Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Ja ten priklad nedopocuitam, lebo ma uz nezaujima a papiere som skartoval. Ak su prve tri riadky dobre a date aj 4. Priklad bol velmi jednoduchy, ak dal cisla 1,3,4. Mali ste par rovnic medzi nimi asi dve pri sucte dvoch neznamych a vysiel sucet 8 a 9. Takze jedna neznama musi byt dvojka, zrejme sum ju spravne na prvy krat zvolil. na papieri som to mal zrejme dobre, len som to zle prepisal, lebo sa to neriesi po riadkoch, ale podobne ako sudoku. Pocitas to tam kde sa da.

Som zvedavy na teba eien.

Zverejnené

Ja ten priklad nedopocuitam, lebo ma uz nezaujima a papiere som skartoval. ...

... Priklad bol velmi jednoduchy, ak dal cisla 1,3,4.

... slimak, nikto ťa predsa to zadanie riešiť nenútil, ale ak si už začal, žiadalo by sa to aj dokončiť. :)

Jasné, že to teraz už dopočíta každý, ale keďže si začal, každý ti zo slušnosti to doriešenie prenecháva.

Stačí teraz zobrať papier, opísať si prvé tri riadky a zadané čísla vpravo a dolu,

a aj po troch pivách by si to mal vyriešené ľavou zadnou.

Súčty počítaš tak po riadkoch, ako aj po stĺpcoch,

vlastne teraz už stačí len po stĺpcoch a súčet v riadku bude pre kontrolu +

+ úloha - súčet čísel po diagonále. :)

edit. 4.6.

Už mi je jasné, že ty toto zadanie naozaj nedoriešiš,

že som ťa tými troma pivami riadne podcenila a tvoj "splav" je oveľa väčší,

a tak sem pridávam spolu so zadaním aj výsledné riešenie.

post-88-0-10552900-1341402152.jpg post-88-0-34971600-1341402158.jpg

A pre ostatných pridám niečo ďalšie, myslím, že nie nič zložité:

Na tržnici múdry mních predával vajcia. Postupne prišli traja zákazníci.

- Prvý kúpil polovicu vajec a pol vajca navrch.

- Potom prišiel druhý zákazník, kúpil polovicu zo zostatku vajec a polovicu vajca navrch.

- Nakoniec prišiel tretí zákazník a tiež kúpil polovicu zbytku vajec a pol vajca navrch.

Mních teda predal všetky vajcia a spokojne sa vrátil do kláštora.

S koľkými vajcami prišiel mních na tržnicu?

Malá pomôcka – nejedná sa o dvojciferné číslo, mnísi toho veľa nemajú. :smile2:

• Pridať bod 1
Zverejnené

hm . :hmmm: chudobný kláštor ? mnísi akísi darební potrápili ... :) na trh prišiel so 7 vajíčkami ...

/ neustále sa mi motalo 9 a 8, ale na posledného zákazníka to nijako nevychádzalo ... jasné bolo zo zadania, že posledný zákazník musel kúpiť 1/2 + 1/2 vajíčka - čiže jedno celé vajce.

takže :

1. kúpil 3 1/2 + 1/2 ... čiže 4 vajíčka - zostali 3 vajíčka

2. kúpil 1 1/2 + 1/2 ... čiže 2 vajíčka - zostalo 1 vajíčko

3. kúpil teda 1/2 + 1/2 - čiže 1 vajíčko

4 + 2 + 1 = 7

----------------------------------------------------------------------

:)

keď mníchom prestanú znášať sliepky, možno ich budú predávať a zarobia lepšie, taký jednoduchý lacný korunový mníšky kurací príklad :

Jeden kilogram kuraťa stojí 49,40 korún. Akú hmotnosť malo kura, za ktoré zákazník zaplatil 74,10 korún ?

Zverejnené

Kura, za ktoré zákazník zaplatil 74,10 korún vážilo 1,5 kg.

/74,10:49,40=1,5/

Nahraďte písmená číslicami 0-9 tak, aby príklad dával zmysel.

post-88-0-13304800-1341252889.jpg

• Pred 2 týždňami...
Zverejnené

Secretka.

"Mam vypite". Tym sa hned vsetko vyriesilo. Slimak, dnes ti to ide. Len tak dalej

Napisala to einesama, teda ma vyprovokoval a vedel som ze to nebude tazke. Neviem ci medzicasom si nieco doplnila, a ja som to vysvetlil,ako nato , zmylil som sa v jednej cislice zo dajme tomu 16.

Nepohrdal som tvojim prikladom. len ma uz po vyrieseni nezaujimal(kedze som ho vyriesil). Ja mam problem aj ked nieco vyriesim, co mam ponuknut.

neviem ci som dal hlavolam. Kolko je sposobov nakreslit domcek jednym tahom, Sam neviem, ci si uz nepamatam. Skuste..MOzno som to v minulosti aj daval. Bola to prva uloha nasej matikarky v 5 rocniku. Mozno sa to da vypocitat, ja s 7 rokov starsov sestrov sme to kreslili.

Tu matikarku som nemal rad ako ona mna, mal som z matiky aj dvoku a poslala ma na sustredenie, a nesko r ked som mal ist ma zrusila koli.. , to je jedno.

Ale ten priklad si pamatam, preco? Lebo som ho riesil o 7 rokov starsou setstrou, a vtedy sa mozno naviazalo medzi nami puto. Alebo aspon tak si to pamatam.

Tych sposobov je 125 ci 126. Je to jedno. Ale so setrou sme to riesili. neriesili kreslili a od vtedy viem ze mam aj sestru, ktora mi chce pomoct. Je ochotna.

Zverejnené

neviem ci som dal hlavolam. Kolko je sposobov nakreslit domcek jednym tahom, Sam neviem, ci si uz nepamatam. Skuste..MOzno som to v minulosti aj daval. Bola to prva uloha nasej matikarky v 5 rocniku. Mozno sa to da vypocitat, ja s o 7 rokov starsou sestrou sme to kreslili.

Túto úlohu si sem už v minulosti dal a pridal si neskôr aj možný počet riešení.

Bola som si istá, že si to sem dával, len som sa natrápila, kým som to zadanie našla. :smile2:

úloha

http://forum.freespa...post__p__111110

"riešenie"

http://forum.freespa...post__p__111202

A tak naďalej ostáva príklad z príspevku # 1129

http://forum.freespa...post__p__179034

Zverejnené

Ale to riesenie je len moj odhad, som myslel ze to ozaj niekto vypocital.

Inak take ulohy mam rad co davas 6 neznamych pricom. C je jednotka a D je mensie ako 7. Preco? prva rovnica 999/57=17,52.

Staci len usilovnost.

podla mna na vyriesenie staci riesit a hladat prvu rovnicu.

A je len trebar 8 moznosti 57* 10alebo 11,alebo po 17.

tak co uhadol som,ale vypocitaj ten domcek? Podla mna to bude tak isto trivialne, len mne kombinatorika nikdy nesla. jedno je naucit sa priklady, druhe je to vediet aplikovat. v 5 rocniku sme kombinatoriku este nemali a doteraz jej nerozumiem, uz si nepamatam ani tie vzorce.

Pomocka pre tych co by to chceli pocitat, kedze som tych domcekov nakreslil v zivote uz tisicky. Daju sa kreslit len od spodu - zakladov. teda mozne body su len dva z 5 tich.

Zverejnené

Druhy pokus bol spravny.

57x 12 = 684

11 + 17 = 28

627 + 29 = 656

------------

Njtaysie bolo vzpocitat to H.

Lebo som si poplietol pismenka D a F namiesto 2 som dal osmicku do spodneho riadku. a 687 + 2H mi nedavalo 656.

--------------

Vypocitajte ten domcek. Domcek nakresleny jednym tahom. Kolko je moznosti? Spravite mi radost. My sme to pracne kreslili. mali sme aj vysledok 133. A pracnou kontrolou sme nasli aj duplikaty. ze sme dvakrat zapocitali to iste. Nepoznam vysledok.

Zverejnené

Úloha "s domčekom" je na dlhé lakte, to sa len tak hneď niekomu vyriešiť nepodarí,

tak dám zatiaľ niečo, čo sa dá vyriešiť raz-dva.

Doplňte číselnú radu

post-88-0-79531100-1342170475.jpg

Zverejnené

Doplňte číselnú radu

post-88-0-79531100-1342170475.jpg

61 - 52 - 63 - 94 - 46 - - 18

opačné poradie číslic :

42 = 16 : 61

52 = 25 :52

62 = 36 : 63

72 = 49 : 94

82 = 64 : 46

92 = 81 : 18

------------------------------------------------------

:) zatiaľ dve jednoduché číselné rady :

17 18 16 19 ?

14 13 15 12 ?

Zverejnené

Myslím, že by sa v oboch prípadoch mohlo jednať o číselnú radu s dvoma postupnosťami.

V prvom prípade –

- nepárne čísla /prvé, tretie, piate/ - sú klesajúce vždy o jedno číslo /17-16-15/

a párne čísla /druhé, štvrté, šieste/ – vždy stúpajúce o jedno číslo /18-19-20/.

V druhom prípade –

- nepárne čísla /prvé, tretie, piate/ - sú stúpajúce vždy o jedno číslo /14-15-16/

a párne čísla /druhé, štvrté, šieste/ – vždy klesajúce o jedno číslo /13-12-11/.

17 18 16 19 15 20

14 13 15 12 16 11

Veľmi podobný príklad tu už bol, ale ak som správne pozerala, tak tento ešte nie.

Koľkokrát sa otočí koleso E, keď koleso A sa otočí presne osemkrát a kolesá C a D sú spojené pevne?

post-88-0-50588900-1342429489.jpg

• Pred 2 týždňami...
Zverejnené

zlte koliesko E sa otoci 28 krat

(cervene A sa otoci o 8 x 35 = 280 zubov, teda aj zelena a bledomodre o 280 zubov,

cize bledomodre C sa otoci 280 : 20 = 14 x, teda aj tmavomodre D sa otoci 14x, cize o 14 x 30 = 420 zubov a zlte C 420 :15 = 28 x)

dostala som pochvalu od mojho draheho domaceho strojara :-)))

Zverejnené

Pochvala teší, to je jasné, ale netreba v tej eufórii zabúdať pridať ďalší príklad ... :smile2:

Aké číslo bude miesto otáznika?

post-88-0-15660900-1343578395.jpg

Zverejnené

hm. zatiaľ som mimo, ale za pokus nič nedám ... 200 ?

Zverejnené

nooo, ja by som povedala 110...

je to vzdy sucin s cislom o jedno väcsim (1x2, 4x5, 6x7, 9x10), cize 10x11=110

pre istotu jednu hádanku k tomu:

Cislo medzi 1 a 50 splnuje nasledujuce podmienky:

• je delitelne tromi
  • sucet jeho číslic je medzi 4 a 8
  • je to neparne cislo
  • trojnasobok cisla sa stale nachadza v danom intervale 1-50
Ake je to cislo ?
Zverejnené

A este mam rest od minula, za tie ozubene kolieska - tak pridam este jednu:

Najdite styri cisla ktorych sucet je 45 a pre ktore plati, ze ked sa pridaju 2 k prvemu cislu a 2 sa odpocitaju od druheho, tretie cislo sa vynasobi krat 2 a stvrte cislo sa vydeli cislom 2, budu vsetky styri takto vytvorene cisla rovnake.

Zverejnené

http://forum.freespa...post__p__180409

Číslo medzi 1 a 50 ... číslo 15

- Je deliteľné troma ... 15:3 = 5

- Súčet číslic je medzi 4 a 8 ... 1+5 = 6

- Je to nepárne číslo ... je

- Trojnásobok sa nachádza v intervale 1-50 ... 15*3 = 45

http://forum.freespa...post__p__180410

Štyri čísla, ktorých súčet je 45

Sú to čísla: 8, 12, 5, 20

- 8+12+5+20 = 45

- prvé číslo + 2 ... 8+2 = 10

- druhé číslo - 2 ...12-2 = 10

- tretie číslo * 2 ... 5*2 = 10

- polovica štvrtého čísla ... 20:2 = 10

post-88-0-39543100-1344142103.jpg

Zverejnené

sakra, ja uz nedam ziadnu hadanku, uz nie som schopna najst nic originalne! koncim! :(

Zverejnené

:confused: :confused: Prečo, ako že nevieš dať niečo originálneho?!

A to, čo si napísala bolo čo, však aj to bolo tiež treba vyriešiť, nie?! :)

Len pekne napíš aspoň riešenie a my pokiaľ ešte niečo "vo svojom archíve" nájdeme, tak príležitostne priložíme. :smile2:

• Pred 2 týždňami...
Zverejnené

post-88-0-39543100-1344142103.jpg

Tento príklad nejako nemá riešiteľa, tak skúsim "malý /veľký?/ postrk" ...

... aj keď možno prvá časť príkladu "zvádza" na sčitovanie čísel po uhlopriečke, ale je to iba náhoda.

Čísla v oboch častiach je potrebné sčitovať vo vodorovnom smere,

a potom porovnať súčet hornej a dolnej dvojice čísel.

/7+5=12 a 5+3=8 ... číslo v strednom štvorčeku má nejakú spojitosť s týmito dvoma číslami ...

... keď už naozaj nechcem "priamo" napísať, že je to priemer/. :smile2:

Zverejnené

9 ...

ha! takéto riešenie som už mala, teda bol to jeden z pokusov, ale dva štvorčeky sa mi zdali málo na to, aby to bolo preukazné ... :) nuž čo už :innocent:

----

tak pome teda znovu šup do školičky :)

Rozdeľte 130 orechov na dve časti tak, aby menšia časť zväčšená 4-krát sa rovnala väčšej časti zmenšenej trikrát.

Zverejnené

Menšia časť = 10 orechov, väčšia časť 120 orechov.

A+B = 130

4A = 1/3 B ... => A = 10, B = 120

Ako bude pokračovať číselná rada?

post-88-0-44533000-1345007087.jpg

• Pred 2 týždňami...
Zverejnené

Myslela som, že tento príklad bude super ľahký, a už aj preto, že sú ponúkané štyri možnosti,

nechcela som dávať žiadny "postrk". Nemôžem predsa ľudí až tak podceňovať.

Ale asi som sa mýlila. Problém je v tom, že každý hľadá v zadaní vždy nejaký zádrhel. :hmmm:

Čo tak ... nevšímať si spojovacie čiarky medzi jednotivými číslami,

ale iba samostatne čísla v hornom a v spodnom rade ... :smile2:

Zverejnené

tak načo robia spojovacie čiary ?! :)

7 ... a vlastne to platí aj so spojovacími čiarami, rozdiely sú vždy medzi horným a nasledujúcim dolným číslom 3 ... ale po nápovede už to ide obracať všelijako :)

------------------------------

:)

Aké bude ďalšie číslo v rade? 1-1-2-3-5-8-13

Možnosti: 8; 13; 21; 26; 31

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov