Skočiť na obsah

Technologický pokrok


valcik

Odporúčané príspevky

To je problem tono naozaj. Ale zas viem si predstavit, ze ludia nemusia pracovat aby mali prijem, nejaky zakladny. technologia umozni vela veci ale pre kolkych obyvatelov je otazka. Ak najdeme dostatocne zdroje energie moze sa to vyriesit, len to chce iny ekonomicky model.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Robopol

 

Nerozumiem ekonómii, no viem, že tam platí, ak sú makroekonomické čísla rovnaké, ako minulý rok je to strata. (asi je to logika v zmysle, ak ti požičiam stovku a vrátiš mi stovku, je to pre mňa strata) To je extenzívny vývoj. Ak bývate v trojizbovom byte, takouto logikou sa tam raz určite nezmestíte. A naša Zem je tiež ako ten byt.  Aj keby si mal energiu zadarmo.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tono,

Ekonomia nie je  taka zlozita na pochopenie. Len sa vsetci tvaria ze je a tancuju ritualne tance okolo  nej. A ved nie je len zem tono?:) Ak by si mal skutocne dobry zdroj a technologiu vyspelu vies vyrabat z vesmirneho materiálu za pomoci energie co len chces. A preto je ta energia klucova

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Robopol

 

Kľúčová nie je energia, ale zmysel existencie jedinca. Vo vesmíre je energie dosť, ale život je skôr výnimka. A „spackaný“, alebo nenaplnený život je o to väčšia škoda. Zmyslom technologického vývoja by malo byť jeho naplnenie, nie hrozba straty práce. Ale nie som idealista. Je paradoxné, že motorom technologického vývoja bola vždy hlavne armáda. Stačí si pozrieť rozpočty. Nevyhli sa tomuto tlaku ani také „osvietené duše“ ako Archimedes, alebo Leonardo da Vinci. Špičkový vedci ani dnes nepracujú na zdokonalení detských ihrísk.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ale je tono klúčová energia a technologia, vedomosti. Tieto tri aspekty je potrebné inak civilizacia sa nebude moct rozvijat co do velkosti. pre rast je to nevyhnutne. fosilne paliva sa minaju. Ale napr. frackovanie a pokrok v tom este mozu pomoct odvratit krizu fosilnycch palív. A potrebujeme fuziu. Spotreba energie rastie, kazda technologia ju potrebuje.  A ked technologia pokroci raz prideme do stadia ako v star treku, ze si vyrobis v zariadeni za pomoci energie rozne veci. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Robopol

 

Máš pravdu, ale ja som asi naozaj  idealista. V Biblii je napísané niečo v tom zmysle, že „staraj sa o duchovné veci a tie materiálne ti budú dané“  Ospravedlňujem sa, toto nie je téma náboženstvo, ale v honbe za energiou robíme opak tohto citátu. Samozrejme, potrebujem energiu, aby som naštartoval auto a dopravil sa do cieľa svojej cesty. No najviac energie ušetrím, ak zmením svoj cieľ. Ale skús to povedať šoférom ráno v zápche, hromžiacich pred Bratislavou, že sa nedostanú včas do roboty. Pošlú ťa s takým citátom do prdele...  No o rok tam bude dochádzať dva krát toľko ľudí. Budú treba nové diaľnice, betón, železo, energiu... V podstate 99%  ich tam, ale každý deň, dochádza úplne zbytočne. To je podobný nezmysel, ako zvolať niekde celosvetový kongres o znižovaní emisií CO2 a priletieť naň lietadlom.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

Zapáčil sa mi tento veľmi rozumný nápad. Osobné auto obvykle 90 percent času niekde stojí, napríklad pred kanceláriami závodov či malých firiem. Solárny panel na streche auta môže zatiaľ dobíjať batériu pre pohon auta.

 

Údajne pri denne najazdených 70 km je schopné auto takýmto spôsobom získať viac energie , ako je schopné spotrebovať. Táto prebytočná energia by sa ešte mohla vhodným spôsobom dodávať do elektrickej siete. Držím palce všetkým výskumníkom, aby vyvinuli čo najúčinnejšie solárne elektrické panely a aj nie príliš ťažké a životné prostredie zaťažujúce  akumulátory (po ich dobe životnosti).

Nulové náklady na pohonné hmoty (aspoň počas slnečných dní) a nijaké znečisťovanie životného prostredia  je veľký pokrok.

 

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

Formálne by to síce vyzeralo ako konšpiračná teória.
Ale tvrdenie, že priemyselné výrobky sú zámerne vyrábané tak, aby sa pokazili tesne po záručnej dobe, dávajú opravárom takýchto rôznych výrobkov asi za pravdu. 

Najhoršie na tom je, že vďaka takémuto systému, sa tvoria úplne zbytočne hory toxického odpadu. Mladí, prebuďte sa! My starí to tých pár rokov ešte možno vydržíme, ale ak vy nezačnete robiť poriadok s takýmto nerozumným systémom, so životným prostredím a preľudnením Zeme, tak vás čakajú iba nekonečné konflikty.

 

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vyroba cohokolvek je v sucasnosti nastavena tak, aby bola zabepzpecena co najvyssia obratovost = konzum.

To sa dosahuje zlacnovanim produkcie -> vyrobkov prostrednictvom lacnej pracovnej sily ale aj pouzitych materialov a sposobu vyroby (napr. jednoucelove "zaliate" suciastky).

Navyse si myslim, ze skutocne nie je problem nastavit zivotnost tak, aby vydrzal len proklamovany cas zaruky. Napr. zaruka auta voci korozii - no co, pokial ho neodlozis v garazi zabalene do naolejovanej handry, tak pri beznom pouzivani po 5 rokoch sa korozia zacne prejavovat, s tym nic nenarobis. Detto nie je problem do ktorehokolvek vyrobku zakomponovat tzv kur*itko (terminus technicus) ktore ked sa pokazi, tak mozes cely vyrobok zahodit, pretoze oprava je nemozna alebo min. nerentabilna


a este jeden protipol k nedavno zverejnenym info o "helikoptere" na ludsky pohon

http://tech.sme.sk/c/6869718/vytvorili-bicykel-ktory-lieta-ako-vrtulnik.html

 

je tu projekt superlietadla
 

 

Britská aerokosmická firma Reaction Engines pracuje na letounu, o kterém věří, že bude schopen dovézt pasažéry kamkoliv na světě za pouhé čtyři hodiny. Tento letoun by byl rovněž schopen vylétnout i do vesmíru.

http://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/2430-nova-technologie-by-mohla-umoznit-kamkoliv-na-svete-doletet-do-4-hodin

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Neviem, ja toto nejako nepocitujem. Naco projektovat zivotnost mobilu na 10rokov ak o 3 roky bude moralne zastaraly a vacsina pouzivatelov aj tak siahne po vymene? A v podstate vsetky elektrospotrebice co mame doma maju cez 10 rokov, televizory, chladnicka, pracka, mikrovlnka... Jasne, starsie LCD uz ma nejake vady v obraze, ale to je po nejakych 13tich rokoch pochopitelne (stara CRT TESLA vydrzala menej ako to LCD, odisla cievka v trubici a, cuduj sa svete, oprava bola nerentabilna ). Podobne su na tom aj nasi znami, tak ja neviem ci mame stastie na vyrobky, alebo co :)

Oprava je dnes casto problem, to ano. Ale to je dan za technologicky pokrok, ked je vsetko integrovane a vsetko zlozitejsie. Napr. LCD je zlozitejsia technologia ako CRT, a to aj bez toho aby sme do toho zacali miesat FullHD, 3D Obraz a podobne srandy, ci to nebodaj minimalizovali pre mobil. A LCD panel neopravis, to nie je spiknutie vyrobcov. Pracka, ktora si vie vahovym senzorom zistit velkost nakladu a podla toho setrit vodou je zlozitejsia, ako pracka, ktora sa len kruti a pomocou mechanickeho kolieska meni 'program'. :)

 

A nebude problem aj v tom, ze mame okolo seba viac technologickych 'srand' a preto je pochopitelne, ze poruchy zazivame castejsie?

 

A pri tom aute, neverim ze nove auto s pozinkovanymi plechmi a modernym lakom bude po 10tich rokoch viac zhnite ako 10rocny favorit ci nebodaj nejaka 105 ;)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

A nebude problem aj v tom, ze mame okolo seba viac technologickych 'srand' a preto je pochopitelne, ze poruchy zazivame castejsie?

ano, to je mozne a pravdepodobne (podobne ako to, ze katastrofy vo svete nie su castejsie ako v minulosti, len dnes sa o nich dozvedame viac a rychlejsie...)

 

este som zabudol v predchadzajucom prispevku napisat, ze cesta nebude zrejme mozna znizovanim spotreby, ale doslednejsou recyklaciou a zhodnocovanim odpadu

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 týždňami...

Rovnako ako v dobách kedy ľudia využívali slnečné, presýpacie, či vodné hodiny, ani dnes nemusia čas ukazovať iba klasické číslice a ručičky hodín. Vo svete existujú hodiny, ktoré fungujú na odlišných princípoch ako sme na to zvyknutí ...

 

Giant Water Clock, od roku 1988 Indianapolis, USA

Vodné hodiny, umiestnené v budove Detského múzea v Indianapolis zhotovil pred 25. rokmi francúzsky vedec a umelec Bernard Gitton /*1943/. Hodiny merajú na výšku 8m, zložené sú zo 40-sklenených a 100-kovových dielov a patria k najväčším vodným hodinám.

Tieto hodiny vyzerajú skôr ako nejaký pokus z hodiny chémie ... rôzne sklenené baňky, skúmavky, trubice a rúrky evokujú čokoľvek iného. Z funkčného hľadiska sa hodiny skladajú zo štyroch hlavných častí – z kyvadla, deliča kmitočtu, počítača minút a počítača hodín. Vo vnútri nekoluje klasická voda, ale voda je deionizovaná, zmiešaná s metylalkoholom a naviac zbarvená na modro. Práve vďaka modrej farbe je dobre viditeľná, deionizácia udržiava vodu elektricky nevodivú a metylalkohol zabraňuje množeniu baktérií.

Aký je práve čas sa dá zistiť podľa množstva naplnených baniek umiestnených vertikálne nad sebou po oboch stranách zariadenia, pričom počet hodín znázorňujú veľké baňky visiace na ľavej strane hodín, zatiaľ čo minúty znázorňujú menšie baňky v tvare disku napravo a každá z nich predstavuje čas dve minúty.

 

Ako vlastne takéto hodiny fungujú?

Pod hodinami v suteréne je pumpa, ktorá roztok vháňa smerom cez centrálnu trubicu do nádržky, ktorá je na vrchole hodín. Odtiaľ zmes kvapká na akoby "lopatku", ktorá je pripojená ku kyvadlu. Tým, ako sa kyvadlo húpe, lopatka nalieva roztok do sifónu - trubiek v tvare obráteného písmena U. Čím viac kvapalnej zmesi preteká, tým skôr sa hladina v U-čkových trubkách dvíha a vlieva sa do malých "minútových" diskov. Keď sa naplní všetkých 30 malých diskov, vyprázdnia sa a naplní sa jedna veľká hodinová baňka ... presne toľko je hodín!

 

...post-88-0-55822800-1375798154.jpg post-88-0-32227100-1375798167.jpg

Zdroj: Panorama 21.století 4/2013

http://www.google.sk/search?q=the+giant+water+clock&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=pif_UbaGAorQtAbe7YDQCQ&ved=0CEgQsAQ&biw=1155&bih=695

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 týždňami...

Zapáčil sa mi tento vynikajúci nápad, ktorý je ale odpozorovaný z prírody.

Chrobák zberač rosný dokáže aj zo suchého púštneho vzduchu odoberať vodu pre svoj život.

Príroda nás ešte všeličím môže prekvapiť.

 

Viac o zaujímavej metóde o odoberaní vody zo vzduchu na tomto odkaze:

 

post-2678-0-15926100-1377295213_thumb.jpg

 

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 mesiacmi...

teda ... vážne neviem, či toto je technologický pokrok.

ono je to technologický pokrok.

len je dobre zachovať pri tom zdravý rozum. čo sa nie vždy darí.

 

od roku 1945 sa uskutočnilo na svete najmenej 2056 jadrových výbuchov - napriek prijatému moratóriu a začiatkom fungovania zdravého rozumu uskutočnila zatiaľ posledný atómový výbuch severná Kórea roku 2013.

 

japonský umelec Isao Hašimoto urobil časozbernú videoanimáciu s 2053 výbuchmi uskutočnenými v rokoch 1945 - 1998 :

 

mrazivá animácia všetkých atómových výbuchov

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vôbec som nevedel, že až taký veľký je počet tých atómových výbuchov. Keď už čistota životného prostredia pre tých zločincov, čo o výbuchoch rozhodujú, neznamená nič, aspoň by nemuseli tak plytvať energiou. Tá energia rádioaktívnych materiálov mohla byť aj rozumnejšie využitá.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 10 mesiacmi...

neviem ci tu je tema metronomie- ale dnes som videl dokokument  Viete preco zijete ako zijete - preto ze sa niekto dohodol aka bude zakladna dlzka casu ci metra(vzdialenosti) - oni sa na tom dlho dohadovali 200 rokov priklad  na metri sa dohodli 1961 - aj ked v tedy uz lietali rakety a lietadla.

 

Ale bol poziar v nejakom americkom meste - prislo tam plno aut z inych hasicskych inych miest - a co len pozerali ako to dohorelo - lebo sa nevedeli napojit na hydranty. vsetky auta mali ine miery. Nevedeli sa napojit .

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 mesiacmi...

neviem kam to dať, tu to bude asi najvhodnejšie

 

Poznáme to asi všetci. Niečo si kúpime a pár dní po vypršaní záruky sa to pokazí. Možno ste si povedali, že ste jednoducho mali smolu. Francúzi sú si však veľmi dobre vedomí toho, v čom spočíva celý problém.

Francúzi sa rozhodli, že osadzovanie súčiastok s plánovanou trvanlivosťou uzákonia ako trestný čin. V Spotrebiteľskom zákonníku je definované ako akákoľvek implementácia súčiastky, ktorej úlohou je zámerne poškodiť, alebo vyradiť výrobok za účelom ekonomického obohatenia. Maximálny trest za takúto implementáciu je 2 roky väzenia a pokuta 300 tisíc eur.

http://androidportal.zoznam.sk/2015/02/koniec-itok/

neviem či som to pochopil správne, ale to francúzi už nebudú vyrábať osobné autá? :confused:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

neviem kam to dať, tu to bude asi najvhodnejšie

neviem či som to pochopil správne, ale to francúzi už nebudú vyrábať osobné autá? :confused:

budu, akurat bude trestne montovat do nich kur*itka

takze sa budu kazit len tak, same od seba :D

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ryan, však ja netvrdím že všetky, lenže Citroen 2CV sa už nevyrába -_-

 

D'Ady, keď bude teraz trestné montovať piezovstreky do motorov HDi a dCi, koho za to zavrú? manažérov, konštruktérov, alebo robošov čo ich tam montujú? :shifty:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 mesiacmi...

malá obrázková ukážka k téme o technologickom pokroku za poslednú dekádu či dve ... keby sme išli hlbšie a hlbšie v čase, boli by tie obrázky ešte zaujímavejšie :)

 

post-3-0-59073200-1429979650.jpg

 

zdroj: nyx.cz

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 6 mesiacmi...

Oplati sa dnes priplacat za predlzenie zaruky? Pripadne ktory spotrebic sa este oplati priplatit zaruku a ktory nie?

Ja ked si vybavim, co sa nam v domacnosti v poslednych rokoch "pokazilo", tak si teda nespomeniem.

 

Co si o tom myslite? Pretoze idem kupovat cca 8 elektrospotrebicov (kuchyna, pracka, TV) a vaham....

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

mám dobrého známeho, opravuje bielu techniku, a má niekoľko veľkých predajní s bielou technikou ... robí to už nejakých 25 rokov.

už pred desiatimi rokmi rozprával, že jeho bezprostredná skúsenosť - biela technika sa vyrába na maximum 8 rokov. 7 sa dožijú zvyčajne bežne, viac je rarita.
zvyčajne dnes ľudia berú veci tak, že keď sa pokazí po záruke, raz nechajú opraviť, podľa toho, aká drahá súčasť sa pokazí, prípadne 2 krát.
pri drahej súčiastke kupujú nové.

myslím, že to platí na všetky spotrebiče ... tv tak 4 roky. náš to presne vydržal. 4 a dosť.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov