Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

"Skutočne!" - povedal ten v žltom.

Akej farby šaty mal na sebe Sivý Potkan ? 

Sivý Potkan mal na sebe žlté šaty, pretože len Potkan je mužský rod. 

"povedal ten v žltom".

Zverejnené

David, na rode a pohlaví Indiánov v tejto hádanke nezáleží.

tie mená môžu byť akékoľvek, / mohlo by byť meno Malé Biele Nič / ... podstatné sú farby v menách a ľudia oblečení do farieb, nie rody.

Zverejnené
Traja Indiáni sedia okolo ohňa: Biela Puma, Sivý Potkan, Žltá Závisť. Zrazu sa ozve Biela Puma:

"Všetci traja máme oblečené biele, sivé, alebo žlté šaty, ale ani jeden z nás nemá oblečenú farbu, akú má v mene."

"Skutočne!" - povedal ten v žltom.

Akej farby šaty mal na sebe Sivý Potkan ?

Uff, uff! Ja, náčelník Zvedavá Hlava to vidím takto:

Biela Puma - sivé

Sivý Potkan - žlté

Žltá Závisť - biele

Ak samozrejme Biela Puma neodpovedala sama sebe.

Howgh

Zverejnené

Uff, Biela Puma mal dobrý postreh, takto to bolo ...

---------------------------------------------

a jedno kino:

Tri dievky, Eriku, Andreu a Silviu pozvali do kina  Gabo, Zolo a Laco. Vybrali si Pána prsteňov, Harryho Pottera a Hviezdne vojny. Jeden film začína večer o 6., ďalší večer o 7., ďalší večer o 8. / nie je isté, že v tomto poradí /. Gabo išiel do kina so Silviou. Andrea si pozrela Hviezdne vojny. Zolo išiel do kina večer o ôsmej, ale nie s Erikou. Laco išiel do kina neskôr, než ten chlapec, ktorý si pozrel Harryho Pottera. O koľkej išla do kina Erika ?

Zverejnené

Erika Laco Pán prsteňov 7

Andrea Zolo Hv, vojny 8

Silvia Gabo Harry Potter 6

Úloha z TV:

Preložte 2 zápalky, aby číslo bolo čo najväčšie.

post-1615-0-52478600-1388174768.jpg

Zverejnené

9999 ...

post-3-0-29058000-1388175714.jpg

-------------------------------

Na trezore jednej banky je niekoľko rozličných zámkov. Ich kľúče rozdelili medzi štyrmi pokladníkmi banky tak, že k otvoreniu trezora musia byť prítomní aspoň traja / ale ktoríkoľvek traja /, aby s kľúčmi, ktoré sú u nich, bolo možné otvoriť zámok. / K jednému zámku môže byť kľúč u viacerých z nich,  u jedného človeka môže byť viacero rozličných kľúčov /. Najmenej koľko zámkov je na trezore ?

Egy bank páncélszekrényén több különböző zár van. Kulcsaikat úgy osztották szét a bank négy pénztárosa között, hogy a páncélszekréy kinyitásához legalább háromnak jelen kell lenni (de bármely 3-nak), hogy a náluk levő kulcsokkal ki lehessen nyitni a zárat. (Egy zárhoz többüknél is lehet kulcs, és egy embernél többféle kulcs is lehet.) Legkevesebb hány zár van a páncélszekrényen?

Zverejnené

Najskôr k odpovedi 9999:

Je to najlepší výsledok "prvej úrovne". Tiež ma napadol ako prvý, ale dajú sa nájsť lepšie riešenia "2. a 3. úrovne". Preto sa mi táto úloha páči - čo je viac, ako to, keď niekoľkokrát prekonáme sami seba?

Kľúče:

Ak A,B,C,D sú pokladníci a 1-6 sú zámky, tak napr:

123456

A000111

B011001

C101010

D110100

Koľko by bolo treba zámkov, keby bolo pokladníkov 7 a žiadni traja trezor neotvoria, ale hociktorí štyria áno?

Ani ja neviem, či je moje riešenie najlepšie. Zhodneme sa?

Zverejnené

Najskôr k odpovedi 9999:

Je to najlepší výsledok "prvej úrovne". Tiež ma napadol ako prvý, ale dajú sa nájsť lepšie riešenia "2. a 3. úrovne".

ano, pomerne jednoduchym sposobom mozeme zo 4 ciferneho cisla urobit cislo napr. aj sestciferne ;-)

Zverejnené

Vyššie hodnoty už asi len takýmito spôsobmi, ako napríklad 508.

Zverejnené

D'Ady na druhej úrovni, Bohus na tretej, ale mne sa podarilo viac. Dokonca viac ako diskutabilné riešenie v TV 5091

Zverejnené

zeby napriklad nejake cislo v inej sustave ? to je uz mimo mojich znalosti, netusim...
mimochodom, 5086 by som bral, lebo "horny index" sa da prelozenim dvoch zapaliek dosiahnut (Bohus, blahozelam), ale tych 5091 si neviem predstavit

Zverejnené

Tiež ma to chvíľu trápilo. Potom ma napadlo, že by to mohlo byť ako kedysi na kalkulačkách 50E91.

Už ste len kúsok od "môjho" riešenia. Skúste to ešte dotiahnuť, nejedná sa o inú číselnú sústavu. Exponenty sa obyčajne píšu menšími číslicami...

Zverejnené

ano, v tychto typoch "zapalkovych" hadaniek sa niekedy uvazuje s moznostou, ze sa zapalka sice nepremiestnuje, ale sa zlomi na polovicu a ohne...

Zverejnené

9895

s premiestnením dvoch zápaliek, ale aj s premiestnením dvoch čísel na miesto mocniny - čo je ale už tiež úprava, nie samotné preloženie dvoch zápaliek zo zadania hádanky ... ale to sa týka už aj toho televízneho riešenia, takže to asi nie je na závadu  :hmmm:

post-3-0-92898700-1388329371.png

Zverejnené

V TV riešení sa preložili z osmičky dve zápalky za deviatku, čím z osmičky ostalo písmeno E. Vzniklo 50E91. Niektoré kalkulačky tak písali výraz označujúci 5091, iné 50.1091. Inak si TV riešenie nedokážem vysvetliť. Podľa mňa sa to dá urobiť tak, že výsledok bude ešte väčší ako v TV. Bohušove riešenie 5086 bolo aj u mňa prechodne najlepšie, potom ma napadlo ešte vylepšenie, ktoré to číslo veľmi zväčšilo.

Zverejnené

Tak ešte pomôcka - exponent je vytvorený z číslic o polovičnej výške.

Zverejnené

Zdá sa mi, že viem, ako si to dosiahla. Je to ináč veľmi vtipné riešenie :) .

Zverejnené

Áno, alebo až 508110, ak pripustíme, že tie 2 zápalky (z číslice 9) sa ešte zmestia pred novovzniknutú nulu.

Zverejnené

len tak z hlavy su to b/ a c/

ak sa nemylim v smere uhlopriecky c/b strany, ale vystrihovat sa mi to nechce ;)

//na a-cku susedia strany, ktore su v skutocnosti protilahle a na d-cku smeruje roh bieleho kosostvorca do bieleho pasika

Zverejnené

Vidím to tak, že dve rôzne dĺžky budú rozdelené medzi 2 a 4 rybárov. 3 + 3 byť nemôže, lebo 40 (políčka v jazere) nie je deliteľné tromi. Priemerná dĺžka udice je 6-7 políčok, takže to vyzerá najskôr na 4rybárov s udicou dlhou 6 a 2rybárov s udicou 8. Verzia s piatimi a jedným rybárom sa mi zdá nepravdepodobná. Už to len upratať :-)

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov