Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Mozno to uz v nejakej teme rozoberane bolo...

Co si myslite o rozlicnej urovni vzdelania medzi partnermi? Moze to fungovat?

Napr. zena/muz bez matury, a partner/ka s VS vzdelanim.

Ja osobne si myslim, ze aj ked zo zaciatku moze byt vsetko krasne (aj ked otazne ci budu vediet debatit o vsetkom podobne), casom to zacne byt problem.

Alebo mam len cudny nazor a mala by som vediet rozlisovat medzi mudrostou a inteligenciou?

Mne pride zmysluplne prislovie "Vrana k vrane sada, rovny rovneho si hlada"...

Zverejnené

Medzi mudrosťou a inteligenciou asi rozlišovať nemusiš, ale bolo by dobre rozlišovať medzi mudrosťou/inteligenciou a vzdelanim. Vzdelany človek nemusi byť inteligentny a nevzdelany naopak mudry byť môže.

Takisto nevidim problem v tom že by si nemohli mať čo povedať. Poznam veľa takych "nerovnych" partnerstiev.

Zverejnené

Ja praveze ziadne take partnerstvo v mojom okoli, moje rocniky +/- nepoznam. OK, mozno jeden dva pary, kde ma zena strednu, muz VS.

Ak som aj stretla muza so SS, pripadne s ucnovkou, ja neviem, proste som tam citila ten rozdiel. V argumentoch, v debatach, v nazoroch. Nie su horsi, to urcite nie, len je tam proste nerovnost.

A co neskor? Co ak zena vdaka vzdelaniu zacne zarabat viac. Silno pochybujem o tom, ze to casom nezacne muzovi vadit. Co jeho ego? Najde si milenku ktora mu ho bude zvysovat pretoze doma bude citit nesulad? Kvoli tomu ze on nie je ten, co zabezpecuje rodinu.

To su veci ktore si mozno neuvedomujeme.

Zverejnené

Väčši zarobok ženy samozrejme problem byť môže, ale to je už na inu temu.

Zverejnené

Partnerka ma daleko nizsie vzdelanie ako ja (ucnovka vs 2 stupen VS) a nie je problem. To, ake ma clovek vzdelanie, o tom cloveku nic nepovie.

• Pridať bod 1
Zverejnené

a myslím, že je to stále na túto tému, Ryan, 

pretože v našej ešte stále maskulínnej spoločnosti je ten dlhodobo vštepovaný a hodne zakorenený prastarý systém "muž živí rodinu, žena sa stará" - a príjem medzi mužmi a ženami stále priveľmi rozdielny, a istá časť spoločnosti ťažko znáša zmenu.

a pri tom nezáleží od vzdelania muža, ako na vyšší príjem partnerky pozerá, ale od toho, čo je to za človeka, a nakoľko sa potrebuje cítiť mužom. teda mačom.

to isté sa týka aj vzdelania ... samozrejme záleží od človeka, človek od človeka a pár od páru je prístup rozdielny

ale často to problém je.

mám jednu známu - externe ako 34 ročná študuje vš - jej manžel, stredoškolák, také ambície nemá, a chodí okolo nej po špičkách, keď sa učí, vonkoncom to nie je problém.

chodí sa k  nej občas učiť rovnako stará spolužiačka - jej manžel, stredoškolák, jej robí prieky pri učení, teraz robia štvrtý ročník, a už ju nechcel pustiť po získaní Bc. ďalej ... strpčuje jej život ako sa len dá, spolu s jeho matkou - vyčítajú jej, načo je to bude, že sa bude vyvyšovať, a či si myslí, že bude nosiť domov viac peňazí ...

vypovedá to o tom, že ten chlap má strach, aby ho žena nijako neprerástla ... to, že ho prerástla už dávno, mu ešte nedošlo.

jedna moja sesternica, vš druhého stupňa, mala manžela stredoškoláka ... manžel nevedel prekúsnuť, že má vyššie vzdelanie, mala to na tanieri každý deň, nakoniec to skončilo hodne škaredým rozvodom.

po rokoch si našla druhého partnera, ktorý má ukončenú učňovku - a žijú spolu v najväčšej zhode už nejakých 15 rokov, nikdy rozdielne vzdelanie nebol problém.

Zverejnené

Ano, pouzila si spravny vyraz, ambicioznost.

Mne pride, ze ja som sa roky venovala skole, ucila sa, aj trapila.

A mam zdielat rovnake nazory s clovekom, ktory taku ambiciu nemal? Alebo ktori si v tej dobe myslel, ze skola je zbytocna? Ja som ten nazor nemala, keby nemam VS vzdelanie, nemam taku poziciu a plat aky mam.

Ako maju byt potom nase nazory rovnake ci podobne?

Ako moze mat clovek, ktory s nechutou ukoncil ucnak rovnake nazory ako clovek, ktory sa roky snazil a makal na sebe?

Ja teraz nehovorim o mudrosti ci inteligencii, to vobec.

Ale o tom, ako ti dvaja budu fungovat.

Väčši zarobok ženy samozrejme problem byť môže, ale to je už na inu temu.

To nie je vobec ina tema.

To moze spolu velmi uzko suvisiet. Pretoze muz ak ma ucnak, nema dajme tomu moznost byt inzinierom v nejakom vyvojarskom stredisku, priklad, a naopak zenska je sefkou financneho oddelenia, kde ma manazersky plat. Ci je moznost, aby ten mladik mal vyssi plat ako ona? OK, v pripade ze si rozbehne vlastny biznis a bude sa mu darit. Kolko je takych prikladov?

Nemyslim si ze ten muz s tym bude OK po cely cas jej kariery. A ruku na srdce, asi ani ta zena.

Samozrejme ina vec je, ak ta zena robi na beznej pozicii, kde vlastne tu VS ani nejak extra nepotrebovala mat. Vtedy su ich platy dajme tomu vyrovnane a problem ziaden nie je.

Zverejnené

zijes v jednoduchom svete, doll :zubiska:

iste to co pises, plati mozno v 98% percentach a potom su tu tie povabne vynimky, ktore do sablony nezapadaju :P

napriklad lekarka a automechanik, zamocnik a farmaceuticka, matfyzacka a robotnik od vysokej pece..atd atd...a tiez mam nizsie vzdelanie ako partner..holt nemala som vysoke ambicie :P

ale nizsie vzdelanie zeny v pare sa az tak neriesi ako naopak :happyroll:

je to na dlhsiu debatu...

Zverejnené

A mam zdielat rovnake nazory s clovekom, ktory taku ambiciu nemal? Alebo ktori si v tej dobe myslel, ze skola je zbytocna? Ja som ten nazor nemala, keby nemam VS vzdelanie, nemam taku poziciu a plat aky mam.

Jaj, ale toto nema nic so vzdelanim. Toto je len tvoj pohlad na to, ako dolezita je v zivote vysoka skola a ako cloveka zacnes skatulkovat ked ju nema.

Ja vysoku skolu mam, a jednu z tych lepsich slovenskych, a aj tak si myslim ze v konecnom dosledku moze byt VS zbytocna... napr. moj nadriadeny nema VS lebo mu prisla zbytocna ;) A preto nemam problem s tym, ze priatelka VS nema.

Zverejnené

Jaj, ale toto nema nic so vzdelanim. Toto je len tvoj pohlad na to, ako dolezita je v zivote vysoka skola a ako cloveka zacnes skatulkovat ked ju nema.

Nie, neskatulkujem, pleties sa.

A ano, mam na mysli skor opacny pripad, kedy zena ma vyrazne vyssie vzdelanie ako muz.

Najvhodnejsi by bol samozrejme prispevok od niekoho, kto to tak ma.

Inak su to vsetko len subjektivny nazory a pocity.

Ale 100 ludi, 100 nazorov, je to velmi individualne a ako debata to je asi na dlhsie, ak vlatne nie aj zbytocne...

Zverejnené
A ano, mam na mysli skor opacny pripad, kedy zena ma vyrazne vyssie vzdelanie ako muz.

Najvhodnejsi by bol samozrejme prispevok od niekoho, kto to tak ma.

neviem teraz presne kde, ale kdesi v reakcii na Tomáša písala Vilma - oni to tak majú: Vilma VŠ  3. stupeň, pán Flinstone stredná škola, tuším.

a dokonale fungujú. Vilmuš napíše presnejšie, keď príde.

tie ambície som myslela trochu ináč ... keď sa nijako mimoriadne v páre neriešia, intelektuálna úroveň, rozhľadenosť, schopnosť prijímať nové veci, a EQ a IQ je približne rovnaké, je všetko v poriadku. keď sa na ambíciách rajtuje, v poriadku nič nie je ... je to len a len na ľuďoch, ako sa dokážu vysporiadať. ambície človeka poháňajú, áno. ale v páre poháňajú rodinu či pár dopredu  ambície oboch.

keď sa podporujú, je to v ich prospech, keď si robia prieky, nikam to nespeje.

vlastne o tom boli tie moje príklady zo života - záleží od povahy ľudí. vždy všetko vo vzťahoch záleží od ľudí.

Zverejnené

Ukonecne vzdelanie s maturou mi pride vo vztahu este OK.

Co mne nepride OK je ucnak a aj nechut donho - cize zena VS, muz ucnak.

Este stale je to OK?

Zverejnené

doll, neposudzuj vsetkych podla Tomasa :zubiska: ..nie je pravda, ze iba ludia s VS vzdelanim su ambiciozni a ti s ucnovkou lenivci..

vsetkych tych vysie poznam osobne..do vzdahov samozrejme nevidim..ta lekarka a automechanik su spolu asi tak 20 rokov..ziju paralelne zivoty na spolocenske udalosti a na dovolenky spolu nechodia

kamarat zamocnik s farmaceutkou ziju spolu 5 rokov..on sice ma ucnovku ale tiez skolu zivota a zdravy sedliacky rozum a sikovne ruky, ta posledna dvojica je nieco co nik nechape..kocka vystudovala fyziku, je pekna stihla, praxovala v Cerne..on ma ucnovku a morbidnu obezitu..cakaju spolu druhe dieta :smilieee:

vlastne ked tak rozmyslam kamarati, ktori sa porozvadzali mali rovnaku uroven vzdelania...

vzdelanie vo vztahu je dolezite, ale nie najdolezitejsie

Zverejnené
Nie, neskatulkujem, pleties sa.

Ja mam stale ten pocit. Ak niekto nema VS, tak to este neznamena, ze nie je ambiciozny a ze nema snahu sa nejako presadit. Ono ambicie sa daju mat aj v inych oblastiach, nez v skole. A mne pride skola sama o seba ako prazdna ambicia...

Este stale je to OK?

A preco by to nebolo ok? ak to dvom ludom vyhovuje, tak je to ok.

To ze niekto ma ucnovku, este neznamena, ze je to mantak ako tomas. Mam kamosa co ma ucnovku, aj ked nema hlavu na ucenie, tak blby nie je . A skusal nieco, co by som ja nikdy asi nevyskusal - samostatne podnikat. Zalozil si stahovaciu firmu, sice sa nepresadil, ale ambicu mal.

Zverejnené

Doll mysli to ako napr. ja vs. cele forum ze clovek na sebe nechce makat, a druhy zase pracuje na sebe tak si logicky nemaju co povedat.

Co sa platov tyka moje byvale vsetky zarabali viac a ziaden rozchod nebol kvoli tomu. Kamos ma zenu inzinierku, ona zaraba 3x tolko ako on a v pohode su, maju deti ona zivi rodinu. Liberalni ludia taketo neriesia.

Zverejnené

To nie je vobec ina tema.

To moze spolu velmi uzko suvisiet.

Moze, ale ja by som to v tejto diskusii nespajal. Este viac a zbytocne ju to zamota.
Zverejnené

Este stale je to OK?

Pre toto tu nechcem ťahať peniaze. Vzdelanie ich nezaručuje a ani uspech. Svet nie je čiernobiely. Je mnoho učňovskych profesii kde sa zaraba viac a ľudia su uspešňejši ako v mnohych VŠ profesiach. Je veľa takych, ktori napr. podnikaju. Napr. stolari vyrabajuci nabytok na mieru, či nejake špecificke profesie ako prace vo vyškach atd., atd. Tam sa zle nezaraba, rozhodne lepšie ako v drvivej väčšine štatnych podnikov na poziciach kde je VŠ vzdelanie nutne.

Zverejnené

OK, beriem vase nazory.

Ja mam zial taku skusenost, ze ak sa mi do cesty dostal mladik, ktory mal ucnovske vzdelanie, zvacsa sme sa nemali o com bavit, teda miestami aj hej, ale tie argumenty v pripade rozdielnych nazorov, to bolo cele zle.

Bol to taky ten typicky Slovak, ktory tym ktori dobre zarabali len zavidel, pripadne frflal aky je cely tento system zly a ze treba pracovat v zahranici.

A viest nejake intelektualne debaty? Otazka znela "co to znamena, intelektualne?".

Asi som len nemala stastie na tych sikovnejsich, o ktorych pisete vyssie....

A uprimne, asi som zhyckana, chodim na obedy s nasimi vyvojarmi, kde niekedy len cumim, o com kecaju, ale bavia ma tie debaty, pytam sa, zaujimam sa. Asi by som sa hanbila predstavit im partnera, ktory neovlada ani zakladne fyzikalne javy, ci ktoremu ja vysvetlujem, ako vznika blesk, a podobne...

• Pridať bod 1
Zverejnené

takže: už som to tu písala, že ja mám VŠ III. stupeň a Flinstone má maturitu na večernej škole pre pracujúcich. On je elektrikár, ktorý vie skoro všetko opraviť, urobiť, zapojiť, rozobrať, zložiť, a podobne, je celkom zručný remeselník, zvláda aj inštalatérske, stavebnícke a maliarske práce, ale keď prišiel z vojny ako chalan s výučným listom, rozhodol sa, že si maturu urobí a bez problémov ju aj urobil. Keďže mu to tam šlo, skúsil aj VŠ, ale dostal sa len do 2. ročníka. To už sme boli zobratí, mali sme mimino a druhé na ceste. Moc sa mu nedarilo v tej škole, už sa nepamätám, na ktorom to predmete pohorel, ale spýtal sa ma, či mi bude vadiť, keď tú školu nechá, lebo sa na to necíti. Tak som mu povedala, že vadiť mi to nebude, len aby to potom nevadilo jemu. On nejaký čas aj nerobil remeselnícke práce, ale kancelárske, ale to ho nebavilo, on nemá vzťah k takým prácam, ale jeho baví jeho remeslo. narobí sa, ale teší ho, ak niečo, čo nefunguje, spojazdní, či už je to elektrická alebo mechanická závada.

je to jedno, čo človek robí, ak to robí rád, tak je to celkom i niečom inom ako keď chodí do práce s nechuťou že pre pána zas do tej blbej roboty a zas tam musím vydržať a keby už bol piatok poobede. Iste aj my sa tešíme na víkend, ale nie preto že by sme neznášali našu robotu.

nEJAKý čAS AJ BOLO, žE JA SOM ZARáBALA VIAC, A fLINSTONE TO BRAL úPLNE V POHODE, bol to príjem do našej spoločnej rodinnej kasy. Raz si hore, raz dolu. Nerobil z toho nijaké cavyky. Naopak, chválil ma. Aj si vedel robiť srandu na svoj vlastný účet, a nebolo to zatrpknuté, ale celkom v pohode.

My s tým nemáme problém, v niečom je lepší Flinstone a v niečom zasa ja. :)

• Pridať bod 2
Zverejnené

V niecom je lepsi flinstone a v niecom zase vilma a tak sa doplnaju. Tak to aj ma byt, nie zavodit kto je lepsi ale zjednotit sa. Priatelka zarobi 1000 ja 350 ale spolu je to 1350 a neriesime kto, preco za co, sme spojenci a kazdy da co vie. Je to ako v NATO slovensko je mala chudobna krajina ale jedinu vec vedela prispiet do spolocneho a to tie odminovacie jednotky + prislusnu technologiu, dobre to robia, vedia to robit, maju skusenosti tak ich nato nasadzuje po celom svete. Bohatsie staty maju lode ci lietadla ktore zase posluzia nam ak bude treba. Sme nato sme spolu a neriesime kto co ma. V jednote je sila. Ja opravim frajerke bicykel ona mi vypocita priklady na domacu ulohu atd.

A k tym skolam. Su aj na vysokej take odbory ze filozofia alebo nejake umelecke, clovek moze mat aj treti stupen a nikde ho nezoberu za inziniera ked ma odbor typu hungarologia (UKF) alebo pedagogicke umelecke smery atd. Co sa aj skol tyka ci uz ucnak alebo vysoka, treba ist na odbory ktore maju buducnost. Jasne ze pred 30 rokmi nemohli vediet ze nejake pozicie uplne zaniknu ako daky dekorater vykladov atd. Ale nech je akykolvek politicky rezim vzdy bude treba pekarov, instalaterov, elektrikarov, automechanikov. To su veci co tu budu aj o 50 rokov. Kto na to ma hlavu tak informatika to ma buducnost vsetko prechadza na digitalizaciu, elektronicke faktury, dialnicne znamky, banking vsetko je o pocitacoch to sa ucte. Kto nema hlavu tak remesla stavnar, vodoinstalater, automechanik, ti nemaju nudzu o pracu ved idem do hociktorej dielne ze opravte mi auto vsade povedia pridte za tyzden vsetko je plne.

Potom je to i sikovnosti takzvane neoficialne peniaze. Taky casnik s ucnakom v nejkej hviezde za 400 plat ale nabere tringelty este aj chudobny clovek nechava tringelty. Taky mechanik na STK to su ludia co robili ucnovky tak v roku 1980 a ked chcem aby take auta (kadejake embecky, zigulaky) presli tak 100€ taka bezna suma co sa dava. Z toho riadny poplatok je cca 60€ denne nech spravi 20 aut. Nehorazne peniaze sa daju zarobit len treba byt na spravnom mieste.

Dalsi priklad Kika Karin chodili na vysku obe na take odbory ako ucitel na skole s vyucovacim jazykom madarskym. Ale im islo o zurky, chodbovice, kruzkovice, internatny zivot chlast, drogy, sex, party. Vyhohovovalo im ze nemusia ist robit, rodicia im platia studium a oni si mozu uzivat studentsky zivot. Nakoniec obe su po skole s diplomom nezamestnane, prilezitostne brigady, stale len party zabava, nechavaju sa pozyvat a vyvazat od chlapov... Nemas ohen? Nemas jednu cigu? Zoberies mi pivo? A toto ide... Takze s takymi ,,vzdelanymi" zenami by ste chceli byt? Na druhej strane 20 rocni chalanisko, ani zakladnu neukoncil sa vyvaza v ciernej audine, vie ako sa pohybovat v podsveti, ksefty, vypalne atd. A ma ,,lóve" furt. Spravim biznis alebo spravim gadža o lóve a ides... Rytmus neviem aku ma skolu ale ako sa chova aky slovnik pouziva a ma najkrajsie zeny, je bohatsi ako hociktory inzinier. Je zabezpeceny to je podstatne...

Ja neviem spravit peniaze ani legalne ani ilegalne ale nie vsetci su materialisti.

Zverejnené

Ako maju byt potom nase nazory rovnake ci podobne?

Ako moze mat clovek, ktory s nechutou ukoncil ucnak rovnake nazory ako clovek, ktory sa roky snazil a makal na sebe?

a toto je jasny dokaz rozdielu medzi mudrostou a vzdelanim...

• Pridať bod 2
Zverejnené

...

Dalsi priklad Kika Karin chodili na vysku obe na take odbory ako ucitel na skole s vyucovacim jazykom madarskym. Ale im islo o zurky, chodbovice, kruzkovice, internatny zivot chlast, drogy, sex, party. Vyhohovovalo im ze nemusia ist robit, rodicia im platia studium a oni si mozu uzivat studentsky zivot. Nakoniec obe su po skole s diplomom nezamestnane, prilezitostne brigady, stale len party zabava, nechavaju sa pozyvat a vyvazat od chlapov... Nemas ohen? Nemas jednu cigu? Zoberies mi pivo? A toto ide... Takze s takymi ,,vzdelanymi" zenami by ste chceli byt? Na druhej strane 20 rocni chalanisko, ani zakladnu neukoncil sa vyvaza v ciernej audine, vie ako sa pohybovat v podsveti, ksefty, vypalne atd. A ma ,,lóve" furt. Spravim biznis alebo spravim gadža o lóve a ides... Rytmus neviem aku ma skolu ale ako sa chova aky slovnik pouziva a ma najkrajsie zeny, je bohatsi ako hociktory inzinier. Je zabezpeceny to je podstatne...

Ja neviem spravit peniaze ani legalne ani ilegalne ale nie vsetci su materialisti.

lenže študenti sú ľudia ako ktoríkoľvek iní, a sú medzi nimi takí-také, o akých píšeš, ale aj takí, čo v škole vidia svoju prípravu na budúcnosť, a pritom sa aj zabavia. My sme si aj užili študentský život, ale aj sme sa pripravovali na - ako sme si vtedy mysleli - naše budúce povolanie. vedeli sme to skĺbiť. Za mojich mladých liet sa pokojne páry brali aj počas štúdia, obvykle najmä preto, že sa im pošťastilo zarobiť potomka, ale zvládali to. Dostali manželskú kolej (ak boli obaja zo školy), a mohli tam byť aj s deckom. Mali sme dosť takých dvojíc.

Zverejnené

Super sa mi paci ze to stat tak podporoval, predsa bol ten socializmus dobry, dnes ak studenti stvoria dieta maju po studiu a dnes je mnoho takych ze ,,chodila som na vysku ale otehotnela som..." alebo ,,chodil som na vysku ale nasi rozviedli..." neboli peniaze ci rodina riesila krizy rozvod sud stahovanie sa a kvoli takym veciam mladez nedostuduje...

Mate pravdu obe strany! Aj doll aj ostatni. Doll v tom ze fakt su pozicie kam bez VS ani nezoberu cloveka aj keby mal skusenosti a vedel by to ale pozicia si vyzaduje VS vzdelanie a tak sa moze stat ze aj ked ma niekto vysoku skolu muzickych umeni ako herec ale odmalicka sa s dedom vrtal v strojoch, vie programovat na pocitacoch a proste vedel by vsetko co vo fabrike vyzaduju tak ho daju za inziniera. Ale druhy co nema VS sa moze aj rozkrajat ho tam nedaju. Aj na rozne pozicie do statnej spravy ked hladaju vzdy je tam uvedene ze minimalne VS 1.stupen atd. Moja teta je dobra v matike aj ma vyznamenania z matematickych sutazi ale ma len gymnazium nie obchodnu akademiu ale ako samouk vie vsetko co ekonomky maju vediet, ma aj prax lebo sa tym zivi ale ak budu hladat na poziciu ekonomku s prislusnou skolou tak zoberu hocikoho len nech ma danu skolu. To je druha strana mince. Ale na druhej strane mate pravdu aj ostatni ze bez VS sa da uplatnit aj zarobit a aby sme ostali pri teme, zena a muz su rovnocenne bytosti! Moze byt sikovnejsia aj zena aj muz. Ved v telke bolo ze ak zena lepsie zaraba tak na matersku ide muz. Alebo chceli daky zakon presadit aby zena mohla nosit svoje babo do prace (kvoli kojeniu atd).

Zverejnené

hmm...myslím, že ťažko sa žena môže naplno venovať práci, ked tam má malého kojenca. Skôr by sa mi videlo, keby firmy umožnili ženám, ktoré majú malé deti - ale už nie kojencov - nosiť si ich do práce, ale s tým, že by tam bola škôlka pre deti zamestnancov. kedysi to aj bývalo, napríklad Matadorka okrem ubytovne pre slobodných zamestnancov mala byty, pre svojich zamestnancov s rodinami, a tiež hneď vedľa Matadorky boli jasle (pre úplne malé detičky do 3 rokov) a škôlka pre deti 3-6 ročné. Pravdaže pre deti zamestnancov Matadorky. Nie všetky väčšie spoločnosti toto mali, ale Matadorka to tak mala a nebola jediná. takže teraz sa vlastne bavíme o niečom, čo tu už bolo, a docela vymakané, len to vďaka nenásytnosti novodobých veľkopodnikateľov zakapalo.

Ale podľa môjho názoru celkom malé detičky patria mame (otcovi), a mali by mať plnú starostlivosť aspoň jedného rodiča. Matky by mali mať také podmienky, aby sa nemuseli ozlomkrky hnať do práce od kojencov. 

si ta predstavujem na materskej  :w00t:

uff, veru revúce decko nemôže vrátiť odkiaľ prišlo, ak ho nevie utíšiť.

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov