Skočiť na obsah

Bronto

Odporúčané príspevky

Možno to poznáte. Je zadané slovo alebo slovné spojenie, ktoré treba poprehadzovaním písmen v náznaku pretransformovať na nové slovo, prípadne slovné spojenie. Má to ale isté pravidlá:

 

1. Riešenie prešmyčky sa od náznaku musí odlišovať najmenej dvomi zmenami v poradí písmen. Jednoslovný výsledok musí byť v prvom páde jednotného alebo množného čísla.

2. Dĺžne a mäkčene v náznaku musia byť dodržané vo výsledku (aj keď nie na tom istom písmene), pričom mäkčeň sa môže použiť ako vokáň a naopak.

3. Pri prešmyčkách do dĺžky náznaku 10 písmen sa môžu niektoré alebo všetky diakritické znamienka v náznaku použiť vo výsledku ako písmená (mäkčeň a vokáň = V, dĺžeň = I), nie naopak.

4. Rímske a arabské číslice sa môžu zameniť na písmená (1 = I, nula = O).

5. Interpunkčné znamienka a metematické značky uvedené v náznaku nemajú na riešenie žiadny vplyv (výkričník, pomlčka, +, a pod.).

6. Dvakrát použité písmeno V môže byť vo výsledku použité ako W.

7. Výsledok prešmyčky bez doplňujúceho údaju musí byť jednoslovný. Akýkoľvek údaj v zátvorke znamená, že výsledok môže byť viacslovný.

8. Pri všetkých textových (t. j. takých, kde námet je uvedený ako nejaká krátka básnička), kreslených (t. j. takých, kde náznakom je obrázok) a vypísaných náznakoch s doplňujúcim údajom sa uznáva iba autorské riešenie.

9. Pri vypísaných náznakoch sa uznáva každé riešenie, ktoré je doložené prameňom. Vedľajšie riešenie sa nesmie líšiť iba slovosledom alebo koncovkou. Možno uznať aj riešenie, ktoré nemožno prameňom doložiť, pokiaľ ide o slová všeobecne známe (napr. aktualita, šport, film, politika, rozprávka, zemepis a i.)

10. Pri vypísaných náznakoch stačí uviesť výsledok, Pri obrázkových a textových prešmyčkách treba uviesť náznak aj výsledok. Riešiteľ môže napísať pri každej prešmyčke ľubovoľný počet riešení.

11. Zoznam prameňov: Slovník slovenského jazyka, Pravidlá slovenského pravopisu, Krátky slovník slovenského jazyka, Synonymický slovník slovenčiny, slovník cudzích slov, Beliana, Pyramída.

 

Nejaké príklady (môžete aj riešiť):

 

TERČ

JAR INAK

VRÁTNIK

TISLA BRAVA

 

Obrázkové a textové námety možno tiež uvediem, ale obrázkové musím nakresliť resp. odniekiaľ oskenovať, či skopírovať a textové vymyslieť, prípadne opísať.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Odpovedí 51
  • Vytvorené
  • Posledná odpoveď

Top prispievatelia v tejto téme

  • game

    17

  • Bronto

    16

  • phersu

    12

  • secretka

    7

Top prispievatelia v tejto téme

Ľudia,

 

Mali by ste si aj pravidlá prečítať.

KOMIXE - nie je to správny náznak, lebo to nie je spisovné slovo (malo by byť KOMIXY, ale toto zas nemusí mať riešenie)

KOKA A AKÉ LSD - tu mal byť v zátvorke uvedený doplňujúci výraz, ktorý by signalizoval, že riešenie je viacslovné, čiže malo to byť takto zadané: KOKA A AKÉ LSD (potrav., potravina ... )

Podobne pre ZÁNIK TURA, ale tam neviem, čo by mohol byť doplňujúci výraz a navyše výsledok RAZ UNIKÁT pôsobí dosť násilne.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

páni, prestaňte sa vadiť , áno ?

hra má svoje pravidlá, ale ide o to, myslím si, aby hlavne zabavila a bavila ... skúsme byť na seba menej prísni, dobre ?

ďakujem pekne

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

páni, pardon, už padám , nič som nepovedala :lol: :)

 

 

 

edit :

 

len toľko: tie riešenia sú po dohode s Brontom v poriadku - nie podľa pravidiel, ale sú to riešenia :)

takže tvorte ďalej v pohode ;)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Návštevník
Táto téma je teraz zamknutá pre ďalšie odpovede.

×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov