Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

prenesiem sem z predchádzajúcej strany znenie :

v bare sa stretnú traja muži, Číňan Turek a Zbojník, sedia pri jednom stole, a dohadujú si kšefty, Moja otázka je Koľko nôh je pod stolom, ale ľudských, nepočítajte stôl a stoličky.

číňan by mal sedieť na stoličke normálne ... ale teoreticky môže kľačať pri nízkom stolíku ako japonci ... turkovi stačí nízky stolík k tureckému sedu, a keď majú skutočne nízky stolík, zbojníkove nohy sa tam nezmestia ... alebo len tak pomimo preskakuje ohník ... takže žiadne nohy :)

ale tuším si počkám na ďalšie teoretické riešenia :)

-----------------------------------------

zatiaľ aby bolo bolo to premýšľanie pestré, k stolu pár farieb :)

Máme mriežku 4x4, kde každé políčko má nejakú farbu. Mriežka musí spĺňať nasledovné podmienky:

• 4 políčka musia byť modré
  • 3 políčka musia byť červené
  • 3 políčka musia byť biele
  • 3 políčka musia byť zelené
  • 3 políčka musia byť žlté
  • každá farba sa môže vyskytovať vertikálne, horizontálne a na diagonále len raz
Ako treba zafarbiť mriežku? / stačí písmenká M Č B ... /
Zverejnené

alarm,

prosím, keď to zodpovedá zadanému, / a to zjavne zodpovedá :) /, hneď môžeš/te dať ďalšiu hádanku, nech tu je nad čím premýšľať ...

dámy a páni, prosím ... ďakujeme za všetky hádanky, ktoré sem priložíte :)

------------------------------

:)

a ešte na hádanie zostala nie celkom dolúskaná Pseudonkina hádanka o nohách - čiatočne riešená v č. 751:

v bare sa stretnú traja muži, Číňan Turek a Zbojník, sedia pri jednom stole, a dohadujú si kšefty, Moja otázka je Koľko nôh je pod stolom, ale ľudských, nepočítajte stôl a stoličky.

Zverejnené

Máme tri krabice s guličkami.

V jednej sú biele, v druhej čierne, v tretej zmiešané.

Nevidíme do nich, ale vieme, že nápis o farbe guličiek v krabici je na každej krabici zlý.

Vytiahnite jednu guličku z jednej krabice tak, aby ste na základe farby tejto guličky určili, ktorá krabica čo obsahuje.

Zverejnené

1. krok - vytiahneme ciernobielu ( napriklad bielu, postup je pre ciernu analogicky)

2. cierno biela je teda biela

3. biela musi byt cierna ( cierna je na zlej krabici ale na poslednej pozicii je biela )

4. cierna je ciernobiela.

Zverejnené

tak ,a máš ho tam.....musíš dať hadanku lebo game potom frfle :zubiska:

Zverejnené

správne, alarm, len to pekne tu usmerňuj, niečo si sa už naučil, to sa mi páči :yes_yes: mister tyso, skvelé, prosíme hádanku :agree:

Zverejnené

Lukáš vymyslel kamošom dobrú zábavu: „Mám pre vás hádanku. Obom vám pošepnem jedno

číslo. Jediné, čo vám prezradím, je, že to budú dve za sebou idúce prirodzené čísla. Skúste zistiť

súperovo číslo bez toho, aby vám ho musel prezradiť.“

Keď sa Anka s Borisom dozvedeli svoje čísla, najprv na seba prekvapene

pozerali a potom Anka povedala: „Neviem, aké máš číslo.“ Boris jej odpovedal:

„Ani ja neviem, aké je tvoje číslo.“ Nato sa Anka usmiala a povedala: „Tak ja

už teraz viem, aké máš číslo!“ Aké číslo pošepol Lukáš Anke?

Zverejnené

dostala som sa potiaľ, že zrejme tie čísla nebudú 1 a 2, a nebudú 9 a 10 ... ale len keby jeden z nich "dostal" číslo 1, vedel by, že druhý má číslo 2. podobne je to s číslom 10 - keby ho jeden dostal, vedel by, že druhý má číslo 9.

mno .. pokračujte, komu to ešte myslí ... mne zatiaľ nie :)

Zverejnené

tyso ... je táto hádanka pre ľudí s priemernou inteligenciou?! :smile2:

Ty máš za sebou štúdium matematiky /aspoň myslím/, takže si pred nami o konskú dĺžku vopred a my sme tu úplne, ale iba úplne obyčajní ľudia, žiadni členovia Mensy a ani sa nechceme hrať na chytrých. Veď nie že by sme neboli ochotní "prevetrávať" si svoje mozgové závity, ale asi sú veci, na ktoré naše vedomosti, schopnosti a asi ani logické myslenie jednoducho nestačia.

Nemám problém strápniť sa tu nejakým riešením, ktoré bude úplne mimo, len to potom asi iba zahlcuje tému.

Ale skúsim ...

Takže, ak Lukáš jednému pošepne číslo tri, tak ten predpokladá, že jeho "protivník" ma dvojku alebo štvorku.

Dvojka to ale pravdepodobne nebude, pretože potom by ten s dvojkou vedel, že jeho "spoluhráč" má jednotku, a zas ten s jednotkou by už jednoznačne vedel číslo toho druhého.

Pošepol Lukáš Anke číslo tri?

Aj keď nepredpokladám, že toto je správne, predsa len priložím niečo ľahšie,

niečo pre tých, ktorí sa v tvojej hádanke "strácajú" ...

Kto, alebo čo je ukryté v tomto rébuse?

post-88-0-37011500-1332835434.jpg

edit ... takže dopĺňam ...

... OK, pre ľudí s aspoň priemernou inteligenciou to je,

ale horšie je to s tými, ktorí už nezvládajú ani matematiku pre šiestakov!!! :)

Zverejnené

co sa podcenujete :), ale inak ide o priklad z matematickej sutaze pre siestakov, na studium matematiky to nezvalujte.

A sli ste na to dobre, keby ste si viac verili, tak by ste dotiahli do konca.

keby anke posepol cislo 1, tak anka vie ze Boris ma 2, a tak by to povedala hned.

Ak anke posepne cislo 2, tak anka nevie ci ma boris 1 alebo 3, ale kedze ani boris nevie, tak nemoze mat 1.

A teda anka uz vie ze boris ma 3.

A anka ma 2.

To je zjenodusena podoba troch capic.

Logická hádanka č.1: Ako získať kráľovstvo.

Jeden múdry kráľ mal troch synov - povedzme, že jedným si bol ty - a jedno kráľovstvo, ktoré chcel prenechať niekomu mladšiemu. Keďže deliť na tri rovnaké diely nie je vždy ľahké (napr. 100 zbrojnošov, jeden hrad, jednu korunu a jedno žezlo), a nadôvažok, kráľovstvo by sa rozdelením mohlo oslabiť, tak sa rozhodol, že kráľovstvo dostane múdrejší z jeho synov. Preto vyhútal pre svojich synov skúšku, kde každý z nich môže perjaviť svoju múdrosť. Kráľ vzal tri čierne a tri biele čiapky, zaviedol synov do tmavej miestnosti, posadil ich tak, aby nevedeli akú (my vieme, že každému bielu). Ich úlohou bolo v prípade, že uvidia na hlave aspoň jedného bielu čiapku, zdvihnúť ruku a pritom povedať o situácii čo najviac na základe vlastnej múdrosti, pričom na vlstnú čiapku nevideli. Kráľ osvetlil miestnosť, všetci synovia zdvihli ruku a po chvíli jeden z nich povedal: „Ja mám tiež bielu čiapku".

Kráľ dal kráľovstvo práve tomu synovi.

Otázka: Ako tento syn logicky usúdil, že má bielu čiapku?

A kontrolna otazka : Preco je sova symbol mudrosti ?

Lebo mudro vyzera a mlci:)

• Pridať bod 1
Zverejnené

prirodzené číslo? takže mohol povedať (pošepkať) niekomu aj 6 a 7 Aký je vtedy logický postup., pretože v zadaní nikde nie je , že to číslo musí byť čo najmenšie. mohol pošepnúť aj 7a 8...

Zverejnené

alarm myslim ze prave trik bol v tom ze si mal urcit kombinaciu cisiel pre ktore je mozne po tom rozhovore urcit to cislo.

Zverejnené

alarm, keby im povedal 6 a 7, tak by anka nikdy nezistila druhe cislo, takyto priebeh je mozny len ked jej povedal 2.

a podobny je Rozhovor dvoch matematikov

Úloha: Dvaja matematici (A; B) sa takto

zhovárali:

A: Súčin vekov mojich troch synov je 36.

B: Táto informácia mi nestačí na určenie veku

každého z nich.

A: Súčet vekov mojich synov je rovnaký ako

počet okien na dome, ktorý vidíme pred

sebou.

B: Ani teraz sa nedá určiť pre tvojich synov ich

vek.

A: Najstarší z mojich synov má čierne vlasy.

B: Ďakujem, to stačí, už poznám, aký majú

vek tvoji synovia.

Zverejnené

Logická hádanka č.1: Ako získať kráľovstvo.

Jeden múdry kráľ mal troch synov - povedzme, že jedným si bol ty - a jedno kráľovstvo, ktoré chcel prenechať niekomu mladšiemu. Keďže deliť na tri rovnaké diely nie je vždy ľahké (napr. 100 zbrojnošov, jeden hrad, jednu korunu a jedno žezlo), a nadôvažok, kráľovstvo by sa rozdelením mohlo oslabiť, tak sa rozhodol, že kráľovstvo dostane múdrejší z jeho synov. Preto vyhútal pre svojich synov skúšku, kde každý z nich môže perjaviť svoju múdrosť. Kráľ vzal tri čierne a tri biele čiapky, zaviedol synov do tmavej miestnosti, posadil ich tak, aby nevedeli akú (my vieme, že každému bielu). Ich úlohou bolo v prípade, že uvidia na hlave aspoň jedného bielu čiapku, zdvihnúť ruku a pritom povedať o situácii čo najviac na základe vlastnej múdrosti, pričom na vlstnú čiapku nevideli. Kráľ osvetlil miestnosť, všetci synovia zdvihli ruku a po chvíli jeden z nich povedal: „Ja mám tiež bielu čiapku".

Kráľ dal kráľovstvo práve tomu synovi.

Otázka: Ako tento syn logicky usúdil, že má bielu čiapku?

predpoklad je, že kráľ nechcel zvýhodniť ani jedného zo synov, len spravodlivo vybrať najmúdrejšieho.

takže je pravdepodobné, že na hlavy im nasadil čiapky rovnakej farby, to je ďalší predpoklad.

ďalší je ten, že syn1 videl pred sebou 2 biele čiapky, syn2 videl pred sebou 2 biele čiapky, syn3 videl pred sebou 2 biele čiapky - synovi3 došlo, že keďže obaja druhí -syn1 a syn2 zdvihli ruky, vidia aspoň jednu bielu čiapku, a

on, syn3 videl dve biele čiapky a všetky ruky hore - takže uvažoval, že môže mať aj biely aj čierny klobúk ... ak by mal čiernu čiapku, videli by ostatí synovia všetky ruky hore a jednu bielu a jednu čiernu čiapku ...

pritom by všetci - každý za seba - uvažovali, že ak ten, na ktorom vidím bielu čiapku, vidí bielu čiapku, ja vidím biele čiapky dve, ruky máme zdvihnuté všetci, ale stále tí dvaja nič nehovoria, takže musím mať bielu čiapku aj ja ...

asi :hmmm: :)

Kto, alebo čo je ukryté v tomto rébuse?

post-88-0-37011500-1332835434.jpg

sova, tuším to tyso už vyššie napísal :)

plus zostáva ešte č. 768

Zverejnené

tak ja skusim tysovu 768

predpokladam, ze vek synov bude cele cislo

cize mozne kombinacie veku su

1x1x36

1x2x18

1x3x12

1x4x9

1x6x6

2x2x9

2x3x6, viac ma ich nenapadlo

keby sme poznali pocet okien, mohli by sme vybrat tu spravnu kombinaciu veku - ale, ak zaroven predpokladame, ze matematik B pozna pocet okien a napriek tomu nevie urcit vek synov, musi tu byt nejaka zrada

takze sa pozrime na sucet veku

1+1+36 - 38

1+2+18 - 21

1+3+12 - 16

1+4+9 - 14

1+6+6 - 13

2+2+9 - 13

2+3+6 - 11

takze uz je jasne, kde je zrada - pri dvoch kombinaciach vychadza sucet rovnaky, musi to byt teda jedna z tychto dvoch kombinacii, ale ktora?

to nam povie tretia pomocka - najstarsi zo synov ma cierne vlasy, to znamena, ze to bude kombinacia 2 - 2 - 9, pri druhej kobinacii by boli dvaja "najstarsi" synovia...

snad to ma hlavu a pätu - aj ked zo zaciatku mi ta posledna poznamka znela skoro ako - vo stvrtok dolava :-)

Zverejnené

kým to tu niekto ako tyso rozsúdi :)

jedno príslovie :

Neexistuje jedinec, ktorý vykonal vertikálny pohyb rovnomerne zrýchlený z virtuálneho bodu imaginatívne vytvoreného pre religiózne účely rímskokatolíckym klérom, pokiaľ predtým prijímal isté poznatky sústavným štúdiom.

Zverejnené

game, ze by - nikto uceny z neba nespadne? :-)

este jedna hadanka, snad ju nespletiem (a snad tu este nebola):

v jednej miestnosti su dvoje dvere - jedny vedu na slobodu a druhe do zahuby. strazia ich dvaja strazcovia, z ktorych jeden vzdy klame a druhy vzdy hovori pravdu. mate iba jedinu otazku, aby ste zistili, ako sa dostat na slobodu - co a koho sa spytate?

Zverejnené

ved nemusim sudit, trinity tu 768 predviedla uplne dokonale :), kto povie ze nie ?

-----------------

a ku kralovi :

game ma spravne riesenie, akurat tie predpoklady nesedia :), tie by znamenali ze hned by povedal treti syn ze ma bielu ciapku, nemusel by cakat

Zverejnené

meingott, vedela som, že to šmodrchám, ale lepšie to neviem, nech skúsi predpokladať niekto, kto vie predpokladať lepšie :happyroll:

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov