Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

pri tom druhom mi okamžite napadol archimedov zákon, ale nemala som odvahu, ... pretože archimeda si človek predstavuje vo vani, a nie ako mincu v balatone ... či celý kýbeľ mincí vo fontáne :)

ani regiment mŕtvol by priveľmi nezvýšil hladinu, nuž ale áno, aj euro ju zvýši :)

Zverejnené

tak prosím, ani na archimeda sa nedá už spoľahnúť !!! :)

Zverejnené

Tak sa snad niekto najde kto to odhadne, zle je vyrovnana hladina, zle je zvysena hladina, tak...

Ja si dam na ten druhy priklad zajtra rano - doobeda napisem aspon ze neviem.

Zverejnené

menej rétorický :) : F. és J. összesen 24 évesek.

F. kétszer olyan idős, amilyen J. volt, amikor F. fele olyan idős volt, mint J. lesz, ha J. háromszor olyan idős lesz, mint F. volt akkor, amikor F. volt háromszor olyan idős, mint J. Hány éves F. és J. ?

F. a J. majú spolu 24 rokov.

F. je dvakrát tak starý, ako bol J, keď bol F. pol toľko starý, ako bude J., keď bude J. trikrát tak starý, ako bol F. vtedy, keď F. bol trikrát tak starý, ako J.

Koľko rokov majú F. a J. ?

tak ja pridam dva, ale vopred sa ospravedlnujem :)

1. vieme ze i je odmocnina z - 1, kto dokaze vycislit vyraz i na i ( i ta mocnina i )

2. Sedis na lodke na velkom kludnom jazere, vytiahnes z vrecka euro a hodis do vody, co sa stane z hladinou vody : Klesne, stupne, ostane rovnaka ?

slimak sľúbil, že pozrie na tysove príklady odbornejším okom, zrejme zabudol, nevadí ... :)

zostali na riešenie tieto 3 - a na tysových si lámeme zuby, ... vlastne na jednom, jazero nás vypieklo, zatiaľ, ten druhý žiadny maturant zatiaľ ani nenačal, zrejme :)

Zverejnené

tysove:

1. z eulerovho vzorca e^ix=cos(x)+isin(x) (dufam nemusim dokazovat)

pre x=pi/2

e^(i*pi/2)=0+i=i

i^i=exp(i*ln(i))=exp(i*i*ln(exp(pi/2)))=exp(-pi/2)

Ze pre maturanta :P

2. kedze minca plavala musela na nu posobyt vztlakova sila rovna tiazovej(cez lodku):

VmDmg=VvDvg

kde D su hustoty m-mince v-vody, Vm objem mince, Vv objem vody ktory vytlaci lodka kvoli minci

kedze tyso povedal ze minca je euro a to sa potapa Dm>Dv

preto

Vm<Vv

Ked sa minca potopi pod vodu celkovy objem bude o Vm vacsi ako objem iba vody zatal co kym plava je o Vv Vacsi

preto hladina klesne

na archimeda sa tu da spolahnut

Tak ked sa aj tyso zapaja :D :

Majme dva ramy tvaru kruznice. Natiahneme medzi nimi bublinu. Popiste tvar utvaru.

Zverejnené

Ako to nedelne rano som zabudol. Ale inak nie. Inak ked som to prvy krat sa pustil do vypoctu som si nasiel vzorce,ale mal som vypite abolo to velmi tazke sa sustredit. Inak co napisal tyso ze zle, zle tam nieje nic, je to dobre, ja som to riesil(tri a4 POKRESLENE, MAL SOM VYPITE,ALE AJ KONTROLU TEDA VIEM ZE TO JE SPRAVNE) aj kontrolu a je to dobre,len nie spravne riesenie. NIe dostatocne co si uvedomujem. Ak mi date zajtra dvadsat plusiek tak to vyriesim. &vlastne ja som prvz krat mal velky problem, uz som si nepamatal ako to je(vzorce - ich scitaniea pod...) Vlastne ak si spominam je to z-1 na polovicu a to este NA to iste.

Zverejnené

takžeeee, Tom trikrát bravo, na tysa sa našla záplata !!!! :D

a toť, odpoveď - špeciálne pre tysa :happyroll: :

Majme dva ramy tvaru kruznice. Natiahneme medzi nimi bublinu. Popiste tvar utvaru.

a pre nás ostatných pozemšťanov zostáva obyčajný príkladík s vekmi J. a F ... :innocent: :D

Zverejnené

To ten Tom je ten kozmonaut?

e^(i*pi/2)=0+i=i

i^i=exp(i*ln(i))=exp(i*i*ln(exp(pi/2)))=exp(-pi/2)

Ja som to chcel riesit cez e v exceli(nie execeli ale v tom volnom siritelnom programe), lebo tie rovnice som tam nasiel. Ale prvotne som si uz nepamatal o co ide.

Ja som bol dobry v matike ale toto si nepamatam. Ak je to dobre, vlastne neviem vysledok.

Ten druhy priklad nerozumiem. Mozno ano ale to mi musite dat priklad. Na lodi je zlata tehla a potom pierko. Ani pierko ani tehla,velmi nezvacia obiem nadrze teda vysku hladiny, ale sposobia na pomer ci tlacenie lodky,pierko nic a tehla trosku viac.

--------------

Poprosim vysvetlit. Resp. to moyno uz chapem,ale predsa.

Ked sa minca potopi pod vodu celkovy objem bude o Vm vacsi ako objem iba vody zatal co kym plava je o Vv Vacsi

preto hladina klesne

na archimeda sa tu da spolahnut

Ak mam dve mince v lodi, s roznou hustotou zlatu a niklovu. Ak vyhodim zlatu tak sa dvihne hladina vyssie,ako ked vyhodim niklovu? Neverim tomu, preco?

Zverejnené

Nedami to. Ak mate ponorku ktora je v istej hladine. Ci vyhodite jednu mincu ci druhu hladina nadoby bude rovnaka len ponorka sa inak posunie. NIeco podobne je to s balonom, je jedno ci mate kotvu zeleznu ci mate tam periny.

Vlastne Tom aky je vysledok toho i na druhu?

Som si isty ze hladina bude ta ista. Kvoli tej ponorke. Je jedno ako ma to hustotu. Ak nieco bude v hladine x a nieco s mensou hustotou v y a stale bude pod hladinou. CO sa tam zmenilo? Hladina nie.

Zverejnené

slimak i na druhu je -1

i na itu je e na minus pi-pol

a hladina klesne kedze aby minca plavala musela vytlacit viac vody ako ked sa potopila.

Zverejnené

Neviem ci si este tu a minca v ponorke?

slimak i na druhu je -1

i na itu je e na minus pi-pol

Tomu neverim, zadanie i sa rovna druha odmocnica z-1

SOm davno zo skoly,ale nieco na druhu a minus?

Opravujem sa. Hladina pri ponorke nebude rovnaka. Pri vyhodeni mince sa musi zvysit(kym ponorka bude pod vodou). Ale zas neviem ci som si isty ,a tu je riesenie, ci ju vyhodia niklovu ci zlatu bude stupat asi az na hladinu. Ale stale si myslim aj ponorka mi to dala za pravdu hladina bude rovnaka. Vyjde nad hladinu a z ponorky je lod.

Zverejnené

Tiež nie veľmi obyčajný príkladík, pretože jeho zadanie je tak pokrútené, že netuším "čo tým chcel básnik povedať". :ociska:

F. a J. majú spolu 24 rokov.

F. je dvakrát tak starý, ako bol J, keď bol F. pol toľko starý, ako bude J., keď bude J. trikrát tak starý, ako bol F. vtedy, keď F. bol trikrát tak starý, ako J.

Koľko rokov majú F. a J. ?

Nejako som sa rôznym kombinovaním dostala k takémuto "riešeniu" :hmmm:

J+F = 24

J=9 ... F=15

F trikrát taký starý ako J ... /toto ma nejako "oslovilo" :smile2: /

J=3 ... F=9

Po všetkých tých príkladoch, ktoré už nie sú pre moju vekovú kategóriu /a vedomosti/ pridám niečo veľmi ľahučké.

To nie preto, že by som sa podceňovala, len prosto viem, kam až moje vedomosti siahajú a kam už NIE.

Aké číslo bude miesto otáznika?

post-88-0-71135100-1349334151.jpg

Zverejnené

Logická hádanka s pred troch dní.....

Boli sme na obede štyria.

Cena obeda osoby A= 2,99€

Cena obeda osôb B,C,D –každý 3,09€ .

Máme 3€ gastráče, takže všetci vyložili gastráč.

„A „nedoplácal.

„B“ mala drobné od 20 centov vyššie.

„C“ neplatí, je to manželka.

„D“ som ja, a doplatil som za „C“ a „D“ 20 centovkou.

„B“ nemala 10 centov, tak som šáhol do budiláru, zobral zo stola svojich 20centov a položil na stôl dve mince.(s tým, že si myslím, že boli 10 centové)

„B“ vybrala z peňaženky mincu(predpoklad je 20centov), zobrala jednu mincu zo stola a položila miesto nej tú svoju.

Na stole boli položené vždy maximálne len dve mince.

Pri platení sa zistilo, že máme spolu 50centov + 10 centov.

Koho bol zbytok (alebo, kto sa pomýlil?)

Zverejnené

alarm, ked nieco vyriesis tu daj hadanku.

Stale rozmyslam a co ten balon? Zhodi zeleznu kotvu, ci tu istu vahu v pradle? Zvacsi sa objem atmosfery? A preco?

Inak by uz tyso mal prist s rieseniami.

A nieco k Tomovi(kozmonautovi), to ze si bol riu je super,ja tam sa mozno za zivot nedostanem. To ze si student neviem mas 15 rokov, je to.., To ze si sa dostal do vyberu zo Slovenska - to je ovela viac. A to ze ste to vyhrali - je neskutocne.. Ale zas nespysni(taky ludia su buducnostou slovenska) a ak tie tvoje riesenia su spravne a si inteligentny, tak mi riesenia ozrejmis ci vysvetlis. Inak som hrdy aj na axelove forum, ze takych ludia tu su. pre mna je to pocta. Priklad mozno som "mensi" ale snazim sa v ramci svojich kapacit ludi informovat a nech idu vpred. Ked uz nie cela spolocnost aspon jednotlivci.

Zverejnené

príspevok secretky 1238 :

tí dvaja nešťastníci F. a J. sú ok :thumbsup:

----------------------------------------------------------

riešenie číselného radu je 405

vždy je každé predchádzajúce číslo x 3

----------------------------------------------------------

! zostáva príklad špeciálne pre tysa :) :

! a zostáva príklad zo života od alarma https://www.freespace.sk/tema/2632-pomozte-mi-pocitat/strana__view__findpost__p__183478 - príspevok 1239 :)

! a ešte pridám jeden zajačikovský, aby ste sa nenudili :)

Chrt naháňa zajaca ... a zajac má náskok 90 zajačích skokov. Kým zajac skočí 10, chrt spraví skokov 7, ale dĺžka dvoch skokov chrta je toľko, ako dĺžka 5 skokov zajaca.

Bude zo zajaca paprikáš ? Dohoní chrt zajaca, a keď áno, koľkými skokmi ?

Zverejnené

Ak celková dráha zajaca a celková dráha chrta majú byť rovnaké, tak

90 +10t=17,5t kde rýchlosť zajaca =10/t a rychlosť chrta 17,5/t

t=12

10t=120 skokov zajaca

celková dráha zajaca 90+120=210 skokov

ak chrt urobí 84 skokov* 2/5(pomer medzi dlžkami skokov)=210 zajačích.

snáď som dobre uvažoval :confused:

Zverejnené

iba jednička?......., bol som naučený na matike na jedničku v krúžku ,podčiarknutú s hviezdičkou :D

Zverejnené

pardoooon, pôvodne som mala také cukanie, že tam dám hviezdičku ... potom som to zavrhla, že oné, dobrých žiakov netreba rozmaznávať, a na zlých rákosku :innocent: ... ale áno, sypem si popol, velice, uznávam, pridávam...* .... :)

---------------------------------------------------------------

a plus jeden príklad - tigríkovito-levíkovský :) :

V safari parku žijú levy a tigre. Spolu ich je 180, takto je priemerná dĺžka ich života 10 rokov.

Ale priemerný vek levov je 15 rokov, a priemerný vek tigrov je 9 rokov.

Koľko je v safari parku levov a koľko tigrov ?

Az oroszlánok és a tigrisek élnek a szafari parkban. Összesen 180-an vannak, így az átlagéletkoruk 10 év. Azonban az oroszlánok átlagéletkora 15 év, a tigriseké viszont 9 év. Hány oroszlán és hány tigris van?

Zverejnené

bol som naučený na matike na jedničku v krúžku ,podčiarknutú s hviezdičkou :D

Ach jaaaj, "chlapče", nebuď rozmaznaný, doba sa mení, tak si zvykaj ...

Kedysi bolo kg kryštálového cukru na 7,80 korún, liter mlieka za 2 koruny ...

... ešte aj učenie bolo bezplatné ... a dnes?! :hmmm:

Teraz si mohol mať hviezdičky pred očami akurát tak vtedy, keď si pílil "vetvičku" z čerešne ...

... tu sa musíš uspokojiť s "verejnou pochvalou". :smile2:

A môžeš ísť "na safari" medzi levy a tigre :)

Zverejnené

:fotim: Jupííí! alarm získal za obdivuhodnú matematickú a kondičnú zdatnosť Červenú Hviezdu BA :lol: :zubiska:

Zverejnené

alarm je pašák ... chceš jedničku ? :) ukaž :)

ja som sa zatiaľ len stratila v eurách a centoch :innocent:

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov