game Zverejnené 29. August, 2013 Zverejnené 29. August, 2013 a lietadielku z čísla 1149 chýba "C" ... :)----------------------------------------- Z obrázku kajakára je vybratých 8, občas poprevracaných kúskov. V šiestich prípadoch sa grafik pomýlil a nakreslil ich mylne. Ktoré sú tie dve úplne presné ?
D'Ady Zverejnené 29. August, 2013 Zverejnené 29. August, 2013 mno, bez vystrihovania a prikladania mi vychadza C a E- na A nesedi vnutro kajaku, na B tvar vlnky k padlu, pri D vaham, ale dlzka vlnky pod clnom, F uhol medzi liniami, G vlasy, H vystrihale snad to niekto opravi, komu sa to chce vystrihovat :P
game Zverejnené 29. August, 2013 Zverejnené 29. August, 2013 Pospájajte ôsmimi nadväzujúcimi úsečkami všetky body :) :
game Zverejnené 29. August, 2013 Zverejnené 29. August, 2013 áno, jedna z možností ... sú tam ešte nejaké, menej tradičné :) ------------keď sa niekomu ešte bude chcieť úsečkovať, a hľadať spájanie bodov ... zatiaľ jedno minibludisko :bus zablúdil a potrebuje sa dopracovať na letisko :)
secretka Zverejnené 30. August, 2013 Zverejnené 30. August, 2013 Bludisko "v malom" vyzeralo skoro ako úloha neriešiteľná, :) ale po "poriadnom" zväčšení obrázku sa to pomaly začalo "rysovať". Skúsim ešte úlohu s "guličkami" :hmmm:________________________A ďalší pár hádaniek1/ Z ktorého plášťa sa dá postaviť správna kocka 2/ Ktorý z obrazcov A-B-C vznikne spojením obrazcov 1+2+3... päť úloha z IQ testu /ktorý obrazec vytvárajú tri fragmenty po zložení?/
Bohus Zverejnené 30. August, 2013 Zverejnené 30. August, 2013 1. Správna kocka by mala vzniknúť z plášťa A. (Len tam je jednotka oproti šestke.) 2. Spojením obrazcov 1+2+3 vznikne C.
game Zverejnené 30. August, 2013 Zverejnené 30. August, 2013 jedna rozprávková skladačka - jahôdka narástla až do neba, len niekto postrihal obrázok ... aké je správne poradie ? :)
Bohus Zverejnené 31. August, 2013 Zverejnené 31. August, 2013 Poradie kúskov rozprávkového obrázku zhora: IC FA HD JE BG Mal som dlhšie na mysli jednu "hádanku", ktorú som kedysi dávno riešil a dnes som sa dostal k tomu, aby som ju znovu skúsil vyriešiť. Trvalo mi to viac ako dve hodiny, ale zdá sa, že poznám už riešenie. (Ak táto hádanka je vám známa a ak náhodou bola tu už riešená, tak si ju nevšímajte.) Tu je zadanie: Máme 12 vzhľadove rovnakých mincí, ale jedna z nich je falošná a má inú váhu. Nevieme, či je ťažšia, alebo ľahšia.Máme k dispozíci váhu s dvomi miskami. Túto váhu môžeme použiť na váženie len trikrát, ale môžme klásť na misky ľubovoľný počet mincí.(Napríklad, ľavá miska nám môže klesnúť nadol, stúpnuť nahor, alebo ostať v rovnováhe pri vážení.) Treba nájsť falošnú mincu a aj povedať, či bola ľahšia, alebo ťažšia.
secretka Zverejnené 2. September, 2013 Zverejnené 2. September, 2013 Dvanásť mincí si označíme 1, 2, 3, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 a 12.1/ Mince rozdelíme na tri kôpky po štyri mince a najskôr dáme na váhu ... na jednu stranu mince 1-2-3-4 a na druhú stranu mince 5-6-7-8 2/ Ak je medzi oboma stranami váh rovnosť, všetky mince sú pravé, majú rovnakú hmotnosť a falošná minca bude medzi mincami, ktoré vážené neboli, t.j., medzi mincami označenými ako 9-10-11-12. 3/ Z doteraz nevážených mincí dáme na jednu stranu váh tri z nevážených mincí, napr. 9-10-11 a na druhú stranu váh dáme tri z mincí, ktoré boli zistené ako pravé, napríklad mince 5-6-7. 4/ Ak je medzi oboma stranami váh rovnováha, ďalšie tri mince sú pravé a falošná minca bude minca označená číslom 12. Pre zistenie, či je táto minca ľahšia, alebo ťažšia ako ostatné mince postačuje ju porovnať s ktoroukoľvek inou mincou. Ak minca číslo 12 klesne, je ťažšia ako ostatné mince, ak klesne minca pravá, tak minca číslo 12 je ľahšia ako ostatné mince. 5/ Ak rovnováha medzi mincami nenastáva, vadná minca je medzi mincami 9-10-11 a minca označená ako číslo 12 je pravá a má rovnakú hmotnosť, ako ostatné pravé mince.. 6/ Ak rovnováha medzi mincami 9-10-11 a pravými mincami nenastala, vadná minca je medzi týmito troma mincami. 7/ Na jednu stranu váh uložíme mincu 9, na druhú stranu mincu 10 ... ak nastane rovnováha, obe mince sú pravé a falošná minca je minca číslo 11. 8/ Ak rovnováha nenastane, falošná minca je minca 9, alebo minca 10. Či je falošná minca ľahšia, alebo ťažšia je zrejmé z porovnávania troch minci s mincami pravými. hmm ... ale už som dopletená ako chrbtový kôš ... ... Bohus, prosím, dovysvetľuj to, ja som sa v tom všetkom akosi stratila. :hmmm:_______________________________Radšej pridám niečo ľahučké ...Čo majú tieto slová spoločné?Pančuchy, hlava, sieť, Londýn ...
D'Ady Zverejnené 2. September, 2013 Zverejnené 2. September, 2013 secretka, vratme sa k bodu 2 - co sa stane, ak pri prvom vazeni nenastane rovnovaha ?t.j. falosna minca moze byt medzi mincami 1-2-3-4 alebo aj medzi 5-6-7-8, ale nevieme, v ktorom subore, pretoze nevieme, ci je lahsia, alebo tazsiaako by si pokracovala dalej ? ps - ja som tiez nedosiel daleko... :(
alarm Zverejnené 2. September, 2013 Zverejnené 2. September, 2013 pri rovnakom probléme som zastal aj ja, tiež som to rozdelil na tri časti, ale nevieme, ktorá strana je správna....
Bohus Zverejnené 2. September, 2013 Zverejnené 2. September, 2013 Sekretka, veľmi dobre si prebrala tú alternatívu, keď po prvom vážení mince 1-2-3-4 a 5-6-7-8 sú v rovnováhe, ale ako hovorí D´Ady, keď nie sú v rovnováhe, je to ťažšie riešenie. To môžeme nechať tak zatiaľ, nech sa to každému ešte v hlave uleží a príležitostne sa k problému môžeme inokedy vrátiť, lebo je dosť pozoruhodný. Možno aj naši dobrí matematici by niečo zaujímavé k tomu vedeli povedať. No a ja sa pokúšam nájsť spojitosť medzi pančuchami a sieťou. Tam vidím podobnosť v štruktúre. Hlava je zas hlavný ľudský orgán a hlavné mesto Londýn hlavné mesto štátu.Možno aj všetky štyri pojmy majú spoločné to, že každý je v určitom zmysle sieť. Hlava ako nervová sieť, Londýn ako sieť ulíc a u pančúch a siete je to zrejmejšie. Nič iné ma nenapadá.
secretka Zverejnené 3. September, 2013 Zverejnené 3. September, 2013 Tie štyri slová spája jedno trojpísmenkové slovíčko. :) Nie štruktúra, nie sieť, ale spája ich iba to slovo ... a vždy má iný význam. A ja sa idem ešte trošku zahĺbiť do problému mincí ... :ociska:
D'Ady Zverejnené 3. September, 2013 Zverejnené 3. September, 2013 pomohla si s tym trojpismenkovym slovickom: "oko" - na pancuche, na hlave, v sieti a znama dominanta Londyna...
secretka Zverejnené 3. September, 2013 Zverejnené 3. September, 2013 Tak, tak ... spoločná vec všetkých štyroch vecí je OKO/hmm ... taká detská hádanka/ :) ________________________________1/ Ak medzi oboma stranami, medzi mincami 1-2-3-4 a mincami 5-6-7-8 nie je rovnováha, mince sú 9-10-11-12 sú pravé a vadná minca bude medzi mincami 1-8. /prvé váženie/ 2/ Na jednu stranu váh dáme mince číslo 9-1-5 /z každej kôpky jednu mincu/ a na druhú stranu zvyšné tri mince z tých, ktoré pri vážení prevážili druhú stranu mincí – napr. 6-7-8. /druhé váženie/ 3/ Ak nastane rovnosť strán, vadná minca medzi váženými mincami nie je a je medzi mincami 2-3-4. 4/ Na jednu stranu váh uložíme mincu 2, na druhú stranu mincu 3 ... ak nastane rovnováha, obe mince sú pravé a falošná minca je minca číslo 4. /tretie váženie/ 5/ Ak rovnováha nenastane, falošná minca je minca 2, alebo minca 3 a minca číslo 4 je pravá. Či je falošná minca ľahšia, alebo ťažšia je zrejmé z predchádzajúcich vážení. _______________________________Netuším či je to vôbec OK :neviem:ale pridám niečo, čo síce overené v kalendári nemám, ale v podkladoch riešenie je. :smile2: Ak je 25. august 2013 nedeľa, potom 25. apríl 2016 budea/ pondelokb/ utorokc/ stredad/ štvrtok
alarm Zverejnené 3. September, 2013 Zverejnené 3. September, 2013 3a/ ale ak nenastane rovnosť strán, na druhé váženie vieme, že vadná je niektorá z 1,5,6,7,8...a čo včul?5a/ nedá sa identifikovať vadná mincatoť len môj názor....
Bohus Zverejnené 3. September, 2013 Zverejnené 3. September, 2013 Musím sa priznať, že Londýnske oko doteraz úplne ušlo mojej pozornosti. Alarm má pravdu, že navrhované riešenie tú inú mincu neidentifikuje. Ešte treba hľadať iný postup.
alarm Zverejnené 3. September, 2013 Zverejnené 3. September, 2013 teoriu mám,...ale nefunguje (zatial)princíp by mohol spočívať v tom, že dám na váhu nejaký počet mincí, potom cca polovicu poprehadzujem a začínam uvažovať. Ak sa napr. na začiatku minca z číslom 2 nachádza vlavo a lavá strana je ťažšia a po prehodení na pravú stranu bude pravá strana lahšia, minca 2 to nie je....nemôže spôsobovať bez ohladu na to, či je ťažšia alebo lahšia ako ostatné raz odlahčenie a raz väčšiu záťaž.....
D'Ady Zverejnené 3. September, 2013 Zverejnené 3. September, 2013 mne stale chyba jedno vazenie :(ked to riesim z hlavyvyriesil by to strom logickych moznosti, ale som prilis lenivy ho 2 hodiny kreslit...
Bohus Zverejnené 4. September, 2013 Zverejnené 4. September, 2013 Ak je 25. august 2013 nedeľa, potom 25. apríl 2016 budea/ pondelokb/ utorokc/ stredad/ štvrtok V kalendári 2012 som zistil, že to bol priestupný rok. Bude teda aj v roku 2016. Dni po februári; v apríli aj v auguste budú rovnako posunuté. 25.8.2013 - nedeľa25.8.2014 - pondelok25.8.2015 - utorok25.8.2016 - (streda) posun na štvrtok. 25.4.2013 -štvrtok25.4.2014 - piatok25.4.2015 - sobota25.4.2016 - (nedeľa) posun na pondelok. 25. apríl 2016 by mal byť v pondelok D´Ady, čo sa týka riešenia logických problémov, obdivujem ľudí, ktorí vedia vyriešiť Rubikovu kocku. Matka môjho švagra už má okolo 80 rokov a tá to údajne veľmi rýchlo zvládne.Hoci ja trochu mám priestorovú predstavu, nikdy sa mi nepodarilo túto kocku zložiť. Nemám na to, a už ani nebudem mať. Občas sa mi možno podarí, obrazne povedané, nakuknúť ako mravcovi do nejakej štrbiny, ktorá ujde bežnej pozornosti.
alarm Zverejnené 4. September, 2013 Zverejnené 4. September, 2013 nebudem opisovať celé riešenie, ja som to nevyriešil, bol to syn. Na otázku ,kolko mu to trvalo povedal, že 15 minút + čas kým sa mu urobila praženica nad ktorou stál...Dám len prvé kroky.1,2,3,4......5,6,7,8horšia varianta je, ak sa to preváži.potom sa odoberú z jednej strany 2 mince, z druhej strany jedna minca, minca 9 nahradí jednu z dvoch odobratých a ešte sa vymenia dve mince medzi sebou. vyzerá to takto:1,2 a 5 sa odloží a nepomiešavlavo bude najprv9,3,4vpravo6,7,8ale ešte treba vymeniť dve medzi sebou, takže druhé váženie bude:9,3,6......4,7,8ak bude to isté vychýlenie, ako pri prvom vážení, tak 9,vymenené 6 a 4 to nie sú...sú to 3,7,8ak bude rovnováha, sú to odložené1,2,5ak bude vychýlenie opačné, sú to mince vymenené 6,4. najhorší prípad sú tri mince, napr. 1,2,5:odoberiem mincu 1-vynechám ju z váženiana jednu stranu idú dve dobré, na druhu stranu 2,5.ak je rovnováha, je to minca 1 a z prvého merania je jasné, že musí byť lahšiaak sa váha preváži v tom istom smere ako pri vážení prvom, tak minca, ktorá pribudla nič nezmenila, takže je to minca, ktorá bola na tej istej strane ako na prvom váženíak sa preváži na opačnú stranu je to zákonite minca, ktorá pribudla a to, či je lahšia alebo ťažšia sa dá zistiť z merania jedna, alebo dva. no , môžem ja za to, že syn je génius?po kom to asi má? :zubiska: 1
Bohus Zverejnené 4. September, 2013 Zverejnené 4. September, 2013 Som rád, že sa to niekomu podarilo vyriešiť a iste je to radosť mať takého šikovného syna. Musím si ten postup neskôr lepšie prečítať, momentálne sa mi to nestačilo vpratať do hlavy . :)
Bohus Zverejnené 4. September, 2013 Zverejnené 4. September, 2013 Alarm, obdivujem tvojho syna, že na takýto skutočne ťažký problém našiel tak rýchlo riešenie. Prečítal som si teraz podrobnejšie, čo dal na misku váh pri druhom vážení pre tú ťažšiu alternatívu. Totiž mince 9-3-6 a 4-7-8. Ja som mince označoval písmenami abecedy, ale podstata je tá istá. Toto druhé váženie je najväčší problém, ostatok je už pochopiteľný. Priložím obrázok, ktorý som teraz nakreslil, kde tá podstata bude zrejmejšia, ako pri popisovaní slovnom:
secretka Zverejnené 5. September, 2013 Zverejnené 5. September, 2013 no , môžem ja za to, že syn je génius?po kom to asi má? :zubiska: alarm gratulujem, je radosť chváliť sa takým šikovným synom. :bingo: Po kom to asi má?! :) Zdedil nejaké gény po tebe?!Alebo si syn všetko zobral od maminky a TU a TU sú potom následky?! :smile2:
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz