Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

... ano, chýba ešte jeden deň.

kde nahnať deň, to je možné jedine v tichom oceáne pri prechode cez pásmo, kde sa končí jeden deň a začína druhý ... či naopak.

v tom prípade to ale bude naopak ... aby sme získali ten deň navyše, deti sa narodili jedno  prvého marca na lodi, loď preplávala do časového pásma, kde bolo ešte včera, a nebol priestupný rok, teda bolo 28. februára ... :hmmm:

--------------

a jedna zo záľahy hádaniek " einsteinovského dvojpercentného " typu :) :

Štyria single páni žijú v tom istom paneláku. Všetci štyria si objednali cez internet pizzu, každý v iný deň týždňa. Zisti celé meno pánov, číslo ich bytu a deň, keď objednávali, na základe týchto informácií:

Kováč  žije v byte č. 26, ale neobjednával pizzu v utorok.

Ten muž, ktorý objednával v pondelok, žije v byte č. 37. Peter neobjednával šunkovú pizzu.

V prvý deň týždňa objednávali hríbovú pizzu, po  tomto objednával Michal, a potom objednával obyvateľ bytu č. 19,  a nakoniec prišla kuracia pizza.

Peter Radošinský neobjednával hríbovú pizzu a nežije v byte č. 15.

Muž s priezviskom Velický, ktorý nemá krstné meno Šimon, objednal šunkovú pizzu, ale nie v piatok.

Pizza s rakom prišla v stredu, ale Tibor, ktorého priezvisko nie je Novák, neobjednával túto pizzu.

Zverejnené

... už to môže byť asi iba ponorka

/k tým trom "lodičkám", ktoré sú rozmiestnené v rovnakých vzdialenostiach - v tvare trojuholníka

už chýba iba v rovnakej vzdialenosti umiestnená ponorka, ktorá bude ako vrchol ihlanu/

este by to mohla byt vzducho-LOĎ ;)

Zverejnené
Štyria single páni žijú v tom istom paneláku. Všetci štyria si objednali cez internet pizzu, každý v iný deň týždňa. Zisti celé meno pánov, číslo ich bytu a deň, keď objednávali, na základe týchto informácií:

Kováč  žije v byte č. 26, ale neobjednával pizzu v utorok.

Ten muž, ktorý objednával v pondelok, žije v byte č. 37. Peter neobjednával šunkovú pizzu.

V prvý deň týždňa objednávali hríbovú pizzu, po  tomto objednával Michal, a potom objednával obyvateľ bytu č. 19,  a nakoniec prišla kuracia pizza.

Peter Radošinský neobjednával hríbovú pizzu a nežije v byte č. 15.

Muž s priezviskom Velický, ktorý nemá krstné meno Šimon, objednal šunkovú pizzu, ale nie v piatok.

Pizza s rakom prišla v stredu, ale Tibor, ktorého priezvisko nie je Novák, neobjednával túto pizzu.

Peter Radošinský Streda č19 rak

Šimon Kováč Piatok č.26 kura

Michal Velický Utorok č15 šunka

Tibor Novák Pondelok č.37 hríb

Pomôcka pre futbalovú tabuľku (úloha 1355):

Srbi prehrali a dostali len jeden gól

Zverejnené

Myslím, že "opušťák" dostanú Borovička a Kramár. :hmmm:

S Kramárom by musel ísť aj Janeček.

Správne je Kráľ a Janeček.

Zverejnené

Peter Radošinský Streda č19 rak

Šimon Kováč Piatok č.26 kura

Michal Velický Utorok č15 šunka

Tibor Novák Pondelok č.37 hríb

všetko je dobre a sedí, len dve krstné mená sú vymenené, viď posledný riadok hádanky  : ) :

Zverejnené

Tibor Kováč Piatok č.26 kura

Šimon Novák Pondelok č.37 hríb

Mimochodom, postup riešenia podobných úloh pekne popísal Miloš Zapletal v Knihe hlavolamov:

V tejto poslednej úlohe by sa podľa toho mal nakresliť päťuholník (5 kategórií = Meno, Priezvisko, Č., Deň a Pizza).

Na každú stranu sa urobia 4 značky (zo všetkého je po 4), ktoré sa samozrejme pomenujú.

Potom sa napr. plnou čiarou spoja tie značky, ktoré vyhovujú zadaniu (napr. Kováč a č.26)

a čiarkovanou čiarou tie, ktoré sa vylučujú (napr. Kováč a utorok, resp. č.26 a utorok)

Postupne sa logicky pridávajú ďalšie spojnice, až kým to nie je hotové - je to celkom prehľadný spôsob riešenia.

Len si treba poriadne čítať zadania a nevymeniť čiarkovanú za plnú, ako sa to podarilo mne  :-)

Spomenutá kniha je jednou z mojich najoľúbenejších. Aj preto, že vzadu ani nikde inde nie sú uvedené riešenia. Táto kniha ma pred 30-timi rokmi natrvalo vtiahla do ríše hlavolamov - niektoré mi odolávali aj celé dni, mesiace, či roky, niektoré odolali dodnes!

Zverejnené
Mimochodom, postup riešenia podobných úloh pekne popísal Miloš Zapletal v Knihe hlavolamov:

Spomenutá kniha je jednou z mojich najoľúbenejších. Aj preto, že vzadu ani nikde inde nie sú uvedené riešenia. Táto kniha ma pred 30-timi rokmi natrvalo vtiahla do ríše hlavolamov - niektoré mi odolávali aj celé dni, mesiace, či roky, niektoré odolali dodnes!

túto knihu máme tridsať rokov doma ... bola zdrojom veľkej zábavy, prakticky všetky hlavolamy a skladačky, ktoré si bolo treba nakresliť a vymaľovať, sme starostlivo nakreslili, pozorne  vystrihali a vyfarbili, dodnes sú odložené v obálkach ako súčasť knihy, ale za tie roky sem tam chýba nejaký dielik. ľalia je celá, vystrihnutá z červenej kože : )

aj v tejto téme sú z tejto knihy nejaké hádanky. je to vynikajúca kniha, odkedy prebral hlavnú úlohy internet, dostane sa do rúk len občas, ale pokiaľ si pamätám, je tam ešte zopár (nie veľa) hádaniek nevyriešených... akosi na ne už neprišlo. skvelá kniha.

spôsobov riešenia týchto "einsteinovských" hádaniek je viac, zdroj, z ktorého bežne čerpám, zostavuje tabuľku, hore popísané jedny údaje, na ľavej strane druhé, a v tabuľke sa križujú.

ani jeden spôsob mi nevyhovuje, po objavení Zapletalovej knižky som sa snažila začať ich riešiť podľa jeho metódy, ale vrátila som sa k svojej - vždy som ich riešila v stĺpcoch, tak mi to pasuje ....

--------------

tak ešte jedna "einstenovská" :) :

Mama zobrala na nákupy svoje štyri deti. Pre mier v rodine im sľúbila, že si každý môže sám vybrať jeden darček. Keď sa popri nakupovaní pozrela do košíka, zbadala, že každé dieťa si k sľúbenému jednému darčeku pridalo ešte jeden darček extra.

Po nakupovaní sa zastavili v cukrárni, kde si každý vybral zmrzlinu a nápoj.

Na základe nasledujúcich informácií zisti, ktoré dieťa dostalo aký darček, aký extra darček si vybralo, akú zmrzlinu jedlo a aký nápoj pilo:

Anna, ktorá si vybrala orechovú zmrzlinu, nepila ovocnú šťavu, a nedostala knihu.

Sára nedostala  komiks ani bábiku, ale ona prepašovala do košíka karty.

Chlapec, ktorý dostal hračkárske autíčko, neprepašoval do košíka macíka, a nejedol jahodovú zmrzlinu.

Jedno z dievčat dostalo bábiku, druhé pilo mlieko, jeden chlapec - ale nie Cyril - jedol čokoládovú zmrzlinu.

Sára nejedla vanilkovú zmrzlinu. Chlapec, ktorý dostal šachy, pil vodu.

To dievča , ktoré dostalo loptu, pilo ľadový čaj. Lacko nepil vodu.

Zverejnené

Mám pocit, že to nie je jednoznačné. Asi chýba ešte jedna indícia.

Malo by platiť:

Anna Orechová.z. Ľadový čaj Bábika Lopta

Sára Jahodová z. Mlieko, Karty ?

Lacko Čokoládová z. Ovocná šťava ? ?

Cyril Vanilková z. Voda Šach ?

Komiks, autíčko, kniha a macík sa dajú rozdeliť rôzne:

1/ Cyril má autíčko, Sára macíka, Lacko knihu a komiks

2/ Cyril má autíčko, Sára knihu, Lacko macíka a komiks

3/ Cyril macíka, Sára knihu, Lacko autíčko a komiks

4/ Cyril knihu, Sára macíka, Lacko autíčko a komiks

5/ Cyril komiks, Sára macíka, Lacko autíčko a knihu

Zverejnené

Ja som sa tiež o čosi pokúsil, a neviem zaradiť knihu a komix:

Zatiaľ mi vyšlo toto:

Anna : Orechová zmrzlina, ľadový čaj, bábika , lopta

Sára: Jahodová zmrzlina, mlieko, macík, karty

Lacko: Čokoládová zmrzlina, šťava, hračkárske auto, (komix)

Cyril:  Vanilková zmrzlina, voda, šachy,(kniha)

Zverejnené

Zatiaľ mi vyšlo toto:

Prečo auto Lackovi? To mohol mať aj Cyril

Zverejnené

prečo auto Lackovi ?

to boli posledne kruzky, co mi chybali v "krizovke"..., desifrovane na zaklade tohto:

Chlapec, ktorý dostal hračkárske autíčko, neprepašoval do košíka macíka,

a macika som uz mal jasneho

Anna - babika, lopta, ladovy caj, orechova

Sara - kniha, karty, mlieko, jahodova

Cyril - auticko, sachy, voda, vanilkova

Lacko - komix, macko, šťava, čokoladova

post-2373-0-18683500-1387991376.jpg

Zverejnené

Mne sa macík jasný nezdá.

Tak inak:

Ktorej indícii nevyhovujú tieto 2 riešenia?

1/ Cyril má autíčko, Sára macíka, Lacko knihu a komiks

2/ Cyril má autíčko, Sára knihu, Lacko macíka a komiks

Zverejnené

cislo 2/ mas zhodne ako ja, takze ak som neurobil niekde chybu, tak je to OK

preco Lacko nemoze mat naraz aj knihu aj komix ?

asi mi to vyslo z kombinacie darcekov s napojmi a zmrzlinou

staci krizikovat a kruzkovat zhody, resp. vylucnosti indicii a vzhladom na pocet darcekov ich potom kombinovat navzajom

povodne som myslel, ze finta spociva v tom, ze su "riadne" darceky a "prepasovane", ale to som rozdelit na zaklade dodanych indicii nevedel

nakoniec mi zostali "visiet" len tie dva vyssie spomenute

Zverejnené

v tomto riešení

Zatiaľ mi vyšlo toto:

je jedna chybka / mimo otázky knihy a komiksu / : pri Sáre - aj macík aj karty sú podľa  indícií "prepašované" darčeky ... : )

prečo auto Lackovi ?

to boli posledne kruzky, co mi chybali v "krizovke"..., desifrovane na zaklade tohto:

Chlapec, ktorý dostal hračkárske autíčko, neprepašoval do košíka macíka,

a macika som uz mal jasneho

Anna - babika, lopta, ladovy caj, orechova

Sara - kniha, karty, mlieko, jahodova

Cyril - auticko, sachy, voda, vanilkova

Lacko - komix, macko, šťava, čokoladova

toto riešenie je podľa zdroja správne.

takto ako Adymu ... mojím stĺpčekovým spôsobom je u Lacka jednoznačná čoko zmrzlina, všetko ostatné vrátane macíka, komiksu a šťavy sa mu ušlo to, čo "zostalo" po rozdelení tým ostatným ... :hmmm:

Zverejnené

Anna, ktorá si vybrala orechovú zmrzlinu, nepila ovocnú šťavu, a nedostala knihu.

Chlapec, ktorý dostal hračkárske autíčko, neprepašoval do košíka macíka, a nejedol jahodovú zmrzlinu.

Jedno z dievčat dostalo bábiku, druhé pilo mlieko, jeden chlapec - ale nie Cyril - jedol čokoládovú zmrzlinu.

Vašu verziu mám označenú pod číslom 2. Ale...

Dohodnime sa, že keď niekto neprepašoval macíka, ešte to neznamená, že ho nedostal. Či?
Napr. verzia1

Čítam jednu indíciu po druhej (nielen tri) a nevidím protiklad.

Sára Jahodová z. Mlieko, Karty Macík

Lacko Čokoládová z. Ovocná šťava Kniha Komiks

Cyril Vanilková z. Voda Šach Auto

Keby bolo aj pašovanie pochopené inak, tak ma zaujíma, čo je zle na verzii 3

Sára Jahodová z. Mlieko, Karty Kniha

Lacko Čokoládová z. Ovocná šťava Auto Komiks

Cyril Vanilková z. Voda Šach Macík

Ja netvrdím, že máte zlé riešenia. Ja len tvrdím, že ich je viac!

Zverejnené
Mama zobrala na nákupy svoje štyri deti. Pre mier v rodine im sľúbila, že si každý môže sám vybrať jeden darček. Keď sa popri nakupovaní pozrela do košíka, zbadala, že každé dieťa si k sľúbenému jednému darčeku pridalo ešte jeden darček extra.

Po nakupovaní sa zastavili v cukrárni, kde si každý vybral zmrzlinu a nápoj.

Na základe nasledujúcich informácií zisti, ktoré dieťa dostalo aký darček, aký extra darček si vybralo, akú zmrzlinu jedlo a aký nápoj pilo:

Vašu verziu mám označenú pod číslom 2. Ale...

Dohodnime sa, že keď niekto neprepašoval macíka, ešte to neznamená, že ho nedostal. Či?

Napr. verzia1

Čítam jednu indíciu po druhej (nielen tri) a nevidím protiklad.

Sára Jahodová z. Mlieko, Karty Macík

Lacko Čokoládová z. Ovocná šťava Kniha Komiks

Cyril Vanilková z. Voda Šach Auto

Keby bolo aj pašovanie pochopené inak, tak ma zaujíma, čo je zle na verzii 3

Sára Jahodová z. Mlieko, Karty Kniha

Lacko Čokoládová z. Ovocná šťava Auto Komiks

Cyril Vanilková z. Voda Šach Macík

Ja netvrdím, že máte zlé riešenia. Ja len tvrdím, že ich je viac!

vo verzii č. 1 - v indíciách je jednoznačne povedané, že karty aj macík boli prepašované darčeky - preto ich obe nemohla prepašovať Sára

vo verzii č. 2 je to trochu zložitejšie, lebo nie je napísané jasne, že hračkárske autíčko bolo "prepašované" - ale keďže dostal Cyril ako darček šachy, hračkárske autíčko bude prepašované, ale nemohol prepašovať aj prepašovaného macíka ...

asi tak - pri najjednoduchšom predpoklade, že pre každého jeden oficiálny darček, jeden nápoj, jedna zmrzlina, a komu sa čo zapáčilo, to si prepašoval v jednom exemplári do košíka sám pre seba ...

Zverejnené

vo verzii č. 1 - v indíciách je jednoznačne povedané, že karty aj macík boli prepašované darčeky - preto ich obe nemohla prepašovať Sára

vo verzii č. 2 je to trochu zložitejšie, lebo nie je napísané jasne, že hračkárske autíčko bolo "prepašované" - ale keďže dostal Cyril ako darček šachy, hračkárske autíčko bude prepašované, ale nemohol prepašovať aj prepašovaného macíka ...

asi tak - pri najjednoduchšom predpoklade, že pre každého jeden oficiálny darček, jeden nápoj, jedna zmrzlina, a komu sa čo zapáčilo, to si prepašoval v jednom exemplári do košíka sám pre seba ...

Nielenže to s autíčkom nebolo povedané, ale naopak: Chlapec, ktorý DOSTAL hračkárske autíčko, neprepašoval do košíka macíka. Autíčko teda nebolo prepašované!

Anna DOSTALA loptu (To dievča , ktoré dostalo loptu...) a DOSTALA bábiku (Jedno z dievčat dostalo bábiku...). Čo teda pašovala? Ja myslím, že na základe zadaní sa nedá robiť rozdiel v tom, čo bolo darované a čo pašované. A stále mi vychádza viac riešení.

Zverejnené

skontrolovala som preklad darčekovskej hádanky, je presný ...

kým sa nám to vyjasní, môžeme samozrejme darčeky riešiť naďalej,

ale pridám ešte jednu einsteinovskú:

Nedávno sa konala svadba Táne a Imricha. Na ceremónii boli 4 družičky a 4 družbovia.
Prekopali staré tradície, a pre družbov a družičky vybrali doplnky a šaty rôznych farieb, nie jednej farby pre všetkých. Každá družička mala šaty inej farby, a ich partneri družbovia mali rovnakej farby kravaty, ako ich partnerky šaty. Aj farba kytíc harmonizovala so šatami. Zisti, aké je plné meno družičiek, družbov, kto je koho párom a akej farby šaty nosil.

Tiborova kravata sa nehodila k šatám Anny. Silvia nebola vo fialovom. V oblečení Kováča Šimona nebola zelená farba. Priezvisko Mareka nie je Novák.

Betka bola ženskou časťou zeleného páru. Slečna Tóthová nebola v modrom. Priezvisko slečny v modrých šatách nie je Erbenová.

Priezvisko Tibora nie je Novák, ale mal fialovú kravatu. Kravata družbu s priezviskom Budinský harmonizovala so šatami slečny s priezviskom Šerešová. Danielove šaty sa nehodili k šatom Anny.

Priezvisko Silvie je Mezenská. Šaty Melindy sa hodili k šatom pána s priezviskom Demovič.

Daniel nebol v zelenom. Slečna menom Erbenová Anna sa nevyskytovala na listine pozvaných.
Anna mala červené šaty.

Zverejnené

Ja myslím, že na základe zadaní sa nedá robiť rozdiel v tom, čo bolo darované a čo pašované. A stále mi vychádza viac riešení.

ako som uz pisal, myslim si (to by chcelo podrobnejsie skumanie, ale bola by to dalsia kategoria do tabulky!), ze na zaklade indicii sa neda jednoznacne urcit, ktore darceky boli extra prepasovane

ovsem pri mojom postupe mi neostala ziadna "unikova" moznost, t.j. ked som isiel indiciu po indicii a zapisloval ich do tabulky, tak som dosiel k jednoznacnemu rieseniu

porovnavanim tvojich verzii len tak slovne/pohladom to nedokazem skotrolovat, jedina moznost by bola skusit napr. postup v opacnom poradi indicii, ci nahodou nieco nevyskoci

Zverejnené

ako som uz pisal, myslim si (to by chcelo podrobnejsie skumanie, ale bola by to dalsia kategoria do tabulky!), ze na zaklade indicii sa neda jednoznacne urcit, ktore darceky boli extra prepasovane

ovsem pri mojom postupe mi neostala ziadna "unikova" moznost, t.j. ked som isiel indiciu po indicii a zapisloval ich do tabulky, tak som dosiel k jednoznacnemu rieseniu

porovnavanim tvojich verzii len tak slovne/pohladom to nedokazem skotrolovat, jedina moznost by bola skusit napr. postup v opacnom poradi indicii, ci nahodou nieco nevyskoci

pri mojom postupe mi neostala ziadna "unikova" moznost, t.j. ked som isiel indiciu po indicii a zapisloval ich do tabulky, tak som dosiel k jednoznacnemu rieseniu Ja si myslím, že k prvému vyhovujúcemu.

Bolo jasne poukázané, že nie je rozdiel medzi darovaním a pašovaním! Ja sa jednoducho pýtam, kde mám chybu? Ak ju zistím, priznám si to - nik nie je neomylný. Ale ak riešenie neodporuje žiadnej indícii, tak ho považujem za vyhovujúce, resp. správne. A to platí o všetkých mojich piatich riešeniach.

skontrolovala som preklad darčekovskej hádanky, je presný ...

kým sa nám to vyjasní, môžeme samozrejme darčeky riešiť naďalej,

ale pridám ešte jednu einsteinovskú:

Nedávno sa konala svadba Táne a Imricha. Na ceremónii boli 4 družičky a 4 družbovia.

Prekopali staré tradície, a pre družbov a družičky vybrali doplnky a šaty rôznych farieb, nie jednej farby pre všetkých. Každá družička mala šaty inej farby, a ich partneri družbovia mali rovnakej farby kravaty, ako ich partnerky šaty. Aj farba kytíc harmonizovala so šatami. Zisti, aké je plné meno družičiek, družbov, kto je koho párom a akej farby šaty nosil.

Tiborova kravata sa nehodila k šatám Anny. Silvia nebola vo fialovom. V oblečení Kováča Šimona nebola zelená farba. Priezvisko Mareka nie je Novák.

Betka bola ženskou časťou zeleného páru. Slečna Tóthová nebola v modrom. Priezvisko slečny v modrých šatách nie je Erbenová.

Priezvisko Tibora nie je Novák, ale mal fialovú kravatu. Kravata družbu s priezviskom Budinský harmonizovala so šatami slečny s priezviskom Šerešová. Danielove šaty sa nehodili k šatom Anny.

Priezvisko Silvie je Mezenská. Šaty Melindy sa hodili k šatom pána s priezviskom Demovič.

Daniel nebol v zelenom. Slečna menom Erbenová Anna sa nevyskytovala na listine pozvaných.

Anna mala červené šaty.

Tibor DEMOVIČ MELINDA TÓTHOVÁ Fialová

Šimon Kováč Anna Erbenová Červená

Daniel NOVÁK Silvia Mezenská Modrá

Marek Budinský Betka Šerešová Zelena

Zverejnené

na odľahčenie jedna úplne iná malá hádanka :

post-3-0-37480000-1388083342.jpg

koľko trojuholníkov je na obrázku ?

Zverejnené

malo by ich byť 67.

------------------------

Traja Indiáni sedia okolo ohňa: Biela Puma, Sivý Potkan, Žltá Závisť. Zrazu sa ozve Biela Puma:

"Všetci traja máme oblečené biele, sivé, alebo žlté šaty, ale ani jeden z nás nemá oblečenú farbu, akú má v mene."

"Skutočne!" - povedal ten v žltom.

Akej farby šaty mal na sebe Sivý Potkan ?

Három indián ül a tűz körül: Fehér Tigris, Szürke Egér, Sárga Irigység. Egyszercsak megszólal Fehér Tigris: - Mindhárman fehér, szürke vagy sárga ruhát viselünk, de egyikünk sem olyan színűt, mint a neve. - Valóban! - mondta a sárga ruhás. Milyen színű ruhát viselt Szürke Egér?

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov