Skočiť na obsah

Všeobecne o archeológii


Tom182

Odporúčané príspevky

Otvorenosť. Je veĺa nejasností. Analýza na základe tých, čo aj vedia. Ja rad čítam odborné náhľady, Nemám žiadnu šanciu niečo v tejto oblasti hodnotiť. Takže aj Velkonočné ostrovy a aj iné.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

čo sa na tom kúsku odizolovanej zeme dalo po archeologickej stránke vykutať, to sa aj vykutalo ... nie je všetko objasnené, a ktovie či kedy bude ... tie záhady patria skôr do archeoastronautiky, k premnohým teóriám o nie celkom vysvetlených veciach tohto sveta ... o týchto môžeme založiť tému v inej kategórii, kde podobné témy už sú

tajomno priťahuje a fantázia sa hýbe, túto tému nechajme skutočným archeologickým nálezom

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 týždňami...

Vedci stanovili dátum návratu Odysea z Trójskej vojny

S použitím údajov o pozíciách hviezd a Slnka, figurujúcich v dielach starogréckeho básnika Homéra, sa dvojici vedcov podarilo stanoviť dátum návratu kráľa Odysea z Trójskej vojny na ostrov Ithaka, píše agentúra Associated Press.

 

Marcelo O. Magnasco z newyorskej Rockefellerovej univerzity a Constantino Baikouzis z Astronomického observatória v argentínskej La Plate tvrdia, že na základe ich kalkulácií sa Odyseus vrátil domov a usmrtil dotieravých nápadníkov svojej manželky 16. apríla roku 1178 pred Kristom.

 

Homér vo svojej Odysei medziiným píše, že v deň zavraždenia nápadníkov slnko na krátky čas zmizlo z jasnej oblohy, pričom básnik zrejme mal na mysli zatmenie životodarnej "trpasličej" hviezdy.

 

 

no neviem neviem..udat presne na den nejaku udalost ktora sa mala stat pred vyse 3000 rokmi sa mi zda ako blbost...asi vidno ze ti skveli vedci nemaju nic poriadne na robote len sa hrat s takymito nezmyslami...uz mi len chyba ci to bolo rano, alebo prisli prave na obed..alebo kedy vobec??

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

Som to zabudol dať.

 

Profesor Blahoslav Hruška zemřel

 

V noci z 26. na 27. června nečekaně zemřel vynikající český archeolog, sumerolog, asyriolog a religionista profesor Blahoslav Hruška. Narodil se v den Pražského povstání 5. května 1945 v Českém Brodě, v letech 1962-67 vystudoval Filozofickou fakultu UK v Praze, obor klínopisné bádání, stal se kandidátem věd o umění, doktorem historických věd, docentem religionistiky a teorie náboženství.

 

V letech 1967-70 působil jako interní vědecký aspirant v Semináři klínopisu na katedře věd o zemích Asie a Afriky FF UK a současně absolvoval dvouleté postgraguální studium sumerologie na univerzitě v Mnichově (stipendium DAAD). Od roku 1971 pracuje v Orientálním ústavu AV ČR (dříve ČSAV). Od roku 1973 byl výkonným redaktorem a 1990-97 šéfredaktorem časopisu Archív orientální. V letech 1983-85 pracoval v Semináři starého Orientu na Svobodné univerzitě v Západním Berlíně (stipendium nadace Alexandera von Humboldta), kde je hostujícím profesorem. V letech 1974-75 a 1978-79 pobýval v Istituto per gli Studi del Vicino Oriente na univerzitě v Římě v rámci mezinárodního projektu Vocabulario neosumerico, 1981 se účastnil archeologické výpravy v Iráku. Od roku 1995 je hostujícím profesorem v Ústavu Maxe Plancka pro dějiny vědy v Berlíně. Roku 1995 se habilitoval na Husitské teologické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, kde vedl katedru religionistiky. (1)

Profesor Hruška patřil k předním evropským badatelům v dobré tradici české orientalistiky. Jeho přenášky vynikaly poutavostí, hloubkou, odborností, ale také zvláštním estetickým účinkem básnického jazyka. Profesor Hruška patřil k těm učitelům, kteří spíše než informace předávají zápal a nadšení pro obor, kteří dovedou nadchnout studenty a poskytnout oporu jejich prvním krokům. V posledních letech působil na Centru blízkovýchodních studií Fakulty filozofické na ZČU v Plzni, kde pomáhal budovat jedinečné pracoviště zaměřené na Přední východ v nejširším smyslu slova. Svým posluchačům uměl zprostředkovat hluboké duchovní kořeny starých civilizací, které se staly základem civilizace naší.

Môj človek, študoval Asýrológiu

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

nové poznatky ohľadne Tróje

 

Legendárna Trója bola väčšia, ako sa predpokladalo

 

Ankara/Trója 19. augusta (TASR) - Legendárna staroveká Trója bola jednoznačne väčšia, ako sa doteraz predpokladalo, uviedla dnes nemecká agentúra DPA.

 

Pred niekoľkými dňami našli archeológovia na severovýchode lokality dlho hľadané pokračovanie opevnenej priekopy. Doteraz vedci predpokladali, že Trója zaberala plochu maximálne 27 hektárov. Mohlo by to však byť 35 hektárov.

 

Okrem toho urobili archeológovia senzačný nález, na druhej strane priekopy objavili pod kameňmi zhorenú hlinenú nádobu a pouličnú dlažbu z neskoršej doby bronzovej.

 

O rozlohe Tróje a význame mesta v dobe bronzovej viedli vedci dlho prudké hádky. Poloha priekopy by mala pomôcť určiť, do akej vzdialenosti sa rozprestieralo tzv. dolné mesto.

 

Vedúci výskumu, nemecký archeológ Ernst Pernicka z univerzity v Tübingene uviedol, že teraz dokázali osídlenie 500 metrov od hradu, a to už bolo veľmi veľké sídelné mesto.

 

"Bolo to (Trója) centrum malého kniežatstva, ktoré celkovo mohlo zaberať plochu 200 až 300 kilometrov štvorcových," povedal nemecký archeológ.

 

Tróju preslávil grécky básnik Homér hrdinskými eposmi Ilias a Odysea, ktoré vznikli pravdepodobne v 8. storočí pred n.l. Legendárny slepý bard tak urobil toto mesto známym v celom vtedajšom západnom svete.

spomína sa tam aj univerzita v Tübingene, hmm hmm!!!
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 mesiacmi...

Dnes som sa dozvedel zaujimavu spravu..

Roma planuje ozivit gladiatorske zapasy v Koloseu, teda aspon tak viziu ma archeolog Umberto Brocolli, ze by sa gladiatorske zapasy opat vratili do tejto areny, samozrejme nie tie, kedy boli od krvi zafrkany divaci v prvom rade :lol:

teraz by islo o rozne simulacie subojov a vsetko by to sprevadzalo citanie z diel latinskych basnikov.

 

tak dufam, ze sa im to podari...veeelmi rad by som sa na take nieco pozrel :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

archeologom v Jeruzaleme sa podaril celkom slusny nalez. Pod velkym kamenom nasli 264 zlatych minci, datovanych do 7.storocia, presnejsie z vlady byzantskeho cisara Herakleia (610-614). Ide o jeden z najvacsich nalezov minci v tejto oblasti vobec :lol:

 

ach jaj, takychto kamenov pod ktorymi su mince by mohlo byt viac...to by som si obohatil zbierku :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

to je teda archeologická morálka :lol: to takto funguje ? :) chce sa mi povedať : ešte stále ... trochu morbídne mi to pripomína vykrádačov hrobov a toho krásavca, čo kedysi dynamitom presviedčal, aby sa mu veľká pyramída otvorila ... ale to sú ozaj iba asociácie :)

 

kedysi dávno sme s babkou pri kopkaní v záhradke našli jednu mincu, bola dosť poničená, ale podľa všetkého to bolo čosi z čias márie terézie, rozhodne roky 17.. už si nepamätám koľko ... dlho bola uložená v otcovej minizbierke mincí, ale už roky som ju nevidela ;)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

blizi sa koniec roka a odbornici zostavili rebricek najvyznamnejsich objavov ci zisteni za rok 2008

 

10.miesto

Nalez lebky patriacej Inkom do ktorej boli spravene zasahy kvoli liecbe (trepanacia) a zistenie, ze lekarstvo tejto juhoamerickej civilizacie bolo na vysokom stupni

 

9.miesto

Objavenie "strateneho mesta" Paititi v Peru. Podla legendy ho zalozil Inka Inkarri

 

8.miesto

Egyptska Sakkara. Archeologovia objavili pyramidu kralovny Sesheshet, matku faraona Tetiho, staru cez 4300 rokov

 

7.miesto

Hrobka v greckej Vergine. Hrobka Filipa II bola sice objavena uz davnejsie, no tento rok vysli na svetlo sveta poznatky, ktore by mohli ukazat ze niektore nalezy v hrobke patria samotnemu Alexandrovi. Jedna sa o helmu a stit.

 

6.miesto

Pyramida v Mexiku. Tiez bola objavena uz davnejsie, avsak novonajdene nalezy poukazuju, ze by sa mohlo jednat o pyramidu, ktoru nechali postavit ludia z kultury Huajomulco.

 

5.miesto

Egyptska hrobka v Luxore. Na lokalite Dra Abul Naga nedaleko Luxoru archeologovia objavili hrobku patriacu bohatemu bojovnikovi, datovanu do obdobia 1550-1070 BC

 

4.miesto

Stonehenge. Vedci na zaklade novych studii zistili, ze toto zaujimave miesto sluzilo najma ako pohrebisko na ktorom sa zacalo pochovavat okolo roku 3000 BC do 2550 BC, kedy zdvihli velke kamenne platne, aj tieto data su nove, pretoze sa robili dalsi radiokarbonove merania

 

3.miesto

Mayovia. Stale sa nachadza viac a viac indicii ze za zanik mayskej civilizacie moze zmena klimy.

 

2.miesto

Giza. Vo velkej Cheopsovej pyramide objavili archeologovia novu skrytu miestnost s rampou o ktorej sa nazdavaju, ze by mohla priniest viac svetla do zahady ako dokazali egyptania stavat svoje stavby.

 

1.miesto

Mexiko. Na Yucatane objavili jaskyne, niektore z nich pod vodou, ktore navodili otazky ci moze ist o mayske vstupy do podsvetia.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

tak ma z toho napadlo pre začiatok pár otázok :lol:

 

10. - pokiaľ viem, dôkazy o úspešných trepanáciách lebiek / čítala som o cca päťdesiatpercentnej úspešnosti, niektoré otvory do lebiek prikryté zlatými plieškami, pod nimi zahojené tkanivo / sú známe už dávno, niekoľko lebiek so zahojenými či znakmi hojacich sa rán po trepanáciách sú už roky v juhoamerivkých múzeách, napríklad v Ecuádore v Cuence, a lebky po úspešných trepanáciách sa našli po peruánskych a ekvádorských Inkoch aj stredoamerických Mayoch, konkrétne o som o nich čítala asi nejakých pätnásť rokov dozadu ... čo sa vlastne objavilo konkrétne teraz ?

 

4. čo konkrétne podrobili v Stonehenge radiokarbónovej analýze ? kosti ? nedávno som videla dokument o tom, že analýze podrobili zrnko obilia, ktoré našli pod jedným z kameňov, pričom je vlastne otázne, kedy sa tam to zrnko dostalo ...

 

2. sú niekde na nete informácie či fotky tej miestnosti s rampou ? veľmi rada by som to videla

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ono to je tak, ze aj ked sa napise ze objavili, ze Inkovia mali vynikajuce lekarstvo, tak sa to neobjavilo tento rok, ale zistili sa dalsie a dalsie dokazy, ktore to mozu potvrdit

tentokrat je spominana kvoli nalezu tejto lebky

 

Obrázok

 

tu je k tomu celemu aj clanok

 

stonehenge

ano tentokrat sa podrobili analyze ludske pozostatky z kremacie z troch pripadov, co je predsa len viac smerodajne ako pripad zatulaneho zrnka

 

egypt

tu je rekonstrukcia ako asi mohla miestnost vyzerat

Obrázok

a tiez je k tomu samozrejme na nete aj clanok

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

7.miesto

Hrobka v greckej Vergine. Hrobka Filipa II bola sice objavena uz davnejsie, no tento rok vysli na svetlo sveta poznatky, ktore by mohli ukazat ze niektore nalezy v hrobke patria samotnemu Alexandrovi. Jedna sa o helmu a stit.

Sranda veď bol pochovaný v Egypte naloženy do medu. Tomu sa hovorí sladký posmrtný život :lol: A to sa tam našla levia helma?

 

Inak celkovo mi tam chyba objavenie kostola v Palmýre, hrob šamanky a v Jeruzaleme objav ranokresťanskej náušnice

 

Stonehenge za dva roky zasa budu skumat a zasa to bude niečo nové potom že prečo je taký záhadný :)

 

 

Najviac teraz dúfam, že to z Babylonom dobre dopadne, Unesco chce rekonštruovať, archeologovia pokracovat vo vyskume a Americania prislubili finacnu pomoc na obnovu

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

no skoda ze obrazky k tomu niesu..rad by som si pozrel aj ten stit aj helmu..no na nic som zatial nenarazil :lol:

ono v kazdom rebricku bude vzdy nieco chybat a nieco bude nazvys...

a preco by si tam dal zrovna tu jeruzalemsku nausnicu??

 

z takych zaujimavych veci tu chyba este napriklad Herodesova hrobka, kde boli najdene tiez nejake malby alebo na Sahare boli najdene najvacsie pohrebisko z doby kamennej..tych veci je vzdy viacej

 

no a s tym Stonehengom mas uplnu pravdu :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Hladaj chlapce hladaj tu helmu aj stit by som rad videl

 

Ta nausnica je velmi dobre zachovana s perlami a smaragdom. A je velmi malo sperkov z tohoto rimskeho obdobia v Egypte.

 

Tom aky archeolog erik by mal radost :lol:

 

edit.

Mal som aj obrázok tej naušnice, ale niekam som ho zapatrošil veľmi pekný kúsok

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

a ci vobec niekedy tie obrazky budu ;) casto si archeologovia fotia pre seba a potom to roky zapada prachom :lol: tak ci sa vobec dozijeme ich zverejnenia :)

ahaa..lebo o tej nausnici som nevedel napriklad vobec nic..preto som sa pytal

 

noo ked sa nejedna o skolu mam tu archeologiu vlastne celkom rad :) Erik mal radost na skuske a Ivana? ta ma aj pochvalila ;) takze to so mnou este nieej take zle

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

no do Verginy jednoznacne ist treba..ale ani tam este nemusis pochodit..oni to velmi radi schovavaju :lol: v takom Teherane maju najkrajsie zlate rhytony z Ekbatany v trezore a nikomu ich proste neukazu :)

nieee kazdeho nechvali :)

 

 

ozaj a napadlo ma..poculi ste uz niekedy o pyramidach na jednom z Kanarskych ostrovov?

priamo na ostrove Tenerife na lokalite Guimar stoja zaujimave pyramidove stavby, dodnes sa presne nevie ako su stare ani kto ich staval, no odhaduje sa to na povodne obyvatelstvo Kanarskych ostrovov, ludia kultury Guancho

 

Obrázok

 

Pyramidy v Guimare

Pyramidy

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Nám Novotný o tom pustil dokument lenže deň predtym sme stretli bandu archeologov v krusoviciach tak som to celé predriemal aj ked to bolo celkom zaujimave.

 

A z toho dokumentu ma najviac zaujali pyramidy na Sicilii ale mozno preto lebo tam rozpraval Valerio Massimo Manfredi :lol:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

aaach jaj..tak aj vam ho pustal? :lol: nam nie..a uz aljak mi o tom rozpraval..ale pozeral to tak na jedno oko

co vsetko si si zapamatal o tych sicilskych pyramidach? pretoze z tejto informacie som bol naozaj sokovany, nikdy predtym som nevedel ze aj na Sicilii sa vyskytli stavby tohto typu...vlastne to iste co s Tenerife..ani tam som ich necakal..ale Sicilia je Sicilia :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Po pravde jedine co si pamatam ze tam su postavene z velkych kamenov a Manfredi velky sympatak. :lol:

Bo som vazne bol dost unaveny a aj ked som pocuval tak som si moc nezapamatoval :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov