Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Aj mna to napadlo, ale je tam jednoznacne zelene na bielom (a biele na bielom)

Keď bol križiak vo výške 4 metre, zastal na sekundu odpočinúť si.

Amikor a keresztespók 4 méter magasan volt, megállt egy másodpercre pihenni.

ked bol vo vyske 4 m nie kazde 4 metre.

Ta rychlost lezenia ma dost vydesila.

Inak zaujimave ze google preklada meter ako stopa :D

Zverejnené

ano, :agree: mňa tiež vydesila tá rýchlosť, ale čo už, boli to superpavúci :) podľa pôvodného zadania sa zastavil len raz, ale stále mal sekundu k dobru, aj s druhou zastávkou by križiak vyhral :thumbsup:

Zverejnené

a zostáva Tomov príklad s chytrou Pepičkou :) :

Pepička si koupila žárovičku, dva přepínače a klubko drátu. Jak má žárovičku a přepínače zapojit, aby změnou polohy kteréhokoli přepínače žárovička vždy změnila stav mezi svítí/nesvítí? Bonus: Jak by to bylo, kdyby chtěla Pepička takto zapojit víc než dva přepínače?

• Pred 2 týždňami...
Zverejnené

Zajtra tomu budú dva týždne, čo sem Tom dal ďalší príklad ...

http://forum.freespa...250#entry187244

a nikto nič! :unsure:

Vyzerá to však tak, že Pepička si "žárovičku" s našou "pomocou" zapojí veľmi ťažko. :)

Aby sme tu iba tak nepostávali, kým si rozmyslíte čo a či Pepičke poradíte, skúste sa mrknúť na túto úlohu:

Aké číslo bude miesto otáznika?

.....post-88-0-45623000-1354979555.jpg

Zverejnené

Pepička si koupila žárovičku, dva přepínače a klubko drátu. Jak má žárovičku a přepínače zapojit, aby změnou polohy kteréhokoli přepínače žárovička vždy změnila stav mezi svítí/nesvítí? Bonus: Jak by to bylo, kdyby chtěla Pepička takto zapojit víc než dva přepínače?

takto sa zapájajú oné na schodisku. na základnej nás to učili, ale ja ani neviem čo znamená ktorá farba drôtu, takže netuším ako. či? :blink:
Zverejnené

Pepičku vynechávam, aj keď sa patrične hanbím, ale toto ma mučilo na škole kedysi, nevymysleli to pre mňa :niee: :wooops:

-------------

a k secretkinmu príkladíku :

na mieste otáznika bude 260

ale pravdepodobne je v príklade chyba ... aspoň si to myslím, preskočili tam o kúsok rad ... hm ? :)

150 + 75 = 225 + 35 = 260 + 75 = 335 + 75 = 410 + 35 = 445 + 75 = 520 + 35 = 555

-------------------------------------

jeden vekový :)

Kedy sa narodil a aký vek dosiahne v tomto roku človek, ktorého vek v roku 2005 sa zhodoval so súčtom číslic roku jeho narodenia ?

Mikor született és hány éves idén az az ember, akinek 2005. évbeni életkora megegyezett születési éve számjegyeinek összegével?

Zverejnené

Pochopil som zadaniu a dam vysledok.

Druhy pokus 1979 a 26 rokov.

Zverejnené

áno.

26 mal v tom roku 2005, plus do 2012 7 rokov, takže dnes má 33. ok.

--------------------------

ešte jeden : pretekársky - tipujúci :)

Na pretekoch chrtov každý z vyhrávajúcich tipujúcich vyhral o 450 toliarov menej, než ten pred ním, predchádzajúci.

Najviac vyhrávajúci dostal 3600 toliarov, kým ostatní vyhrávajúci dostali dohromady 9900 toliarov.

Koľkí vyhrali spomedzi tipujúcich / a koľko / ?

Egy agárversenyen a fogadók közül minden nyertes 450 talérral kevesebbet kapott, mint az őt megelőző. A legtöbbet nyerő 3600 tallért kapott, míg a többi nyertes összesen 9900 tallért.Hányan nyertek a fogadók közül?

Zverejnené

8 kazdy od 450 viac. 450,900...

Je tam chyba

Neviem, vzdavam.

Zverejnené

Prvý: 3600

...

Druhý: 3150

Tretí: 2700

Štvrtý: 2250

Piaty: 1800

Všetci piati spolu 9900 toliarov

Aké číslo bude miesto otáznika ...

27, 82, 41, 124, 62, 31, 94, 47, 142, 71, 214, 107, ?

Zverejnené

tazko povedat.Neuhadnem ale skusim odhadnut .... odzadu su to dvojnasobky ale na konci sa to zmeni. Vlastne nie 54

Vlastne ano 31,62,124,41?

Zverejnené

v tomto rade čísel je podobný zlom, ako v tom predchádzajúcom ... predpokladám, že je to schválna vec, ale nie som matematik, neviem prečo je to tak, ale myslím, že to tak z nejakého dôvodu zrejme má byť ... :)

27 x 3 + 1 = 82

82 : 2 = 41

41 x 3 + 1 = 124

124 : 2 = 62

..62 : 2 = 31

31 x 3 + 1 = 94

94 : 2 = 47

47 x 3 + 1 = 142

142 : 2 = 71

71 x 3 + 1 = 214

214 : 2 = 107

107 x 3 + 1 = 322

322 : 2 = 161

161 x 3 + 1 = 484

....

27, 82, 41, 124, 62, 31, 94, 47, 142, 71, 214, 107, 322, 161, 484 .....

-----------------------------------------------------

levíkový :) :

Otec lev ulovil jednu antilopu a zobral ju domov rodine, svojej partnerke a trom mláďatám na večeru. Keby antilopu spotreboval len sám, zjedol by ju za tri hodiny, keby len jeho partnerka, zjedla by antilopu za 4 hodiny, kým každé jedno z mláďať by antilopu zjedlo za 10 hodín.

Akú dobu trvá večera rodiny levov ?

/ sekundy možno zaokrúhliť, keď náhodou vyjdú /

A hím oroszlán elejtett egy antilopot, s elvitte magának meg a családjának: párjának és három kölykének vacsorára. Ha csak maga fogyasztotta volna el, akkor három óra alatt megenné, ha csak a párja akkor az 4 óra alatt enné meg, míg egy-egy kölyökoroszlán 10 óra alatt fogyasztaná el.

Mennyi ideig tart az oroszláncsalád vacsorája?

Zverejnené

. lev 3 hodiny

. levica 4 hodiny

. levíčatá à 10 hodín

x/3 + x/4 + x/10 + x/10 + x/10 = 1

53 x = 60

večera rodiny levov

x = 1,132 ... t.j. ... 1 hodina a cca 8 minút /7,92/

Ako bude pokračovať číselný rad?

post-88-0-62946500-1355843180.jpg

/dúfam, že som to sem už niekedy dávnejšie nedala .../ :neviem:

Zverejnené

pozerám a počítam, počítam a pozerám, ani tak, ani onak ... a potom zrazu svetlo a osvietenie : sú to prim čísla - prvočísla :)

bude nasledovať 127

------------------------------------------

rybačkový :)

Traja kamaráti odišli rybárčiť. Keď skončili, už bolo neskoro, utiahli sa do rybárskej chatrče a zaspali. Jeden z nich sa na zimu zobudil, vyliezol z pelecha a rozhodol sa, že ide domov. Preto rozdelil nachytané ryby na tri časti, / svoju časť si zobral /, a jednu rybu, ktorá zostala navyše, hodil späť do mora a išiel domov.

Neskôr sa zobudil druhý rybár, rozhodol sa, že doma bude lepšie, nevedel, že jeden z nich už odišiel aj so svojím úlovkom domov, rozdelil spravodlivo ryby, ktoré našiel v chatrči, na tri rovnaké časti, svoj diel zobral so sebou, a rybu, ktorá prebývala, hodil do mora.

No a čo teraz príde ? Zobudil sa aj tretí rybár, celý dolámaný, že ide radšej spať domov. Nevedel, že dvaja kamaráti už nie sú v pelechoch, poctivo rozdelil zvyšné ryby na tri časti, / svoju časť si zobral / a jednu prebývajúcu rybku hodil do mora ...

Koniec rozprávky ... : )

ale zostáva otázka : aspoň koľko rýb chytili rybári, že im to takto pekne vyšlo ?

Három barát halászni ment. Mikor végeztek már késő volt, meghúzodtak a halászkúnyhóban éjszakára és el is aludtak. Egyikük azonban felébredt, s hazakivánkozott a feleségéhez, ezért a zsákmányt háromrészre osztotta /kivette a maga részét/, de maradt egy hal, ezt visszadobta a tengerbe, hogy egyikük se károsodjon, majd elment. Ezután felébredt a másik is, s ő is hazakívánkozott, de nem tudta, hogy már elment az egyikőjük, ezért igazságosan háromfele osztotta a zsákmányt, de megmaradt egy hal, ezt visszadobta a tengerbe, a saját részét elvitte. Nos most mi jön...hát a harmadik halász is felébredt, ő is háromfelé osztott, a maradék egy halat visszadobta és hazaballagott aszonykájához. Itt a vége, de ne fuss el véle, mert lenne egy kérdésem:Vajon legalább mennyi halat is fogtak a halászok?

Zverejnené

Som zvedavy na vysledok. Ak mali mat rovne casti. Tak minimum je 1 . Kazdy hodil po jednej rybe tak chytili 6 ryb blbost,ale som zvedavy na vysledok.

Zverejnené

ak dobre pocitam, mali by chytit 25 ryb - prvy delil 25 na tretiny, to je 8 pre kazdeho a jedna do mora... 8 zobral so sebou a 2*8 im tam nechal...

2. delil 16 ryb na tretiny - to je 5 ryb pre kazdeho a jedna do mora... 5 zobral so sebou a 10 im tam nechal

posledny delil 10 ryb na tretiny - pre kazdeho 3 a jedna do mora...

neviem, ci spravne, ale pridavam jednu ulohu

Mikulas a cert balili mikulaske balicky, celkove ich bol 1 milion, kazdy vazil presne 2 kg a tvorili ho ovocie, cukrovinky a hracky v pomere 50-30-20 percent

ale darebák cert odjedol z kazdeho 4 balicka 20 % z ovocia a z kazdeho 5 balicka 10 % z cukrikov a nahradzal ich uhlim

kolko ton uhlia musi cert vytazit?

Zverejnené

Hm bude to dobre, ak tie cisla niesu delitelne tromi. Nechapal som to. Skusim tvoj priklad.

Po precitani by to nemalo byt tazke.

Neviem ci sa to da vypocitat, krd nrpozname hmotnosti jednotlivych substancii v balicku. teda - kaslem na to neviem.

50_30-20 bude vaha tak skusim.0,46 ton, deda 46 000 kil.

Zverejnené

1 milión balíčkov

. z každého 4. balíčka odobraté ovocie .... z 250 000 balíčkov

. z každého 5. balíčka odobraté cukríky ... z 200 000 balíčkov

Obsah balíčkov 50:30:20=ovocie:cukrovinky:hračky

V 250 000 balíčkoch ... 50% ovocia

1 balíček 2 kg >500 000kg>250 000kg ovocia>odobraté 20% ovocia>50 000 kg

V 200 000 balíčkoch ... 30% cukroviniek

1 balíček 2 kg >400 000kg>120 000kg cukroviniek>odobraté 10% cukroviniek>12 000 kg

Spolu 62 000 kg :hmmm:

Aké číslo patrí miesto otáznika?

post-88-0-07817500-1356020133.jpg

Zverejnené

nasledujú ... 100 - 53 - 121 - 59 ... ? :hmmm:

rad násobkov číslo krát to isté číslo, a po prvom čísle najbližšie nasledujúce prvočíslo - sa striedajú ... aspoň mi to tak vychádza :neviem:

---------------------------------------

:)

Kilometrovníky

Cestujúci v aute prečíta na kilometrovníku dvojciferné číslo. Auto pokračuje rovnakou rýchlosťou v ceste, a o hodinu neskôr prejde vedľa takého kilometrovníka, kde cestujúci vidí tie isté číslice, len v opačnom poradí. Potom, o hodinu neskôr príde auto ku kilometrovníku, na ktorom sú tie isté dve číslice, ako na prvom, len je medzi nimi jedna nula.

Aká bola priemerná rýchlosť auta ?

A gépkocsi utasa egy kilométerkövön egy kétjegyű számot olvas le. Útját ugyanolyan sebességgel folytatva, egy órával később olyan kilométerkő mellett halad el, melyen ugyanazon számjegyeket fordított sorrendben látja. Ezután egy órával olyan kilométerkőhöz érkezik, amelyen ugyanaz a két számjegy van, mint az elsőn, de köztük egy nullával. Mekkora a gépkocsi átlagsebessége?

Zverejnené

Tie mocniny sú OK, ale tie čísla medzi tým sa mi nejako nezdajú.

Skús sa na to mrknúť ešte raz ... :)

Neviem, či sa to dalo aj nejako počítať, ale ja som na to išla asi takto ...

... pokiaľ prvé dve čísla boli dvojciferné, tretia číslo trojciferné s nulou v strede, musí byť prvá číslica 1.

... a aby auto mohlo ísť rovnomernou rýchlosťou, druhá číslica bude 6.

Cestujúci teda na prvom kilometrovníku bude vidieť ... 16

- druhé číslo po hodine cesty bude číslo .................. 61

- tretie číslo na kilometrovníku bude číslo ............... 106

61-19 = 45

106-61 = 45

Auto išlo priemernou rýchlosťou 45km/hod.

Záhradník pokosí trávu za šesť hodín. Jeho kolega zvládne tú istú prácu za tri hodiny.

Ak by pracovali spoločne na rovnakom mieste, za akú dlhú dobu posekajú trávu?

Zverejnené

nasledujú ... 100 - 53 - 121 - 59 ... ? :hmmm:

rad násobkov číslo krát to isté číslo, a po prvom čísle najbližšie nasledujúce prvočíslo - sa striedajú ... aspoň mi to tak vychádza :neviem:

---------------------------------------

Je to spravne, 36 49 ,64 ,81 ,100 ,121 OK chapem a tie medzitym?

Uz chapem, klobuk dole, ono sa to nezda, ze to je tazke - pre niekoho - mozno. Nie je to tazke,ale klobuk dole.

Zverejnené

kolko ton uhlia musi cert vytazit?

Spolu 62 000 kg :hmmm:

to vas v škole neučili správne odpovedať na otázky? wrrrrrr....

ale spočítane je to správne :-)

Zverejnené

Tie mocniny sú OK, ale tie čísla medzi tým sa mi nejako nezdajú.

Skús sa na to mrknúť ešte raz ... :)

hm. tak neviem. stále v tom vidím perfektný rad prvočísel :)
Zverejnené

hm. tak neviem. stále v tom vidím perfektný rad prvočísel :)

Máš pravdu, keď sa na to pozeráš ako na prvočísla, vtedy je ten rad správne.

Ja som to opäť spočítavala ...

37+4=41

41+2=43

43+4=47

47+2=51

Riešenie v podklade bolo – IBA číslo 100.

Ale medzi mocninami asi mali byť naozaj iba prvočísla, takže si na to išla lepšie ako ja. :smile2:

to vas v škole neučili správne odpovedať na otázky? wrrrrrr....

Je to tak, v škole nás to učili.

Ale vieš ako je to dávno, čo som ja do školy chodila? :)

A teraz už môžeme ísť na tú trávu :agree:

Záhradník pokosí trávu za šesť hodín. Jeho kolega zvládne tú istú prácu za tri hodiny.

Ak by pracovali spoločne na rovnakom mieste, za akú dlhú dobu posekajú trávu?

Zverejnené

ach práca ... nie až také obľúbené v škole ako rýchlosti s autami a vlakmi a ich stretnutiami, ale obľúbené :)

spolu ju posekajú za 2 hodiny ...

práca je jedna = 1, a lineárna rovnica : x/6 + x/3 = 1 .... výsledok je x = 2

-------------------------------

Macko a Maco :)

Macko je teraz dvakrát taký starý, ako bol vtedy, keď bol Maco taký starý, ako Macko teraz. Koľko rokov má Macko, keď je Maco teraz o 30 rokov starší, než bol Macko vtedy, keď bol Maco taký starý, ako Macko teraz ?

/ len dúfam, že som to nedoplietla pri preklade : D /

Mazsola most kétszer olyan idős, mint akkor volt, amikor Manócska olyan idős volt, mint Mazsola most. Hány éves Mazsola, ha Manócska most 30 évvel idősebb, mint Mazsola volt akkor, amikor Manócska olyan idős volt, mint Mazsola most?

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov