Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Zadaniu moc nerozumiem. "Nesmie medzi mincami ostať prázdna medzera."  Či len na konci riešenia, alebo aj po každom pohybe.

Skúšal som riešenie, kde ani po jednotlivých pohyboch mincami neostane žiadna medzera:

post-2678-0-15087100-1379287141_thumb.png

Zverejnené

D Ady...secretka je rozhodca.... ale môžem ti potichu napísať že je to dobre

Zverejnené

Mince sa z podkladu nedvíhajú a nepresúvajú, ale postupuje sa spôsobom,  ako to má Bohus v treťom obrázku nazvané "3.otočenie". Plocha, na ktorej sa mince nachádzajú a otáčajú je stále rovnaká, teda pravý a ľavý okraj plochy je stály, žiadna minca sa otáčaním za okraj plochy nedostáva.

Skúste si dať mince na stôl, tak to asi pôjde ľahšie ako kresliť posúvanie mincí na papieri.

A na papieri ... označiť si pevný pravý a ľavý okraj, cez ktorý sa mince nedostanú.

Určite to zvládnete, však zvládate oveľa ťažšie príklady a hlavolamy. :smile2:

D'Ady, možno si to takto rozkreslil iba kvôli prehľadnosti, :neviem:

ale vyzerá to tak, že si všetky mince v konečnom riešení posunul o dve "políčka" vpravo. :hmmm:

• Pridať bod 1
Zverejnené

Troma pohybmi popresúvajte mince tak, aby stáli pri sebe tri rovnaké a dve rovnaké mince.

attachicon.gif- presun mincí -.PNG

v zadani sa nic nepise o tom, ze plocha je ohranicena a mincami sa z nej nesmie vystupit

Zadaniu moc nerozumiem. "Nesmie medzi mincami ostať prázdna medzera."  Či len na konci riešenia, alebo aj po každom pohybe.

Skúšal som riešenie, kde ani po jednotlivých pohyboch mincami neostane žiadna medzera:

attachicon.gifMince 2.png

takze zadania treba davat jednojednoznacne

D Ady...secretka je rozhodca.... ale môžem ti potichu napísať že je to dobre

a potom sa dohodnut, kto to rozhodne ;)

Mince sa z podkladu nedvíhajú a nepresúvajú, ale postupuje sa spôsobom,  ako to má Bohus v treťom obrázku nazvané "3.otočenie". Plocha, na ktorej sa mince nachádzajú a otáčajú je stále rovnaká, teda pravý a ľavý okraj plochy je stály, žiadna minca sa otáčaním za okraj plochy nedostáva.

D'Ady, možno si to takto rozkreslil iba kvôli prehľadnosti, :neviem:

ale vyzerá to tak, že si všetky mince v konečnom riešení posunul o dve "políčka" vpravo. :hmmm:

nie, nenakreslil som to kvoli prehladnosti mimo, je o tak naozaj posunute; Bohus to ma dokonca posunute o 3 miesta

v mojom rieseni je pouzity len jeden druh pohybu - vzdy dve mince leziace vedla seba sa v rovnakej vzajomnej pozicii presunu na ine miesto

Bohus pouzil dva druhy pohybu - prve dva ako ja, pri tretom vzajomnu vymenu dvoch minci

je logicke, ze ak je plocha ohranicena, tak je mozne pouzit len tento (treti Bohusov) druh pohybu a k rieseniu pristupit uplne inak...

btw - pre rokmi som to riesil, ale kto by si to uz pamatal... a urcite sa to povaluje niekde na internet, UTFG :D

Zverejnené

Je zaujímavé, že ak sa zadanie určitej hádanky objaví v časopise, nikto nereptá a zadanie čitatelia /riešitelia/ prijímajú. A pritom nikto nemá viac informácií ako to, čo udáva zadanie.

Ale OK, aby ste nemuseli ďalej meditovať nad nejednoznačnosťou úlohy, tu je riešenie, spolu so zadaním.

- mince - zadanie

post-88-0-22335600-1379314916.png

- mince - riešenie

post-88-0-64036700-1379314928.png

Ak sa  D'Ady domnievaš, že tvoje riešenie je tak či tak správne, OK, môžeš dať  ďalšiu hádanku.

BTW.

Nemám záujem chodiť sa na Fórum hádať; :smile2:

Fórum by som rada brala ako zábavu a odreagovanie sa od rôznych problémov;

... pretože ak sa tu mám hádať, to sa radšej vzdialim.  :)

Zverejnené

ale Secretka, vedze sa necerti !

to uz ani nemozeme rozmyslat nahlas ? pisem nemozeme, pretoze Alarm odobril potichu moje riesenie, Bohus to riesil obdobne ako ja, v povodnom obrazkovom zadani sa ohranicena plocha neuvadza, ale v konecnom dosledku som aj taku moznost pripustal, preto som polozil k mojmu rieseniu otazku, ci vyhovuje zadaniu... ;)

odpoviem si sam, ano, vyhovuje...

Je zaujímavé, že ak sa zadanie určitej hádanky objaví v časopise, nikto nereptá a zadanie čitatelia /riešitelia/ prijímajú.

ani ja by som nereptal - za prve by to bolo houby platne pisat do nejakej redakcie, za druhe - nevieme, kolko ludi tam v dosledku nejednoznacneho zadania posiela nespravne riesenia (mozno prevysuju pocet spravnych)

btw - "napoveda" v originalnom zadani by mala byt podmienkou, t.j. pouzit pri kazdom presune prave dve mince

---------------------------------------------------------------

OK, pridavam aj ja jednu hadanku

Šašek a král

V jednom království žijí král a jeho dvorní šašek. Šašek nenávidí krále, král nenávidí šaška. Dohodnou se, že se jednoho dne otráví.
V celém království existuje jen dvanáct flakónků jedů a tyto jsou zamčeny v komnatě v zámku.
Jedy jsou očíslovány čísly od 1 do 12, se vzrůstajícím číslem roste i síla jedu. Funkce na lidský organismus je prostá – vypiješ jed, umřeš. Každý silnější jed neutralizuje všechny slabší, což znamená že jed číslo dvanáct neutralizuje všechny jedy, jedenáctka všechny kromě dvanáctky atd. (Pokud vypiješ jedenáctku a potom dvanáctku, nic se ti nestane. Pokud vypiješ dvanáctku a potom jedenáctku, umřeš.)
Král jde do komnaty s jedy jako první a vybere si všechny sudé jedy (2,4,6,8,10,12). Pak jde do komnaty šašek a vezme si, co zbylo. Sejdou se v trůnním sále, každý z nich naplní jeden pohár a podá jej tomu druhému, který jej okamžitě vypije. Následně si každý z nich ještě jednou naplní pohár, tentokrát už pro sebe, a vypije ho (v naději, že se tím zachrání).
Jak to šašek udělal, že se druhého dne probudil, ale král zemřel?
Předpoklady: Každý (šašek i král) chce PŘEDNOSTNĚ přežít. Pokud přežije, pak chce co možná nejjistěji otrávit toho druhého. Každého jedu je jen jedna dávka – nelze ji dělit. Jedy jsou kapaliny bez barvy a zápachu a mají stejnou hustotu jako voda.

text je uvedeny na internete, kto chce, moze si ho tam lahko najst, vratane nedolezitej napovedy a riesenia

ja zatial len tolko, ze skutocne dolezita napoveda je ukryta priamo v zadani

po vyrieseni napisem, v com je slaba stranka tohto zadania a preco nie jepodla mna jednoznacne ;)

Zverejnené

Vrátim sa ...

Nikdy by ma nenapadlo, že rotácia dvoch mincí by mohla viesť k správnemu riešeniu, ale priznávam, že aj to je "presun".

Každopádne hádanka môže mať viac riešení...

k hádanke D ady:

predpokladám, že ani šašo ani král nevedeli, aký silný humus má naliaty od protivníka...

Zverejnené

tie mince sú po vyriešení rotáciou úžasne jednoduché ... a predpokladám, že zajtra už nebudem vedieť, ako sa to rieši, to je presne ten typ hádanky, ktorých riešenia zabúdam :)

:king:

hádanku šašek a král a jedy poznám už veľmi dlho, koluje po stránkach s hádankami roky, a iste je oveľa staršia ... ale musím priznať, že ani poznaním riešenia nie som oveľa múdrejšia, toto sa mi zdá hodne prekombinované,  že by si takto nezachránil život ani james bond :nienie: ... alebo to jednoducho ja nechápem, a to je asi bližšie pravde ... ja by som proste umrela na otravu a hotovo :)

Zverejnené

k hádanke D ady:

predpokladám, že ani šašo ani král nevedeli, aký silný humus má naliaty od protivníka...

ale ano, mohli to vediet

ja by som proste umrela na otravu a hotovo :)

v tom pripade si kralovna :D

kazdopadne este nejaky cas pockame; mne to pripada menej prekombinovane ako 4 cisla v kruhu :P, ale ako som napisal jeden vazny zadrhel to ma...

Zverejnené

Moje logické myslenie či úvahy sú príliš vzdialené od toho,

aby som takéto niečo dokázala vyriešiť.

Povzbudením určite nie je ani to, že to má IBA jeden zádrhel. :)

Číselká, to ešte áno, ale toto určite nie ...

Raz darmo, ani kráľ, ale ani jeho šašo nemohli "byť" hlavy "duté"! :smile2:

Zverejnené

Nuž, ak hádanke dobre rozumiem, šaša mohlo zachrániť to, ak vypil (tajne predtým) svoj jed číslo 1, ak vedel, ktorý je to, a potom vypil to, čo mu dal kráľ. Potom už nič nepil, jedine ak pitie predstieral. Kráľ mu mohol dať jedine vyššie číslo jedu, ktoré každé bolo pre jeho jednotku protijedom. Momentálne ma tam žiadny zádrheľ nenapadá.

Zverejnené

ak vedeli, čo ten druhý nalieva a šašo nalieval prvý, nemá to podla mňa riešenie, lebo vždy existuje +1. Súčastne nalievať nemohli. A nalieval prvý král to ešte neviem.

Bola 12-ka aj jed, alebo len protijed?

Zverejnené

ak  chcel kráľ prežiť, musel si nechať 12 ako protijed proti šašovmu jedu, ktorý si zase musel nechať svoju 11 ako protijed proti kráľovej 10... lenže kráľova 12 by zrušila všetky šašove jedy, takže ak sa kráľ otrávil, čím sa otrávil? v podstate sa mohol otráviť jedine sám svojou 12, pretože všetky ostatné jedy by zneutralizovala... čiže mu šašo mohol naliať čistú vodu, ktorú následne kráľ zapil jedom... mohol?

jedine tak mi to vychádza - šašo nalial kráľovi vodu, ten ju zapil 12 a zomrel... kráľ nalial šašovi 10 a ten ju zapil  11 a prežil - ale - ako veľmi bol šašo múdry a vychcaný a ako veľmi bol kráľ hlúpy, že sa nechal takto dobehnúť? čo ak aj on by bol dosť múdry a nalial šašovi len vodu? a čo ak obaja jeden o druhom vedeli, že sú múdri a šikovní a budú takto takztizovať?

Bohusovo riešenie by síce nechalo  živého šaša, ale zároveň aj kráľa, v tom je jeden zádrhel podľa mňa...

p.s. - ak tou hlavnou nápovedou bolo, že jedy sú bez farby a chuti a majú rovnakú hustotu ako voda

Zverejnené

ano, trini to podstatne popisala

riesenie je uvedene napr. na tejto stranke: http://hadanky.chytrak.cz/?h=sasek-a-kral (ale aj inych)

napoveda sa skryva prave v tej poslednej vete, ktora "nenapadne" podsuva do pribehu vodu

ale tu ja som prave videl ten zadrhel - je nutne predpokladat, ze saso mal k dispozicii vodu

alarm: ano, aj 12 je jed, je to tam napisane

bohus: tvoj postup sa neda pouzit, kvoli casovej postupnosti "Sejdou se v trůnním sále, každý z nich naplní jeden pohár a podá jej tomu druhému, který jej okamžitě vypije. Následně si každý z nich ještě jednou naplní pohár, tentokrát už pro sebe, a vypije ho (v naději, že se tím zachrání)."

trinita: tvoje pochybnosti o obojstrannom pouziti vody a sikovnom kralovi su na mieste, ved ak mal vodu k dispozicii saso, mohol ju mat aj kral... ovsem zadanie je - najst taky postup, ktory zaruci vysledok, ze saso prezije a kral zomrie ;)

taaak, ked viem riesenie, tak som mudry a viem ho aj zdovodnit :P

ale inak zostanem radsej pri malovanych krizovkach :D :D :D

Zverejnené

beriem to tak, že mám akú-takú pravdu :) takže pridávam hádanku, snáď tu ešte nebola...

Máte dva džbány, 5-litrový a 3-litrový a dostatok vody. Ako nameriate 4 litre vody?

Zverejnené

Neviem, či to dosť zrozumiteľne popíšem   :) :

1. Najprv naplníme 3 litrový džbán.

2. Vylejeme tieto 3 litre do 5 litrového džbánu.

3. Znovu naplníme 3 litrový džbán.

4. Doplníme 5 litrový džbán, ostane 1 liter v 3 litrovom džbáne.

5. Vylejeme obsah 5 litrového džbánu.

6. Vlejeme liter vody z trojlitrového džbánu do 5 litrového džbánu.

7. Naplníme 3 litrový džbán a pridáme tieto 3 litre k jednému litru v 5 litrovom džbáne.

Zverejnené

zatiaľ jedna úplne iná :)

Nájdite miesta, kam presne zapadajú vybrané puzzle :

post-3-0-26901800-1379445344.jpg

Zverejnené

Bohus, samozrejme, dobré riešenie, poznám ešte jeden spôsob, tak ak sa chce niekomu ho pohľadať, nech sa páči...

Zverejnené

post-88-0-30801300-1379528073.jpg

Kto, alebo čo sa nachádza v prešmyčke?

.....post-88-0-31222200-1379528113.jpg

Zverejnené

Veru máš pravdu, Trinita. Existuje aj kratší spôsob, ako dospieť k 4 litrom.

1. Naplníme 5 litrový džbán.

2. Naplníme z neho 3 litrový džbán a ostanú 2 litre vo veľkom džbáne.

3. 3 litrový džbán vylejeme a vlejeme doň 2 litre z veľkého džbánu.

4. Znovu naplníme 5 litrový džbán a odlejeme 1 liter, ktorý sa ešte vmestí do 3 litrového džbánu.

Ostanú 4 litre v 5 litrovom džbáne.

Skúsim, Sekretka doriešiť aj prešmyčku. Zámerne hovorím "doriešiť", lebo som hľadal stránku, kde mi poradia, ako sa riešia prešmyčky. Autor stránky ponúkal svoj generátor na prešmyčky, nuž som zadal BANDA NEMLSA DRBY a z generátora vypadlo BRANDYS DLABANEM :) .

Už tuším, čo by to mohlo byť, ale nechám, nech to niekto dorieši. Musím uznať, že ten generátor funguje dobre, ale oberá ľudí o radosť, že na to prídu sami. 

Zverejnené

prešmyčka : BRANDÝS NAD LABEM  ... ?

---------------------------------

teraz šachové figúrky :) : Nájdite obrázky, kam presne zapadajú puzzle :

post-3-0-61087500-1379586822.jpg

plus jeden anagram :) : PSOV NIKDY VYKOPAT

/ bez ohľadu na možnú diakritiku v pôvodnom texte /

Zverejnené

1.Hádanka  
Figúrky - riešenie:

post-2678-0-33045300-1379628730_thumb.png

2. Hádanka

PSOV NIKDY VYKOPAT

To môže byť jedine divný VTIP PSOVODA KYNKY  :).  

Ak riešenie nie je správne, trochu by nám pomohlo, či ide o český či slovenský text, nejaký zemepisný názov, či porekadlo.

Kým to niekto vyrieši lepšie, dám aj ja na dôvažok ako hádanky dve čisto slovenské presmyčky, na ktorých som sa veľmi dobre zasmial.

Obidve sa týkajú slovenských politikov a do bodky treba dodržať dĺžeň a mäkčeň:

1. Presmyčka : LIEČME MARKA

2. Presmyčka: OSPALÝ TITO

Zverejnené

1. prešmyčka :  LIEČME MARKA - MEČIAR KLAME

2. prešmyčka :  OSPALÝ TITO OPITÝ SLOTA   

toto vyšlo :thumbsup:

------------------------------------------------------------------

:) a teraz  anagram :  PSOV NIKDY VYKOPAT 

je to slovensky,  dvojslovný názov jedného živočícha / originál má aj nejakú diakritiku - presnejšie dva dĺžne / :)

Zverejnené

Anagram:

PSOV NIKDY VYKOPAT ... > Vtákopysk podivný ... :hmmm:

Či už je to správne, alebo nie, priložím ďalšiu hádanku:

O čo sa v tejto hádanke jedná? Čo to je?

post-88-0-60192100-1379952732.jpg

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov