy, na ktore si uz niesu schopni pozicat(do konca maja maju splatnych 18 miliard eur).

Nemci a francuzi uz dohliadnu aby ich banky boli uz zahojene.

Mne sa paci ako je Slovensko solidarne a nemci sa buria. Pritom im nemci za tri roky pozicaju 268 eur na obyvatela, my 145 eur, pricom nemecke HDP je 2,5 vacsie na obyvatela ako nase. Spolu im za tri roky pozicaju(pomozu prefinancovat dlh,aj schodok rozpoctu) vo vyske 110 mild. eur.

 

 

http://www.finance.gov.sk/Default.aspx?CatID=7537

 

Inak je zaujimave sa pozerat ako nam klesaju prijmy z vyberu dani z prijmu.Od 14-16.4 to zacina pekne klesat. zene prisiel preplatok 14.mne az 29. este nejaky mesiac to asi bude trvat. Naplanovali si vybrat 1,78 mild.(PO) podla mojho odhadu ak sa dostanu cez 1,3 su dobri.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

je jedno, že splatia z pomoci časť dlhov, aj že budú kontrolovaní, že sa im poskladá európa, že je bankrot krajiny podmienený úspornými opatreniami ... nedocvaklo

 

Gréci sa prebudili do dvojdňového štrajku

 

Pracovníci verejného sektora odštartovali v utorok 48-hodinový celonárodný štrajk v reakcii na schválenie balíčka úsporných opatrení. Štrajk zorganizovala Konfederácia zväzov verejných zamestnancov (ADEDY), ktorá reprezentuje asi pol milióna pracovníkov.

"Chceme zastaviť úpadok našej životnej úrovne. Myslím, že toto bude najväčší protest za posledné desaťročie," vyhlásil šéf zväzu ADEDY Spyros Papaspyros.

 

Gréci protestujú proti úspornému balíčku, v rámci ktorého Grécko na tri roky zmrazí platy vo verejnom sektore, škrtne trinásty a štrnásty plat, zníži sociálne dávky, zruší mimoriadne sezónne dávky pre dôchodcov a zvýši priemerný vek odchodu do dôchodku z terajších 53 na 67 rokov.

 

Čítajte viac: http://www.sme.sk/c/5358740/greci-sa-prebudili-do-dvojdnoveho-strajku.html#ixzz0mz2XVzaE

 

nie zlé podmienky ... v 53 ísť do dôchodku / jj, viem, že v priemere /.

Papaspyrosom by mal niekto zatriasť, alebo ho poslať do kórejskej automobilky k pásu na Slovensko, naučiť sa čosi o odboroch

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Papaspyros sa môže pozrieť

 

Sekerami rozbíjali výklady

 

Dav demonštrantov, ktorý smeroval okolo obeda ku gréckemu parlamentu dlho v pokoji nezostal. Najmä mladíci zahalení v kuklách po ceste sekerami rozbíjali výklady. "Chceme socializmus," vraveli dve dievčatá pozerajúc na počínanie mladíkov.

 

Ľudia v rukách držali transparenty a skandovali heslá, ako náš cieľ je revolúcia. V dave neboli len ľavicová anarchisti, ale napríklad aj učitelia. "Nechceme vládu medzinárodneho menového fondu," hovorí učiteľka v stredných rokoch, ktorá dnes neučila, ale štrajkovala.

 

Cestou k parlamentu davu nikto nekládol prekážky a tak mohli v pokoji ničiť všetko, čo im pripomínalo kapitalizmus. Rozbíjali výklady obchodov, zapaľovali smetníky.

 

Čítajte viac: http://ekonomika.sme.sk/c/5360384/grecke-demonstracie-si-uz-vyziadali-tri-obete.html#ixzz0n3t75aL8

 

nebolo by jednoduchšie nechať krajinu v pohode zbankrotovať ? ja viem, euro.

nechcú pomoc, pomoc je pre nich zachovanie doterajšieho stavu.

 

teraz je pánom dav, a zďaleka to neskončilo.

dav momentálne spôsobí to, že všetko, čo zničia, niekto za peniaze musí dať do poriadku, že neprídu turisti, ktorí sú hlavnou hybnou silou hospodárstva, že už olympijské hry skončili pre nich ťažkou finančnou stratou, z ktorej sa nemohli vylízať. okrem iného.

 

"Prišiel som sem, pretože som proti opatreniam, ktoré chce prijať vláda," hovorí Grék, ktorý pracuje v aténskom metre. Podobne ako ďalší milión ľudí v 11 miliónovej krajine je zamestnancom verejnej správy a práve jej sa majú najviac dotknúť škrty. V priemere 15 percent. "Prídem o 500 eur mesačne," hovorí s tým, že zarába 3 tisíc. "Musíme však robiť sedem dní v týždni, lebo nás je málo,"dodáva.

 

 

keď neušetria, čo potom ?

 

Gréci chcú trestať vládu. Nie sa uskromňovať

 

Gréci dlho žili na dlh a teraz za to musia platiť. Pomocnú ruku podal Medzinárodný menový fond a 15 krajín eurozóny, ktoré sa v nedeľu dohodli, že Grécku požičajú na tri roky 110 miliárd eur. Slovensko poskytne vyše 800 miliónov eur. Grécky parlament však ako podmienku musí ušetriť 36 miliárd za tri roky. Gréci v uliciach veľmi nehovoria o potrebe uskromniť sa.

 

Čítajte viac: http://ekonomika.sme.sk/c/5359951/greci-chcu-trestat-vladu-nie-sa-uskromnovat.html#ixzz0n3wu0ZmZ

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

oplatí sa prečítať tie názory ... na konci grécky osemdesiatročný dôchodca bude nosiť nohavice rubom nahor, lebo nebude mať na nové

z dôchodkov, ktoré ešte stále grécki dôchodcovia berú

 

demonštrácia nepodpaľuje len smetníky, aj ľudí

 

Zlosť vzbĺkla, grécka dráma má už mŕtvych. Udusili sa v horiacej banke

ik, bb, Reuters, ČTK | 5. mája 2010 10:08 - aktualizované 5.5.2010 18:00

 

Aktualizujeme: Keby nepracovali, ešte by žili. Druhý deň generálneho štrajku v Grécku má tri obete. Dve ženy a jeden muž, zamestnanci banky Marfin, ktorú v centre Atén podpálili maskovaní demonštranti, zahynuli na pracovisku.

g a l é r i a

 

zdroj: pravda.sk

 

šialené.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

nebolo by jednoduchšie nechať krajinu v pohode zbankrotovať ? ja viem, euro.

 

Staval som sa k tomu neutrálne, ale teraz už súhlasím s tým aby Grécko bolo vyhodené z €urozóny!

tak ono takyto nazor by asi zdielala vacsina obyvatelstva EU /avsak nejde sa zachranovat Grecko, ale Euro/ - mozno by to bola aj najlepsia cesta...to by vsak Grecko muselo mat silu a hlavne schopnych ludi aby sa dokazalo postavit na vlastne nohy aj bez pomoci inych /je jasne ze to co politici nazyvaju uvermi su jednoznacne dotacie/ - Grecko by malo mat vlastnu menu, ta by samozrejme bola velmi oslabena, co by na druhej strane prilakalo ovela viac turistov, ktori by (mozno) pomohli pomalicky vzchopit sa..ziadnu inu moznost prilevu penazi nevidim, kedze Grecko zije v podstate iba z turizmu...neviem, prejavy obyvatelov Grecka ma utvrdzuju v tom, ze ked si raz niekto zvykne na nadstandard, potom mu je zatazko niecoho sa vzdavat a budovat odznova...

 

..len aby sme v najblizsej dobe nemuseli riesit dalsieho takehoto "skrachovanca" - este sa ich par v EU najde :lol:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Zaujimave fakty z aktualneho tyzdennika Profit - sumar sumarum:

Slovensko si pozicia, aby mohlo pozicat Grecku zhruba 300 mil. Eur, co je okolo 60 eur na obyvatela.

 

Slovensko, ktore ma priemernu mzdu 744 eur, pomoze Grecku, kde je priemerna mzda viac ako 2000 eur.

 

Mnohi Greci automaticky dostavaju dochodky viac ako sto percent povodnej mzdy.

 

Odstupne pri vypovedi moze v Grecku u statnych zamestnancov predstavovat vysku az sto mesacnych platov.

a my krutime hlavami, ze co ti hlupi Greci strajkuju :) :lol:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Pomáhame krajine, kde:

 

* minimálne odstupné predstavuje 24 platov

* odstupné v štátnej správe je až 100 platov

* štátni zamestnanci ročne dostávajú 14 až 16 platov

* štátni zamestnanci majú príplatok pri dodržaní pracovného času

* do dôchodku sa odchádza v 61 rokoch

* dôchodok predstavuje až 100 % predchádzajúceho platu

* slobodné dcéry generálov dostávajú penziu

* vojakom štát uhrádza 8 leteniek ročne

* na úradoch sa pracuje maximálne do 15.00 hod.

* vláda falšuje účtovníctvo, aby zakryla dlhy

 

Čo by sme mohli mať, keby Grécku nedali pôžičku:

 

* 57 € do vrecka každého Občana

* približne 15 km diaľnic v náročnom teréne

* zníženie dane na benzín a naftu o 10 centov

* každý 130. občan SR by dostal novú Škodu Fabia

* všetky deti na ZŠ by mohli ísť 4 roky po sebe do letného tábora

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Moj predchadzajuci prispevok, je tochu rozvedeny v tomto clanku.

http://finweb.hnonline.sk/c1-43231550-kto-si-najviac-odrobi-pomoc-grecku-slovak

 

Je tam to porovnanie ale na priemernu mzdu, dalej je zaujimave si uvedomit aj uroky za ktore si poziciavaju jednotlive krajiny.

 

Grecke drasticke skrty(nieco o nich a vyzname celej zachrany http://blog.etrend.sk/jozef-rajtar/2010/05/04/grecko-slubilo-zatat-este-vacsiu-sekeru/ )znizia schodok gr.rozpoctu za tri roky o 30 mild. eur. Teda asi na polovicu(minuly rok mali schodok cez 20 mild.)

Teda greka to bude stat rocne nejakych 950 eur. 950/20 000(priemerny plat greka)=4,75% , u nas 150/8400=17%. Aj keby som to prepocital na tri roky zaplati Slovak viac ako Grek.

 

Ked som pisal prvy prispevok a hladal si info o greckych realiach(stave hospodarstva), vsetko som si musel hladat prevazne na greckych strankach ktore boli prelozene anglictiny, dnes je to uz jednoduchsie.

Pr.

http://www.ksskvke.sk/dokumenty_pdf/Mzdy_EU_SK-Graf.pdf

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Teda aby som to dokoncil. Strajkovat a mlatit politikov ci ich ochrancov(policajtov)ak to robia greci, by sme mali hlavne my. Ked sa buria nemci ovela viac by sme sa mali burit my. A nielen kvoli tej pozicke, ta nam zadlzenie zvysi asi o 1% podobne ako cestne myto, ale hlavne kvoli PPP ci iym podobnym rozkradackam, ktore nam zvysuju zadlzenie o desiatky % z HDP. Prikl, cena PPP 20mild/ 80 mild HDP je kolko?

 

Uz sa tesim, ked sa budu skladat na zachranu Portugalska, na Spanielov uz nedojde.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

zaujímavý sled správ ... hlavná postava Grécko

vedľajšie postavy ...

 

 

 

prehraté regionálne voľby :

 

Merkelová zaplatila za Grécko. Prehrala voľby

10. mája 2010 19:22

Nepopulárna pomoc Grécku bola poslednou kvapkou. Strana nemeckej kancelárky Angely Merkelovej prehrala voľby v najľudnatejšej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko. Koalícia kresťanských a slobodných demokratov tak zároveň stratila väčšinu v hornej komore nemeckého parlamentu. Pre Merkelovú bude teraz omnoho ťažšie presadiť plánované reformy. Prehra v regionálnych voľbách je pre najsilnejšiu nemeckú stranu varovaním.

nedocvaklo :

 

Grécke odbory to nevzdávajú. Opäť zvolávajú do Atén demonštráciu

10. mája 2010 18:06

Dva najväčšie grécke odborové zväzy vyzvali na nové demonštrácie proti úspornej politike na stredu popoludní do Atén. Grécky parlament minulý štvrtok schválil vládny plán tvrdých úsporných opatrení, proti ktorým grécke odbory demonštrovali a štrajkovali už minulý týždeň.

zdroj. pravda.sk

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Na uvod celkom dobry clanok na zamyslenie.

http://pavelpokorny.blog.idnes.cz/c/138012/Recko%2Dmame%2Dv%2DCesku%2Djiz%2Ddavno%2Da%2Dbude%2Dhur.html

 

Cena benzinu v grecku ako som sa dnes docital je v grecku 1,53 eura za liter. Najdrahsi v europe pred tyzdnom boli natom este na 23.mieste z krajin Eu dnes su posledny 27. Nezdalo sa mi z tych demonstracii, ze by sa ti ludia ozaj tak mali dobre.

To ze tam maju prezamestnanost v statnej sprave vraj do miliona, ale my mame tiez do pol miliona statnych zamestnancov.

Dnes som videl diskusiu o dvochodkoch a bola tam zaujimava info. Ze priemerny dochodok je nejakych 350 eur(30% starob.dochodkov je na urovni 200 eur), ale priemerny dochodok asi novodochodcov za minuly rok je 471 eur. Schodok soc.poistovne1,5 mild(do II.piliera ide 0,8 mild) a ten nas kuzelnik chce 13. dochodky. Ale tie sa daju ako vidime zobrat.

 

Este k tomu zadlzeniu greci maju dlh 260 mild eur, ale prijmy rozpoctu maju 100 mild, teda 2,6 nasobok. My mame dlh 30 mild ale prijmy 12mild. teda 2,5 nasobok.

 

Este som sa docital ze pravnici tam maju rocny plat 11000euro a lekari 12000. Samozrejme sukromni :lol: Nezdanitelna cast je tiez 12000 eur. Statne nemocnice maju nejaky cas, teda operuju len akutne pripady plus este tych co si priplatia. Operaci hrubeho creva stoji 3000 euro.

http://www.tyzden.sk/casopis/2010/18/dosnivany-grecky-sen.html

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Zrejme sa chystajú dobiť nejakú susednú krajinu a tak získať prostriedky na vyrovnanie dlhu. Keď sa to takto riešilo doteraz v celej histórii ľudstva prečo by sa to nemohlo tak riešiť aj v dnešnej dobe? :lol:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

Grécko vydalo na zbrojenie v roku 2008 viac než 2,8 % hrubého domáceho produktu (HDP). Je to viac než vynakladá na armádu ktorákoľvek krajina Európskej únie a napríklad aj Turecko, pre ktoré Gréci trvale výrazne zbroja. To investovalo do zbrojenia v roku 2008 okolo 1,8 % HDP.

 

 

Čítajte viac: http://ekonomika.sme.sk/c/5398060/berlin-a-pariz-podporuju-grekov-vo-vydavkoch-na-zbrojenie.html#ixzz0pKQOG6rN

 

LOVE & PEACE celému svetu

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

"Štrajk spôsobil vážne narušenie chodu hospodárstva a verejného života a ohrozuje zdravie obyvateľstva, keďže už zasiahol zásobovanie pohonnými látkami, potravinami a liekmi," oznámil hovorca vlády Jorgos Petalotis. Vodiči majú teraz 24 hodín na to, aby sa vrátili do práce, inak im hrozí väzenie a strata licencie.

 

Čítajte viac: http://ekonomika.sme.sk/c/5483871/grecka-vlada-nariadila-strajkujucim-vodicom-vratit-sa-do-prace.html#ixzz0v3OWEsas

 

To uz je sila, a preco niesu brani na zodpovednost ludia co sposobili grecky ekonomicky zazrak? Kde su? Este im plat dane.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 mesiacmi...

s gréckom je to trochu zložitejšie, to už vieme, že slovensko im nepožičalo napriek ficovým sľubom, dostalo za to vyhubované,

a

najnovšie pozoruhodné zistenie gréckeho ministerstva financií, po tom, čo to začalo už vypadať ako tak nádejne :

 

Grécko objavilo nové dlhy, deficit bol výrazne vyšší

Najväčší dlhový hriešnik Európskej únie musí opäť revidovať rozpočtový deficit za rok 2009 smerom hore.

 

Na začiatku tohto roka Atény najprv odhadovali, že vlaňajší schodok dosiahol 12,7 % HDP, neskôr ho zvýšili na 13,6 %. Na začiatku októbra vládne kruhy začali hovoriť o deficite na úrovni 15,1 % HDP, čo bolo zjavne ešte stále príliš málo.

 

Čítajte viac: http://ekonomika.sme.sk/c/5599365/grecko-objavilo-nove-dlhy-deficit-bol-vyrazne-vyssi.html#ixzz12kp7Gicc

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Game, nepredbiehaj skutocny vysledok sa dozvieme asi trochu neskor.

Ale 15,1% to je skoro dvojnasobok nasho 7,8. A nanase by to malo znamenat pri takej vyske schodku(percentualnej) 9,8 mild. eur, grecky rozpocet skoda sledovat aj mna by mohl zaskocit,jednotlive kapitoly. U nas by to cinilo cez 1800 eur na obyvatela za rok vyssi schodok. Len za ten schodok co by premr.hmkali na moj(rodinny) ucet by som si mohol dovolit 4 Figelove byty. ;)

Uz ste to videli?

http://zabava.sme.sk/c/5583210/odvratena-tvar.html

Ano je lepsi ako ten smejlik.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov