Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

na margo farmára - čo keď si pekne súčiastku po súčiastke previezol na malej lodičke na ostrov a traktor si pekne zmontoval priamo na ostrove? :D

• Pridať bod 1
Zverejnené

už mi to je jasné... je to obdoba ludožrúti a bieli na jednej loďke...

Zverejnené

Alenka stretla v lese leva a jednorožca. Sú to zvláštne bytosti. Lev každý pondelok, utorok a stredu klame a ostatné dni v týždni vraví pravdu. Jednorožec klame vždy vo štvrtok, piatok a sobotu, ale v ostatné dni v týždni tiež hovorí pravdu.

Lev: "Včera bol môj klamací deň."

Jednorožec: "Môj tiež."

Ktorý bol práve deň?

Zdá sa, že štvrtok. Lev tvrdí  vo svojom "dni pravdy" vo čtvrtok, že včera bol jeho klamací deň (streda). Jednorožec vo štvrtok klame, takže jeho výrok, že včera (streda) bol jeho klamací deň je klamstvo. 

Zverejnené

Bohus, OK - lev to može povedať ešte v pondelok a jednorožec v nedeľu, ale spolu to môžu tvrdiť len vo štvrtok

Zverejnené

jedna s reťazou, keď gazda radil kováčovi, ako kováčovať :) :

Gazda priniesol dedinskému kováčovi roztrhané kusy reťaze a chcel ich spojiť do jedného kusa.

retaz.gif

Gazda pritom takto radil kováčovi: "Stačí 4-krát rozseknúť oko, vždy to, ktoré je na konci malého kúska a potom ich zase zavrieť."
No kováč bol múdrejší a chcel si ušetriť čas, porozmýšľal a dokázal spojiť reťaz na 3 rozseknutia.

Ako to urobil?

Zverejnené

hmmm, viem to do jedneho kusa spojit jednym rozseknutim alebo dvoma

ale na tri mi to nevychadza :(

Zverejnené

medzi riešeniami som našla jedno na dve seknutia, ale bez zrozumiteľného vysvetlenia  - môžeš to sem dať, Ady, aspoň nás to poučí :)

autor hádanky chce tri seknutia, možno niekto nájde aj tri :)

Zverejnené

moje riesenie na dve seknutia spociva v tom, ze jednym sekom pretneme naraz dve koncove z trojice (ktre su vedla seba) a potom jedno trojocko otocime a spojime (tym padom su uz pokope tri kusy) a este raz to zopakujeme so seknutim dvojice

moje riesenie na dve seknutia spociva v tom, ze jednym sekom pretneme naraz dve koncove z trojice (ktore su vedla seba) a potom jedno trojocko otocime a spojime (tym padom su uz pokope tri kusy) a este raz to zopakujeme so seknutim dvojice

ale ono je to taka spekulacia v style "netradicne riesenia", podobne aj to na jeden sek to spojit

Zverejnené

ehm, rozseknem všetky tri ohnivká toho piateho kúska reťaze a tromi ohnivkami spojím 4 zvyšné trojohnivkové kúsky... na dva seky neviem...

Zverejnené

trini je správne - na tri seky je to dobré riešenie :)

------------------------------------------------

zatiaľ jeden ... pre trápenie kuchtíkov :

Do reštaurácie prijali nového učňa. Ako prvú úlohu dostal uvariť ryžu k obedu.
Treba uvariť 2 kg ryže, pričom ryža je uložená v 9 kilogramovom vrecku. Učeň má však k dispozícii iba dvojramenné (miskové) váhy a dve závažia: 50g a 200g.

Vašou úlohou je pomôcť učňovi odvážiť ryžu. Aby to však nebolo také jednoduché, k dispozícii máte maximálne tri váženia.

Zverejnené

začala som klasicky -

1. váženie - na jednu stranu 250 g závažie, na druhú  stranu 250 g ryže

2. váženie - na stranu, kde je 250 g ryže pridáme 250 g závažia a na druhú stranu nasypeme pol kila ryže

3. váženie - na jednu stranu 750 g ryže a 250 g závažia a na druhú stranu kilo ryže - a som v háji, chýba mi ešte jedno váženie a 250 g ryže... ale!

potom mi napadlo, že tých 9 kilo ryže vo vrecku tam nie je len tak - takže (za predpokladu, že z toho vrecka ryže naberám prvý)

1. váženie - na jednu stranu 4500 g ryže, na druhú stranu 4,5 kila ryže (ktorú vzápätí odložíme späť do vrecka)

2. váženie - 4500 g rozdelíme na dve misky - máme na každej strane 2250 g ryže

3. váženie - na jednu stranu pridáme závažie 250 g a odoberáme z tej istej strany ryžu dovtedy, kým sa nám misky nezrovnajú - čiže máme na miske 2 kilá ryže a 250 g závažia...

toť vsjo!

a zase robím niečo, čo nemám, namiesto toho, čo mám...

Zverejnené

Šesť olympských bohov (Apolón, Poseidon, Hermes, Áres, Hefaistos a Hádes) zvažovalo podniknúť trestnú výpravu proti bezbožným rúhačom v Pharsalose. Kto na výpravu nešiel, ak vieš o nich toto?

• Apolón v žiadnom prípade nepôjde, ak nepôjdu aspoň ďalší dvaja bohovia
  • Hefaistos pôjde len vtedy, ak pôjdu všetci
  • Hermes ísť nemôže, musí totiž doručiť dôležitú správu od Dia
  • Hádes nepôjde, ak pôjde Poseidon alebo Áres
  • Nakoniec šli na výpravu traja bohovia

Otázka teda znie - kto na výpravu nešiel?

Zverejnené

myslím, že nešiel Hermes, Hefaistos a Hádes ... :hmmm:

----

neviem, či je dobre, ale zatiaľ sem dám ďalšiu hádanku :) :

Na ostrov pricestoval cestovateľ. Z cestovnej príručky sa dozvedel, že na ostrove žijú dva domorodé kmene. Členovia prvého kmeňa hovoria vždy pravdu, členovia druhého kmeňa zase vždy klamú.
Keď cestovateľ stretol na ostrove prvého človeka, požiadal ho, aby mu robil sprievodcu. On súhlasil a tak chodili spolu.
Potom stretli ďalšieho domorodca. Cestovateľ poslal svojho sprievodcu opýtať sa, ku akému kmeňu patrí. Sprievodca sa vrátil a povedal, že neznámy domorodec je z kmeňa pravdovravných.

Do akého kmeňa patrí cestovateľov sprievodca?

Zverejnené

Veľmi zaujímavý problém. Po dlhých úvahách mi vyšlo, že sprievodca musel byť nevyhnutne pravdovravný.

Musel som si ale všetky možnosti takto školácky rozpísať  :)  :

PS stretne P, P = P, PS = P

PS stretne L, L = P, PS = P

LS stretne P, P = P, LS = L

LS stretne L, L = P, LS = L

( Napríklad, posledný riadok značí: Luhársky sprievodca LS stretne luhára L, luhár L povie že je pravdovravný P, luhársky sprievodca LS povie cestovateľovi, že stretol luhára L. Čiže, keby bol sprievodca luhár, nech by stretol kohokoľvek, odpoveď cestovateľovi by znela, že stretol luhára.)

Zverejnené

presne tak, a pretože ste teraz rozcvičení v logike a odhaľovaní klamárov, ešte jeden :) :

Bolo raz jedno kráľovstvo. V kráľovstve žila aj princezná, ktorú jedného krásneho dňa uniesol drak. Zachrániť sa ju vybral jej nádejný nápadník, rytier Mudrland.

Išiel cestou necestou až prišiel na rozcestie. Na rozcestí stáli dvaja bratia, ktorí určovali cestu. Jedna cesta viedla do močiarov, kde pútnika čakala istá smrť. Druhá cesta viedla do drakovej jaskyne, kde pútnika tiež čakala istá smrť, no aspoň sa mohol stretnúť s princeznou ;)
.

Pri týchto dvoch bratoch, čo radili smer cesty, bola takáto tabuľa:
"Jeden z bratov je Klamár, druhý je Pravdovravný. Klamár na každú otázku zaklame, pravdovravný odpovie pravdu. Pocestný však môže dať len jednu otázku, jednému z bratov."

Čo a koho sa má rytier spýtať, aby sa dozvedel cestu do drakovej jaskyne?

Zverejnené

rytier sa musí spýtať ľubovoľného z bratov, ktorou cestou by ho do drakovej jaskyne poslal ten druhý a potom ísť tou druhou cestou

ak sa spýta pravdovravného brata, ten mu pravdivo označí cestu do močiara, ktorú by mu ukázal klamársky brat

ak sa spýta to isté klamárskeho brata, ten mu zaklame a zase mu úkáže cestiu do močiara (lebo pravdovravný brat by samozrejme ukázal tú správnu cestu)

BTW, game, samozrejme, správne si určila troch bohov, ktorí nešli na výpravu

Zverejnené

no našla som ešte jednu, logika od kráľov a holičov :) :

Kde bolo tam bolo, bolo raz jedno kráľovské mesto, ktoré malo jediného mestského holiča. Kráľ vydal pre všetkých obyvateľov mesta takéto záväzné nariadenia:

1. Každý chlap, ktorý sa nestrihá sám, toho bude strihať mestký holič.
  2. Každý chlap, ktorý sa strihá sám, toho nesmie strihať mestký holič.

Kto ostrihá holiča?

Pre upresnenie: V meste bol, žil a mohol pracovať iba jeden jediný holič = ten z nášho minipríbehu.

Zverejnené

a ja pridávam tiež jednu hádanku:

Cislo medzi 1 a 50 splnuje nasledujuce podmienky:

• je delitelne tromi
  • ked su cislice spojene dohromady ich sucet je medzi 4 a 8
  • je to neparne cislo
  • trojnasobok cisla sa stale nachadza v danom intervale 1-50

Ake je to cislo ?

Zverejnené

Skúsim tú Trinitinu hádanku; mohlo by to byť číslo 15.

Čo sa týka hádanky, čo dala Game, neviem, čo si mám o tom kráľovi myslieť  :) .

Zverejnené

Bohus, OK, je to 15...

čo sa týka chudáka holiča, holt, musí sa uspokojiť s dlhými vlasmi :-)

Zverejnené

tak, kráľovi zjavne udrelo na mozog kraľovanie  :smile2: 

ale zato je tam ešte možnosť, okrem dlhovlasého  holiča  :)

Zverejnené

Nemôže to byť tak, že holič je holohlavý /bez vlasov, plešivý/?  :hmmm:

Alebo to nebude holič, ale bude to ona – "holička"?

Ďalšia hádanka:

Odsúdenec dostal na výber ... bol postavený pred troje dverí.

Za jednými bol oheň, ktorý bol dva roky udržiavaný pri teplote 850°C. Druhé dvere viedli do komory,  kde bola dva roky udržiavaná vysoká koncentrácia kyanidu. Za tretími dverami bola svorka levov, ktoré dva roky nežrali. Ktoré dvere zvoliť na cestu za slobodou?

Zverejnené

tak, správne, zostávajú tieto dve možnosti, holička alebo holohlavý holič :)

--------------

mno ...

z troch dverí by som mu poradila tie levové - levy, ktoré nežrali dva roky, musia byť už aspoň rok a pol po smrti ... :hmmm:

--------------

jedna s členmi Mensy :) :

Niekoľko účastníkov konferencie členov Mensa sa  vybralo spolu na obed. Všetci si posadali za stôl a ako tam tak sedeli a čakali na jedlo, niekto si všimol, že na vrchnáčiku jednej dózičky je napísané "Soľ", no v dózičke je korenie a naopak - na druhom vrchnáčiku je napísané Korenie, ale v koreničke je zase soľ.

Dali všetky múdre hlavy dokopy a keďže to všetko boli členovia prominentnej iq organizácie, za pol hodinu vymysleli spôsob, ako vymeniť v dózičkách soľ a korenie medzi sebou. Samozrejme, ani zrnko soli, ani štipka korenia, nemohla byť rozsypaná. Mohli však pri tom použiť všetko, čo našli na stole: papierové servítky, špáradlá balené v papierových mini-obaloch, plytký tanierik, podložky pod pivo a polo-prázdnu dózičku na ocot so sklenenou zátkou.

Ako to dokázali?

Zverejnené

Ak môžem poprosiť o doplňujúcu otázku:  Boli dózičky zhruba rovnaké, že sa dali vymeniť vrchnáčiky, alebo naozaj bolo treba korenie a soľ presýpať ?

Zverejnené

:D  doplňujúca otázka sa nepripúšťa!

Bohus, jasné, to je správne riešenie : po tej pol hodine prišiel čašník, videl, čo ich trápi, a vymenil vrchnáčiky na dózičkách  :)

---------------------

a po dózičkách jedna krčmovo-vreckovková :) :

Fero sa chvastal v krčme pred kamarátom Mišom:

"Položím na zem vreckovku. Ja sa postavím na jeden roh a ty zas na druhý roh tej istej vreckovky. Nepohnem sa, ani nebudem hýbať s vreckovkou, no i tak sa ma nebudeš môcť dotknúť."

Ako to chce dokázať?

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov