Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Vilma, veru,  nech sa ženia všetci, bez rozdielu..  .. , Ja si tiež myslím, že Ježiš Kristus

celibát nevymyslel a nenariadil... 

sv. Pismo Mt 19.11

On im povedal: "Nie všetci pochopia toto slovo, iba tí, ktorým je to dané.

12 Lebo sú ľudia neschopní manželstva, pretože sa takí narodili zo života matky,

iných takými urobili ľudia a iní sa takými urobili sami pre nebeské kráľovstvo.

Kto to môže pochopiť, nech pochopí." 

...

ako dievča, aj ja som si s kamoškami chcela skúsiť miništrovanie,

kňaz vravel, že ak by to bolo na ňom , tak nám dovolí.. zlatý!

rozhodnutie, že dievčatá môžu slúžiť pri oltári na sv omši ako miništranti,

- vyžaduje súhlas miestneho biskupa  :flowers:  

Zverejnené

sv. Pismo Mt 19.11

12 Lebo sú ľudia neschopní manželstva, pretože sa takí narodili zo života matky,

...

to je dokonca aj pravda,  nie každý je vhodný pre manželstvo / a nie každý nájde svojho životného partnera / ...   ale žiaľ toto tu citované nezdôvodňuje celibát kňazov, nie je to citát z evanjelia k celibátu - nehovorí nič o nariadenom celibáte pre rímskokatolíckych kňazov v budúcej cirkvi, ani nemôže:

- k celibátu rímskokatolíckych kňazov zaväzuje až druhý lateránsky koncil r. 1139 pre držiteľov vyšších svätení - diakon, kňaz, biskup ...

http://sk.wikipedia.org/wiki/Celib%C3%A1t

Zverejnené

David: ale tiež je tam kdesi, že lepšie je sa oženiť ako horieť, neviem to citovať od slova do slova, ale tak dajako, a veru tam nie je napísané, že by sa to dajako priamo bilo s poslaním kňaza.

game: áno, vedela som, že to zaviedol ktorýsi z pradávnych pápežov, len som si nepamätala, kedy a v akom tom dokumente to bolo.

Zverejnené

sv. Pismo Mt 19.11

...

rozhodnutie, že dievčatá môžu slúžiť pri oltári na sv omši ako miništranti,

- vyžaduje súhlas miestneho biskupa  :flowers:  

David,

podľa môjho názoru, nebude to tak celkom o celibáte kňazov.. :) ..ale možno len chápem nesprávne...

ale aj podľa týchto slov, myslím si, že či kňazi rímskokatolíci, alebo grekokatolíci..  sú ľudia schopní manželstva... a  tak ako   rimskokatolíci, tak aj grekokatolíci "sa takými urobili sami pre nebeské kráľovstvo"... to sa týka všetkých... a nielen kňazov...JK celibát podľa mňa nevymyslel ani nenariadil.. človek má  slobodnú vôľu rozhodovania sa..

......

- preto sme dievčatá neminištrovali :)

Zverejnené

game, iskra, Vilma
ako sa nehovorí nič o nariadenom celibáte ?
v priloženom Vami odkaze obsahuje článok o celibáte,
rovnaký odkaz, len preložené do poľštiny, obsahuje rozsiahle články,
v ktorej je zdrojom danej zo Sv. Písma. okrem iného Mt 19,12
V slovenčine tento článok o celibáte je veľmi skromný.
Odporúčam vám prečítať si články v poľštine

http://pl.wikipedia.org/wiki/Celibat#W_Pi.C5.9Bmie_.C5.9Awi.C4.99tym

David: ale tiež je tam kdesi, že lepšie je sa oženiť ako horieť,
neviem to citovať od slova do slova, ale tak dajako,

1 Kor. 7.9 Ale ak sa nevedia zdržať, nech vstúpia do manželstva.
Lebo je lepšie vstúpiť do manželstva ako horieť :smile2:

Zverejnené

David,

nebudem to čítať v poľštine, pretože poľštinu žiaľ čítať neviem a poľsky nerozumiem.

ani tak ale celibát v rímskokatolíckej cirkvi neobhájiš Bibliou a citátmi z evanjelií tiež nie - nie je na to v biblických textoch jednoznačný základ, v Biblii sa nespomína ako nariadenie, Mt. hovorí len o tom, že nie každý je vhodný pre manželstvo. to nie je nariadenie celibátu.
okrem toho myšlienka celibátu nie je pôvodná, figuruje a figurovala aj v iných náboženstvách, vrátane prírodných náboženstiev.

je tam jediná zmienka agilného sv. Pavla, ani to nie je nariadenie :

svätý Pavol v Liste Korintským spomína, že slobodný má čas sa starať o veci Pána, ženatý je rozpoltený - odporúča ostatným, aby zostali slobodnými ako on (1Kor 7).
je to jeho pohľad na vec.

na druhej strane v inom liste sv. Pavla je aj požiadavka, aby bol biskup ženatý len raz (1Tim 3,2, totéž o jáhnech-diakonoch 1Tim 3,12).

v 3. - 5. storočí sa ozývali hlasy za udržanie si čistoty, boli to jednotlivé hlasy, prevažne z radov mníchov.

V roce 306 zakázala synoda v Elvíře všem klerikům vykonávajícím službu u oltáře styk s vlastními ženami a v roce 314 pohrozila synoda v Neocesareji sesazením kněžím, kteří by se oženili. Koncem 1. tisíciletí zakázal Řehoř VII. ženatým kněžím účast na bohoslužebných úkonech a Inocenc II. roku 1139 prohlásil kněžské svěcení za překážku pro uzavření manželství.  To v 16. století potvrdil Tridentský koncil.

http://cs.wikipedia.org/wiki/Celib%C3%A1t

celibát vychádzal v západnej vetve kresťanstva, v rímskom katolicizme,  z  mníšskej tradície neskorších storočí, ale aj dôvody zavedenia celibátu v rímskokatolíckej cirkvi sú vykladané dodnes rôzne  - a v Biblii sa nehovorí nič o žiadnom nariadenom celibáte.

dodnes sa o celibáte v rímskokatolíckej cirkvi vedú diskusie, a množstvo kňazov od najvyšších počnúc ho porušovalo a porušuje dodnes. neoficiálne, pravda. :)

Zverejnené

Ja by som poradil veriacim takto.

Kludne majte celibat, je to vasa vec, mne to nevadi a moze mi to byt konieckoncov jedno. Ale nehladajte si k tomu argumenty, lebo ziadne nemate a stracate potom zbytocne podou pod nohami :)

• Pridať bod 2
Zverejnené

ja by som to neškatulkovala na veriacich, neveriacich.. :)  jednoducho pre všetkých : "Milujme sa  a množme sa..." :srdiecko:

Zverejnené

ja by som to zas neškatulkoval na milujte sa  a  množte sa ...

jednoducho pre všetkých: " množte sa"  :thumbsup:

Zverejnené

aj to v tom liste sv. Pavla je ODPORÚČANIE, a nie NARIADENIE.

A pôvodný jazyk je vraj - ja ho teda nepoznám - ťažký a existuje viacero prekladov, ale v žiadnom z nich nie je celibát NARIADENÝ.

Nariadiť celibát si vymysleli ľudia.

Zverejnené

Sexualita je prirodzenou súčasťou človeka, nie je čímsi zlým. Celibát  prináša akurát oveľa viac negatíva ako pozitíva.

Kňaz,  tiež  túži po objatí, po nehe...ako každý zdravý človek.. myslím si, že ak by bol zrušený celibát..., tak mnoho kňazov by to uvítalo... ak by mali doma milujúcu manželku, deti, odzrkadlilo by sa   to pozitívne, a to nielen  pre neho.., ale aj pri plnení jeho povolania a poslania v Cirkvi.

Zverejnené

celibát vychádzal v západnej vetve kresťanstva, v rímskom katolicizme,  z  mníšskej tradície neskorších storočí, ale aj dôvody zavedenia celibátu v rímskokatolíckej cirkvi sú vykladané dodnes rôzne  - a v Biblii sa nehovorí nič o žiadnom nariadenom celibáte.

dodnes sa o celibáte v rímskokatolíckej cirkvi vedú diskusie, a množstvo kňazov od najvyšších počnúc ho porušovalo a porušuje dodnes. neoficiálne, pravda. :)

Tym ze si napisala, ze ani v Biblii sa o celibate nic nepise, si ale neobjavila iny kontinent.....mozno ze len pre toho kto necital Bibliu. Celibat bol zavedeny cirkvou a to z dovodov cisto pragmatickych. Neslo tam vobec o nejake majetky cico. A ze sa ten celibat jedincami porusuje.........no ako som uz neraz pisal.....vsetko je to o ludoch a ich plneni si svojich povinnosti a tiez toho k comu sa pri vybere povolania a dobrovolnom "upisani" sa  niecomu zaviazali. 

Ja by som poradil veriacim takto.

Kludne majte celibat, je to vasa vec, mne to nevadi a moze mi to byt konieckoncov jedno. Ale nehladajte si k tomu argumenty, lebo ziadne nemate a stracate potom zbytocne podou pod nohami :)

Veriacim nemusis radit....veriaci nemaju problem s celibatom (mozno na par jedincov-mozno statisticka odchylka), to len inoverci alebo ateisti sa tu podsuvaju do akejsi moralnej populacie a poukazuju na nemoralnost celibatu.  

Sexualita je prirodzenou súčasťou človeka, nie je čímsi zlým. Celibát  prináša akurát oveľa viac negatíva ako pozitíva.

Kňaz,  tiež  túži po objatí, po nehe...ako každý zdravý človek.. myslím si, že ak by bol zrušený celibát..., tak mnoho kňazov by to uvítalo... ak by mali doma milujúcu manželku, deti, odzrkadlilo by sa   to pozitívne, a to nielen  pre neho.., ale aj pri plnení jeho povolania a poslania v Cirkvi.

Ked sa katolicky knaz zaviaze k celibatu, tak mu to prikazuje akasi klauzula, ze sex je nejaky hriesny tanec a on ako predstavitel moralnosti nesmie preto "sexovat"? Ak je toto tvoja predstava o plneni poslania knaza, tak sa potom necudujem, ze tu operujes iba citatmi z Biblie, ale poslanie knaza ti unika medzi prsty :( . 

Zverejnené

Tym ze si napisala, ze ani v Biblii sa o celibate nic nepise, si ale neobjavila iny kontinent.....mozno ze len pre toho kto necital Bibliu. Celibat bol zavedeny cirkvou a to z dovodov cisto pragmatickych. Neslo tam vobec o nejake majetky cico. A ze sa ten celibat jedincami porusuje.........no ako som uz neraz pisal.....vsetko je to o ludoch a ich plneni si svojich povinnosti a tiez toho k comu sa pri vybere povolania a dobrovolnom "upisani" sa  niecomu zaviazali. 

to ale nebola reakcia na teba, info, a neobjavujem kontinenty.

keď si kúsok nadídeš nad ten príspevok, zistíš, že som odpovedala Davidovi, ktorý nás tu - nás všetkých, aj teba - presviedča citátmi o nevhodnosti manželstva pre každého a dobrovoľnom neženení sa z evanjelia Matúša, že je celibát je nariadený už v biblii v novom zákone.

bola to jeho reakcia na diskusiu o celibáte, ktorá sa tu vyvinula, citát úplne od cesty, ten citát nie je o nariadenom celibáte:

sv. Pismo Mt 19.11

takže zjavne niekto objavil ameriku, či sa snaží presvedčiť nás, že ameriku ešte neobjavili.

Zverejnené

Aha.......tak sa ti ospravedlnujem....a tie objavovania noveho kusa sveta necham teda na niekoho ineho :) .

Zverejnené

Ked sa katolicky knaz zaviaze k celibatu, tak mu to prikazuje akasi klauzula, ze sex je nejaky hriesny tanec a on ako predstavitel moralnosti nesmie preto "sexovat"? Ak je toto tvoja predstava o plneni poslania knaza, tak sa potom necudujem, ze tu operujes iba citatmi z Biblie, ale poslanie knaza ti unika medzi prsty :( . 

info,

klauzula :), ktorú nevymyslel a nenariadil Ježiš Kristus, ani Sväté Písmo. Alebo áno? V tom prípade prosím o argument.... Pre teba ako veriaceho človeka.., by Ježiš Kristus, jeho učenie, Biblia,  nemali byť cudzie.

Na základe učenia JK, Sv. Písma, a na základe svojho zmýšľania, vnímania... píšem svoje názory ako to vnímam, cítim...

Ak by si pozorne prečítal príspevky vyššie a snažil sa im aj porozumieť, nepísal by si to, čo píšeš.

Zastávam názor, že by nebolo na škodu zrušenie celibátu u katolíckych kňazov..

Prirodzenosť človeka :) aj katolícky kňaz je človek, muž, či to uznáš alebo nie.. nebolo by mu na škodu mať manželku, svoje vlastné deti..naopak...ja si nezatváram oči pred realitou, že kňazi sa tiež zamilujú, ľúbia tiež , majú aj milenecké vzťahy.. stáva sa to dosť často, že ten celibát.. hm... pedofília, to je aké smutné, nešťastie... nie je to výmysel, je to skutočnosť... ak by mal kňaz doma svoju manželku, detí, nemusel by potajme udržiavť milenecké  vzťahy.. a to sa netýka len kňazov , ale aj vyššie postavených cirkevných hodnostárov.. dá sa tomu predísť, zrušiť celibát.

Mne poslanie kňaza neuniká medzi prsty, to je len tvoj pomylený názor. Ja len zastávam  názor, že ak by kňaz mal ženu, rodinu, ešte lepšie by spoznal na vlastnej koži život človeka, čo prežíva, s akými problémami sa v živote stretáva, čo je to vlastné dieťa, život v manželskom zväzku..., nielen teória, ale zažiť to aj  vo svojom vlastnom živote. Tak, ako iný napr. grekokatolícky kňaz... má svoju manželku, deti, plní poslanie kňaza, nie je o nič menší služobník Boží, pastier.. prečo by nemohol tak žiť rímokatolícky kňaz.?!

Prečo grekokatolícky odslúži omšu a môže ísť ku svojej manželke, deťom, viesť aj svoj súkromný život, a prečo by musel rímokatolícky kňaz, keď odslúži omšu prísť do prázdneho domu, a to nie na hodinu dve, na týždeň, rok... ale  na celý život...sám bez manželky, detí.. pri stole, pri práci, pri odpočinku, bez objatia.. tým, že sa stal kňazom, prišiel aj o prirodzenosť človeka? Je kňazom, ale aj človekom, mužom .. ja som veriaca, ale som za, aby boli aj katolícki kňazi .. obohatení všetkým, čo k životu patrí... aby boli rovnocennými kňazmi ... veď: Jeden Boh :)

• Pridať bod 1
Zverejnené

iskra, súhlas, lepšie by som to nenapísala. presne tak to vnímam tiež. Kňaz je tiež človek - chlap - z mäsa a kostí, a keď poslanie dobre zvládajú grécki katolíci - kňazi, ktorí majú rodinu, neviem, prečo by to rovnako dobre nezvládali aj rímskokatolícki kňazi. Určite by sa ich veľká väčšina zrušeniu celibátu potešila. A hneď by bolo menej dôvodov otierať si o nich hubu, lebo by sa prestali rozprávať také blbosti, ako napríklad, že za kňaza ide ten, kto je teplý, aby tým dačo zakrýval, resp, niekto, kto má nejaký iný problém s touto vecou.

Zverejnené

info,

klauzula :), ktorú nevymyslel a nenariadil Ježiš Kristus, ani Sväté Písmo. Alebo áno? V tom prípade prosím o argument.... Pre teba ako veriaceho človeka.., by Ježiš Kristus, jeho učenie, Biblia,  nemali byť cudzie.

Na základe učenia JK, Sv. Písma, a na základe svojho zmýšľania, vnímania... píšem svoje názory ako to vnímam, cítim...

Ak by si pozorne prečítal príspevky vyššie a snažil sa im aj porozumieť, nepísal by si to, čo píšeš.

Zastávam názor, že by nebolo na škodu zrušenie celibátu u katolíckych kňazov..

Prirodzenosť človeka :) aj katolícky kňaz je človek, muž, či to uznáš alebo nie.. nebolo by mu na škodu mať manželku, svoje vlastné deti..naopak...ja si nezatváram oči pred realitou, že kňazi sa tiež zamilujú, ľúbia tiež , majú aj milenecké vzťahy.. stáva sa to dosť často, že ten celibát.. hm... pedofília, to je aké smutné, nešťastie... nie je to výmysel, je to skutočnosť... ak by mal kňaz doma svoju manželku, detí, nemusel by potajme udržiavť milenecké  vzťahy.. a to sa netýka len kňazov , ale aj vyššie postavených cirkevných hodnostárov.. dá sa tomu predísť, zrušiť celibát.

Mne poslanie kňaza neuniká medzi prsty, to je len tvoj pomylený názor.................

1. JK nenariadoval, ale poucoval-ucil..........tak na akom zaklade vlastne ty tvrdis, ze na zaklade ucenia JK mas svoj nazor na celibat katolickych knazov?  Ozaj iba tvoj vyklad, ze JK nazakazoval spoluzitie knazov a zien, pretoze to nikde nespominal. A na co by to aj spominal, ked tato tema predsa nebola vobec dolezita na to, aby sa naplnilo to, co sa pisalo v Biblii. Celibat sa zaviedol (co asi vies) ovela neskor a vobec to nesuviselo s ucenim JK, ale bolo to pragmaticke riesenie cirkvi na sirenie bozieho slova a misionarsku cinnost knazov. Tak nehladaj nieco v uceni JK, ked to tam ani nemoze byt. Tvoj nazor, ze by nebolo na skodu zrusit celibat, teda vychadza s coho?.......s tvojich osobnych skusenosti?......lebo ja ozaj nechapem tvoje zanietenie za nieco, co sa teba vlastne ani netyka :( .

2. Prirodzenost cloveka.....hm.......si uvedom, ze kazdemu cloveku, je prirodzene nieco ine a v inych suvislostiach. S akych predpokladov (dokazov?) vychadzas, ked tvrdis, ze katolicky knazi udrzuju milenecke vztahy a je to tam popretkavane pedofilmi a pod.?..............uvadzas to tu ako global, alebo mas na to nejaku statisticku pomocku.......nejaky priemer ktory sa vymyka s priemeru v spolocnosti?.......percentualne zastupenie, ktore je ovela vyssie, ako percentualne zastupenie u nejakej inej socialnej skupiny?...............lebo ak nemas nic, je toto iba tvoje vimanie, tak potom tvoje "zlepsovaky" su nanic :( . Potom ozaj mozes pokracovat v tvojich citatoch s Biblie, ktore v tvojom podani, ale nic nevyriesia!

iskra, súhlas, lepšie by som to nenapísala. presne tak to vnímam tiež. Kňaz je tiež človek - chlap - z mäsa a kostí, a keď poslanie dobre zvládajú grécki katolíci - kňazi, ktorí majú rodinu, neviem, prečo by to rovnako dobre nezvládali aj rímskokatolícki kňazi. Určite by sa ich veľká väčšina zrušeniu celibátu potešila. A hneď by bolo menej dôvodov otierať si o nich hubu, lebo by sa prestali rozprávať také blbosti, ako napríklad, že za kňaza ide ten, kto je teplý, aby tým dačo zakrýval, resp, niekto, kto má nejaký iný problém s touto vecou.

Suhlasim. Knaz je clovek, ale aj lekar je clovek, sudca je clovek, tesar je clovek, murar je clovek.............sme jednoducho ludia. To ale nieje dovod, aby lekar otravoval pacientov v zaujme svojho svagra, ktory ma pohrebnictvo, sudca neodsudzoval obvineneho pre svojho brata, ktory je starosta a potrebuje niekoho na odpracovabie si trestu, pri oprave miestneho parku................a koec dalsich prepletencov by sa este naslo. Ako som pisal, vsetko je to o ludoch, a preto nieco podobneho, ako v systeme knazov, najdes vsade. 

Zverejnené

Suhlasim. Knaz je clovek, ale aj lekar je clovek, sudca je clovek, tesar je clovek, murar je clovek.............sme jednoducho ludia. To ale nieje dovod, aby lekar otravoval pacientov v zaujme svojho svagra, ktory ma pohrebnictvo, sudca neodsudzoval obvineneho pre svojho brata, ktory je starosta a potrebuje niekoho na odpracovabie si trestu, pri oprave miestneho parku................a koec dalsich prepletencov by sa este naslo. Ako som pisal, vsetko je to o ludoch, a preto nieco podobneho, ako v systeme knazov, najdes vsade. 

ok, s tým, pravdaže, súhlasím. Všade je onen známy ľudský faktor.

Zverejnené
... Knaz je clovek, ale aj lekar je clovek, sudca je clovek, tesar je clovek, murar je clovek.............sme jednoducho ludia. To ale nieje dovod, aby lekar otravoval pacientov v zaujme svojho svagra, ktory ma pohrebnictvo, sudca neodsudzoval obvineneho pre svojho brata, ktory je starosta a potrebuje niekoho na odpracovabie si trestu, pri oprave miestneho parku................a koec dalsich prepletencov by sa este naslo. Ako som pisal, vsetko je to o ludoch, a preto nieco podobneho, ako v systeme knazov, najdes vsade. 

ok, s tým, pravdaže, súhlasím. Všade je onen známy ľudský faktor.

a čo to má spoločné s celibátom, nariadeným roku 1139 pápežom Innocentom pre rímskokatolíckych kňazov ? čo je tam v tých vymenovaných možnostiach s čím podobné v systéme kňazov ?  :hmmm:

Zverejnené

Co to ma spolocneho s celibatom?...........no vela veci........napr. za lekara isiel studovat niekto, kto ma prirodzeny vztah k "cintorinu".......na pravo sa dal niekto, kto ma prirodzeny vztah k podvodom.......na tesarcinu sa vydal niekto, kto ma prirodzeny vztah k piromanom a pod. No a  podobny vyber povolani je mozno nekonecny......to teda znamena, ze vsetky tieto pracovne obsadenia su totalne "zdefraudovane", kedze sa do nich pre svoju prirodzenost nasackovali ludia, co by tam nemali v normalnom svete co hladat? A ako sa da takemuto stavu zabranit?.........sem s nejakym rozumnym receptom :) .  

Zverejnené

info

s tebou sa diskutovať nedá. je to ako hádzať hrach o stenu... ty si proste   sedíš na vedení..., a tiež si myslím, že  si fanatik. http://cs.wikipedia.org/wiki/Fanatismus

Toto oznacenie som si vysluzil zaco?...............za oponovanie k tvojim pomylenym predstavam o tom, ze zrusenie celibatu je vseliekom na nemoralne spravanie sa neindetifikovanej casti katolickych knazov? V tom pripade sa so mnou ozaj neda diskutovat :( . 

No v tomto zaujimavom clanku sa tvdi, ze medzi knazmi je 30-50% homosexualov

http://slovhumanist.nazory.cz/Richard%20Sipke.htm

Aky ma toto suvis s celibatom?

Zverejnené

ja som tým myslela len to, že vo všetkých povolaniach sa nachádzajú aj homosexuáli, aj ľudia s - povedzme - neobvyklými sklonmi, či zvrhlíci a rôzni úchyli. Nikto sa nepozastaví nad tým, že 50 ročný údržbár má slabosť na chlapčekov, či v kolektíve ekonómov fero mrkvička je teplý. Ale každý, keď sa také indivídum nájde v kňazskom rúchu, povie, aha, no, zasa farár!

Ak sa prespí nejaký námestník so sekretárkou a tá ostane v tom, nikto okrem jeho zákonitej manželky či jej zákonitého manžela, ak sa to pravda, dozvedeli, sa nad tým nepozastaví. Ale keď sa prevalí, že kňaz mal nejaké pletky a mladou kuchárkou, tak to je iné kafe, na tom si radi ľudia zgustnú. To sa rýchlo dostane za hranice farnosti. A je to celkom dobre možné, že keby nemusel dodržiavať celibát a bol šťastne ženatý, nič také by sa nestalo, resp, takých prípadov by bolo podstatne menej.  ...zato dobre nasýtený samec šťastne ženatý, ktorý má bez problémov uspokojené aj svoje fyzické potreby doma u svojej paničky, ľahko krásnu sekretárku vyťaží len a len pracovne a na nejaké sexuálne hrátky má pomyslenie leda ak v nemiestnych vtipoch.

Zverejnené

Co to ma spolocneho s celibatom?...........no vela veci........napr. za lekara isiel studovat niekto, kto ma prirodzeny vztah k "cintorinu".......na pravo sa dal niekto, kto ma prirodzeny vztah k podvodom.......na tesarcinu sa vydal niekto, kto ma prirodzeny vztah k piromanom a pod. No a  podobny vyber povolani je mozno nekonecny......to teda znamena, ze vsetky tieto pracovne obsadenia su totalne "zdefraudovane", kedze sa do nich pre svoju prirodzenost nasackovali ludia, co by tam nemali v normalnom svete co hladat? A ako sa da takemuto stavu zabranit?.........sem s nejakym rozumnym receptom :) .  

? : )))

keď sa niekto stane ekonómom alebo bankárom, je to preto, lebo od detstva túži stať sa zlodejom ?

keď je lekár lekárom preto, lebo má prirodzený vzťah k cintorínu, k čomu majú prirodzený vzťah funebráci ? :)

k čomu má prirodzený vzťah maliar ? : )

tesár netúži stavať skvelé strechy a pracovať s voňavým drevom, aby jeho práca vydržala veky, ale naopak, robí to preto, lebo túži tie strechy podpaľovať ? :)

info ... pokiaľ si dobre spomínam, podľa teba sú psychológovia veľmi nepríjemní a nepotrební ľudia, ktorí varia z vody / je tu o tom celá téma / ... táto tvoja súkromná psychológia je skutočne bez konkurencie :)

pozor - áno, sú prípady, keď výber povolania súvisí so psychikou a prirodzeným sklonom toho ktorého človeka, aj tak, že pyroman sa stane hasičom. ale takto paušalizovať a prevrátiť naruby doradu všetkých, všetky profesie a všetky zamestnania, to je na psychológa, či tak niečo ...  totálne si zdefraudoval kompletne všetky povolania a ľudí, aj seba ?  : )

stále nie je ale z tých podivných "prirodzených" cintorínskych, podvodníckych a pyromanských vzťahov jasné, ako to súvisí s celibátom :)

-------------

ešte sa vrátim na moment k tomuto ...

pri ostatných komentoch sme túto poznámku zdarne všetci obišli - chvíľu som čakala, či to niekto nájde, a či sa k tomu niekto vráti, čo nám to info vlastne napísal, ale asi nie ... :)

takže ešte raz :

Ked sa katolicky knaz zaviaze k celibatu, tak mu to prikazuje akasi klauzula, ze sex je nejaky hriesny tanec a on ako predstavitel moralnosti nesmie preto "sexovat"?  Ak je toto tvoja predstava o plneni poslania knaza, tak sa potom necudujem, ze tu operujes iba citatmi z Biblie, ale poslanie knaza ti unika medzi prsty :(

presne tak to ale je, info :)  neuniká jej nič medzi prsty :)

rímskokatolíckemu kňazovi to zakazuje "akási" klauzula ... trochu som nepochopila, o akom celibáte vlastne hovoríš, alebo ako si ten celibát v katolíckej cirkvi predstavuješ, keď nevieš, na rozdiel od ostatných diskutujúcich, že je to presne tak - celibát u katolíckych kňazov a v rímskokatolíckej cirkvi zakazuje klauzula v kanonickom práve ... :

Kanonické právo (CIC) v Can. 277 říká:

„Duchovní jsou povinni zachovávat dokonalou a trvalou zdrženlivost pro Boží království, a proto jsou vázáni celibátem, který je zvláštním Božím darem, jímž se mohou duchovní snáze a s nerozděleným srdcem svobodněji oddat Kristu a službě Bohu i lidem.“ Druhý paragraf dodává: „S náležitou moudrostí se duchovní chovají k osobám, jejichž častá společnost by mohla ohrozit závazek duchovních ke zdrženlivosti nebo vzbudit pohoršení u věřících.“

Podle kánonu 1087 by manželství, do kterého by se pokusil klerik vázaný celibátem vstoupit, bylo kanonicky neplatné.

Kodex církevního práva z roku 1983 oproti prvnímu kodexu z roku 1917 v charakteristice celibátu nahradil slovo castitas (čistota) slovem continentia (zdrženlivost, schopnost ovládání, ale též soudržnost, integrita), čímž oslabil výklad celibátu ve smyslu gnostické teze, jako by tělesnost a sexualita byla nečistá.

http://cs.wikipedia.org/wiki/Celib%C3%A1t

v zmysle gnostickej tézy oslabili výraz, ale na zákaze akejkoľvek sexuality podľa kanonického práva Can. 277 sa nezmenilo nič. : )

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov