Skočiť na obsah

Hrady, zámky, pevnosti a ruiny


Godefroy

Odporúčané príspevky

Téma ktorá sa blízko dotýka i cestovania po pozoruhodných monumentoch ľudskej histórie u nás i za hranicami. Ak ste navštívili zaujímavé miesta, staré ruiny ukryté v lesoch, na bralách, pri sútokoch riek a pod. napíšte. Prípadne, ktoré hrady, zámky...atd. pre Vás predstavujú skutočne zaujímavé miesta so zaujímavým príbehom?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

hrady a zamky mam rad..k srdcu mi prirastol Bojnicky (kedze ho mam veelmi blizko), ktory je podla mna najkrajsi na Slovensku...ale radsej mam hrady..stare ruiny, na SK som ich pobehal len niekolko, ale taky Beckov alebo Filakovo sa mi velmi pacili :lol:

oblubil som si aj pohlad na hrady na severe talianska...a svoju atmosferu ma aj Crac des Chevaliers, aj ked na obrazkoch vyzera majestatnejsie.. :D

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

v mojom okolí je niekolko hradov a zaniknutých pevností. Forgáčovský Gýmeš neďaleko Nitry je skutočne prekrásny. Dominuje širokému okoliu takže ho tu na rovine vidno do veľkej vzdialenosti. O jeho dobytie sa pokúšal už Přemysl Otakar II. Slúžil až do 19 storočia a prešiel všetkými architektonickými prestavbami. Dobre sa tam dajú skúmať podzemné chodby a hlboké pivnice. Som tam zažil jeden z najkrajších letných západov slnka v živote. Cesta tmavým lesom dolu k jazeru bola o to zaujímavejšia.

Obrázok

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Pajštún

 

známy aj pod názvami Pajštúnsky hrad, Borinka, Stupavský kameň, Kvetov, 1284 Perustian, Perinstain, Parastian, 1439 Borostyan, Peylestian, 1476 Borastyankw, 1786 Paistun, maď. Borostyánko, nem. Paullenstein, Ballenstein

/ Kvetov bol šialený obrodenecký oneskorený pokus zo začiatku 20.storočia, ktorý sa našťastie neujal /, od druhej sv.vojny je bralo hradu známe lezcom, takmer každý deň tam ktosi visí, výletné miesto s dosť prudkým stúpaním, ale veľkolepým výhľadom, je v ruinách od roku 1810, keď Napoleon vypaľoval všetko, čo mal v ceste.

 

Obrázok Obrázok Obrázok

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

V poslednom case som sa zacal "flakat" po vikendoch po hradoch, aj koli portalu. Pred velkou nocou to bol Sarissky, pred dvoma tyzdnami Kapusansky hrad. Buduci tyzden sa chystam do Starej Lubovne. Ten hrad ma pohnutu historiu.

Pohnutu historiu ma aj Muransky hrad... Odporucam.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Zaujimava tema, uz dlhsie sa do nej chystam napisat :)

 

Ja mam tiez velmi rad zamky a tiez hrady! A este ked su pekne zachovane alebo maju za sebou majestatnu historiu, o to u mna vzbudzuju vacsi zaujem ... zatial som ich nevidel vela, vlastne na Slovensku len Bojnicky (ktory mam tu zarohom), Oravsky, samozrejme Bratislavsky, Trenciansky, no a aj Beckov som videl (aj ked len z okna)! A musim uznat ze na Slovensku je celkom dost krasnych hradov a aj s uzasnou historiou...

 

Ale mna viac vzdy lakali tie zahranicne :lol: Tiez som ich nevidel az tak vela, dokonca neviem ci sa niektore z nich povazuju za hrady (napr. palace ako Alhambra, alebo marocke Kazbahy a Ksary) ... tak ale dost sa mi pacil majestatny Neuschwanstein (takmer div sveta), Tower of London, Alhambra, uz spominane Kazbahy a Ksary v Moroccu (za zmienku stoji najma Ait Benhaddou), a tiez italske hrady... a iste ich bolo aj viac ale uz si prave teraz nespomeniem!

 

No a celkom ma lakaju tie typicke japonske zamky, alebo aj tie uzasne spanielske, skotske a irske hrady... a podobne! Tiez je toho strasna kopa co by som chcel este vidiet, ale jedno proste spomenut musim: Velmi by som chcel vidiet finsky legendarny hrad (pevnost) - Olavinlinna! :)

 

Obrázok

Olavinlinna, Finland

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 mesiacmi...

Včera sa mi podarilo zabsolvovat dva hrady - Čachtický a Beckovský. U beckovského ma prekapilo vstupne dospeli maju 30Sk, studenti 20Sk. Je dokonca poplatok aj za kameru a fotoaparat :lol: . Ked som tam bol, bolo este zavrete (otvorene od 9:00 do 18:00 pricom posledny vstup je o 17:30).

 

Ten Beckovsky hrad je pomerne velky. Becko musel asi dobre zabavat Ctibora, ked mu ten dal taky velky hrad postavit... :)

 

Dam neskor link na foto...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

Ja som nedávno bol na Beckove, ale nemal som foťák. To je pohodový výlet, človek vlastne nikam ani nejde lebo hrad je priamo nad dedinou. Čachtický hrad je tiež celkom v pohode, slabá hodinka z Čachtíc, výhľad výborný. Na Tematín som sa našlapal jak mulica (cesta z Lúky). Trenčiansky hrad ani nepočítam, tam som bol mnohokrát. Červený Kameň je tiež v pohode, podobne aj Smolenický zámok. Ani na Oravský podzámok to človek nemá ďaleko, ale tam som bol veľmi dávno, už si to moc nepamätám. Bojnický zámok tiež v pohode, neďaleko ZOO. Ešte som bol niekde, ale to by som sa musel rozpamätať.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 mesiacmi...
  • Pred 2 mesiacmi...
  • Pred 1 rokom...

:lol: chcel by som trochu oprášiť túto tému, ja som bol len na troch takýchto miestach a to Spišský hrad, Oravský hrad a Zvolenský zámok ale hlavne čo chcem povedať je, že ako veľmi ma fascinuje križiacký hrad Crac des Chevaliers(v doslovnom preklade - hrad rytierov), ktorý sa nachádza v Sýrii, vlastnili ho Johaniti, a Turci ho obliehali celkovo 12-krát a nedobyli ho, dostal sa im do rúk len vďaka zrade... http://en.wikipedia.org/wiki/Krak_des_Chevaliers

 

je vidieť aj akvadukt, ktorý privádzal do hradu vodu, v hrade boli 4 veľké cisterny

Obrázok

 

Obrázok

 

patrí medzi najväčšie hrady na svete, možno je on sám najväčší, zároveň je to jeden z najzachovalejších hradov, a to ho v minulosti postihli už aj zemetrasenia, raz by som ho chcel navštíviť

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Evan..toto je prekrasna stavba! Ja zboznujem stare zrucaniny,aj hrady,ale radsej sa prechadzam po zrucaninach. Mojim "panstvom " :lol: je cachticky hrad,je to moja najnavstevovanejsia stavba. Moju naklonnost mozu potvrdit aj niektori clenovia tohto fora,kedze som ich "prinutia" na stretnutie prave na tejto zrucanine...:)

Tiez mam rada aj zrucaninu stareho klastora "Katarinky",nedaleko Dechtic a Trstina..je to klastor ,ktory dal zrucat cisar Jozef v case reforiem. Frantiskansky kostol + klastor sa nachadza v krasnom prostredi Malych Karpát. Vlastne uz len jeho ruiny :).

Od roku 1994 dobrovolnici - mladi ludia z celeho slovenska ale aj zo zahranicia, sa snazia aspon z casti zachranit,to,co znicil cas a vtedasia doba.

 

Katarinka

 

Obrázok

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tak som mal dobrý pocit, že Katarínka je nehnuteľnosť, ktorá je v merku záchranárov hradov. :lol:

 

Evangelos

Neviem, či je nejaký štát, kde by sa svojho času systematicky neničili hrady tak ako u nás. Slovensko, ako vešetci dobre vieme, bolo súčasťou Uhorského štátu a v čase stavovských povstaní dochádzalo ku systematickému ničeniu jednotlivých hradov, či už zo strany cisárskych vojsk, tak aj povstalcov. Prevažnú väčšinu hradov postihol v tomto období osud skazy.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 týždňami...

toto leto sme sa z kamošmi rozhodli že namiesto vysedávania v šenkoch budeme chodiť po hradoch a zámkoch :lol: jeden už máme za sebou a zajtra ideme na ďalší :) hurá konečne bude ten čas dobre využitý

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Takže potom ako sme boli Piatok na Beckove tak dneska sme boli na Dobrej Vode a na Katarínke ... hrad bol super ani som nevedel že na Dobrej Vode je dajaký hrad a Katarínka mala tiež toho dosť do seba :lol: ... už sa teším na ďalší výlet :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...
  • Pred 3 týždňami...

Čo by som ti k Beckovu povedal ... keď som tam bol aj tak bol ešte zatvorený čiže my sme len prešli okolo hradu a pokukali okolie hradu ... je tam pekná lúka na ktorej sa dá aj zložiť a miesta na opekanie je tam dosť ... či je povolené neviem ... aj miesta na stanovanie je dosť ...

 

Na Beckove bývajú aj dajaké hudobné slávnosti ... respektíve festival Beckov :lol: ale či bude aj tento rok neviem :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 týždňami...

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov