Skočiť na obsah

Veľkonočné zvyky a sviatky


aljak63

Odporúčané príspevky

ale neviem prečo by si chlapci nemali brať peniaze od babky

myslím, že by boli sprostí a babky by urazili

Suhlasim s tomassim babky maju radost ked mozu nieco svojim vnucatam dat a kedze uz maju 20 a viac tak im nebudu kupovat nejake vajicka a cokoladky radsej im daju peniaze nech si kupia nieco sami.

 

Sam som toto zazil ked k nam raz prisla babka aj s tetami a babka mi davala nejake peniaze a mama mi ukazovala nech si neberiem a teta hovorila mame nech mi neukazuje nech si zoberiem lebo babka bude mat radost ze mi moze nieco dat a bola by smutna alebo by sa urazila ze nic od nej nechcem

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

tomassi, tie reakcie preto, lebo na jednu stranu je sviatok povazovany za "slavisticko-komunisticky zvyk", ale na druhej strane peniazky od babky pri jeho prilezitosti sa zidu, ze?

 

ked poviem a, tak poviem aj b.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

weirdo

 

ak chceš povedať, že takéto správanie je pokrytecké, tak nech sa páči,

ale mne to pripadá, že sa to zvrháva na poukázanie na aljakov anti-slovakizmus

to si však musíte vyriešiť vy ferraráci medzi sebou ... :lol:

 

som sa v sobotu bavil ako Ferko Mikloško (KDS) hovoril o svojej veľkej noci, keď bol ešte frkan

vraj bol niekde polievať a ponúkli mu peniaze,

tak 1.-krát zo slušnosti odmietol a oni mu teda hneď dali miesto peňazí kraslicu,

kt. po východe z dverí ihneď šmaril o stenu

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ano, asi by som to nazval pokrytectvom. co to ma ale s Ferrari, neviem. bolo to myslene aj na Tiborca, takze blbo zabrdas.

 

nevravim, ze to je zly zvyk. aj ja som to robil, ked som mal 12-13-14 .. mal som z toho zarobkovy business. vtedy to je ale ine, si odkazany na peniaze od ostatnych, pretoze si svoje nemozes zarobit.

 

EDIT - uz to necham tak, nie je mojim pravom hodnotit moralku inych ludi v tychto veciach, len som povedal svoj nazor. howgh :lol:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tak len trochu na vysvetlenie ako to poznam ja. Je mi uplne jasne ze vacsina nebude suhlasit. Oblieva sa vraj preto, lebo ked Jezis vstal zmrytvych, tak tetky boli v hlucikoch a vsetko komentovali. Tak ich chlapi rozhanali vedrami vody. A vraj to je tradicia. No a ked aj starsi chalani dostanu nejake peniaze, tak to berem uplne v pohode, lebo babky su na to zvyknute vela rokov a asi im nedochadza, ze bi im mali radsej nieco naliat ako dat peniaze. Ved ked chodia uz od malicka...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ako veľa iných "pohanských" zvykov, aj oslava príchodu jari je prekrytá kresťanským sviatkom ...

 

oblieva sa preto, lebo je to prebrané z východných zvykov, oblievačka znamená zdravie a plodnosť ...

rovnako šibačka, jarné prútie, vajíčka, zajačiky, kuriatka, všetko je to obnova života, príchod jari, plodnosti a zdravého potomstva, symbolické vyháňanie zimy a vítanie jari ... tieto zvyky pramenia z predkresťanského obdobia

 

to len aby sme sa trochu od peňazí vrátili k nemamonárskym zvykom ... : )

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

weirdo nevies ako to je...aj keby som si tie peniaze akokolvek zobrat nechcel..tak si ich zobrat "musim"...presne ako to vystihol phersu ci tommasi...to mam kvoli takej debiline urazit babku, ze od nej nechcem nic? nakoniec by mi aj tak skoncili nejakym zazrakom v bunde..

 

to je fakt pokrytectvo...ja tento sviatok nemilujem..a kludne by som ho zrusil, cely mi pride aj tak o niccom...a robim to len preto..aby mali babky radost...pripade dve male sesternice, ktore sa z toho tesia..peniaze aj nejake cokoladove vajcia su mi uplne ukradnute..viem mohol som byt na brigade a zarobit si a bol by to suuuuper pocit..

 

ako by to bolo "hmmm ja som cool lebo ja uz nechodim nikam na velku noc"...aj to mi je ukradnute...usmievat sa nad tym ze niekto dostane peniaze...nooo zaujimave :lol::)

 

 

hej na dedinach to je krasne :) hlavne ako prilezitost zas a znovu sa ozrat..len kto operie po tej ozieracke vsetky tie kroje :):)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Peniaze za šibačku v podstate ani nepatria k tomuto sviatku, tento zvyk dávať šibačom peniaze je relatívne nový (asi sú ľudia bohatší a nevedia čo s peniazmi :lol:). Starším šibačom treba niečo naliať prípadne ponúknuť a tým menším nasáčkovať sladkosti. Teenageri čo nechcú toľko sladkostí a ešte nepijú, samozrejme radšej zhrabnú prachy.

 

Zdá sa mi, že tento sviatok je každým rokom stále menej populárny.

 

Btw, v česku že vraj budú "prevrátené velkonoce" každý prestupný rok, teda vtedy budú vraj ženy mlátiť chlapov, ktorí sa ešte musia postarať o veľkonočnú výzdobu prípadne maľovanie kraslíc. No paráda lol.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Btw, v česku že vraj budú "prevrátené velkonoce" každý prestupný rok, teda vtedy budú vraj ženy mlátiť chlapov, ktorí sa ešte musia postarať o veľkonočnú výzdobu prípadne maľovanie kraclíc.

ale šak toto tu máme už dávno

nie je to zachovávané ako oblievačka,

ale v niektorých regiónoch zvykli v utorok dievčence oblievať mužov

prečo sa to nerobí vo veľkom asi vysvetlovať netreba :lol: :) :) :) ;)

 

inak som rád, že sa to u nás Veľká noc a nie ako v Českých zemích Velikonoce

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Zdá sa mi, že tento sviatok je každým rokom stále menej populárny.

tento rok bol tuším prvý, keď som nevidela ani jedného nádejného šibača ... pravdou je, že bývame trochu bokom od hlavného diania, a absolútne som tomu, čo sa deje v tej zime vonku za oknom nevenovala pozornosť, zrejme aj v tom to bude ...

ešte pred pár rokmi som videla chalanov ako niesli šibák dlhý minimum dva a pol metra, tuším štyria ... a roky predtým nosili oranžové plastové kýble ... a striekacie fľaše, a zo desať druhov najlacnejších voňaviek ... v jednom čase boli populárne fialky, aj so živými fialkami vo fľaške ... a šibáky z bužírky, ktoré trhali pančucháče ... brr

a ešte pred pár rokmi tiekla voda od susedov aj po schodišti

mne sa páči, že to mizne

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

No pre mňa ide hlavne o tú duchovnú hodnotu týchto sviatkov... čo sa týka šibačky, isteže sme ako menší chodili, ale teraz sa to obmedzilo na takú spoločenskú udalosť: samozrejme sa ide babke a ešte jedným-dvom známym, kde "musíme", tam sedíme a rozprávame, čiže je to skôr taká návšteva hlavne, kde akoby mimochodom aj pošibeme aby sa nepovedalo :lol:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 10 mesiacmi...

Tak tu mame po roku znovu sviatok jari, Velkej Noci a kanalov plnych opilcov so sibakmi :lol:.

Ako vyzeraju u vas tieto sviatky?

Chystate sa nejak specialne,alebo to v pazi. My sa doma chystame tak,ze sme ochoreli a to znamena,ze ziadne oblievanie nebude!!!

A este mam v chladnicke zarobene cesto na medovnicky,mnamii a z baru sa na nas usmieva babovkovy barancek,co sme dostali. Takze asi tolko Velka noc u Malej witch :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

nijako špeciálne sa nechystáme na nič, vlastne zostala jediná tradícia, to je sobotná skorá večera, šunka, zelenina, vajíčka, zbožňujem vyrábať tú obloženú misu ... za päť minút z nej nič nie je, ale nevadí ...

mama trochu napečie, to je tiež tradícia, každý rok menej, lebo akosi zisťujeme, že nám to netreba, šibačka oblievačka žiadna

 

neznášam to od detstva, slávnostné očakávanie, slávnostná omša, ktorá sa postupne vytratila, nejakí šibači z ulice a rodiny, nikdy som nevedela, ako sa pri tom šibaní tváriť a čo robiť, ale vlasy sme si neumývali just, aby sme smrdeli tými pačuli, ktorými nás oblievali, a ktorá v škole smrdela najväčším počtom voňaviek, bola hviezda ...

chlapci starí aj mladí nosili po vačkoch z módy vyjdených oblekov bužírkové korbáče, ktoré trhali pančuchy, brat zakaždým plakal a nechcel ísť s otcom, lebo to skončilo vždy rovnako ... v alkoholových výparoch

nemám rada sviatky, neznášam ich, žiadne

a tieto sú zvlášť ťažké ... neter je práve po hodne ťažkej operácii

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Aby som pravdu povedal,podstatu týchto sviatkov presne nepoznám a ani sa nesnažím ju poznať,či dokonca pochopiť.

A čo sa týka tradícií ........ v týchto dňoch budem mať tradičné štyri dni voľna.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

tradicie sme mali... otec sa v tom vyzival ako dieta. vzdy nas zobudil presne o 7 rano, niekedy aj skor, a to vzdy s pokrikom "dievky, vstavat!" smrncol nam za pohar ladovej vody do tvari a potom s chichotom, ako male dieta, odisiel. nachystal sa, vonavku zobral, do obleku sa hodil a siel polievat celu rodinu. ked som bola este mala, tak ma hodil do vane plnej studenej vody a tam som hnila ako krava. inak k nam aj prichadzala rodina - matka nachystala jedlo, prisli dvaja bratranci a ujo, mierne ma povonavkovali, potom sa tu nazrali ako prasce, vyjedli nam chladnicku, vypili colu, dostali este prachy a sladkosti a sli prec. a potom sme ten bordel hodiny upratovali. ano, uzasna velka noc. hura :lol:

 

ale kedze sa nasa rodina rozhadala a moj stryko je vol, tak uz par rokov nechodia a tym padom mam iba krasne 4 dni volna a nemusim nic robit. parada :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Veľkú noc mám v podstate rád, je krásne že vonku bude čoraz krajšie a teplejšie a príroda sa začína prebúdzať zo zimného melancholického šatu. Navyše sú sviatky, človek si môže dobre oddýchnuť. Na stole sú chutné pokrmy, je kľud a pohoda (skoro ako na vianoce). Akurát jediná vec, čo je na Veľkej noci totálne divná a jediné čo sa mi protiví je to trápne oblievanie a mlátenie žien ... to som nikdy nepochopil a ani nepochopím k čomu je to akože dobré. Takže to nepraktizujem ani ... keď som bol menší tak dedko tu vždy ráno už prešľapoval ako malé nedočkavé decko a tešil sa ako všade pôjdeme trapošiť. Tento rok ale bude asi sklamaný, čo už - musí pochopiť, že niekoho to nebaví a je mu to v podstate protivné...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tieto sviatky tiež nejako špeciálne neoslavujeme. Pre mňa osobne, je to len pár dní strávených doma, keď si trocha odpočiniem od školy.

Môj otec nás akurát tak symbolicky vyšibe, žiadne oblievačky sa našťastie nekonajú.

Inak tiež súhlasím s Aljakom, podľa mňa sú tie zvyky hlúpe. My dievčatá, sme mlátené a oblievané a ešte im zato máme dávať prachy... :lol: Nechápem...

Ja by som radšej oslavovala ako v Británii: no nebola by to zábava hľadať čokovajíčka po záhrade? :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Každý zachovaný zvyk, tradícia je podla mňa fajn.

 

Neviem čo sa sťažujete ženy. Veď utorok je zas váš deň kedy vy môžete chodiť s korbáčom a oplácať výprasky :lol:

V niektorých oblastiach Slovenska bolo zvykom v utorok po Veľkonočnom pondelku „odplácať“ mládencom polievačku. Dievčatá a ženy mali právo oblievať chlapov, čo sa spájalo s veselou odozvou.

To že to často nevyužívate alebo nemáte vo zvyku je vaša chyba :)

 

Ak niekto nepozná rozdiel medzi symbolickým šibaním, ktoré má dodať sviežosť a ohybnosť do zbytku roka a "mlátením žien" je jeho chyba a kreténizmus.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov