Cat Eye Zverejnené 31. Január, 2008 Zverejnené 31. Január, 2008 Hospodársky výhľad Slovenska je na nasledujúce roky pozitívny. Vyplýva to z najnovšej pravidelnej ekonomickej správy Svetovej banky (SB) nové členské krajiny Európskej únie. http://ekonomika.sme.sk/c/3706128/nas-hosp...-pozitivny.html Tety novinárky majú asi dovolenku... :lol:
Jozef50205 Zverejnené 31. Január, 2008 Zverejnené 31. Január, 2008 Zbytocne az prirychlo sa do toho zenieme, kludne to malo cas niekolko rokov, je to barzobycajne politikarcenie, vieme co to urobilo v Slovinsku , ked inflacia vyskocila na viac ako 6% a doplatil na to hlavne ten jednoduchy obcan, neprilkanam sa k zavedeniu € v tomto termine, nie je na to dôvod... :) :) ;) :lol: ;)
Yellow Zverejnené 5. Apríl, 2008 Zverejnené 5. Apríl, 2008 Máme za sebou dni,keď sme vstúpili do Európy a máme pred sebou dni,keď si zavesíme na opasky mešteky s drobnou euromenou.Konečne-stredovek sa mi páčil vždy (vrátane práva prvej noci).Ale povedať NIE Európe a euru sme nemohli,nemôžeme mať ešte holejšie rite ako máme teraz a s ktorými už teraz môžeme navštevovať nudapláže,vzdialené aj viac ako 20 km od miesta trvalého pobytu. Už to bude stáť za to a poniektorým to bude aj stáť. Všetci doterajší premiéri nám sľubovali takmer závratný nárast platov a jeden dokonca avizoval pokles cien až u dvoch komodít - u hydiny a zemiakov. To je iste dobrá správa a treba teda ich spotrebu patrične zvýšiť,veď o sliepky sa už potkýname na každom kroku a zemiaky ani niektorí spoluobčania nestačia kradnúť,tak rýchlo u nás rastú. Rýchlejšie rastú iba v krajinách bývalého Sovietskeho zväzu - ráno ich zasadia a večer ich už vyberajú na večeru.Už sa teším,keď ako penzista so širokým európskym úsmevom dám smiešne 3-4 euro za jedno pivo,veď pečená hydina mi bude lietať rovno do huby aj s hranolkami. Už sa teším,ako moje pravnúčence budú na malých rýchlych lietadielkach po večeroch odlietať za nočným kúpaním na francúzsku riviéru,na operu do Milána,na korridu do Madridu,na futbal do Amsterdamu,do kasín Monte Carla,múzeí v Londýne a Paríži,na karneval do Benátok,na západ Slnka pri fínskych fjordoch a nie lietať furt len na záchod po planých sľuboch. Tešia ma voľné hranice bez hraníc,voľný obchod - vyvezieme štetky,dovezieme šlapky,von lacné drevo,sem drahé dosky,predáme lesy a medvede dáme vypchať. Teším sa,že všetko,čo má ruky,nohy a rozum,chodí húfne pracovať na západ,lebo tam tie vysoké platy sú realitou a aj ňou budú. Nám ostatným tu ostane čistý vzduch a peňaženky,vláda,parlament,zo dve kravy,hádam aj zo štyri ovce kvôli folklóru a sem-tam možno uvidíme aj nejaké tie kozy. Jediné,čoho tu bude zaručene najviac,to sú politické strany - a o tom to celé je... Ale na záver aj trochu vážne. Ja osobne v snahe čo najrýchlejšie zaviesť euro vidím aj snahu vládnej garnitúry ukázať Európe,že aj "my na to máme",že sme skutočný ekonomický žralok Európy a nie len pohrobok socializmu. Makroekonomika snáď tomu aj nasvedčuje,ale predsa len je pre bežného občana (pre ktorého každá vláda chce len to najlepšie) dôležitý pohľad do svojej peňaženky a ten zatiaľ,v porovnaní s pohľadom západných "staroeurákov",radostný moc nebude. Kým oni svoje výplaty nosia v peňaženkách, väčšina z nás ich bude nosiť v meštekoch na opaskoch,obrazne povedané. Pritom je zaujímavé,že naši bývalí českí bratia sa vôbec netlačia na čelo pretekárov o euro a hoci ich občan má väčšie výplaty,nižšie ceny,lepší výmenný kurz svojej meny ako my,napriek tomu rátajú s prechodom na euro až niekedy o 10 rokov. Takže na ktorej strane bývalej spoločnej republiky je pravda,rýchlejší rast ekonomiky,či správnejší pohľad odborníkov v tejto oblasti? Nič proti zavedeniu eura,ale vtedy,keď aj náš robotník,lekár,zdravotná sestra,každý pracujúci (ale i dôchodca) bude mať v peňaženke za tú istú prácu (alebo už ako rentu) toľko,čo tie isté kategórie na západe. K rovnakej európskej úrovni, o ktorú tu snáď ide,alebo ísť malo,nestačí mať len európske ceny,ale aj európske príjmy.Terajšie obrovské rozdiely zavedenie eura nezmenší,skôr naopak. Čiže,ak to celé zhrniem - euro áno,ale neskôr...
Sniper Zverejnené 5. Apríl, 2008 Autor Zverejnené 5. Apríl, 2008 Ja osobne v snahe čo najrýchlejšie zaviesť euro vidím aj snahu vládnej garnitúry ukázať Európe,že aj "my na to máme",že sme skutočný ekonomický žralok Európy a nie len pohrobok socializmu.Tiež si to myslím. Euro by sa malo prijať obozretne. Budeme musieť počítať s tým, že po zavedení Eura bude veľmi pravdepodobné, že porastie inflácia, nakoniec sa to stalo v Slovinsku, ale aj napr. v Taliansku. A bude naozaj smiešne keď priemerný robotník na Slovensku bude zarábať 500 Eúr a nemecký 2000. Aj keď vďaka lacnej pracovnej sile sme získali nejednú investíciu.
Cat Eye Zverejnené 7. Apríl, 2008 Zverejnené 7. Apríl, 2008 Už je neskoro. Politici to brali ako konské dostihy. Už len, aby aspoň výmenný aspoň kurz bol lepší. Korunka sa drží tesne nad historickými maximami, chcelo by to ešte raz upraviť pásmo, aby sme korunku menili v pomere 32:1 za euráč. Škody a dopady z neprijatia v stanovenom termíne by boli už veľmi negatívne. Už len pokračovať... niet inej možnosti.
alamo Zverejnené 20. Apríl, 2008 Zverejnené 20. Apríl, 2008 Škody a dopady z neprijatia v stanovenom termíne by boli už veľmi negatívne. Už len pokračovať... niet inej možnosti.Ja začínam mať z prijatia eura, čoraz väčšie obavy. Tento krok urobí slovensko, práve v dobe, keď sa v Európe, naplno prejavia dôsledky úverovej krízy. Hoci sa médiá snažia túto vec prezentovať ako "americkú vec", podľa mňa to nie je pravda. Myslím si že dianie v USA je len vrcholom ľadovca, prejavom oveľa väčšieho problému, tou sú podľa mňa systémové chyby, svetového bankovníctva, a to funguje rovnako na celom svete. Mali by sme sa pripraviť na oveľa tvrdšie udalosti, než je rast inflácie.
game Zverejnené 21. Apríl, 2008 Zverejnené 21. Apríl, 2008 je to vrchol ľadovca ... tak to skúsme zatiaľ trochu ... s mešcom ... toto dnes prišlo mailom :
Nokia Zverejnené 21. Apríl, 2008 Zverejnené 21. Apríl, 2008 to bude zabava platit v podniku, ked kazdy vytiahne kilecko dve teraz tak sa tam len mince nazbieraju :lol:ale uz sa tesim na 500 eurovku :)
weirdo Zverejnené 21. Apríl, 2008 Zverejnené 21. Apríl, 2008 joj game, neviem co z toho ludia robia hysteriu ... tak budu mat v kase o par minci viac. nezblaznia sa. ak ma prave toto byt dovod, ze niekto odmieta euro, tak ho budem povazovat za minimalne slabomyselneho.
Nokia Zverejnené 21. Apríl, 2008 Zverejnené 21. Apríl, 2008 musim suhlasitpeniaz ako peniazlen niekto si mysli ze zrovna tie hodnoty co mame my v minciach a bankovkach su take akurat...je to len vec zvykuvolakedy sa vsetko platilo len v dukatoch a ludia boli spokojny :lol:vsak nech si taki co sa im nepaci idu zit do ekonomik kde je inflacia tisic percentna a maju aj miliardove bankovky za ktore si kupia tak maximalne jeden chlieb :)
weirdo Zverejnené 22. Apríl, 2008 Zverejnené 22. Apríl, 2008 tak takludia uvazuju v starych hodnotach - ked budem mat jednu 200sk bankovku, tak sa mi to v eurach zmeni na 1 bankovku a 3 mince. co ak vsak budem potrebovat utratit 2 sk a ostane mi 198sk?v slovenskych korunach pojde prinajlepsom o 4 bankovky a 3 mince. v eurach 1 bankovku a 2 mince. jedine, co sa zmeni, su konkretne hodnoty penazi, kedy ich budem moct mat v co najmenej kusoch. inak je to blba nafuknuta bublina.
Sniper Zverejnené 22. Apríl, 2008 Autor Zverejnené 22. Apríl, 2008 Mne je jedno koľko mincí budem mať, ale jedno mi nie je aký to bude mať vplyv na infláciu. Toto je jedna z mála vecí, ktorá nie je jasná, skúsenosti má s tým Taliansko ale aj Slovinsko, ktorého ukazovatele boli spočiatku veľmi pozitívne.
Darkman Zverejnené 22. Apríl, 2008 Zverejnené 22. Apríl, 2008 A Cesko nema euro a inflacia je este vacsia. Takze to nebude vsetko len o tom eure :lol:
aljak63 Zverejnené 22. Apríl, 2008 Zverejnené 22. Apríl, 2008 Ah jaj, tieto kecy o mešcoch a o tom ako nikto nebude mat papierove ale len mince mi uz lezu na nervy! :lol:
Sniper Zverejnené 22. Apríl, 2008 Autor Zverejnené 22. Apríl, 2008 A Cesko nema euro a inflacia je este vacsia. Takze to nebude vsetko len o tom eure :lol:A Zimbabwe tiež nemá Euro a inflácia je cez 100 000%. Hovorím o vplyve na infláciu po zavedení Eura.
Darkman Zverejnené 22. Apríl, 2008 Zverejnené 22. Apríl, 2008 potom by bolo rovnako dobre hovorit aj o inflacii po nezavedeni eura :lol:
Nokia Zverejnené 22. Apríl, 2008 Zverejnené 22. Apríl, 2008 Axel treba si uvedomit ze tak pozitivne ukazovatele ake mame, mame prave kvoli ocakavaniam ze zavedieme euro...uplne inac by to vyzeralo ak by fico povedal ze euro zavedieme najskor o 2-3 rokya ta inflacia po zavedeni, toho sa netreba bat ako cert krizaked si vsimnes uz teraz za posledne mesiace stupli ceny niekde aj o 100% a stale stupaju :lol: takze to nebude asi tym eurom, kedze sme ho este nezaviedli
alamo Zverejnené 22. Apríl, 2008 Zverejnené 22. Apríl, 2008 to že mám obavy z prijatia eura som už povedal. ale keď sa to tak vezme, ja vôbec nemám strach z eura. nemám vysokú a neštudoval som ekonómiu. ako vysvetliť, to čo cítim... papier ako papier. je na ňom číslo a nejaké tie ďalšie drobnosti, názov meny, štátny znak, vodoznak, metalický prúžok, hlava svätca alebo politika a poprípade nápis, "pravda víťazí" alebo iná taká blbosť. takže v najhlbšej podstate, je úplne jedno, či sa tomu kúsku papiera, nadáva do euro, dolára, alebo sk. ja pracujem v čechách, momentálne ako skladník, rozhodol som sa, že to využijem. cena za prenájom skladovej plochy je osem korún za deň. zlikvidujem väčšinu úspor ktoré mám uložené v banke (v čechách aj na slovensku) a nakúpim cukor, veľa cukru. veď, zlatom si čaj neosladíš.
game Zverejnené 23. Apríl, 2008 Zverejnené 23. Apríl, 2008 nedávno sme mali v práci jeden zaujímavý článok o hodnotení peňazí ako takých ... podstatu toho javu som našla aj tu Výsledky meraní ekonómov v krajinách, ktoré menili menu, naznačujú, že pri prechode z koruny na euro zažije mnoho slovenských spotrebiteľov takzvanú euroilúziu. Nie je dôvod tešiť sa na ňu, ide totiž o skreslenie, respektíve chyby vo vnímaní cien. Tento klam vzniká vtedy, keď ľudia porovnávajú ceny v novej mene so starou cenou. Údaj v eurách pritom neprepočítavajú skutočným kurzom, ale zaokrúhleným. Eurové ceny sa potom napríklad javia vyššie ako korunové. Druhý dôvod, ktorý môže spôsobiť zmeny v tom, ako ľudia míňajú peniaze, je nedostatočné poznanie eurobankoviek. Americkí psychológovia Adam Alter a Daniel Oppenheimer opísali závislosť medzi tým, ako bankovku či mincu míňame a ako si ju vážime, v štúdii, na ktorú minulý týždeň upozornil The Economist. Výsledky ich pokusov s bankovkami a mincami ukazujú, že slovenskí spotrebitelia by mohli mať tendenciu míňať hotovosť v eure rozšafnejšie, ako keby mali v peňaženke rovnaké sumy v korunách. nie je to celkom pravda s tými vyššími cenami, oni sa pekne zvzšujú a stopercentne sa napriek podpisovaniu čestných vyhlásení podnikateľmi, že ceny zvyšovať nebudú, ceny zvyšovať zavedením eura budú ... podstata je v tom, že na "svoje" bankovky a mince sme zvyknutí, vieme, čo za ne môžeme očakávať a kúpiť ...
weirdo Zverejnené 23. Apríl, 2008 Zverejnené 23. Apríl, 2008 ale to uz nie je chyba eura, ale ludi :lol:`
alfi Zverejnené 23. Apríl, 2008 Zverejnené 23. Apríl, 2008 Zvyk je železná košela... je to ako o vzťahu metrickej miery a tej "v palcoch"... a že to niekto aj zneužije - to predsa vždy, nie ? A to čokoĺvek, nielen menu. to je to najmenšie. Zneužíva sa najme iná hodnota - ĺudskosť, viera... a to je bez konverzie, nezaplatitelné.
Sniper Zverejnené 7. Máj, 2008 Autor Zverejnené 7. Máj, 2008 Dnes Európska komisia má zverejniť vyhlásenie či Slovensko je pripravené na Euro a či budeme na Slovensku ním platiť od januára 2009. Odporučenie bude na 99,5% pozitívne, v dôsledku čoho koruna posilňuje a momentálne 1 Euro má hodnotu 32,07 Sk.Ak EK povie nie, rýchlo kupujte Eurá lebo koruna oslabí najmenej o 30-40 halierov (môj predpoklad) :lol:
Cat Eye Zverejnené 7. Máj, 2008 Zverejnené 7. Máj, 2008 Európska komisia odporúča, aby Slovensko prijalo euro od 1. 1. 2009 ako svoju menu, ktorou nahradí korunu. Neoficiálne informácie, ktoré hovorili, že krajina na ceste k euru dostane zelenú, už majú oficiálny punc - komisia v stredu zverejnila hodnotiacu správu, v ktorej konštatuje, že Slovensko splnilo všetky podmienky pre vstup do eurozóny a dokáže ich udržať aj v budúcnosti.http://tvojepeniaze.pravda.sk/slovensko-ma...28_sk-peuro_p01 Následne korunka prvýkrát v histórii prelomila hranicu 32 Sk za euro.
game Zverejnené 7. Máj, 2008 Zverejnené 7. Máj, 2008 nie je už otázkou chcete či nechcete bude a okrem iného budú ceny vo hviezdnom nebi, zvyšujú sa týždeň čo týždeň. a to nie je ani polovica roka "teuro"* už u nás je, nielen bude všetky aktivity bánk, inštitúcií okolo peňazí, nemalé investície, všetko smeruje už pekne dlhý čas k tomu, že euro príde a príde v určený čas tie otázky, ktorými trochu plašili noviny, boli dobré len na to, aby sa ľudia vypytovali na úplne nemožné veci ... jedného by nenapadlo, čo všetko podaktorých napadlo : ) * po prechode na euro túto menu začali nemci volať teuro ... teuer = drahý
alfi Zverejnené 8. Máj, 2008 Zverejnené 8. Máj, 2008 Tie ceny idú hore aj bez eura. A keď by bolo ich rýchle zvyšovanie - azda by sa to odrazilo na inflácii a bolo publikované, že je okolo 3 percent. Spoločná mena má svoje čaro - netreba zmenárne, poplatky za konverziu, stačí iba jeden účet. Ja som mal valutový účet v DM pri prvej príležitosti po 89 tom a EUR mám tiež asi 3 roky.
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz