game Zverejnené 28. Marec, 2014 Zverejnené 28. Marec, 2014 Zatiaľ pár slov z XXXX testu. Ku každému z nich treba nájsť prívlastok, ktorý je odvodený od osoby.Spojenie slov by malo byť všeobecne zaužívanéPr. abeceda + Morseho (neplatí grécka, latinská ani Ferova, Ďurova a pod.)Slová:Otázka, Láska, Čaro, Hrniec, Písmo, Tanec, Noc, Choroba, Veža, Skok, Kocka, Vajce, Pamätník, Plán, Plaketa, Doktrína, Cena, Husle, Uzol... ...ďalšie nabudúce. ukradnem si slová pre seba, tak, ako mi napadli prvé známe spojenia k slovu: šalamúnska otázkaláska na prvý pohľadčaro nepoznanéhodivotvorný hrniecsväté písmotanec svätého vítasvätojánska nocnevyliečiteľná chorobamedená vežarubikova kockakolumbovo vajcepuškinov pamätníkpäťročný plánjánskeho plaketabrežnevova doktrínanobelova cenadiabolské huslegordický uzol skok : veľký skok. pri samotnom, osamotenom slove skok mi spravidla napadne slávny veľký skok, často to aj citujem : je to malý krok pre človeka, veľký skok pre ľudstvo ... kto pozná, vie, že je to Neil Armstrong :) dajte niekto iný, skutočný skok, a svoje spojenia :ahooj:
zobracka Zverejnené 31. Marec, 2014 Zverejnené 31. Marec, 2014 Možno som to to dosť dobre nenapísal. Prívlastok musí byť konkrétne meno osoby. Správne sú napr. Šalamúnska otázka, Janského plaketa, Puškinov pamätník, Nobelova cena... ale "nesprávne" čaro nepoznaného, medená veža, päťročný plán, diabolské husle ... - v týchto výrazoch nevystupuje žiadna osoba, resp. meno osoby. Ten test a pravidlá som nevymyslel ja...
game Zverejnené 31. Marec, 2014 Zverejnené 31. Marec, 2014 ach, nejde o to, kto to vymyslel, jednoducho to, že to má byť výlučne osoba, mi uniklo ... takže hra je znovu otvorená :klobuk: Otázka, Láska, Čaro, Hrniec, Písmo, Tanec, Noc, Choroba, Veža, Skok, Kocka, Vajce, Pamätník, Plán, Plaketa, Doktrína, Cena, Husle, Uzol... teda chýbajú ešte hrubo označené slová,a teoreticky môže zostať : šalamúnska otázkatanec svätého vítasvätojánska nocrubikova kockakolumbovo vajcepuškinov pamätníkjánskeho plaketabrežnevova doktrínanobelova cena
secretka Zverejnené 31. Marec, 2014 Zverejnené 31. Marec, 2014 Niekoľko ďalších spojení:Alzheimerova chorobaBurianova veža /Žilina/Marshallov plánLutzov /Salchowov/ skok /krasokorčuľovanie/Papinov hrniecPlatonická láska Sumerské písmo /?/Venušino čaro /?/Windsorov uzol /uzol na kravate/ ________________________________Myslím ale, že ešte tu neboli doložené tieto tangramy ________________________________Ostáva ešte ružová hádanka, ktorá ma zatiaľ stále poráža ... :smile2:
D'Ady Zverejnené 31. Marec, 2014 Zverejnené 31. Marec, 2014 myslim, ze by mohli byt Stradivariho husle, ked sa bezne pouziva "stradivarky"Eiffelova veža
secretka Zverejnené 31. Marec, 2014 Zverejnené 31. Marec, 2014 Ružovú hádanku sa mi napokon predsa len podarilo "poraziť" ... :smile2: ____________________________________1/ Doplňte chýbajúce písmenká tak, aby vám vznikli tri druhy športu. 2/ Ktorý z výrezov patrí na prázdne miesto?
secretka Zverejnené 1. Apríl, 2014 Zverejnené 1. Apríl, 2014 LUKOSTREĽBA je OK :) Čo sa týka ďalších dvoch športov ... musím sa ospravedlniť, ale hádanka je v češtine a ja som si neuvedomila, že ten tretí šport má v slovenčine trošku iný tvar. Malá pomôcka ... skúšajte dávať na prvé miesto písmenká podľa abecedy a ono to zrazu akoby vyskočí. *A*M*N*O**E*L*V*N* a v slovenčine by ten tretí šport bol*E*L*V*N*E
zobracka Zverejnené 1. Apríl, 2014 Zverejnené 1. Apríl, 2014 Badminton a veslování- čeština by nám nemala robiť problémy... Ďalšie slová z testu - hľadajte osobu, ktorá s nimi súvisí (ako prívlastok)Pr..: Plán - Marshallov (zostalo z predchádzajúcich)Oheň Prúty Chliev Niť Meč Sud Jablko Zákonník Skrinka Visuté záhrady Zvesť Rebro Archa Žena Krutovláda Víťazstvo Päta Kruhy Lampa
tyso Zverejnené 1. Apríl, 2014 Zverejnené 1. Apríl, 2014 eliasov ohen, svatoplukove pruty, augiasov chliev, adrianina nit, Mohamedov mec, diogenov sud, chamurappiho zakonnik, pandorina skrinka, semiramidine visute zahrady adamovo rebro, noemova archa, sokratova zena, pyrhovo vitazstvo, achilova pata, aladinova lampa, Archimedove kruhy. ostava zvest, krutovladajobova zvest mozno, Stalinova krutovlada mozno
D'Ady Zverejnené 1. Apríl, 2014 Zverejnené 1. Apríl, 2014 Jobova zvest urcite, krutovlada sa myslim spaja s nejakym rimskym cisarom - Nero ???
game Zverejnené 1. Apríl, 2014 Zverejnené 1. Apríl, 2014 kým čakáme na ďalšie slovíčka :agree:, dve ružové :
zobracka Zverejnené 2. Apríl, 2014 Zverejnené 2. Apríl, 2014 Votrelec je C. Had ABCD je riešený tak, že som postupoval od štartu po riadkoch zhora nadol a sprava doľavaa postupne pri každom políčku som zaznačil tie spojenia, ktoré tam boli "povinné" -t.j napr. ak okolo písmena B bolo len jediné C, tak museli byť spojené. Táto fáza je červená.Ďalej to šlo už relatívne rýchlo (samozrejme, dal sa použiť aj rovnaký princíp v "druhom kole"...). Ďalšie slovíčka obecného charakteru už nemám, takže skúsme zopár z vedecko - technickej oblasti:Nájdite k nim konkrétnu osobu ako prívlastok.Astronómia: Ďalekohľad Hviezda Mesiace Mraky Kalendár Konštanta Fyzika: Sila Lúče Princíp neurčitosti.Efekt Kyvadlo Článok Matematika: Číslo Kružnica Rozdelenie Krivka Integrál Trojuholník Postupnosť Veda a Technika: Závit Turbína Počítač Reflex Trubica Motor Tabuľka Som si vedomý náročnosti, preto som vybral len najbežnejšie, ale aj tak niektoré budú možno mimo stredoškolských vedomostí.Napriek tomu skúste pospomínať...
game Zverejnené 2. Apríl, 2014 Zverejnené 2. Apríl, 2014 stránka s ružovými hádankami mi zmizla :o ! hľadám ... ale na rovnakom mieste som našla z podobného súdka, len nie sú ružové, ale zopár modrýchedit - našla som ružové zašité - zopár kúskov ešte :)------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ jedna modrá zatiaľ pre začiatok na ukážku : ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- slová z Astronómie: Ďalekohľad Hviezda Mesiace Mraky Kalendár Konštanta Spitzerov ďalekohľad,Juliánsky kalendár,Keplerova konštanta,Magellanove mraky - hrubým písmom zostávajú zatiaľ voľné plus ďalšie zo zobrackovej hádanky :Fyzika: Sila Lúče Princíp neurčitosti.Efekt Kyvadlo Článok Matematika: Číslo Kružnica Rozdelenie Krivka Integrál Trojuholník Postupnosť Veda a Technika: Závit Turbína Počítač Reflex Trubica Motor Tabuľka
Bohus Zverejnené 2. Apríl, 2014 Zverejnené 2. Apríl, 2014 Do tej modrej tabuľky do bieleho obdĺžnika možno patrí FGF .
tyso Zverejnené 2. Apríl, 2014 Zverejnené 2. Apríl, 2014 Galileove mesiace, Keplerova hviezda alebo tychova hviezda :),bohus, to je asi spravne, ale kua stale mi unika cela logika tabulky, treti riadok a stlpec je sucet, ale co je druhy riadok a stlpec btw, ako ste prisli na spitzerov dalekohlad :), snad prvy je hubblov :), a druhy newtonov.
game Zverejnené 2. Apríl, 2014 Zverejnené 2. Apríl, 2014 k modrej tabuľke : v riešeniach je riešenie také, aké dal Bohus ... bez vysvetlenia ... ale riešenie ste odobrili traja, tak v tom aspoň nejaké rácio bude B)k Spitzerovmu vesmírnemu ďalekohľadu sa priznávam - pred pár dňami som pozerala čosi ohľadne Hubbleovho "teleskopu" . vyhodilo mi to, že ďalekohľady tam boli aj iné, napr. aj Spitzerov ... úplná náhoda, dnes som si overila len pravopis, nechcela som notoricky známy Hubbleov hodiť, tak je tam Spitzerov ... :innocent: ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ keď ste mi odpustili -_-, zostávajú tam ďalšie zo zobrackovej hádanky :) : Fyzika: Sila Lúče Princíp neurčitosti.Efekt Kyvadlo Článok Matematika: Číslo Kružnica Rozdelenie Krivka Integrál Trojuholník Postupnosť Veda a Technika: Závit Turbína Počítač Reflex Trubica Motor Tabuľka ------------------------------------------------------------------------------------------------------------- plus pridám jednu modrú :
Bohus Zverejnené 2. Apríl, 2014 Zverejnené 2. Apríl, 2014 V druhom stĺpci 121 + 231 = 352, a v druhom riadku by malo platiť, že BAB + 231 = DDC, ak zameníme A = 1, B = 2, . . . . .
tyso Zverejnené 2. Apríl, 2014 Zverejnené 2. Apríl, 2014 bohus, to je jasne, ale preco je tam napriklad 121 ? Tam som sa zasekol, ale mozno tam ziadna logika nie je.NASA vsetky dalekohlady pomenuva po astronomoch, len Spitzer chudak je dost neznamy :), ale ako astronom amater sa priznavam ze automaticky prvy je newton, tak sa hovori vsetkym zrkadlovym dalekohladom
D'Ady Zverejnené 2. Apríl, 2014 Zverejnené 2. Apríl, 2014 bohus, to je jasne, ale preco je tam napriklad 121 ? Tam som sa zasekol, ale mozno tam ziadna logika nie je. logika je v tom, ze ak ku pismenam v prvom stlpci priratame cisla v druhom stlpci, tak dostaneme pismena v tretom stlpci... namatkovo - Kaplanova turbina, Withwortov závit, Mendelejevova Tabulka, Wankelov motor, Fucoltovo kyvadlo (ako sa to pise?),Pitotova trubica (ak to ma byt z techniky, aj ked je to skor hydrodynamika), Pascalov trojuholnik
game Zverejnené 2. Apríl, 2014 Zverejnené 2. Apríl, 2014 tak sa nám slovíčka množia, nech je v tom trochu prehľad :agree: píše sa Foucaultovo kyvadlo :) a Astronómiu už máme celú, aj časť zo zbytku, zostávajú boldom vytlačené slová : Fyzika: Sila Lúče Princíp neurčitosti.Efekt Kyvadlo Článok Matematika: Číslo Kružnica Rozdelenie Krivka Integrál Trojuholník Postupnosť Veda a Technika: Závit Turbína Počítač Reflex Trubica Motor Tabuľka Heisenbergov princíp neurčitostiRöntgenove lúčeDunning-Krugerov efekt Ludolfovo čísloTalesova kružnica keď sú prijateľné, zostáva : Fyzika : Sila Článok Matematika : Rozdelenie Krivka Integrál PostupnosťVeda a Technika : Počítač Reflex
D'Ady Zverejnené 2. Apríl, 2014 Zverejnené 2. Apríl, 2014 Coriolisova sila, Pavlovov reflex ale na tie dalsie si uz asi spontanne nespomeniem, aj toto taham neviem z akeho spodneho suplika pamate...
game Zverejnené 3. Apríl, 2014 Zverejnené 3. Apríl, 2014 dnes sa mi o slovách snívalo ... otvorila som oči, a v mysli napísané "coriolisova sila" ... zdá sa, že aj D'Ady sa s tým budil :agree: to je tým, že od včera premýšľam, kruci, ako sa tie oné volajú ... mám to : Voltov článok -_- -------------------------- zostáva : Matematika : Rozdelenie Krivka Integrál PostupnosťVeda a Technika : Počítač
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz