Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

k príkladu č. 1171, ktorý tam zostal, ešte jeden - s oslíkmi ... :)

Somárikovia na lúke

Jeden chlapec videl na lúke pásť sa čriedu somárov, a pekne pozdravil : "dobrý deň, 100 somárikov!"

Jeden z oslíkov však zdvihol hlavu, a odpovedal :

"Nás už dávno nie je sto. Ale keby sme boli ešte raz toľkí, a ešte pol krát a ešte štvrť krát, koľko nás v skutočnosti je, a ty by si bol medzi nami náš vodca, bolo by nás presne sto."

Koľko oslíkov sa pasie na lúke ?

Egy fiú szamarakat látott legelni a réten. Így szólt hozzájuk:- Jó napot, 100 szamár!Az egyik szamár azonban így válaszolt:

- Mi már régen nem vagyunk százan. De ha még egyszer annyian volnánk, meg még félszer annyian és még negyedszer annyian, mint amennyien tényleg vagyunk, és te lennél köztünk a vezérszamár, akkor éppen százan lennénk. Hány szamár legelt a réten?

Zverejnené

100 = Ax(2 plus a 0,5 plus 0,25 ) plus jeden

99 = Ax 2,75

A= 36

72 plus 18 plus 9 plus 1 = 100

Zverejnené

správne, 36 ...

--------------------------------------

:) príklad :

Na stole bolo niekoľko guličiek.

Očíslovali sme ich, a uložili do radu.

Najprv každú druhú, potom každú tretiu, zatým každú štvrtú, potom každú piatu, a nakoniec každú šiestu sme uložili do jednej krabice.

Nakoniec zostalo na stole 10 guličiek.

Koľko guličiek sa spolu dostalo do krabice ?

Az asztalon volt valahány golyó. Megszámoztuk, majd sorba raktuk őket. Először minden másodikat, majd minden harmadikat, utána minden negyediket, majd minden ötödiket, végül minden hatodikat beletesszük egy dobozba. A végén 10 golyó maradt az asztalon. Hány golyó került a dobozba összesen?

Zverejnené

x sa rovna 0,5x plus 0,33 x plus 0,25 x plus 0,2 x plus 1lomeno 6 x

idem pre kalkulacku ci to vyjde,asi nie,lebo ci tam slova najprv a potom,ale uvidim,co da prvypokus idem pre kalkulacku,alebo skusim excel

No myslel som si to 7200 = 10 krat 6 krat 5...4,3,2

7200 3600 1200 300 60 10

Zverejnené

neviem celkom presne, ktorý z toho posledného riadku je výsledok ... je v tom poslednom riadku, jedno z tých čísel tam uvedených, ale nie 7200, podstatne menej : )

Zverejnené

Koľko guličiek sa spolu dostalo do krabice ?

podla mna ako som pochopil zadanie je v krabici 7190 guliciek.

7200 a kazdu druhu das do krabice zostane ti polovica 3600, z nich vyberies kazdu 3 hmm. tuje u mna chyba

Takze v krabici zostalo 50 guliciek

xxx30 20 15 12 10 zostalo

60 30 10 5 3 2 50 zobrali sme

Zverejnené

mne to vychádza tak, že na začiatku bolo 60 guličiek, z nich 50 skončilo v krabici...

krok / na stole / do krabice / zostáva na stole

každá 2. / 60 / 30 / 30

každá 3. / 30 / 10 / 20

každá 4. / 20 / 5 / 15

každá 5. / 15 / 3 / 12

každá 6. / 12 / 2 10

a kym som to napisala, slimak doplnil svoj koment

Zverejnené

ale ja som na tom tvrdo makal tych 43 minut,to som vo vyhladavaci musel hladat znak minus - aj ten bol zly. Medzi tym som pocital s verziou ze guliciek bolo 300

Zverejnené

ano, v krabici ich bolo 60 :)

--------------------------------------

namiesto písmen dosaďte päť číslic, od 1 do 9 :

.A B C D E

....B C D E

. .... C D E

. .. . ...D E

...... . . . E

---------------

A A A A A

Zverejnené

presne ... 5 2 4 8 7

-----------------------------------------

tak ešte jeden:

Členky jedného dámskeho kluby sú rady, keď sú "informované", ale zriedkavo sa stretávajú, preto sa rozhodnú, že týždenne raz každá poklebetí cez telefón s každou ďalšou členkou klubu.

Vypočítali, že k tomuto musia absolvovať týždenne 66 telefonických rozhovorov. Koľko členiek má klub ?

Egy hölgyklub tagjai szeretnének minél "tájékozottabbak" lenni, de ritkán találkoznak, ezért elhatározták, hogy hetente egyszer mindegyikük "pletyizik" egy kicsit telefonon a társaság összes többi tagjával. Kiszámolták, hogy ehhez hetente 66 telefonbeszélegetést kell lebonyolítaniuk. Vajon hány tagja van ennek a kis hölgyklubnak?

Zverejnené

tu mi tabulka dala

2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1 3 6 10 15 21 28 36 45 55 66

3 6 10 15 21 28 36 45 55 66

bud je na to jednoduchy vzorec, zakladny z kombinatoriky,alebo v tom vzorci sa odcita asi jedna.

Mne vyslo 12 zien. pocital(predstavoval spojnice bodov) som ze dve potrebuju jeden rozhovor(jedna ciarka), tri tri(trojuholnik - tristrany), 4 stvorec plus dve uhlopriecky, pentagram som si nasiel na googli a scital a nasiel som aj 6uholnik a scital

No a vysledok je ze scitujes pocet cleniek a ich rozhovor(y). 2+1=3,,, 3+3=6,,,4+6=10,,,10+ 5=15 ,atd.

Zverejnené

A co sikula,nik ma nepochvali?

slimak, si šikula, chválim ťa, potešil si ma, že keďže si bol oslovený, úlohu si vyriešil. :bingo:

... ospravedlňujem sa, že mám s pochvalou rest, ale bola som pozrieť Betku-kráľovnú,

tak snáď odpustíš, že všetku svoju pozornosť som venovala jej a celé "počítanie" išlo "mimo mňa". :smile2:

Vysvetlenie príkladu bolo takéto

/ale ja som sa po 14. minútach nejako "nevedela zmieriť" s meraním posledných štyroch minút/.

Hodiny začnou přesýpat současně. Jakmile dojdou sedmiminutové, obrátime je. Když dojdou 10-minutové, také je obrátíme. Sedmiminutovým zbývajú na dosypání čtyři minuty. Jsme na 14 minutách. Obracíme 10-minutové, které odměřili právě ty čtyři minuty, a dostaneme se na 18 minut.

Zdroj: Epocha 12-13/2012

Zverejnené

áno, ten príklad s klebetnými ženami z č. 1186 má výsledok 12 ... klebetníc bolo 12 , takže slimak, pochvala :)

secretku vítame, dúfam, že si pred Jej Veličenstvom spravila pekný pukerlík !!! :) :yes_yes:

----------------------

čerešňový príklad :) :

Dvaja chlapci sa delia o košík čerešní. Dohodli sa, že ich medzi sebou rozdelia tak, že striedavo budú vyberať z košíka vždy o jednu viac, než vybral ten predchádzajúci.

Mladší začal, vybral 1 čerešňu, potom starší 2, potom mladší 3 .... až kým sa košík nevyprázdnil.

Obaja vyberali z košíka 10 krát - každý z nich desaťkrát.

Koľko čerešní vybral mladší, koľko starší, koľko čerešní bolo spolu v košíku ?

Két gyerkőc osztozkodott egy kosár cseresznyén.Megegyeztek, hogy úgy osztják el egymás között, hogy felváltva vesznek a kosárból mindig eggyel többet, mint amennyit az előző vett. A fiatalabb kezdte, ő vett ki először 1 szemet, majd az idősebb 2 szemet, a fiatalabb 3 szemet . . . amig a kosár ki nem ürült. Mindketten 10-10 alkalommal vettek a kosárból.Hányat vett ki a fiatalabb, hányat az idősebb és hány szem cseresznye volt a kosárban?

Zverejnené

100 plus 110=210

Secretka ten zdroj dava zly vysledok

Ten zdroj

Hodiny začnou přesýpat současně. Jakmile dojdou sedmiminutové, obrátime je. Když dojdou 10-minutové, také je obrátíme. Sedmiminutovým zbývajú na dosypání čtyři minuty. Jsme na 14 minutách. Obracíme 10-minutové, které odměřili právě ty čtyři minuty, a dostaneme se na 18 minut.

On nikdy neodmeral 4 minuty. Na to by potreboval hned po prvom raze prestat obracat 10 minutove.

AJ ked je tu dalsia moznost nad ktorou som neuvazoval otacat este nedosypane hodiny, dajme tomu ze by cas merali rovnako.,Ale podla mna aj tak to nevyjde. Ale vlastne ano tak to je myslene. 2x7=14 a 10 minut sypes cele, druhy krat ich otocis potom ako sa sedem minutove druhy krat prestali. AIe desat minutove dovtedy nasypali len 4 minuty piesku. Ak ich obratis mas ak skoncia aj tie 4minuty, teda 14plus 4=18

Zverejnené

mladší mal 100 čerešní

starší 110 čerešní

v košíku bolo 210 čerešní. neviem či dobre. game pozri sa na to odborným okom :)

Zverejnené

správne, košík bol po vrch, mal 210 čerešní :)

-------------------------------------------------

a ešte jeden, murársky :)

V jeden horúci letný deň 6 murárov za 8 hodín vypije jeden súdok piva. Koľko murárov vypije rovnaký súdok piva za 3 hodiny ?

Egy meleg nyári napon 6 kőműves 8 óra alatt iszik meg egy hordó sört. Hány kőműves iszik meg egy ugyanekkora hordó sört 3 óra alatt?

Zverejnené

tiež 16...

6murárov x 8 hodín= 48murárohodín

48murárohodín / 3 hodiny= 16 murárov

Zverejnené

Ja som sa smial,lebo 6murarov a 8hodin som si zamenil. Smial som sa na tom ze asi to je chytak. Ale ani nie,lebo som si to potom pocital zo zvedavosti tiez cez 48 a vyslo 16

Proste aby to bolo jasne ked x to dokazu za 6 hodin, kolki musia byt aby to stihli za polovicny cas. Normalne dvojnasobne a teda 2 krat 8=16

Zverejnené

tak, šikovní, 16 murárov to zvládne :)

---------------------------------------------

a ešte jeden ... husičkový :)

Husiar Maťko ženie svoje husi na jarmok do Mesta. Keď prišiel na hranicu Mesta, pýtali od neho ovšem clo. Pretože nemá peniaze, dá colníkovi jednu hus.

Takto mu zostane 30 husí, a dostane späť 1 toliar.

Ako ide ďalej, premýšľa: keby mal 63 husí, musel by dať colníkovi 2 husi, a bol by dostal späť 50 grošov.

Koľko stojí v Meste jedna hus ?

( 1 toliar = 100 grošov )

Lúdas Matyi a döbrögi vásárra hajtja a lúdjait. A város határába érve azonban vámot kérnek tőle. Mivel nincs pénze, ezért egy ludat ad a vámosnak. Így marad 30 lúdja, és visszakap 1 tallért. Tovább menvén elgondolkodik, hogy ha 63 lúdja lett volna, akkor két ludat kellet volna a vámosnak adnia, és 50 garast kapott volna vissza. Mennyit ér Döbrögben egy lúd ( 1 tallér = 100 garas)

Zverejnené

150grošov.....ak som dobre uvažoval:

hodnota tovaru, ktorý doniesol do mesta bola

31*y+100, z čoho zaplatil daň 1y

alebo:

63*y+50, z čoho platil daň 2*y

ak je daň rovnaká, potom:

(31*y+100)/y=(63*y+50)/2y

Zverejnené

ja mám v riešení príkladu iný výsledok ... :hmmm:

ale keď uvažujeme o tom, čo zaplatil ako clo, musí to byť viac, hus musí byť drahšia, ako 150 grošov, lebo z jednej husi dostal späť 1 toliar ... a jeden toliar je 100 grošov ... teda clo je

za 31 husí : 1 hus - 100 grošov /zostalo 30 husí/

za 63 husí : 2 husi - 50 grošov /zostalo 61 husí/

...

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov