game Zverejnené 3. Jún, 2013 Autor Zverejnené 3. Jún, 2013 secretka, David, takto je to správne, ... Bohus príklad vlastne len nedopočítal :)------------------ :) takže zostáva ďalší vekový z č. 1475 : Profesor oslavoval svoje 48. narodeniny. Riaditeľ školy mu blahoželal, pričomsa ho profesor spýtal, koľko má rokov. Riaditeľ odpovedal: „Mám dvakrát toľkorokov, ako ste mali vy vtedy, keď ja som mal toľko rokov, ako vy máte dnes.“ Koľkorokov mal riaditeľ? 1
Bohus Zverejnené 3. Jún, 2013 Zverejnené 3. Jún, 2013 2.Dedko je dnes štyrikrát starší ako jeho vnuk. Pred dvomi rokmi bol dedko o 18 rokovstarší, ako bol trojnásobok vnukovho veku. Koľké narodeniny oslavoval dedko predšiestimi rokmi a koľko rokov mal vtedy vnuk? Rozdiel medzi nami bude asi v chápaní zadania. Dnes má vnuk 14 rokov. Pred dvomi rokmi mal vnuk 12 rokov. Trojnásobok 12 je 36 a dedko bol vtedy ešte o 18 rokov starší, ako tento trojnásobok. Čiže mal 36 + 18 = 54 rokov. Dnes o dva roky má teda 56 rokov. A sedí aj to, že je dnes 4 krát starší ako vnuk, 14 x 4 je 56.
game Zverejnené 3. Jún, 2013 Autor Zverejnené 3. Jún, 2013 prečítala som si to viackrát, v podstate sa to dá pochopiť aj tak aj tak ... keď som to čítala veľakrát, už som to nechápala vôbec :)dohodnime sa, že pri rôznom chápaní vychádzajú rôzne výsledky, ktoré vlastne nie sú až také rôzne, ten základ tam vždy je ... tak poďme na prípad pána riaditeľa, ktorý robí tajnosti so svojimi narodeninami :)
Bohus Zverejnené 3. Jún, 2013 Zverejnené 3. Jún, 2013 Profesor oslavoval svoje 48. narodeniny. Riaditeľ školy mu blahoželal, pričomsa ho profesor spýtal, koľko má rokov. Riaditeľ odpovedal: „Mám dvakrát toľkorokov, ako ste mali vy vtedy, keď ja som mal toľko rokov, ako vy máte dnes.“ Koľkorokov mal riaditeľ? Mohlo by to vyhovovať tejto rovnici:2(48 -x) = 48 +xx = 16 Pred 16 rokmi mal profesor 32 rokov. Riaditeľ mal vtedy 48 rokov, ako profesor teraz. Teraz má 48 + 16 = 64 rokov. A je to súčasne 2 x 36.
secretka Zverejnené 4. Jún, 2013 Zverejnené 4. Jún, 2013 Bohus, chybička "se vloudila/ ... :smile2: ... je to prkotina a chybička vznikla asi iba nepozornosťou ... /36/__________________________Pridám niečo ďalšie ... príklad z trošku "iného súdka".Umiestnite do krúžkov čísla 1 až 9 tak, aby súčet čísel na každej strane bol 17. .....
game Zverejnené 4. Jún, 2013 Autor Zverejnené 4. Jún, 2013 trojuholník : --------------------- prípad s perami :) Danka dala zo svojej zbierky pier jednu tretinu kamarátke Zuzke, ktorá sa sťahovalado iného mesta. Zo zvyšných pier dala Danka kamarátovi Martinovi dve pätiny, lebosa mal s rodičmi sťahovať do Rakúska. Zostalo jej 30 pier. Koľko pier mala vo svojejzbierke Danka?
Bohus Zverejnené 5. Jún, 2013 Zverejnené 5. Jún, 2013 Sekretka, máš pravdu, nie 2x36 ale 2x32. Keď sa spolieham na svoju hlavu a nie na kalkulačku, tak to dopadne -_- . Skúsim vyrátať príklad v predchádzajúcom príspevku: x - (x/3 + 2/5(x - x/3)) = 30x = 75 Danka mala v zbierke 75 pier
Bohus Zverejnené 5. Jún, 2013 Zverejnené 5. Jún, 2013 Mám na riešenie jeden praktický príklad: Kúpil som si sušené Švédske byliny, ktoré treba podľa návodu zaliať 47 % percentným alkoholom v množstve 0,75 litra.Mám k dispozícii 60% percentný lekárenský lieh a 45% percentnú ovocnú pálenku. Koľko potrebujem lekárenského liehu a koľko ovocnej pálenky, aby vzniklo 0,75 litra 47% percentného liehu ? ( Pre zaujímavosť, balenie suchých Švédskych bylín obsahuje dva sáčky; každý na 0,75 litra.Prvý sáčok som zalial alkoholovou zmesou len tak bez výpočtov, od oka.Dakedy za rok už sa už budem viac pridŕžať výsledku výpočtov, ak terajšie kvapky poriadne nezaberú. :) )
tyso Zverejnené 5. Jún, 2013 Zverejnené 5. Jún, 2013 bohus ma pravdu, david ma zlu rovnicu D= 4.vD-2 = 3(v-2) +18 v=14 ked dosadime pre davidapred dvomi rokmi by mal vnuk 18, x 3 plus 18 je 72 a dedo by mal 78 co nesedi
tyso Zverejnené 5. Jún, 2013 Zverejnené 5. Jún, 2013 sa mi to kdesi stratilo,bohusu deci liehu a 6,5 deci palenky daj dohromady a zalej
Bohus Zverejnené 5. Jún, 2013 Zverejnené 5. Jún, 2013 Tyso, áno, aj mne to tak vyšlo: 650 ml pálenky 45% a 100 ml liehu 60% a spolu je to 750 ml zmesi 47% Použil som dve rovnice: L = 750 - P47/53 = (60L + 45P) / ( 40L + 55P)
game Zverejnené 5. Jún, 2013 Autor Zverejnené 5. Jún, 2013 ten praktický príklad s pálenkou mi spôsobil trochu nočnú moru - naposledy som takéto niečo počítala na akýchsi zápočtoch, veľmi veľmi veľmi dávno ... -_------------- tak poďme na kapustu a lečo :) Predajňa dostala rovnaký počet konzerv plnených kapustných listov a leča s klobásou.Prvý deň predali 10 konzerv kapustných listov a 85 konzerv leča, takže ostalo šesťkrátviac konzerv kapustných listov ako konzerv leča. Koľko konzerv každého druhu bolov dodávke?
David Zverejnené 5. Jún, 2013 Zverejnené 5. Jún, 2013 bohus ma pravdu, david ma zlu rovnicuMoje rovnice sú správne. Pred dvomi rokmi bol dedko o 18 rokovstarší, ako bol trojnásobok vnukovho veku.Tieto dva roky týkajú sa veku dedka (nie vnuka)Takže nie je potrebné počítať ich k veku vnuka. tak som to pochopil, a to je ten rozdiel medzi nami. :smile2:
tyso Zverejnené 6. Jún, 2013 Zverejnené 6. Jún, 2013 david, su nespravne.A teraz preco dnes je dedkov vek D a vnukov v, a ked budes citat poriadne, tak tam je ako BOL trojnásobok vnukovho veku. ak by to malo byt podla teba, tak by tam musel byt pritomny cas, ako JE trojnasobok vnukovho veku. Cize si to nepochopil a to je rozdiel medzi nami :)bohusu, ja som bol lenivy hodil som to do excelu a nechal ho najst vysledok :)
D'Ady Zverejnené 6. Jún, 2013 Zverejnené 6. Jún, 2013 x=100 konzerv z kazdeho druhu druhy den K=6*L pricom sa predalo K=x-10 a L=x-85teda x-10=6*(x-85) KONZERVARNE STUPAVA forever ! stravil som tam mladost ...
game Zverejnené 6. Jún, 2013 Autor Zverejnené 6. Jún, 2013 D'Ady,keď budeš spomínať na Konzervárne Stupava, prípadne ohromnú kapustáreň Stupava, to je skutočne spomínanie na blahú mladosť ... všechno vzal čas :(kapustáreň rozkradli niekoľké partie podnikateľov až na dosky, opustenú skrachovanú Konzerváreň sa snažila využiť Hamé, chvíľu to išlo, potom zakapalo ... :( ------------------ tak jo ... ideme radšej na lyže a kúpime si šaty :) 1.Lyžiarskeho zájazdu sa zúčastnilo 44 osôb. Mužov bolo o päť menej ako žien, detío 26 menej ako dospelých. Koľko tam bolo mužov, žien a detí? 2.Šaty zdraželi o 20% a o mesiac bola ich cena znížená o 20%. Potom ich cena bola28,80 €. Koľko € stáli pôvodne?
Bohus Zverejnené 6. Jún, 2013 Zverejnené 6. Jún, 2013 Príklad 1: M+D+Ž = 44M = Ž - 5D = M + Ž - 26Počet žien 20, mužov 15, detí 9. Príklad 2: Šaty stáli pôvodne 30 Euro. Game, keď spomínaš kapustáreň: Jedna osoba, keď som jej ( na Liptove) ukázal fotku Pajštúna, tvrdila, že kedysi pod Pajštúnom bol celý kopec so zasadenou kapustou. Tá osoba bola v Stupave len párkrát kedysi dávno a neviem, či to môže byť pravda. Prikladám aj nedávno urobenú fotku Pajštúna , ktorý sa už zakrátko asi celkom rozpadne, prípadne zarastie krovinami:
game Zverejnené 6. Jún, 2013 Autor Zverejnené 6. Jún, 2013 off topic: všetky stupavské, konzervárenské a Pajštúnske repliky a odpovede na ne sú prelinkované a zodpovedané v téme o Bratislavskom kraji, tu : https://www.freespace.sk/tema/1323-bratislavsk%C3%BD-kraj-nie-je-len-bratislava/strana-4?do=findComment&comment=199416 ... môžeme tam pokračovať v diskusii :) ---------------------------- tu pokračujeme v počítaní, jeden s telepatiou :) Myslím si dve čísla. Ak pripočítam k dvojnásobku prvého päťnásobok druhého,dostanem 31; ak k sedemnásobku prvého pripočítam štvornásobok druhého, dostanem68. Ktoré čísla si myslím?
David Zverejnené 6. Jún, 2013 Zverejnené 6. Jún, 2013 david, su nespravne.... a ked budes citat poriadne, tak tam je .... Cize si to nepochopil a to je rozdiel medzi nami .tyso ver mi, som si prečítal to starostlivo, ako inak by som vyradil rovnice ?a rovnicu som napísal v súlade so svojou filozofiou, a verím, že to je správne.Podobne ako si myslíš, že Tvoje riešenie je správne.Je to výsledok rôznych interpretácií, a verím, že ďalšia diskusia je zbytočná,pretože ani ja ťa, ani Ty mňa nie presvedčiš. :D
tyso Zverejnené 6. Jún, 2013 Zverejnené 6. Jún, 2013 david, to nie je o filozofii ale o chybe, a chyby treba priznat, napravit a nezahovarat. Sme v zabave, je mi to jedno, ale cital si nepresne a tak si vyratal svoj vlastny priklad, nie ten zadany inak prave som nasiel ze ide o http://files.gymklcovenmv-klierova.webnode.sk/200000043-6c0f66d098/linearne_rovnice_sustavy_slovne_ulohy.pdf mozes si teda pozriet spravne vysledky aj zrejme niekde v ucebnici. Toto nie je priklad na dve interpretacie, ta je jasna a logicka.
secretka Zverejnené 7. Jún, 2013 Zverejnené 7. Jún, 2013 Poďme radšej k telepatii ... :smile2: https://www.freespace.sk/tema/2632-pomôžte-mi-počítať/?p=199417 2x+5y=317x+4y=68 ... > x=8; y=3 2*8+5*3 = 317*8+4*3 = 68__________________________Opäť trošku zmením klasické počítanie; slovné príklady nahradím počítaním iným ...Nahraďte písmená číslami tak, aby úloha dávala zmysel. .....
secretka Zverejnené 30. Jún, 2013 Zverejnené 30. Jún, 2013 Možno pomôžem až veľmi, ale keď tu takú dlhú dobu úloha iba leží ... :hmmm:... takže prvý riadok bude:1317 - 472 = 845
game Zverejnené 30. Jún, 2013 Autor Zverejnené 30. Jún, 2013 priznávam, že som na chvíľu zabudla, ale už pár dní to tu mám opísané pred sebou ... a z času na čas do toho mrknem, zatiaľ bez úspechu :innocent:----------takže : / vďaka za poštuchnutie :) /------------------------------------------------------------- jeden vraj pre piatakov, eurový ... :) Treba vyplatiť 53 € použitím čo najmenšieho počtu dvojeuroviek a päťeuroviek. Koľko dvojeuroviek potrebujeme? 9 24 14 4 2
trinita Zverejnené 30. Jún, 2013 Zverejnené 30. Jún, 2013 tak ja by som povedala, že 4 dvojeurovky (a 9 5-euroviek, čo dokopy dáva kusov mincí a bankoviek) pre prípad, že mám pravdu, pridávam jeden príklad z funka: Sajfa si nevie spomenúť na 5 číselný kód od alarmu vo svojom dome, ale pamätá si, že:súčet piateho a tretieho čísla je 14štvrté číslo je o jedno väčšie ako druhé čísloprvé číslo je o jedno menšie ako dvojnásobok druhého číslasúčet druhého a tretieho čísla je 10súčet všetkých piatich čísel je 30 Aký kód Sajfa používa?
alarm Zverejnené 30. Jún, 2013 Zverejnené 30. Jún, 2013 C+E=14D=B+1A=2B-1C+B=10A+B+C+D+E=30 2B-1+B+10-B+B+1+4+B=30B=4A=7C=6D=5E=8
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz