Bronto Posted March 6, 2007 Posted March 6, 2007 Možno to poznáte. Je zadané slovo alebo slovné spojenie, ktoré treba poprehadzovaním písmen v náznaku pretransformovať na nové slovo, prípadne slovné spojenie. Má to ale isté pravidlá: 1. Riešenie prešmyčky sa od náznaku musí odlišovať najmenej dvomi zmenami v poradí písmen. Jednoslovný výsledok musí byť v prvom páde jednotného alebo množného čísla. 2. Dĺžne a mäkčene v náznaku musia byť dodržané vo výsledku (aj keď nie na tom istom písmene), pričom mäkčeň sa môže použiť ako vokáň a naopak. 3. Pri prešmyčkách do dĺžky náznaku 10 písmen sa môžu niektoré alebo všetky diakritické znamienka v náznaku použiť vo výsledku ako písmená (mäkčeň a vokáň = V, dĺžeň = I), nie naopak. 4. Rímske a arabské číslice sa môžu zameniť na písmená (1 = I, nula = O). 5. Interpunkčné znamienka a metematické značky uvedené v náznaku nemajú na riešenie žiadny vplyv (výkričník, pomlčka, +, a pod.). 6. Dvakrát použité písmeno V môže byť vo výsledku použité ako W. 7. Výsledok prešmyčky bez doplňujúceho údaju musí byť jednoslovný. Akýkoľvek údaj v zátvorke znamená, že výsledok môže byť viacslovný. 8. Pri všetkých textových (t. j. takých, kde námet je uvedený ako nejaká krátka básnička), kreslených (t. j. takých, kde náznakom je obrázok) a vypísaných náznakoch s doplňujúcim údajom sa uznáva iba autorské riešenie. 9. Pri vypísaných náznakoch sa uznáva každé riešenie, ktoré je doložené prameňom. Vedľajšie riešenie sa nesmie líšiť iba slovosledom alebo koncovkou. Možno uznať aj riešenie, ktoré nemožno prameňom doložiť, pokiaľ ide o slová všeobecne známe (napr. aktualita, šport, film, politika, rozprávka, zemepis a i.) 10. Pri vypísaných náznakoch stačí uviesť výsledok, Pri obrázkových a textových prešmyčkách treba uviesť náznak aj výsledok. Riešiteľ môže napísať pri každej prešmyčke ľubovoľný počet riešení. 11. Zoznam prameňov: Slovník slovenského jazyka, Pravidlá slovenského pravopisu, Krátky slovník slovenského jazyka, Synonymický slovník slovenčiny, slovník cudzích slov, Beliana, Pyramída. Nejaké príklady (môžete aj riešiť): TERČ JAR INAK VRÁTNIK TISLA BRAVA Obrázkové a textové námety možno tiež uvediem, ale obrázkové musím nakresliť resp. odniekiaľ oskenovať, či skopírovať a textové vymyslieť, prípadne opísať.
phersu Posted March 6, 2007 Posted March 6, 2007 :lol: ČERTKRAJINA TRÁVNIKBRATISLAVA Takže tu máte nové: TEŠIL SA VONON MI DÁTEMNÁIKAR
phersu Posted March 6, 2007 Posted March 6, 2007 Dominá a ikra som nemal na mysli ale aj tak je to dobre
phersu Posted March 6, 2007 Posted March 6, 2007 Ďalšie TVORTEZÁNIK TURAKOMIXEPOŠLI NATÉMAKOKA A AKÉ LSDNOTES
game Posted March 6, 2007 Posted March 6, 2007 hm ...tieto sú zatiaľ ok : TVORTE - TETROVKOMIXE - MEXIKOTÉMA - MÉTANOTES - TESNO :lol:
secretka Posted March 6, 2007 Posted March 6, 2007 TVORTE - tetrovZÁNIK TURA – raz unikátKOMIXE – MexikoPOŠLI NA – plošinaTÉMA – métaKOKA A AKÉ LSD – sladké kakaoNOTES - ostne
phersu Posted March 6, 2007 Posted March 6, 2007 môže byť ale ZÁNIK TURA som mal na mysli niečo iné A nehádajte iba ale dávajte aj vy nejaké nové
secretka Posted March 6, 2007 Posted March 6, 2007 TKAL ČOSI - stolička LES OKONIE PARDAJ PREVASE PNEMETRO LIEK
Bronto Posted March 6, 2007 Author Posted March 6, 2007 Ľudia, Mali by ste si aj pravidlá prečítať. KOMIXE - nie je to správny náznak, lebo to nie je spisovné slovo (malo by byť KOMIXY, ale toto zas nemusí mať riešenie) KOKA A AKÉ LSD - tu mal byť v zátvorke uvedený doplňujúci výraz, ktorý by signalizoval, že riešenie je viacslovné, čiže malo to byť takto zadané: KOKA A AKÉ LSD (potrav., potravina ... ) Podobne pre ZÁNIK TURA, ale tam neviem, čo by mohol byť doplňujúci výraz a navyše výsledok RAZ UNIKÁT pôsobí dosť násilne.
phersu Posted March 6, 2007 Posted March 6, 2007 ten zánik tura je podľa mňa správne proste tur ako zviera a zánik tura a keď som to vytváral tak som mal na mysli ine slovo za ostatné sorry.
game Posted March 6, 2007 Posted March 6, 2007 páni, prestaňte sa vadiť , áno ?hra má svoje pravidlá, ale ide o to, myslím si, aby hlavne zabavila a bavila ... skúsme byť na seba menej prísni, dobre ?ďakujem pekne
game Posted March 6, 2007 Posted March 6, 2007 páni, pardon, už padám , nič som nepovedala :lol: :) edit : len toľko: tie riešenia sú po dohode s Brontom v poriadku - nie podľa pravidiel, ale sú to riešenia :) takže tvorte ďalej v pohode ;)
game Posted March 7, 2007 Posted March 7, 2007 myslím, že zostáva ten ZÁNIK TURA - ešte nejaké riešenie tam phersu sľubuje ... hm :) hm hm :lol: edit: napadlo ma : KRUTÁ ZINA :)
phersu Posted March 7, 2007 Posted March 7, 2007 to by tiež mohlo byť ale ešte to neni ono ZÁNIK TURA - doplňujúci výraz - osoba
Bronto Posted March 7, 2007 Author Posted March 7, 2007 Hej, čávo... ZÁNIK TURA -> KURTIZÁNA. Nemusel si napovedať, mal som to už včera. Ale dobre.
phersu Posted March 7, 2007 Posted March 7, 2007 JJ džávo je to tak. A nápoveda neni len pre teba :lol:Dajte niečo nové ja chcem rozmýšlať.
Bronto Posted March 7, 2007 Author Posted March 7, 2007 phersu LOŽ V BAMAKU. Využi pri tom pravidlo 2.
Recommended Posts