Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Ak si Fero a Mišo časť vreckovky presunú popod dvere, na jednej strane dverí bude na časti vreckovky stáť Fero,

na druhej časti vreckovky /za dverami/ Mišo ... a oni dvaja sa nebudú môcť navzájom dotknúť.

1/ Čo to je?

post-88-0-46081500-1383153189.jpg

2/ Kto, alebo čo sa ukrýva v prešmyčke?

/miesto písmena Á bude vo vyriešenej úlohe použité písmeno A/

post-88-0-28995300-1383153205.jpg

Zverejnené

tá 1. bude zrejme čierne uhlie :)

s 2. si zatiaľ neviem poradiť ... asi ani nikto iný, nikto nekričí, že to má  :)  :hmmm:

Zverejnené

Uhlie je OK  :)

... v druhej prešmyčke je ukryté meno veľmi známeho francúzskeho herca.

Zverejnené

á, tak toto je iné kafe : Jean-Paul Belmondo  :)

---------------------

a jedno rande :) :

Michaela chce ísť na rande. Ako správne dievča si však hľadá takého chlapca, ktorý bude zároveň pekný, milý a aj bohatý.
Žiadny zo štyroch potencionálnych kandidátov: Adam, Boris, Cyril a Daniel nemá rovnaký počet preferovaných vlastností.

Adam alebo Daniel je pekný, avšak často býva protivný k dievčatám.

Boris alebo Cyril je škaredý, zato v práci sa mu darí a dobre zarába.

Adam a Cyril sú obaja buď pekní, alebo sú obaja úplné špaty.

Boris a Daniel sú obaja buď milí, alebo sú obaja hrozne drzí.

Kto pôjde s Michaelou na rande? Adam, Boris, Cyril, alebo Daniel?

Zverejnené

Game, tá hádanka je pre mňa ťažká; tie vzájomné podmienky sa mi do mysle ani nechcú vpratať  :) . 

Snažím si pomôcť nasledovnými obrázkami, z ktorých mi vyplýva len to, kto nemôže byť Michaeliným úspešným kandidátom, ale zaručene potvrdiť, že podmienky spĺňa ten alebo onen, to neviem. Môžem povedať len to, že jedine Cyril podľa zadaných podmienok nie je vylúčený.

Na základe zadaných podmienok mi vychádzajú 4 alternatívy, z ktorých ale po podrobnejšej kontrole ostane len jedna neprotirečiaca podmienkam.

1. alternatívu na obrázku vylučuje to, že žiadny nesmie mať rovnaký počet preferovaných vlastností. Čiže jeden zo štyroch nesmie mať žiadnu tú "dobrú" vlastnosť. A tam každý z nich má nejakú preferovanú vlastnosť.

3. alternatívu 3 vylučuje to, že Daniel nemôže byť súčasne milý a protivný, alebo  Adam súčasne škaredý a pekný.

4. alternatívu síce zadané podmienky nevylučujú, ale každý kandidát má aj nežiadúce vlastnosti, ako drzý, protivný, či škaredý; tak Michaele by asi ani jeden nevyhovoval.

2. alternatívu na obrázku nevylučujú zadané podmienky a jedine Cyril pri tejto alternatíve nemá žiadnu nežiadúcu vlastnosť. Súčasne, nič nebráni pri tejto alternatíve, aby každý kandidát mohol mať rôzny počet preferovaných vlastností : 0,1,2,3, čiže Daniel by mal tú "nulu". 

post-2678-0-71538500-1383514479.png

post-2678-0-63167400-1383514492_thumb.png

Zverejnené
2. alternatívu na obrázku nevylučujú zadané podmienky a jedine Cyril pri tejto alternatíve nemá žiadnu nežiadúcu vlastnosť. Súčasne, nič nebráni pri tejto alternatíve, aby každý kandidát mohol mať rôzny počet preferovaných vlastností : 0,1,2,3, čiže Daniel by mal tú "nulu".

toto sedí - Daniel má tú nulu ... je to na dobrej ceste :)

k tomu riešeniu trochu vysvetlenia z pôvodného riešenia  - z týchto potom možno vlastne už len popriraďovať k princom vlastnosti - pričom už vieme, že Daniel padá, a má nulu :) :

Keďže máme štyroch chalanov, z tvrdenia číslo 1 vyplýva, že jeden z nich nemôže mať ani jednu preferovanú vlastnosť, jeden musí mať práve jednu vlastnosť, jeden dve vlastnosti a jeden musí mať všetky tri.

Spojením bodov číslo 4 a 5 potom dostávame:

Adam a Cyril sú obaja pekní (číslo 4) a zároveň Boris a Daniel nie sú milí (číslo 5).

alebo

Adam a Cyril nie sú obaja pekní (číslo 4) a zároveň sú Boris a Daniel milí (číslo 5).

Malé vysvetlenie:

Ak by boli Adam a Cyril pekní (číslo 4) a zároveň by Boris a Daniel boli milí (číslo 5), neplatí výrok číslo 1, pretože všetci budú mať aspoň jednu vlastnosť a teda neexistuje taký chlapec, ktorý nemá žiadnu z uvedených vlastností.

Na druhej strane, ak by Adam a Cyril neboli pekní (číslo 4) a zároveň by Boris a Daniel neboli milí (číslo 5), znovu neplatí výrok číslo 1, pretože musí existovať práve jeden chlapec, ktorý bude mať všetky uvedené vlastnosti a touto kombináciou sme zobrali každému po jednej vlastnosti.

Avšak aplikovaním bodu 2 môžeme vylúčiť druhú kombináciu 4+5, t.j. ak berieme do úvahy bod 2, táto veta neplatí: Adam a Cyril nie sú obaja pekní (číslo 4) a zároveň sú Boris a Daniel milí (číslo 5).

Ostáva nám teda výrok:

Adam a Cyril sú obaja pekní (číslo 4) a zároveň Boris a Daniel nie sú milí (číslo 5).

Zverejnené

Nuž, pokúsim sa, Game, pokročiť ďalej na základe tvojho vysvetlenia. Boris podľa všetkého už nemôže mať žiadnu ďalšiu dobrú vlastnosť; ani pekný , ani milý, lebo by to protirečilo tomu, že je drzý a škaredý. Má len tú jednu, že je bohatý.
Adam bude ten, ktorý bude mať dve dobré, preferované vlastnosti. Je síce protivný, ale bohatý a pekný môže byť. A ostáva Cyril, ktorý musí mať všetky tri preferované vlastnosti : Pekný, bohatý a milý. Je to riadna fuška plniť priania mladých slečien.  :)

Zverejnené

Bohus, bez problémov už môžeš robiť dohadzovača :klobuk:

sedí: Cyril je ten, s kým pôjde slečna na rande  :)

-----------------------

jeden síce čudný, ale možno bol obchod ďaleko, ale čo už :) :

Na lavičke v parku sa stretli dvaja bezdomovci. Prvý bezdomovec vytiahol z igelitky 5 rožkov, druhý 3. Dali ich na jednu hromadu, keď v tom za nimi prišiel tretí bezdomovec. "Najem sa s vami," hovorí. "Nemám však žiadne jedlo, mám ale zopár drobných peňazí."
"Dobre."
"Dobre."
Obaja bezdomovci súhlasili. A tak všetci traja spolu zjedli spomínaných 8 rožkov, pričom každý zjedol presne rovnaké množstvo.
Keď sa najedli, tretí bezdomovec položil na lavičku 8 Sk a odišiel.
"Rozdeľme sa rovnakým dielom," navrhoval bezdomovec, ktorý mal pôvodne 3 rožky.
"To určite nie," protestoval druhý. "Ja som dal predsa viac pečiva."
Ešte hodnú chvíľu sa takto naťahovali a dohadovali, no na správne riešenie neprišli. Na ďalšej lavičke však sedel študent so svojou priateľkou. Podišli teda ku nim a poprosili ich o rozsúdenie.
Študent chvíľu porozmýšľal a potom vyniesol spravodlivý rozsudok.

Ako sa majú bezdomovci rozdeliť o peniaze?

Zverejnené

Game, také dačo si nemôžem vziať na svedomie.  :) Ale ani medzi kandidátov na nejaké rande sa tlačiť za žiadnych okolností nebudem.

Trochu som rozmýšľal o bezdomovcoch, ale zatiaľ nepoviem, čo mi vyšlo. Podľa mojej predstavy o spravodlivosti, ako si majú rozdeliť tých 8 korún, mi vyšli celé koruny.

Som zvedavý, čo vyjde iným riešiteľom.

Zverejnené

myslím si, že jeden dostal 5 Sk, druhý 3 Sk, len úvahou. Ich majetok bol 8 rožkov, mali si podeliť 8 Sk

Zverejnené

Mne vyšlo, že ten, čo dal k dispozícii 3 rožky, si zaslúži 1 korunu a ten čo dal k dispozícii 5 rožkov, si zaslúži 7 korún.

Možno príde niekto ešte s iným riešením, ako máme my dvaja. 

Zverejnené

takto by to malo byť - 7+1 ... rozpísané riešenie :

Každý rožok je potrebné rozdeliť na tri rovnaké časti. Prvý bezdomovec dal teda 5 x 3 častí, druhý 3 x 3 častí. Spolu je to 15 + 9 = 24 častí rožkov.

Keďže všetci traja bezdomovci zjedli presne rovnaké množstvo pečiva, každý zjedol 8 kúskov rožka. Keď tretí bezdomovec dal 8 Sk, zaplatil vlastne 1Sk za každý kúsok, ktorý mu tí dvaja predali.

A tak keď prvý bezdomovec dal 3 x 3 = 9 častí pečiva, tretiemu z jeho rožkov pripadol iba jeden kúsok za 1Sk (lebo ostatné si zjedol sám).
Na druhej strane druhý bezdomovec dal až 15 kúskov, z toho 8 zjedol sám, teda tretiemu bezdomovcovi dal až 7 kúskov, čo je za 7 Sk.
Bezdomovci by si teda mali rozdeliť spomínaných 8 Sk v pomere 1Sk a 7Sk.

-------------

mince :

Preložte 4 mince tak, aby ste zmenili ich usporiadanie ako je znázornené na obrázku:

preloz_z.gif

Zverejnené

Keďže všetci traja bezdomovci zjedli presne rovnaké množstvo pečiva, každý zjedol 8 kúskov rožka. Keď tretí bezdomovec dal 8 Sk, zaplatil vlastne 1Sk za každý kúsok, ktorý mu tí dvaja predali.

A tak keď prvý bezdomovec dal 3 x 3 = 9 častí pečiva, tretiemu z jeho rožkov pripadol iba jeden kúsok za 1Sk (lebo ostatné si zjedol sám).

riesenie tychto uloh sa vymyka mojmu chapaniu reality

ako student vysvetli bezdomovcovi, ze za 1 korunu si moze ist kupit dalsich 8/3 rozka ???

koniec off topic prispevku

• Pridať bod 1
Zverejnené

nuž, vieš, pozemský draku, to je ako v rozprávke ...

aby rozprávka pasovala, musí mať drak 3, 5, či 7 hláv, a dokonca musia aj rozprávať, a musia sa medzidruhovo krížiť, keď sa im vždy zachce princeznej ... ...

tak je to aj s hádankami :smile2:   :flowers:

Zverejnené

Skúsim tú zabudnutú hádanku s mincami, kde treba premiestniť štyri mice:

post-2678-0-48306900-1384117242.png

Zverejnené

mince sú samozrejme ok, a teraz jednu ... mno - o výrečnom papagájovi :)

V obchode so zvieratami mali papagája, ktorý mal na klietke nápis: "Zopakuje všetko, čo počuje." Jeden muž si tohto papagája kúpil.
Dva týždne na neho hovoril, kričal, šepkal, zaliečal sa mu, no papagáj nevydal ani hlások. Nahnevaný ho teda išiel vrátiť do obchodu.
"Oklamali ste ma!" oboril sa na predavača.
No predavač trval na svojom: "Nie, neoklamal som vás, papagáj naozaj zopakuje všetko, čo počuje."

Viete vysvetliť, ako je to možné. Kto má pravdu?

Zverejnené

isteže :)  ... tak som našla ešte jednu hádanku, potom už budete na rade vy ;)

Istý cestovateľ raz navštívil jeden neveľký, no pre turistov atraktívny ostrov. Celý mesiac cestoval krížom krážom po krajine, užíval si krásy prírody a lacného alkoholu :-). Ochutnal všetky miestne špeciality, navštívil všetky atrakcie a tiež minul všetky peniaze. Keď nastal čas jeho odchodu domov, so spiatočným lístkom sa dostavil do prístavu, kde ho mala čakať loď. Na veľké prekvapenie však zistil, že kapitán lode sa kvôli blížiacej búrke rozhodol vyplávať o niekoľko hodín skôr. Loď, ktorá ho mala vziať domov, bola v nedohľadne. Možno ho zoberie niektorý z miestnych rybárov, pomyslel si. Ak nie, bude musieť čakať celý týždeň, kým sa loď premávajúca na pravidelnej linke vráti späť.

Rozhodol sa, že zostane bývať blízko prístavu, v malom hoteli. Peniaze sa mu však dávno minuli, ostalo mu len niekoľko malých útržkov zlatej retiazky, ktoré si schovával pre prípad núdze. Retiazka bola roztrhaná 3 časti: 1 zlatý krúžok, 2 krúžky a 4 krúžky.

retaz_z4.png
retaz_z2.png
retaz_z1.png

V miestnom hoteli sa s recepčným dohodol, že za každú noc zaplatí jeden zlatý krúžok. Cestovateľ však nedôveroval miestnym ľuďom a tak recepčnému nechcel dať všetky zlaté krúžky. Bál sa, že ak sa mu podarí vybaviť skorší odvoz, recepčný mu zvyšné zlaté krúžky nevráti. Rovnako však aj recepčný nedôveroval cestovateľovi. Bál sa, že ak si cestovateľ zoženie odvoz, vyparí sa bez zaplatenia. Platba po skončení pobytu tak rovnako neprichádzala do úvahy.
Dohodli sa teda, že cestovateľ zaplatí za ubytovanie jeden zlatý krúžok vždy večer pred tým, ako bude chcieť ostať v hoteli ďalšiu noc.

Ako to však urobiť?

Zlaté krúžky pritom nie možné roztrhnúť ani rozseknúť (nemajú čím), nie je ich ani možné vymeniť za miestne peniaze (nie je kde), nie je možné platiť ani vopred ani na konci pobytu a recepčný nechce vydať peniaze späť za preplatené zlaté krúžky.

Zverejnené

vecer pred prvou nocou zaplati jednym kruzkom

druhy vecer si jeden vypyta nazad a zaplati dvojicou

treti vecer prida jeden samotny kruzok

stvrty vecer si tri vypyta nazad a zaplati stvoricou

atakdalej a dufam, ze uz mu coskoro ta lod priplava...

ja nemam nic poruke, kto ma, prosim pridajte dalsiu hadanku

Zverejnené

keď niekto bude mať, pridá ...

zatiaľ mi napadla prastará klasika, ktorú zrejme riešili už naši prarodičia, a vždy je pre každú novú generáciu nová :) :

Farmár chce previesť loďkou cez rieku vlka, kozu a vrece kapusty. Loďka je však iba pre 2 osoby, takže farmár môže okrem seba zobrať iba jedného pasažiera. (Za pasažiera sa považuje aj vlk, koza alebo vrece kapusty.) Problém je, že ak nechá spolu vlka a kozu, vlk kozu zožerie. A ak nechá spolu kozu a kapustu, koza môže kapustu zožrať tiež.

Ako má farmár previesť svoj náklad tak, aby ostal vlk, koza a aj kapusta celá?

Zverejnené

prevezie ovcu, vráti sa sám, prevezie kapustu, naloží ovcu a vezme ju späť, vyloží ovcu, prevezie vlka, vráti sa sám, prevezie ovcu. jestli se nepletu :)

Zverejnené

až na to, že pred ovcou by bola kapusta v bezpečí, ok :) je to koza :)

a jedna hádanka o logike o klamároch :

Osem rôznych ľudí urobilo osem vyhlásení. Poslední dvaja sú Boris a Anežka, alebo aj Anežka a Boris - teraz ešte nevieme, kto je kto.
Tu sú ich výroky:

1. Presne sedem ľudí z nás klame.
  2. Presne šesť ľudí z nás klame.
  3. Presne päť ľudí z nás klame.
  4. Áno, súhlasím, presne päť ľudí z nás klame.
  5. Presne štyria ľudia z nás klamú.
  6. Presne traja ľudia z nás klamú.
  7. Ja som Anežka.
  8. Ja som Boris.

Tvojou úlohou je určiť kto je kto. T.j. či Anežka je naozaj číslo 7 a Boris je číslo 8, alebo títo dvaja ľudia klamú a je to naopak.

Zverejnené

Ja som sa pokúsil vziať si na pomoc excel :) na riešenie tejto poriadne komplikovanej hádanky. Excel mi síce odmietol niečo také počítať, ale jeho tabuľky mi dobre poslúžili na vpisovanie rôznych špekulatívnych textov a pomocných skratiek.

Dospel som k tomu, že v hádanke je číslom 7 Boris, a číslom 8 Anežka, ktorí patria k ostatným siedmim klamárom. Len človek číslo 1 je pravdovravný.
Zdôvodnenie je v priloženej tabuľke: 

post-2678-0-57367600-1384378658_thumb.jpg

Zverejnené

Bohus nič nové nepripísal, tak prikladám dve /snáď ľahké/ hádanky:

Čo je ukryté v prešmyčke?  

post-88-0-44348000-1384449261.jpg

Čo medzi ostatné slová nepatrí?

meď-cín-železo-bronz-olovo-hliník

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov