Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

súhlas :agree: ,  že má slovenčina kopu trojpísmenkových slov, tušili sme, ale toľko ?! :D

a sú to potvory, a nie úplne podľa pravidiel výlučne materčinových, ale nech, ďalšie dva pokusy, spisovné a platné sú aj tie "krížovkové" slová, aj keď nie rýdzo slovenské, aj skratky, aj skloňovanie a časovanie a kdečo, ale tri písmenká tam rozhodne sú  ... :hmmm:  :happyroll: ... a ďalšie dva ...

H A T            H L T           T  A T            K A M

A R O           R A O          O R A            U R O

V A K            K O K           K Y P            K A P

Zverejnené

a ešte skratky a kdečo iné :

M A O              E O N             D O K            K A T

E  L A              O R O            O R A            O R A

T  E S              P  I  N             M E T            S A T

kým sa tu ešte viac zoskrat/k/uje, jedna ružová pre zmenu chuti :) :

post-3-0-91149300-1393438706.jpg

Zverejnené

Začal som len chápadlami (zase som si neprečítal zadanie pozorne) a samozrejme, že to nemohlo mať riešenie. Potom som si všimol 5 kruhov v zadaní a pokúsil som sa ich tam rozmiestniť. Ponechal som pritom len chápadlá od ľavého horného rohu ku 5-ke a od pravého horného rohu ku 6-ke, ako aj chápadlá prvého riadku. Čuduj sa svete, tento krát som mal šťastie na prvý krát. Chápadlá šli už v pohode automaticky. Takže dnes žiadny systém, dnes to bolo prakticky len o šťastí...

Obrázok je na konci príspevku.

Ešte sa vrátim k slovenským trojpísmenkám. Keďže som si úlohu vymyslel, alebo možno modifikoval z angličtiny, tak mám len moje najlepšie riešenie(a). To prvé dá korektne aj s diakritikou 11 spisovných slovenských slov v základnom tvare (jedno z nich je papagáj ara?). V druhom by ich bolo 12, ak by sme zanedbali dĺžne v slovách kód a múr (mimochodom, je dosť podobné predposlednému riešeniu od Game). Takisto v poslednom riešení chýba mäkčeň na buď a diskutabilné je aj Jób. Skratky tam nemám, resp. neuvažujem o nich. Urobil som si zoznam trojpísmenkových slov, ktoré sú spisovné aj odzadu a budem hľadať ešte ďalej...

M O L               D Ó M              D U B

A R A               O A U              A E O

T A K               K A R              R A J   

K riešeniu futbalových tabuliek:

FC Chelsea        2   1   0    8:1    7
Bayer Leverkusen  2   0   1    4:3    6
FC Valencia       0   2   1    2:3    2
FC Genk           0   1   2    0:7    1

Vychádzal som z remíz. Valencia ich mala dve (sama so sebou remizovať nemohla, teda jedna s Genkom, druhá s Chelsea). S Genkom to muselo byť 0:0, lebo Genk nedal nikomu ani jeden gól. S Chelsea to mohlo byť 0:0, alebo 1:1, lebo viac gólov Chelsea nedostala.

1/ Valencia - Chelsea 0:0. Potom celkové skóre Valencie 2:3 musela mať s Leverkusenom (tie zvyšné boli obe 0:0). Ak teda Leverkusen vyhral nad Valenciou 3:2, ostalo mu z celkového skóre ešte 1:1. Keďže jeden zápas vyhral (s Genkom) a druhý prehral (s Chelsea), museli to byť výsledky v poradí 1:0 a 0:1. Kto potom dal ten jeden gól Chelsea, keď ani Genk to nemohol byť? Predpoklad Valencia - Chelsea 0:0 je nesprávny.

2/ Valencia - Chelsea 1:1. Potom z celkového skóre Valencie 2:3 ostalo 1:2, ktoré zahrala s Leverkusenom. Ak teda Leverkusen vyhral nad Valenciou 2:1, ostalo mu z celkového skóre ešte 2:2. Jeden zápas vyhral (s Genkom) a druhý prehral (s Chelsea) a oba na nulu, lebo Genk gól nedal a Chelsea dostala iba jeden a to od Valencie. Museli to byť výsledky v poradí 2:0 a 0:2. Ak teda Chelsea - Leverkusen bolo 2:0 a Chelsea - Valencia 1:1, potom ostal z celkového skóre 8:1 len výsledok Chelsea - Genk 5:0. A je to! Žiadna iná možnosť neexistuje.

Mimochodom, boli to skutočné zápasy Ligy majstrov (myslím, že zo sezóny 2011/12) a výsledky sa dajú nájsť na nete. Teší ma, že sa k tomu nik neznížil, ale s tým som aj naisto počítal.

Skúste teraz podobne vyriešiť prvú futbalovú tabuľku #1355

V    R    P   Skóre  Body

SRB     1  1  1  4:1   4

SUI     1  1  1  3:4   4

SVK     1  1  1  4:6   4

IRE     0  3  0  4:4   3

post-1615-0-60598100-1393491506.png

Zverejnené

Niečo z našej krásnej materčiny:

Doplňte do štvorca 3x3 písmená tak, aby vo všetkých smeroch (aj sprava doľava a zdola nahor)  po riadkoch, stĺpcoch i uhlopriečkach vzniklo čo najviac slov v základnom tvare.

Domnievala som sa, že podľa zadania všetky trojpísmenkové slová vo všetkých smeroch majú mať určitý základný tvar, tak, ako si to napísal v tomto príspevku

V predchádzajúcom príspevku píšeš, že skratky tam nemáš, ale mohol by si nám potom vysvetliť čo je

O A U, Ó A A, U E A, alebo A E O

To nie sú skratky? To je iba zhluk písmen? :hmmm:

Zverejnené

podla zadania ich ma byt co najviac... t.j. kolko sa mu podarilo, tolko ich tam je a zvysne zhluky pismen sa nerataju

ako som dobre pocital, tak suma-sumarum konecne riesenie je 16 slov - 3 vodorovne zlava doprava, 3 vodorovne sprava dolava, dalsich 6 zvisle a 2x2 v uhloprieckach

urcite nie je na zahodenie pospisovat si co najviac dvojic trojpismenovych slov, ktore maju vyznam pri citani v oboch smeroch, takychto dvojic je urcite dost, ja som ich za par minut nasiel 10

a potom uz len skusit kombinovat krizovkarskym sposobom... ale chce to dost vela casu, ktory prave nemam...

Zverejnené

Secretka, je to tak, ako to pochopil D'Ady. Ak si to robila inak, nevadí - podstatné je, že Ťa to bavilo (dúfam?). Mnohé úlohy si vymýšľam sám (alebo modifikujem iné zadania) a potom ľahko môže dôjsť k neúplnej, alebo nepresnej formulácii. JA totiž presne viem, čo chcem, ale nie vždy sa mi to presne podarí vyjadriť. Vlastné úlohy podobného typu ako boli trojpísmenkové slová majú tú výhodu, že ich najlepšie riešenie vopred nepoznám. Preto stále ďalej môžem prekonávať sám seba a to ma baví. V rámci fóra som našiel zase nové riešenie, aj keď možno nie také "čisté".

A teraz, počas písania tohto príspevku, ma napadla ďalšia "hriešna" modifikácia. Čo keby sme akceptovali všetky slová (nemusia mať tri písmenká), ktoré by sa dali čítať aj tak, že postupuješ k ľubovoľnému susednému písmenku/políčku rôzne hadovito = vľavo/vpravo/hore/dole (prípadne aj šikmo???). Asi by sa nemalo prechádzať tým istým políčkom viackrát (alebo áno?) . Úloha má vlastne dve časti - najprv rozumne vyplniť políčka písmenkami a potom tam ešte dohľadať ďalšie slovká. Tak nech sa páči!

Zverejnené

tomuto tvojmu poslednemu zadaniu nerozumiem ani za mak... mas na mysli stale maticu 3x3 policka ?

skus dat nejaku ukazku, nemusi to byt vyplnene cele

Zverejnené

A je to tu! Zase nepresne popísané! Áno, myslel som stále na mriežku 3x3, len som to zabudol uviesť. Zatiaľ som riešenie nehľadal, ale môžeme použiť moje pôvodné prvé riešenie (upravil som E v prvom riadku)

M E L

A R A

T A K

Pribudli by ďalšie slová:

(Karel), (karát), tara=hmotnosť, (merák), karamEl, (aká), arat=pastier ...

Teraz vidím, že toho možno môže byť pri lepšom rozložení písmen do bezvedomia...

Zverejnené

K A T

O R A

S A T

tara, kosa, arak, trak, karát, katar (akútna choroba), Katar (štát), rosa, Tatár, arat (pastier), Karosa (autobus), tatarák (slang), karas (ryba), tarok (hodnota karty v tarokoch),

Zverejnené

Veľké písmená si zachovávajú svoje miesta, takže MkpI.

Zverejnené

MkpI

rozhodujuca je velkost pismen - poradie

tesne druhy :D

Zverejnené

jedna úplne ľahká písmenková hádanka :

post-3-0-52328200-1393858944.jpg

a náš obľúbený tangram :D :

základný tvar skladačky : post-3-0-55356100-1393858989.jpg

a prosíme z neho tri tvory z vtáčej ríše : post-3-0-74026400-1393859036.jpg

Zverejnené

Reťaz písmen - hádanka

ODYC

Tangram – vtáky

/nie som si istá obrázkom č.1, pretože mi jeden trojuholník ostáva .../ :neviem:

post-88-0-81819100-1394039020.jpg post-88-0-45319900-1394039026.jpg post-88-0-24540100-1394039033.jpg

1/ Aké písmenko patrí miesto otáznika?

.../rovnaké písmenko nasleduje aj v češtine, aj v slovenčine/

.............post-88-0-39411600-1394039093.jpg

2/ Ktorý športovec, v ktorej sekcii chýba?

post-88-0-16395900-1394039110.jpg

Zverejnené

1.  nasleduje D  - piaty šiesty siedmy osmy deviaty desiaty jedenásty dvanásty

2. chýba tentu tu :) :

post-3-0-41367900-1394041056.jpg

---------------------------------------------------------------------

jeden pozostatok z hromadného netového IQ testu :

post-3-0-16479900-1394041089.jpg

a jedna ružová hádanka :) :

post-3-0-81119500-1394041085.jpg

Zverejnené

1/ Táto úloha/hádanka tu už zhruba pred dvoma rokmi bola /aspoň myslím, že to bola ona/a skončila akoby s nejasným výsledkom.

https://www.freespace.sk/tema/2492-hádanka/?p=181309

Keď som tu túto hádanku teraz videla, hneď sa mi zdala akási známa, ale nechcelo sa mi hľadať v archíve a dúfala som, že sa predsa len niekto "nezaťažený minulosťou" nájde a úlohu vyrieši ... ale akosi sa nikomu do toho nechce. :smile2:

Aj keď sa mi tam akosi "žiadajú" tri štvorčeky, asi by som "v prípade nutnosti odpovedať" ako správnu odpoveď predsa len zaškrtla dva štvorčeky s odôvodnením, že krúžok a jeden štvorček sa akoby anulujú, a ostávajú už len štvorčeky dva.

2/ Myslím, že z rozloženého plášťa sa dajú zložiť kocky bc

Prikladám hádanku, ktorú som pred pár dňami našla na internete,

takže sa tu s veľkou pravdepodobnosťou ešte neobjavila:

V piatok trinásteho si ako svoj svadobný deň vybrali štyri páry snúbencov, ktorí pracujú v jednom podniku. Boli to Bohuš, Igor, Miloš, Peter ... Alena, Eva, Hana a Vlasta. Novomanželia Rabasovci, Solnickí, Toušinskí a Zimníkovci potom usporiadali spoločný obed pre príbuzných a pre priateľov.

1/ Alena sa vydala na Petra, ktorý sa nevolá Solnický.

2/ Miloš Toušinský si nezobral za manželku Vlastu.

3/ Igor sa nevolá Rabas, ani Zimník.

4/ Novomanželka Rabasová sa nevolá Eva, ani Hana.

5/ Hana si za manžela nezobrala Bohuša ani Igora.

6/ Zimník sa nevolá Peter.

7/ Evin manžel sa nevolá Bohuš.

Aké sú celé mená novomanželov, ak všetky novomanželky prijali mená manželov?

Zverejnené

Peter Rabas - Alena

Miloš Toušinský - Hana

Igor Solnický - Eva

Bohuš Zimník - Vlasta

-----------------------------------------------

jedna z IQ testov, aj táto mi trochu zamotala hlavu :) :

post-3-0-87749900-1394208125.jpg

a kocky:

post-3-0-58628000-1394208142.jpg

--------

a ešte jedna, s Maruškou :) :

Zlá matka poslala svoji nevlastní dceru v zimě na jahody, však to znáte. Nevlastní dcera přišla na vrchol hory, kde sedělo v kruhu 12 měsíců. Postavila se doprostřed a teď by chtěla vědět, který měsíc je který (poznala pouze jednoho). K dispozici měla tyto informace:

1. Květen sedí o 3 místa nalevo od Ledna.
  2. Listopad sedí přesně proti Březnu.
  3. Prosinec sousedí s Březnem.
  4. Červen sedí na jediném místě mezi Lednem a Listopadem.
  5. Červen nesedí proti Prosinci.
  6. Nejkratší měsíc sedí o 4 místa nalevo od Května.
  7. Červenec sedí někde mezi Únorem a Květnem.
  8. Září nesousedí s Květnem.
  9. Duben sedí na jediném místě mezi Červencem a Zářím.
  10. Srpen nesedí proti Červenci.

Otázky: S kým sousedí Říjen? Kdo sedí proti Lednu? S kým sousedí Květen?

• Pred 2 týždňami...
Zverejnené

Vystrihol som si kolieska o stále väčšom priemere. Na okraj každého som vyznačil indíciu z jedného riadku (niekde som spojil dve). Potom som vhodne otáčal sústrednými kolieskami a výsledok bol za pár chvíľ. Keby som mal vtedy pri sebe PC, robím to isté napr. v Inkscap-e, alebo inom programe.

Výsledok: Sedeli v poradí 1, 6, 11, 5, 7, 4, 9, 2, 3, 12, 10, 8, 1, ...

10 teda susedí s 8 a 12, oproti 1 je 9, 5 susedí s 11 a 7.

Kocky: oproti 1 je 3, oproti 5 je 6 a oproti 2 sú 4

Vrtuľky: postupne sa otočili všetky krídelká (aj keď v rôznom poradí). Ja by som dal ako správne štvrtú možnosť...

1/ Táto úloha/hádanka tu už zhruba pred dvoma rokmi bola /aspoň myslím, že to bola ona/a skončila akoby s nejasným výsledkom.

https://www.freespace.sk/tema/2492-hádanka/?p=181309

Keď som tu túto hádanku teraz videla, hneď sa mi zdala akási známa, ale nechcelo sa mi hľadať v archíve a dúfala som, že sa predsa len niekto "nezaťažený minulosťou" nájde a úlohu vyrieši ... ale akosi sa nikomu do toho nechce. :smile2:

Aj keď sa mi tam akosi "žiadajú" tri štvorčeky, asi by som "v prípade nutnosti odpovedať" ako správnu odpoveď predsa len zaškrtla dva štvorčeky s odôvodnením, že krúžok a jeden štvorček sa akoby anulujú, a ostávajú už len štvorčeky dva.

To druhé riešenie vidím ako správne. Podľa mňa je v druhom riadku počet znakov, odpovedajúci rozdielu znakov v hornom riadku - t.j. v prvom prípade 3 štvorčeky - 2 kolieska = 1štvoček navyše, v druhom 3 štvorčeky - 0 koliesok = 3 štvorčeky navyše, v treťom 3 kolieska - 2 štvorčeky = 1 koliesko navyše a napokon 3 štvorčeky - 1 koliesko = 2 štvorčeky navyše. Poradie znakov v riadku podľa mňa nemá na riešenie vplyv.

Zverejnené

jedno doplnenie obrázku z netového iq testu ... :

post-3-0-22855400-1395425007.jpg

a dve tangram mačky :) :

post-3-0-83567300-1395425007.jpg          post-3-0-23159500-1395425008.jpg

Zverejnené

post-88-0-91418700-1395500715.jpg post-88-0-53456000-1395500723.jpg

......................post-88-0-01302700-1395500749.jpg

Samotná hádanka sa mi zdá trošku ťažšia a aj v časopise je označená podľa stupňa obtiažnosti  štyrmi hviezdičkami,

preto dám hneď aspoň "malú nápovedu" ...  treba hľadať češtine /a určite to poznáme všetci/  :smile2:

.post-88-0-70111900-1395500798.jpg

Zverejnené

jáj, bez nápovedy by som bola v háji, mám to  :D

začiatočné písmená začiatku českej hymny !

-----------------------

a teraz ešte dva z netových IQ testov, nad ktorými som si ja škrabkala kedysi hlavu :innocent:  :) :

post-3-0-59559700-1395501811.jpg

ktorý obrazec sa doplní ?

post-3-0-33595200-1395502048.jpg

Zverejnené

Hore aj dolu sa striedajú biele a čierne obrazce - trojuholník, štvorec, kruh

post-88-0-94566300-1395569044.jpg

Výsledný obrázok je vytvorený prekrytím prvého a druhého obrázku

...............post-88-0-58627400-1395569053.jpg

1/ Jeden z obrázkov sa od ostatných líši. Ktorý a v čom je rozdiel?

post-88-0-14732800-1395569107.jpg

2/ Aký strom je ukrytý v hádanke? Názov stromu tvoria dve šesťpísmenkové slová,

z ktorých jedno sa nachádza vo vonkajšom a druhé vo vnútornom kruhu.

post-88-0-38936800-1395569114.jpg

Zverejnené

post-3-0-26588800-1395581998.jpg

JABLOŇ OBECNÁ

-----------------------------------------------

jedna ružová hádanka :) :

post-3-0-40857900-1395581995.jpg

a dvakrát tangram : panenka a panáčik :)

post-3-0-82677800-1395581998.jpg

Zverejnené

Abeceda dala zabrať.

V obrázku je aj postup riešenia. Po niektorých krokoch (od 10 do 11, od 21 do 22...) som sa celkom zasekol, kým som našiel cestu ďalej. Už som chcel postupovať na náhodu (vybrať z dvoch možných alternatív a pod.), ale nakoniec som to zvládol s postupom na istotu. Heuréka.

Otázka pre Game: Ružové úlohy sa mi páčia a už som zaviedol v mojej knihe hlavolamov ďalšiu kategóriu. Sú skenované zrejme z nejakého časopisu (možno knihy). Dá sa ešte kúpiť? Môžeš uviesť? Ja som pred pár rokmi kúpil časopis Logik, ale vyšlo iba jediné číslo a prestali ho tlačiť. Ak ho ešte nájdem (dúfam), zadám z neho pár úloh.

Zatiaľ pár slov z XXXX testu. Ku každému z nich treba nájsť prívlastok, ktorý je odvodený od osoby.

Spojenie slov by malo byť všeobecne zaužívané

Pr. abeceda + Morseho (neplatí grécka, latinská ani Ferova, Ďurova a pod.)

Slová:

Otázka, Láska, Čaro, Hrniec, Písmo, Tanec, Noc, Choroba, Veža, Skok, Kocka,

Vajce, Pamätník, Plán, Plaketa, Doktrína, Cena, Husle, Uzol...

...ďalšie nabudúce.

post-1615-0-24887000-1396000139.gif

Zverejnené
Otázka pre Game: Ružové úlohy sa mi páčia a už som zaviedol v mojej knihe hlavolamov ďalšiu kategóriu. Sú skenované zrejme z nejakého časopisu (možno knihy). Dá sa ešte kúpiť? Môžeš uviesť? Ja som pred pár rokmi kúpil časopis Logik, ale vyšlo iba jediné číslo a prestali ho tlačiť. Ak ho ešte nájdem (dúfam), zadám z neho pár úloh.

tieto príklady v takejto podobe som našla po hľadaní niečoho nového na nete ... je to stránka, ktorá sa ďalej priveľmi nevyvíja, hoci nabehla dobre : sú tam príklady a hádanky pre všetky ročníky školákov, podelené od benjamínkov po starších študentov, ale je ich konečný počet, sledujem to, nič viac sa nepridáva ... ešte chvíľu si tú stránku ponechám, keď dovolíte : )  je tam ešte zopár úloh, ktoré mám pripravené pre fórumáckych hádankárov, ešte chvíľu ... : )

edit.

stránka žije, úloh sa pridáva pomenej :)

Zatiaľ pár slov z XXXX testu. Ku každému z nich treba nájsť prívlastok, ktorý je odvodený od osoby.

Spojenie slov by malo byť všeobecne zaužívané

Pr. abeceda + Morseho (neplatí grécka, latinská ani Ferova, Ďurova a pod.)

Slová:

Otázka, Láska, Čaro, Hrniec, Písmo, Tanec, Noc, Choroba, Veža, Skok, Kocka,

Vajce, Pamätník, Plán, Plaketa, Doktrína, Cena, Husle, Uzol...

asi takto ? začnem :

gordický uzol

jánskeho plaketa

kolumbovo vajce

rubikova kocka

tanec svätého víta

divotvorný hrniec

šalamúnska otázka

...

----------------

kým nám napadnú ďalšie spojenia, niečo z tých ružových :

post-3-0-79697400-1396013968.jpg

----------------

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov