Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

„Motorom“ evolúcie je presadenie individuálnych génov, na úkor konkurencie. Platí to aj v spoločensky žijúcich komunitách. V prípade včiel, alebo mravcov, (kolónia má identické gény, ako jednotlivec kolónie) je tomuto cieľu podriadená celá kolónia. Je to nekompromisný boj, pri ktorom je príroda „ochotná“ obetovať aj kopulujúcich jedincov, ak je tak  zabezpečené prežitie budúcej generácie.  Kopulujúci jedinec má evolučnú hodnotu, iba ak sa dokáže podieľať na reprodukcii génov. Odmenou mu je potešenie, ktorému síce nerozumie, ale nedokáže sa ho vzdať, podobne, ako drogovo závislý.  Našťastie (v prípade homo sapiens) literatúra dokázala toto potešenie zušľachtiť natoľko, že ho nechápeme v rovnakom kontexte, ako potešenie alkoholika, alebo fajčiara. Po splnení tohoto poslania sa u jedinca spustí seba deštrukčný proces, ktorý eufemisticky nazývame starnutie. Nie je to od prírody „podraz“, robí to cielene, ako degeneráciu imunitného systému po určenom počte delení buniek. Príroda by si s takýmto handicapom ľahko poradila, keby to bol naozaj handicap.  Veď do vienka novorodencov dáva „neopotrebované“ bunky. Je to cielená samovražda jedinca. Cieľom evolúcie teda nie je „raj na Zemi“,  ale otrocké odovzdávanie genetickej informácie. Informácie,  zbavenej degeneratívnych prvkov, schopnej adaptácie na meniace sa prostredie. Otázka je, kto má záujem o zachovanie informácie, ktorá sama o sebe nemá nijakú hodnotu a je nadradená samotnej existencii jedincov. Sme tu, ako fyzické médiá, slúžiace iba na to, aby sa informácia nestratila? Mimochodom, zákon zachovania informácie nie je výsadou živých tvorov. Rovnako platí v neživej hmote. Vo fyzike, je zachovanie informácie základným postulátom. Napríklad zákon zachovania energie, hybnosti, zotrvačnosti, polohy, spinu, kvantové previazanie atď...

Myslis nahoda a zakonitost?

Zverejnené

riki1

Vývoj človeka je často ilustrovaný opicou, ktorá sa postupne vzpriamuje a zväčšuje sa jej mozog. Táto etapa vraj trvala milión rokov. Je však prekvapujúce, ako sme cieleným krížením dokázali za 10 000 rokov zdegenerovať vlka na mopslíka. Inšpiráciu k formulovaniu evolučnej teórie, dostal Darwin, pozorovaním odlišností zobákov piniek, živiacich sa iným typom potravy, v závislosti, na izolovaných Galapágskych ostrovoch. Šokovala ma informácia zoológov, študujúcich tento fenomén dnes. Zistili totiž, že s prívalom turistov na tieto ostrovy, sa pinkám otvorila nová ponuka potravy, v podobe odpadkov. Ich zobáky sa tomu už stačili prispôsobiť a nie sú schopné dostať sa k pôvodnej potrave, rozlúskavaním semien. Ak evolúcia dokáže fungovať tak rýchlo, je to varovný signál aj pre nás. Žijeme v dobe mobilov, internetu, moderných áut no evolučný tlak na jedinca prudko klesá. 99,99 percent populácie sú iba užívatelia výdobytkov modernej techniky. Vôbec nevedia, ako funguje, nevedia si ju opraviť a už vôbec nie vyrobiť. Kromaňonec si nástroje dokázal vyrobiť, opraviť a použiť. (Dokonca to dokázali ešte naši dedovia) Dnešné školstvo pripravuje žiakov na riešenie virtuálnych problémov, s ktorými sa nikdy v praxi nestretnú. Študoval som jadrovú fyziku, no v praxi som potreboval maximálne riešiť trojčlenku. Uživiť som sa musel programovaním, ktoré sa dnes scvrklo na vypĺňanie formulárov spôsobom CTRLC, CTRLV. Tých je dnes neúrekom v každej oblasti, (daňové priznanie), no pochybujem o tom, že je to tvorivá práca s nárokom na intelektuálne schopnosti. Nečaká nás osud tých piniek z Galapág?

Ten evolucny tlak klesa po fyzickej stranke, dnes sa uz dozije dospelosti, teda moze svoje geny rozmnozit aj clovek, ktory by by sa pred 100 rokmi nebol dozil dospelosti. To ale neznamena ,  ze je to pre evoluciu zle, alebo ze by evolucny tlak klesal, ten je stale rovnaky iba sa presuva do inych oblasti existencie ludi. Fyzicke spoznavanie sveta okolo nas je uz podla mna v krize, Zem dokaze uzivit urcity pocet ludi a ti dokazu vytvorit prostriedky na urcitu uroven fyzickeho spoznavania sveta okolo. Ludstvo uz skor upusta od ekonomicky narocnych projektov, ako napriklad lety na Mesiac, nadzvukove dopravne lietanie, znovu pouzitelna kozmicka lod. Poslednym "vystrelom do prazdna" je podla mna urychlovac v CERNE.

Nejake fantazie  o tom popisal aj tu :

http://hayabusa.slovakforum.net/t268-topic

Zverejnené

Dozije dospelosti s novymi chorobami cievneho systemu, rozne psychicke choroby a poruchy su na vzostupe, rakoviny rozneho druhu, cukorvky a podobne... Vydavky na zdravotnu starostlivost stupaju a su financovane z dlhu, zadlzujeme sa aby sme si predlzili zivot na boj s novymi chorobami. Ja mam pocit ze to cele speje k upadku. tato ocivilizacia je postavena na rozume ale ten rozum nikdy neda konencne risenie aby ludia boli spokojni... Sam stres behanie za hmotnymi vecami, zijeme v absolutnom konzume na par vynimiek, planeta zacina mat znacne problemy so zdrojmi. ťažko sa da veštit ale to že budu problemy sa da vyvestit celkom spolahlivo, len ta miera a velkost a dosledok sa neda vyvestit rozumom.

Zoberme si aky je to paradox, clovek ma rozum a za tu chvilu co ho pouziva zmenil svet natolko ze je az neuveritelne kam sme sa dostali. 10-100 Miliony rokov je tu nejaka rovnováha na planete. Prisiel clovek s neokortexom a nastal nerovnovazny stav. No a kam sa pozrie, v kazdej oblasti su dalsie a nove problemy, ktore musi riesit a nie je konca kraja prist k stabilite.

Zverejnené

robopol > az tak cierne by som to nevidel, lebo ak by fungovala evolucia stale podla toho, ako naznacujes, ze by to bolo lepsie (po starom), tak by sme tu sice mali narody superzdravych a supersilnych bojovnikov ale rychlo by sme sa dostali na uroven staroveku. Spolocnost sa vyvija a vyvinie sa do podoby o ktorej nemame ani len tusenie, bolo to tak vzdy a vzdy to tak aj bude, az kym nenastane nejaka globalna katastrofa, na ktoru nasa spolocnoct este nebude pripravena. 

A potom moze vyvoj zacat od nova, alebo skoro od nova.

Starsi ludia vzdy (v kazdej ere) mali pocit ze uz tato spolocnost konci, je pred zahubou a krachom, ale mladi zatial vzdy dokazali, ze to nie je pravda.

Zverejnené

Upadok a koniec nie je to iste. No ja neviem samozrejme co bude a ako bude. To su len moje postrehy, nevidim cierno, vidim kam nas gral "rozumu" doposial dostal. K spokojnejšiemu zivotu? urcite nie, zivot sa sice zmenil ale ci k lepsiemu to si nemyslim. Vidim len ze gral rozumu a hmoty ma svoje dosledky aj v socialnych vazbach u ludi, k spravaniu, treba brat tu vyspelu civilizaciu ci naozaj sa im ten zivot zlepsil k ich spokojnosti. Podla mna nie. 

Pokial dame na piedestal rozum, ze vsetko vyriesime, tak uz v tom momente sme prehrali...

Zverejnené

robopol

Rozum nás doviedol k tomu, že akceptujeme iba vedecké poznatky. Máme vypracované metodiky verifikácie našich vedeckých teórií s experimentom. Ak je však kritériom správnosti našich teórií experiment, tak môžeme testovať iba materiálnu realitu. Pre materialistu je to dôkaz, že dokážeme testovať všetko, veď okrem materiálneho sveta nič iné neexistuje. Darwinova evolučná teória prešla takýmto testom úspešne a preto je vedecky akceptovaná. Dokonca pojmy morálka, empatia, obetavosť, láska atď.. do Darwinovej teórie zapadajú, ako prvky správania, zabezpečujúce komunite výhodu v boji o prežitie. Náboženstvo chápu materialisti, ako „skratové“ správanie sa jedinca, ktorý namiesto racionálneho hľadá iracionálne vysvetlenie. Niečo, ako duševná nezrelosť frustrovaného jedinca, očakávajúceho, že problémy za neho vyrieši niekto iný. V detstve rodičia a neskôr nejaká iná autorita. Tu by som mohol skončiť, lebo nemám argumenty. Sám ale vieš, že vo fyzike dokážeme verifikovať iba platnosť postulátov, samotné postuláty sú dané. Objektívne tu existuje niečo, čo experimentálne nedokážeme uchopiť. Teóriu, že fyzikálne postuláty predchádzal chaos. Alebo, že chaos vytvoril postulát a nie, že postulát vytvoril z chaosu formu. Darwinova teória tvrdí, že chaos vytvoril systém, ktorého postulátom sa stal prirodzený výber. Každý fyzikálny experiment, ktorý by sme robili, by však potvrdil opak. Viedol by k chaosu. Ak teda veríme iba experimentu, mali by sme byť dôslední a vysvetliť prečo  nemáme výsledky zhodné s teóriou.

Zverejnené

No v podstate s tebou suhlasím. Ja to vidim tak, že rozum je prostriedok ako si dat veci do suvisu, vlastne cela veda by sa dala nazvat ako rozumove vysvetlenie ako veci spolu suvisia, popis toho co sa deje. Ovela viac veda dava odpovedi na ako, na otazky preco dava velmi malo odpovedi, ktore by bolo mozne potvrdit. Totiz to experimentalne nemas ako testovat. A to je vlastne aj ta achilova pata rozumu. Ci je mozne sa cez rozum dopatrat aj na otazky preco. Samozrejme mame teorie a tie nieco hovoria, ale pozor na to aby sme teoriu o svete nestozoznili so svetom samotným. 

No a samozrejme je tu aj objektivne nieco viac ako len rozum. A prave to som chcel povedat, ze pokial si postavime na piedestal rozum, tak tazko mozeme byt v zivote stastni. Mne osobne rozum pomaha ale nerobi ma stastným.

A k tomu poslednemu. Narazas na entropiu systemu? Tam ale nevidim rozpor, pokial vznikne system replikujuci sa, obnovujuci sa, teda organizujuci sa, tak dokaze ist aj proti neusporiadanosti. inak by vobec zivot nemohol existvat. Ci je to dielo nahody, alebo uz v pociatocnych podmienkach je nieco prednastavene aby taky system mohol existovat sa z hladiska vedy neda zodpovedat momentalne.

• Pridať bod 1
  • Pred 2 mesiacmi...
Zverejnené

Euglena je jednobunkový tvor, ktorý je rozhraním medzi rastlinou, využívajúcou fotosyntézu a živočíchom, živiacím sa organickou potravou. Závisí to od podmienok, v ktorých sa nachádza. Niekde na tomto stupni vývoja, sa tvorila naša etika. Euglény, ráno, keď vyšlo slnko vstali a začali fotosyntézou vyrábať cukor, ako svoju potravu, Jedna eugléna si prispala a slnko už zapadalo. Nemala čo žrať, a sused bol plný cukru. Nuž zožrala  ho, aj s jeho cukrom. Na druhý deň sa už vôbec neunúvala pracovať, keďže prišla na geniálny spôsob existencie. Zaujímalo by ma, podľa akého kľúča evolúcia rozdeľuje úlohy. Úlohou včely robotnice je upracovať sa k smrti totálnym vyčerpaním. Úlohou parazita je vynaložiť všetky prostriedky, aby získal to, na čom nemá žiadnu zásluhu. Kto je autorom scenáru tejto tragédie, ktorá sa začala pred 3 miliardami rokov? Celá Biblia a Nový Zákon je o hrdinoch, riešiacích túto dilemu. Pre literatúru a umenie je to nevyčerpateľná téma kontrastu. Je to potenciál Shakespearových drám, komunistických manifestov a Slniečkáských ilúzií.  Tá lenivá eugléna, by si zaslúžila pomník neznámeho hrdinu. Na jej piedestál by som vytesal slová, "to je tá eugléna, ktorej vďačíme za to, že sa dnes môžeme hrdo nazývať homo sapiens".

Zverejnené

preco tragedie,

keby neprisla zmena, neprisiel predator, tak by sa premnozili tie "potrebne". Evolucia nerozdeluje nic podla ziadneho kluca, cele je to o tom ako sa v tomto systeme zachova celok a aky stupen rozmanitosti a stability dosiahne. 

Zverejnené

tono, rozlisujme ci ide o nemoznost testovania alebo o to ci nevieme ako.   V case ked som studoval, tak to vyzeralo nadejne, teoria chaosu sa zdala byt odpovedou, v silne nelinearnom systeme vznika samoorganizacia,  prejavuju sa ataraktory.  Ale potom to nejako zamrzlo, cakame na genia co to dokaze uchopit.    

Nie je teda pravda ze kazdy experiment :), naopak ak mas dostatocne velky prisun entropie  tak sa system zacina organizovat skoro vzdy.   

Su tam zahadne pravidelnosti, objavuju su konstanty ale nechapeme preco. Ale je to zrejme zakonite,  nepovysujme nasu neznalost na zakon :)

Zverejnené

V potravinovom reťazci sú na najnižšom stupni organizmy, ktoré biochemickým procesom menia anorganické látky na organické, pomocou slnečnej, alebo geotermálnej energie. Tieto organizmy neparazitujú. Všetky vyššie organizmy, požierajúce organickú hmotu, sa vyvinuli z pôvodných, preto že organická hmota, ktorá sa „objavila“ im poskytuje rýchlejší prísun energie. Parazit našiel „skratku“ aby sa s vynaložením minimálnej námahy dostal priamo k zdroju. Prečo ale paraziti zostali na tak nízkom stupni vývoja, s takou výhodou. Alebo sa mýlim?

Človek vynakladá tiež všetko svoje intelektuálne úsilie, nazývané vedecko-technický pokrok na to, aby našiel skratku, ako ten parazit. Na vyššom stupni evolučného vývoja sa javia  pojmy etika, empatia, obetavosť, láska, lepšou evolučnou výhodou, ako maskovanie, kamufláž, čo sme si mysleli, že je primitívnou stratégiou parazita  No postupne sa o parazitoch dozvedáme čudné správy. Paraziti majú sofistikovanejšiu stratégiu, ako my. Strunovec parazitujúci v cvrčkovi ho vyžiera s chirurgickou presnosťou, aby mu neporušil životne dôležité orgány (asi pozná ich funkciu), ktoré bude strunovec ešte potrebovať. Na konci svojho pobytu potrebuje „vsugerovať“ cvrčkovi potrebu okúpať sa. Cvrček už netúži po ničom inom, ako nájsť vhodnú vodu, skočiť do nej a utopiť sa. V podstate po tom túži strunovec v jeho bruchu, lebo jeho ďalší vývoj prebieha vo vode. Ako môže evolúcia vysvetliť  „schopnosť“ strunovca ovládať pscychyku cvrčka.  Politici by vynaložili obrovské prostriedky, keby to dokázali s voličmi.... No nie je to len o cvrčkovi http://psychologie.cz/inteligenci-zpusobuje-parazit/ . Na pozíciu vrcholového parazita sme sa možno nedopracovali sami, ako si naivne myslíme, ale sme tu ako potrava pre niekoho, kto má sofistikovanejšiu stratégiu.

Zverejnené

Na pozíciu vrcholového parazita sme sa možno nedopracovali sami, ako si naivne myslíme, ale sme tu ako potrava pre niekoho, kto má sofistikovanejšiu stratégiu.

Ze by uzavrety kruh?

Evolucia nerozdeluje nic podla ziadneho kluca, cele je to o tom ako sa v tomto systeme zachova celok a aky stupen rozmanitosti a stability dosiahne. 

Presne tak....celok. Ak s toho celku nieco odstranime, tak sa do tej prazdnej vysece casom vprace nieco ine, alebo sa nieco premnozi cim sa narusi prirodzena rvnovaha a na svete je novy problem neznameho.....

Zverejnené

robopol

Dovolím si na odľahčenie sci-fy. Podozrivé je, že cieľom evolúcie nie je „blaho“ jedinca, ani blaho stáda, tlupy či civilizácie...Pre evolúciu „má cenu“ iba zachovanie genetickej informácie, ktorej sú jednotlivci dočasnými nositeľmi. Pre zachovanie tejto genetickej informácie je často ohrozený život alebo zdravie jedinca ovládaného testosterónom.  Aký imaginárny cieľ, alebo motív má evolúcia, ak chráni predovšetkým informáciu. Ale, aby som bol vedecký, evolúcia vraj nemá žiadny cieľ, ani motív. (Ako ten cvrček nemá motiv utopiť sa, má ho parazit) Ak má genetická informácia takú hodnotu, neskrýva v sebe ešte  niečo viac, ako len  informáciu o anatómii a fyziológii živočícha?  Možno informácia o morfológii iba maskuje informáciu, ktorá sa má zachovať. Možno je celkom jedno, či je nositeľ tejto informácie myš, alebo človek a všetci sme od počiatku  "nakazený". Koľko z DNA je nevyužitej nevieme, pre nás je to jalová DNA. Počet chromozómov nijako nesúvisí s zložitosťou a inteligenciou jedinca, inak by mali rastliny IQ 250. Ak by som chcel kolonizovať vesmír, kolonizoval by som ho najjednoduchšie vo forme informácie o sebe. Fyzickým nositeľom môže by baktéria, rastlina, podľa podmienok v danom čase a priestore, ktorý musia najprv kolonizovať. Živočíchy, najlepšie inteligentné, ako človek, sú hostiteľmi v poslednej fáze, tak ako cvrček pre parazita. Nakoniec mu vsugerujem „neodolateľnú túžbu okúpať sa“  a vystúpim z anonymity. Nemusím odnikadiaľ priletieť, som tu už dávno s vami a vo vás od počiatku. Je tu aj iná možnosť, omnoho desivejšia. Nemusím nikdy „vystúpiť z anonymity“ a budem vo vás naveky. Podstatné pre mňa je, že SOM TU! a JA informácia som nezničiteľná, ako zákon zachovania energie, ktorej nevieme určiť počiatok, koniec ani ju definovať

Zverejnené

tono

preco parazit nie je zlozitejsi? :)

no mas jednoduchu odpoved lebo to nie je ucelne, ak je organizmus zlozity je aj narocny a citlivy na zmeny. A tak ako ti tyso napisal, vesmir sa organizuje sam a podla mna aj fyzikalne zakony budu vysledkom evolucie vesmiru. Nevieme preco ale vesmir sa proste zacne organizovat a pokial to system umozni pojde aj do zlozitosti. Cely vesmir je ukazkou evolucie od uplne zakladnych castic po atomy, molekuly az po zlozite organizmy, takze najdes velku rozmanitost a je to dane tym, ze taka moznost bola tak nastala, to nie je nici zamer ani nikto nepotreboval tuto scenu nakonfigurovat podla vsetkeho a mne sa to paci ta scena sa konfiguruje sama.

Zverejnené

robopol

No to si ale si protirečíš. Ak je zložitejší organizmus citlivejší na zmeny, je evolučne v nevýhode, a je zákonite odsúdený v konkurenčnom boji na zánik. Podľa toho by tu nemali existovať iba baktérie,  ani vírusy. Je to ako s entropiou, podľa fyzikálnych zákonov tá iba rastie. Biologický vývoj od vírusov po človeka je opakom entropie. To je experimentálny fakt, ktorý vypovedá o tom, že naše „vedecké“ argumenty nepopisujú realitu. Predstav si, že na nejakej rovnej ploche mám 10 symetricky usporiadaných jamiek  tvoriacich geometrický obrazec, mustru.  Ak náhodne vysypem guľôčky na túto plochu, guľôčky, ktoré zostanú v jamkách, vytvoria geometrický obrazec, napriek zákonom entropie. Guľôčky sa pohybovali chaoticky, podľa zákona entropie. Ale bez hmoty guličiek predsa nemôže byť ani mustra, to by bol idealizmus. Neobsadené jamky bez hmotných guličiek nie sú experimentálne merateľné, no informácia o geometrickom obraze tu musela byť skôr, ako  guličky  Presne takýto model preferuje aj Hawking, dajte mi jamku a je už nepotrebujem stvoriteľa, gulička tam zákonite padne. Ak už mám 10 geometricky usporiadaných guličiek, mám symetriu, ktorá sa môže sama generovať na zložitejšiu symetriu, podobne  ako rast kryštálov. No aj ten najzložitejší kryštál je iba opakovaním toho istého princípu, podobne ako fraktály, neprekročiace nikdy svoj princíp generovania rekurziou. Chaos  síce môže premiestňovať guličky v jamkách, ale nie jamky samotné. Tie nemôžu podliehať chaosu, lebo sú nehmotné. Je to podobné, ako otázka, či gravitačný zákon platí aj v priestore, kde sa nenachádza žiadna hmota. Samozrejme, áno, ale nedokázali by sme to bez hmoty nikdy dokázať. 

Zverejnené

netusim v com si ako odporujem. zlozitejsich organizmov je pomerne menej ako jednoduchsich. Bakterii a virusov je pomerne viac ako cicavcov. Pisem, ze zlozitejsi organizmus je citlivejsi na "pokazenie". Mame teda jednoduchsie formy aj zlozitejsie. Bakterie, virusy a paraziti kooperuju v ludskom tele a v podstate aj vdaka nim ta zlozitost ako je cicavec vobec mohla sa realizovat. Kooperacia života vytvara nove formy aj zložitejšie formy. A napr. aj stado pakonov kooperuje a ako celok by sa dalo povedat ze je to vyssi a zlozitejsi organizmus, alebo svorka vlkov.

Entropia sa zachovava ale zivot ide proti entropii, aj vesmír ide proti entropii, po big bangu neboli hned častice, atomy molekuly, ani svetlo neputovalo vesmirom, a dnes vidis ze vesmir sa preorganizoval, kde narastla teda ta entropia ked je evidentne ze vesmir ma struktury od makro po mikro?

takze odpoved je taka, že tie bakterie a paraziti umoznili vdaka kooperacii s organizmom vytvorit zlozitejsie formy, a kto toto naplanoval? nikto proste sa to stalo lebo to bolo mozne a taky stav nastal a stal sa vyhodou a teda sa rozmnozil lebo mal vyssiu stabilitu pre zivot.

Zverejnené

Tono

tie jamky mozu predstavovat fyzikalne zakony.....?

Zverejnené

Tono

K tvojej uvahe o gulickach a jamkach...

To je pekna myslienka, ibaze tam vnasas predpoklady, "nemoze sa mustra chaosom menit". Ak tu nejake je, teda gulicky len obsadia volne jamky, potom preco ta "parazit :)" nuti ist do predpokladov ktore nemas overene, to jest ze mustra je zavisla na hmote, mustru chaos nemoze menit". 

Co ak zoberies presne opacny predpoklad, nehmotna mustra nie je dana a chaos ju moze menit na inej urovni. Potom odpoadnu argumenty o tom ze fraktal sa moze iba rekurziou kopirovat. 

Co ak to je tak, že sa najskor konfiguruju možnosti a potom nasledne vytvoria sa jamky ktore obsadia tie gulicky. Potom by nahoda bola iba v tom kedy zaujme tie gulicky svoje miesto a vytvoria nejaku organizovanu strukturu. A nejake tie predpoklady k tomu ze sa konfiguruju moznosti by aj zodpovedalo myslienkam kvantovej fyziky kde superponuju moznosti a realita je obsadenie tych guliciek do jamiek.

Zverejnené

robopol

Tvrdenie, že „proste sa to stalo lebo to bolo mozne“ platí v čase. Ak sa niečo stalo, tak musela existovať aj potenciálna možnosť v čase, keď sa to ešte nestalo. Čas má svoj počiatok a „pred tým“, ako vznikol čas, žiadna potenciálna možnosť existencie nemohla byť. Pravdepodobne v Planckovom čase 10^–44s,  dali  fyzikálne konštanty prírodným zákonom mantinely. A túto informáciu nemáme pred jeho vznikom kde umiestniť. Žiadna informácia sa už „nerodí“ v čase po vzniku vesmíru, kvôli inflácii. Jeho rozmery sú dnes tak veľké, že informácia o počiatočných  podmienkach je už vo vzdialenom vesmíre, kvôli jeho expanzii a konečnej rýchlosti svetla, izolovaná. V každej jeho časti platia tie isté fyzikálne zákony, dané na jeho počiatku. Kocky mohli byť hodené iba v čase 0 až  10^–44s a to sa mi nezdá veľmi pravdepodobné. Je to ale obecne akceptovaná teória. Machová predstava vesmíru je stále aktuálna pre kacírov fyziky, patriacich do kategórie „lidoví myslitelé, živlové a pavedy“ do ktorej sa hrdo hlásim.

Zverejnené

nekonecny vesmir ktory nepotrebuje pociatok nepotrebuje mat v planckovom čase hodene kocky, teda ak vesmir vzdy existoval, nedoslo ani k zrodu casu ani k jeho zrodeniu (zrodenie vesmiru je chapane ako len faza vesmiru), mohol prechadzat z big bangu do velkeho krachu a takto moze existovat bez stvoritela, ale to si odbehol od toho co som napisal. Mozu sa realizovat tak ako v kvantovej fyzike vlnove moznosti este skor ako nastane realita, takto potom vznikaju struktury a stabilne, najskor sa zrodi vlnovy stav a potom sa zrodi hmotna verzia, a to by mohlo vysvetlit ako dokaze ist vesmir proti entropii a ze je mozne dosiahnut taku zlozitost systemu ako pozorujeme.

Zverejnené

Robopol

Lenže kvôli konečnej rýchlosti svetla a vzdialenostiam vo vesmíre, nemôže v ňom dochádzať k výmene informácií. Počas  evolúcie na Zemi hrá pri zachovaní informácie významnú rolu dedičnosť. Na vyššom stupni sa informácia zachováva na médiu, hlinená tabuľka, kniha, internet. Nahromadené informácie tu pôsobia synergicky. Takáto synergia je vo vesmíre vylúčená. Ako celok „vesmír nevie sám o sebe“, iba o svojej minulosti. Za 13,8 miliárd rokov prešlo svetlo zo vzdialenosti 10^26m. To je hranica, za ktorú kvôli jeho expanzii nikdy nedovidíme. Ak by sa v ňom aj nejaká vyspelá civilizácia vyvinula, ich informácie sú nám nedostupné. Zostáva nám už len naša galaxia. Jej vek sa odhaduje na 13 miliard rokov. Pred viac ako 5 miliardami rokov vznikla naša hviezda Slnko. To je zhruba polovica z veku galaxie. Na Zemi sa za 4 miliardy rokov život nedostal do vyššej formy, ako baktérie. Pravdepodobnosť, že rovnaké podmienky sú na iných planétach hviezd galaxie je minimálna o čom svedčia výsledky SETI. No keby aj, v galaxii by informácia putovala k hviezdam desiatky tisíc rokov. Predstava o evolúcii v rozmeroch väčších, ako planéta Zem je podmienená faktormi, s ktorými si poradili len v sci-fy románoch. Ak by som sa mýlil, tak by bola na mieste odpoveď na Fermiho paradox: Kde teda dočerta všetci sú? Pri našej izolácii máme horšie podmienky na globálne využitie informácií galaxie, ako amazonský indiáni pri vývoji mikroprocesorov.  A nie len my, to platí o všetkých potenciálnych civilizáciách. Možno je to aj naše štastie, že nemáme blízkych susedov.

Ale, aby som sa vrátil k téme. Nechápem, ako môže parazit bez centrálnej nervovej sústavy, cieľavedome riadiť správanie a intelekt jedinca s vysoko rozvinutou nervovou sústavou a naopak to nefunguje.Tak, aby konanie hostiteľa zodpovedalo jeho potrebám?  (naše insekticídy, dezinfekcia, antibiotiká, chemoterapia, feromónové lapače sú proti ich poznatkom našej fyziológie buldozér) Robí to spôsobom, že vylučuje tie isté chemické "falošné" látky, ako hostiteľove telo pri ohrození, sexuálnom pude, pude sebazáchovy, depresii, eufórii. No robí to tak, aby správanie hostiteľa bolo podriadené potrebám jeho vývoja. Evolučne zákony nakoniec môžu viesť dokonca k symbióze parazita a hostiteľa. To je napríklad baktéria Escherichia coli. Keby sme sa ňou „nenakazili“  hneď po pôrode, zomrieme hladom. Baktéria, pôvodne ako parazit umožňuje naše trávenie. My totiž nekŕmime seba, musíme kŕmiť ju a živiť sa jej „odpadom.“ Paraziti v našom konečníku „pacifikujú“ náš imunitný systém. Bez výlučkov parazita, blokujúcich náš imunitný systém , tento zaútočí proti nám - Crohnova choroba. Podobne môžu mať paraziti podiel na tom, čo považujeme za našu inteligenciu, mentalitu, sexualitu, agresivitu, empatiu.

Zverejnené

Raz som to tu už spomenul. My si myslíme, že šľachtíme určité rastliny, preto ,aby nám „dávali viac  cukru,  kofeínu, nikotínu atď... No opak môže byť pravdou. Tak, ako rastlina využíva hmyz, pre svoju potrebu pohlavného rozmnožovania, využíva nás, aby sme jej zušľachťovali pôdu, hnojili, zbavovali ju konkurencie iných rastlín monokultúrnym výsevom. Ona sa nám za to „odmení“ podobne ako hmyzu, uspokojením našich potrieb.  Samozrejme, museli by sme jej prisúdiť logické myslenie, čo neakceptujeme „pri jej vzdelaní“. No s parazitom je to presne to isté. V žiadnom prípade nepripustíme (pre ješitnosť tvora na vrchole evolučneho vývoja ), že by sa v jeho primitívnej rebríčkovej nervovej sústave mohol zrodiť takýto šialený strategický plán.

• Pridať bod 2
Zverejnené

Podľa evolučnej teórie, žiadny plán neexistuje, teda ani výsledok, ku ktorému by spela. Výsledok, aký sa v súčasnosti dosiahol nemá teda samozrejme tiež žiadnu hodnotu, lebo je iba súhrou náhod  v evolučnom boji. Fakt, že mechanizmus prirodzeného výberu vedie k opaku entrópie, teda k väčšej usporiadanosti a zložitosti nie je obsiahnutý v zákone evolúcie, ale je pokračovaním procesu prebiehajúceho pri tvorbe častíc, atómov, molekúl. Tak, ako počet protónov, s úplne rovnakými vlastnosťami v jadre atómu, dáva úplne iné vlastnosti chemickému prvku. Spoločenstvo živočíchov rovnakého druhu, môže vytvoriť nový druh, pri inom správaní. Teda „etické normy správania“ spoločenstva vedú k rovnakému výsledku, ako prirodzený výber. Obe majú rovnaký cieľ, dosiahnuť evolučnú výhodu druhu. Etikou možno označiť pravidlá.

Vlk:

„zabiješ každého vlka, ktorý nie je členom svorky“

„právo rozmnožovať sa, má iba alpha samec a samica“

„prvý má právo jesť vodca svorky“

„vyvrhneš potravu, ak ťa jeho mláďa o to požiada“

„budeš sa s ním hrať, aj keď na to nemáš náladu“

„obsadíš teritórium inej svorky, povraždíš jej členov a mláďatá, okrem samíc“

„budeš pravidelným močením označovať svoje  teritórium a s nasadením života bojovať za jeho rozšírenie“

Kojot:

„ budeš sa starať len o vlastnú rodinu“

„ nebudeš dodržiavať teritórium lovu iného“

„  ukradneš potravu inému, ak na to bude príležitosť“

„ bojovať budeš len so slabším, zraneným alebo bezbranným“

Desatoro si odpustím, lebo ho každý pozná. Tento hodnotový systém nemá bez existencie plánu žiadnu oporu. Iná súhra náhod by viedla evolúciu iným smerom. Apelovaním na morálne, etické, náboženské hodnoty si chce človek obhájiť iba svoju súčasnú pozíciu na vrchole. Ale pred kým, pred sebou samým? A ako táto jeho potreba súvisí s evolúciou? Jeho hodnotový systém je bez viery čisto oportunistický a s vierou nevedecký. 

Zverejnené

V nekonecnom vesmíre nepotrebujes hadzat kocky, lebo boli vzdy hodene, to na margo ze vesmír sa rozpina rychlejsie ako svetlo v inflacii...

K SETI:

No ved a vesmír je strašne obrovský, život je vzacny ale v tom velkom vesmíre sa realizuje aj mala pravdepodobnosť. Ako si nas môžu všimnúť v tak obrovskom vesmíre kde len nasa galaxia ma 120 tisic svetelnych rokov. A keby si nas aj všimli a boli aj tu tak nam to vešat na nos nebudu, pokial su o dost vyspelsi co by museli byt ak by dokazali prekonat taku vzdialenost.

Ano bakterie, aj paraziti su s nami uz pomerne dlho od pociatku a preto sa prisposobili a dochadza aj nejakej sinergii, lenze je ich tolko z ekazdy chce napadnut a cudzopasit, tak je to dokonca aj boj medzi bakteriami aj parazitmi. A samozrejme jeden parazit nema inteligenciu ale kolonia milonov uz bude mat koletivnu, ako mravce najdu optimalnu trasu z hladiska celku ale z hladiska jednotlivca zabludi, neprezije. Toto nemame este moc prebadane do akej miery ovplyvnuju aj nase vnimanie a myslenie, a ci nahodou ta naša mysel je len naša... alebo čo je to vedomie? to bude nejaka kolektivna vec kazdej tej bunky v nejakej sinergii...

celok je predsa len inteligentnejsi ako jednotlivec. 

• Pred 4 týždňami...
Zverejnené

V nekonecnom vesmíre nepotrebujes hadzat kocky, lebo boli vzdy hodené

musíš síce "hádzať kocky", ale môžeš na nich "primaľovať pár bodov"

zo štvorky spraviť šestku

a z jednotky päťku

pretože bol podaný ďalší dôkaz epigenetického upravenia a prenosu dedičnej informácie

http://www.osel.cz/8622-jak-rychle-zmena-klimatu-modifikuje-genom-rychle.html

otec Tatko morča, ktorý bol po dlhšiu dobu, vystavený pobytu v horúcom prostredí, a aklimatizoval sa na to, dokáže priamo a nenáhodne upraviť prepísať gény v svojich spermiách, a teda aj svojich potomkov tak, aby v tom boli ešte lepší

náhodným výberom by to trvalo mnoho generácií

touto "prirodzenou" genetickou manipuláciou, to trvá z "otca na syna"

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov