Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

je to jednoduchšie a používajú sa pri tom deviatky :lol:

Zverejnené

99+9/9=100

999+9/9=1000

Z 8-litrovej nadoby... naplnime 5 litrovu, z nej naplnime 3- litrovu /tu vodu potom vylejeme/, ostanu nam 2-litre, /ktore prelejeme do 3-litrovej nadoby/. Znovu naplnime 5-litrovu nadobu a dolejeme do 3-litrovej /1 liter/. Voda, ktora ostava v 5-litrovej nadobe je v pozadovanom objeme 4 litre.

edit... OK. Uloha je nespravne vyriesena! Mozete rozmyslat, ako sa to vino, ktore som ja chcela vyliat, da zachranit.

Nahradte pismena cislicami tak, aby platila rovnost. Kazde pismeno musí mat inu ciselnu hodnotu. SINUS+SINUS+KOSINUS=TANGENS

Zverejnené

Máme tri nádoby: 8 litrovú plnú vína a dve prázdne - 5 litrovú a 3 litrovú. Cieľom je rozdeliť 8 litrov na dve polovice s minimálnym počtom prelievaní.

poprosil by som v sekcii filmy vytvoriť sekciu DieHARD a pokračovať tam :lol:

Zverejnené

tomassi

Prečo práve v sekcii filmy? :lol:

---------------

SINUS + SINUS + KOSINUS = TANGENS

58725 + 58725 + 3958725 = 4076175

Zverejnené

s tými litrami mi vychádzajú pekné divočiny ... radšej by som susedovi zadarmo prenechala ten liter navyše :lol:

Zverejnené

Tak si to predstav tak, že máš 8 litrov rozdeliť medzi 2 susedov. :lol: A stačí na to 7 prelievaní.

Zverejnené

presne tak si to predstavujem, a ja som ten dobrý sused, ktorému stačia tri litre :) ináč si myslím, že tie dva litríky by vykoštovali a v pohode by si každý zobral 3 litre :lol:

no ... takže s pomocou každého, kto bol ochotný chvíľu ma aspoň počúvať :

z 8 l nádoby odlejeme 5 litrov do 5 litrovej nádoby

z 5 l nádoby odlejeme 3 litre do 3 litrovej nádoby - v 5 litrovej zostali 2 litre

tieto 3 litre vrátime znovu do 8 litrovej nádoby- tam je teraz 6 litrov

z 5 litrovej nádoby odlejeme zostávajúce 2 litre do 3 litrovej nádoby - 5 litrová zostane prázdna

z 8 litrovej nádoby odlejeme 5 litrov do 5 litrovej nádoby

z tejto 5 litrovej nádoby dolejeme chýbajúci liter do 3 litrovej nádoby a v 5 litrovej nádobe tým zostali 4 litre

3 litre z 3 litrovej nádoby vrátime do 8 litrovej nádoby a tým v 8 litrovej nádobe nám zostali tiež 4 litre

Zverejnené

game

Je to správne. :lol:

A ako je to vlastne s tou stovkou a tisíckou? Napísala to secretka správne, alebo treba hľadať iné riešenie?

Zverejnené

jaj, áno - secretka to napísala správne :lol:

ale o litroch chvíľu nechcem ani počuť :)

----------------------

tak predpokladajme, že máme 2 presýpacie hodiny - jedny sú sedemminútové a druhé štvorminútové ... ako pomocou nich zmeriame 9 minút ? :)

Zverejnené

Najskôr si pred meraním "nastavíme" hodiny.

1. Spustíme obidve hodiny, po presypaní štvorminútových (4M) ostane v sedemminútových (7M) piesku na 3 minúty

2. Otočíme 4M a zvyšný piesok v 7M nám odmerá 3 minúty. V 4M ostane piesku na 1 minútu

3. Otočíme 7M a zvyšný piesok v 4M odmerá 1 minútu. V 7M ostane piesku na 6 minút

4. Otočíme 4M, po ich presypaní ostane v 7M piesok na 2 minúty

5. ŠTART MERANIA: V 7M sa presype zvyšný 2 minútový piesok, a po otočení 7M a presypaním celého piesku máme 9 minút

:lol:

----------------

litre to tentokrát nebudú :)

Druhá odmocnina z republiky

.._________

√REPUBLIKA = EEUUI

Nahraďte 9 písmen slova republika číslami 1 až 9 tak, aby rovnosť platila. Každé písmeno musí mať inú hodnotu.

Zverejnené

táto odmocnina nie je ani o trošku lepšia ako litre :lol: hrozné toto ... nakoniec žiadna logika, ale pokus omyl :)

odmocnené číslo je 22887 :)

republika je 523814769

..........................

a teraz just niečo ľahké ;)

prvoky v miske sa delia každú minútu na dva, z ktorých každý má rovnaký objem ako ten pôvodný... miska bola plná o 12.00.

kedy bola z polovice plná ?

Zverejnené

táto odmocnina nie je ani o trošku lepšia ako litre :lol: hrozné toto

no, veď ja som to musel vypočítať tiež :)

---------

Keďže sa prvoky každú minútu zdvojnásobia, teda v určitý moment ich je polovica z toho, koľko ich bude o minútu, miska bude spolovice plná o 11:59.

---------

Teraz to bude jednoduché:

Jeden a pol sliepky znesie jeden a pol vajíčka za jeden a pol dňa.

Koľko vajec znesie jedna sliepka za 1 deň

Zverejnené

hm ...podivná sliepka ... dve tretiny vajíčka ? :lol:

................................

v zásuvke je 32 červených ponožiek a 32 modrých ponožiek...ľavá a pravá ponožka sú k nerozoznaniu ... ťaháte po tme ponožky zo zásuvky ...

koľko ich musíte vytiahnuť, aby ste mali istotu, že až se na ne pozriete, máte pár ? :)

Zverejnené

Áno

Zrejme je to taká štatistická sliepka, ktorá keď má za tri dni zniesť dve vajcia, tak si to rovnomerne rozdelí na každý deň. :lol: :)

------------

3 ponožky

------------

Napíšte číslo 24 pomocou čísel 3, 3, 7 a 7 (každé použite len jedenkrát). Povolené sú iba matematické operácie +, -, x, /, a odmocnina. Nie je potrebné používať viac ako jednociferné čísla.

Zverejnené

Zadanie úlohy bolo zeditované. V zdroji z ktorého som vychádzal to bolo uvedené chybne. :lol:

Sorry za zbytočné počítanie.

-----------------

Teraz to už bude jednoduché, preto pridám novú úlohu:

Súčet šiestich za sebou idúcich čísel je 1899. Ktoré čísla sú to?

Zverejnené

314+315+316+317+318+319=1899

Po editováni zadania, ak uz moze byt aj odmocnina, uloha sa uz vyriesit da a to velmi lahko:

(/Odmocnina 7x7/ x3)+3=/7x3/+3=24

Zverejnené

Tri ženy pripravujú tri obedy na spoločnom sporáku. Alica priniesla 5 polien dreva, Beta priniesla len 3 polená. Cecília nepriniesla žiadne drevo, ale dala Alici a Bete 8 korún, aby si ich rozdelili. Predpokladajme, že že všetky tri ženy spotrebovali rovnaké množstvo tepelnej energie. Preto bude spravodlivé, ak budú mať všetky tri rovnaké náklady. Ako si Alica a Beta rozdelia 8 korún, aby delenie bolo spravodlivé?

Zverejnené

to najjednoduchšie riešenie je určite chybné, a tento týždeň mi to už zasa nemyslí ... :lol:

Zverejnené

no ... konzultovala som situáciu so secretkou, má podobný názor ako ja, preto radšej ani nič nepíše, čaká na postrčenie ... ja tiež.

tak prosíme pekne postrčenie .

a oné ... menej polien pod nohy :lol:

Zverejnené

Tak teda skúsim napovedať:

Náklady každej zo žien by mali byť rovnaké. Každá zo žien spotrebovala 1/3 zo všetkého dreva. Tretia žena zaplatila za svoj podiel 1/3 dreva 8 korún... :lol:

Zverejnené

do tejto témy nechodím často, no toto nie je nápoveda, ale riešenie

Zverejnené

Ono je to niekedy ťažko napovedať tak, aby už nebolo jasné riešenie. A pri niektorej úlohe mi môže byť jasné riešenie už na prvý pohľad iný sa s tým trochu potrápi. Pri inej úlohe to môže byť naopak.

Ale trochu som tú nápovedu zeditoval.

Zverejnené

Uloha vyzera na prvy pohlad tak jasna, tak jednoducha a jednoznacna, ze ta uvaha nemoze byt pravdiva... radsej prosim nejake ciselka, nech sa tu takto nestrapnujeme. :lol:

A vobec, ja by som to ukoncila tak, ze 8 polien dreva nemoze stacit na uvarenie jedla :)

a tri zeny sa pri jednom sporaku neznesu!!!! :) Uloha vyriesena nie matematicky, ale "zensky" ;)

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov