Skočiť na obsah

Aké knihy máte rozčítané?


Andulqa

Odporúčané príspevky

Isabel Allende - Dom duchov

"Dom duchov je rozvetvená sága latinsko-americkej rodiny prežívajúcej svoje víťazstvá a pády na pozadí spoločenských udalostí, v imaginatívnej krajine plnej vulkánov a častých hurikánov, prírodných katastrof a ľudských nešťastí."

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

aika

keď zbadá nut tvoj príspevok tak jej len oči zasvietia

 

Herbert George Wells - Neviditeľný

Jeden zo zakladateľov sci-fi. Talentovaný vynálezca Griffin vynájde metódu, ako učiniť živú hmotu neviditeľnú. Tento objav skúša sám na sebe, no zabúda, čím môže prispieť ľudstvu a pomocou svojho objavu chce získať moc a terorizovať ľudí.....

 

btw. Ja nemám rád sci-fi nič na ňom nevidím a nikdy ma nechytilo tak vlastne neviem prečo som si to zobral asi dúfam že toto ma presvedčí o opaku :lol:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

No asi budem musieť prehodnotiť svoj názor na Sci-fi aspoň čo sa týka Wellsa. Dosť ma bavil.

 

Philipp Vandenberg - Pompejčan

Dej románu sa odohráva v 1.storočí nášho letopočtu. Príbeh prepustenca Afrodisia, ktorý pri zemetrasení v Pompejach príde o oboch rodičov a o svojho pána Serena. Odoberie sa do Ríma, kde sa stretne s Poppaeou. V Ríme sa stáva boháčom, ale v jeho okolí sa dejú nevysvtliteľné vraždy, ktoré majp niečo spoločné so starodávnou veštbou.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Irán - Slavomír Horák

nieco ako cestovny sprievodca po tejto nepochybne zaujimavej krajine..autor je odbornik na oblast Strednej Azie, takze sa skvelo cita..spaja historiu so sucasnostou..opisuje miesta spolu s kratkymi pribehmi a ukazkami perzskej poezie..clovek ma chut hned vypadnut :lol:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

(Ne)obmedzený diktátor

ďalšie príbehy z pekla

Tvrtko Vujity

Autor, ktorý sa počas juhoslovanskej vojny stal vojnovým spravodajcom, opisuje svoje zážitky v Turkmenistane, Austrálii, Albánsku, Sarajeve, na Sahare a Korfu.

Hneď v prvom príbehu si (ne)nápadne robí srandu zo Saparmurata Turkmenbašiho a z jeho knižky Ruhnama - a nielen z tej. :lol:

 

Tom

 

Chcem Ťa poprosiť: Ak poznáš ešte nejaké knižky (čím viac, tým lepšie :) ) na spôsob "V Afganistane Boh iba plače", môžeš mi to prosím sem hodiť? Ďakujem!

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Cat

zial velmi rad by som ti napisal dalsie knihy..ale ani ja ich nepoznam..tento Afghan sa mi velmi pacil a tiez by som rad este poznal viacero podobnych knih :)

ak vsak teraz citas vojnoveho spravodajca..mozno sa ti bude pozdavat aj nova kniha Martin Rajec - Po stopach konfliktov...tu zase opisuje Afghan, Irak, Pakistan, Libyu, Kongo, Gruzinsko, izrael :)

no a ak by si aj ty nahodou na nieco narazila..daj vediet :lol:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

teraz čítam knihu Na pláži od Iana McEwana.

Autor zachytáva netradičnú svadobnú noc mladej dvojice, huslistky Florence a čerstvého absolventa univerzity Edwarda. Príbeh, ktorý opisuje jedinú noc v živote čerstvých mladomanželov, postupne odhaľuje charaktery dvojice, ich až chorobnú slušnosť jedného k druhému, ktorá vedie k vzájomnej neúprimnosti a končí sa katastrofou.

 

prečítala som síce zatiaľ len pár strán, ale vyzerá to byť super, ak to bude také dobré ako Pokánie mám sa na čo tešiť :lol:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tom

 

Našla som ďalšie knihy od Tvrtka Vujityho, ktoré sa chystám čítať, ak ich teda budú mať v knižnici.

Sú to Videl som peklo a Videl som peklo 2.

Klik na názvy kníh - myslím, že podľa obsahu to znie zaujímavo a ak si znalca histórie, určite by ma zaujímal Tvoj názor. V názoroch a recenziách ktosi ohodnotil túto knihu ako zle napísaný bulvár so zmesou fantázie, nezrovnalostí a poloprávd, hoci autor je nositeľom Pulitzerovej ceny... :lol: Ale čo čítam jeho Ďalšie príbehy z pekla, po fantáziách ani stopy.

 

Každopádne, idem pátrať ďalej. :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

hej tie knihy poznam, ale necital som ich..preto som ich nespominal lebo som myslel ze si ich uz precitala ked teraz citas inu od Vujityho :lol: mna osobne nejako nezaujali pretoze opisuje najma Bulharsko, Rumunsko, Kambodzu, Ukrajinu..cize krajiny ktore su mimo moj zaber...no ako sa vravi nikdy nehovor nikdy a tak sa k nim predsa len mozno dostanem :)

 

no budem patrat aj ja :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Haruki Murakami - Norske drevo

 

roman sa venuje filozofickym myslienkam hlavneho hrdinu Toru, ktory sa bez cielu zmieta vo vlastnom zivote. Studuje univerzitu, nezaleziac mu, co studuje. Roman sa venuje jeho " nevztahu" s Naoko, na ktorej mu zalezi, no zaroven ma vztahy s inymi dievcatami.

Toru musí prevziat zodpovednost za svoj život a naučit sa zdielat pocity blizkeho cloveka. Najvacsiu vyzvu vsak predstavuje otázka volby medzi zivotom a smrtou.Poznáva, že smrt má nielen svoju ťažkosť, ale i svoje kúzlo pre tých, ktorí nemajú kam ísť.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Mary W. Shelley - Frankenstein

 

Světově proslulý horrorový román. Dramatický příběh vynálezce a jeho vynálezu. Mladý vědec Viktor Frankenstein stvoří umělého člověka, monstrum ohyzdné podoby s nadlidskou silou. Umělý člověk svou obrovskou sílu po prvních trpkých zkušenostech zasvětí mstě a zkáze. Zloba je směřována hlavně proti rodině jeho tvůrce – vynálezce Frankensteina. Toto dílo patří mezi zakladatelské díly horroru a Mary v něm popisuje problém morální zodpovědnosti vědců za jejich objevy.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tvrtko Vujity

Videl som peklo

konečne sa mi to podarilo zohnať :lol:

Reportáže o osade, kde žije sedemtisíc malomocných, o živote v tieni Černobyľu, o deťoch poznačených AIDS v Etiópii, o žene, ktorú vychovávali ako psa, o živote v Severnej Kórei a pod.

Tieto reportáže sú skutočne kruté (miestami však i celkom humorné), ale chcela som si prečítať o miestach, kam dostať turistické vízum je takmer nemožné a o ľuďoch, ktorí sú na periférii záujmu spoločnosti.

 

Tom

 

Vyhrabala som knižku Mé slzy zůstaly v Iráku od Jany Švecovej, hádam to bude za niečo stáť a možno Ťa to zaujme.

Nezkušená a naivní, vedena ušlechtilými city zneužitými propagandou, vydává se mladá dívka v době první Války v zálivu do Iráku, aby zde pomáhala prostým lidem. Její mise je však v zárodku ukončena katastrofou, při níž však Věra nachází osudovou lásku, vzdělaného Ahmana, který pochází ze starého arabského rodu. Po jeho boku, obklopena orientální rodinou, pak prožívá všechny radosti i trpkosti nového života na pozadí hroutící se ale stále krutě vzdorující Saddámovy diktatury. Až nová tragédie a nová válka ji vracejí do vlasti, avšak již zcela vykořeněnou.

Tragický příběh lásky a osudu se odehrává orientálních reáliích.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

dakujem o takejto knizke som nemal ani len potuchy..tak dufam, ze sa mi na nu podari narazit..z toho popisku to vyzera naozaj zaujimavo..ked ju zacnes citat tak som zvedavy co na nu povies :lol:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Richard Hooker - M*A*S*H aneb jak to bylo doopravdy

 

jeden z chirurgov poľnej nemocnice MASH napísal pod pseudonymom knižku o svojich "zážitkoch" z vojny...

Snáď všetci poznáme MASH z telky, čo viac písať.. :lol:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

tak Murakamiho Norske drevo vsetko cest :lol:

len som to tak zhltla...az na ten optimistiícky koniec s Midori vyborny, ten som trochu necakala

 

ale myslim, ze sa obhliadnem po dalsich jeho knihach :)

 

momentalne Tolkien - Hobit

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

nejaké poviedky od E. A. Poe-a

vyzerá to byť na taký mix od Havrana cez Čierneho kocúra až po Sud Vína

štve ma, že je to len tak porozhadzované bez hlavičky

neviem čo je, z ktorej zbierky, resp. či je to nejaká celá

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Volodymyr Javorivskyj

Marie z Černobylu

Pravdivé svedectvo o morálnej slabosti a karierizme zodpovedných pracovníkov a o vnútornej sile, odvahe a obetavosti mnohých, ktorí za cenu svojho života zabránili nedozerným následkom nielen na Ukrajine. Na jednej strane faktografia, na druhej strane biblicky pojatý príbeh starej dedinskej ženy Márie a jej piatich dospelých detí.

O tzv. filmovej kompozícii rýchlo sa striedajúcich záberoch sám autor povedal:

"Rozprávať o týchto udalostiach nestačí. Pokúsim sa vám umožniť, aby ste do nich nahliadli. Preto volím tento štýl. Snáď sa preň hodí označenie videoromán."

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Paulo Coelho - Jedenásť minút

 

Paulo Coelho: " Už dlhšie som chcel napísať knihu o sexualite, ale nemal som dobrý zaujímavý príbeh. Až jedného dňa som bol v Ženeve a stretol som tam prostitútku. Opýtala sa ma: Viete, aké je to byť sám? Ja som jej odpovedal, že viem, ale ona sa ma spýtala: Ale viete, aké je to, keď si samotu vyberiete ? A to už je komplikovanejšie. Zdalo sa mi, že to by mohla byť zaujímavá téma."

 

Jedenásť minút je kniha o láske, o intenzívnom vzťahu tela a duše. Je o tom, ako dosiahnuť dokonalú jednotu a trvalý cit. Je to príbeh o Márií, ktorá podpíše v Rio de Janeiro s európskym podnikateľom zmluvu, ktorá by jej mala zabezpečiť kariéru tanečnice v ženevskom podniku. Keď zistí, aká je jej skutočná práca, dáva prednosť voľnejšiemu spôsobu života. Stáva sa prostitútkou. Každým dňom sa vzďaľujú jej predstavy harmonického vzťahu medzi mužom a ženou. Až jedného dňa symbolicky vstúpi na starobylú pútnickú Svätojakubskú cestu, ktorá Ženevou prechádza. Láska jej otvára cestu k skutočnému stretnutiu tela a duše.

 

"Ak som chcel písať o posvätnej stránke sexu, najprv som musel pochopiť, prečo bol tak veľmi zneuctený. Moja kniha nechce byť štúdiou o prostitúcii, " vraví Paulo Coelho a dodáva. "Pokúsil som sa úplne zbaviť akéhokoľvek moralizátorského tónu, nesúdim hlavnú postavu za rozhodnutie, ktoré urobí. V skutočnosti ma zaujímajú postoje človeka k sexu. "

 

Brutálne sa teším. :lol: Ja toho Coelho proste žerem.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Pierre Mac Orlan - Nábřeží Mlh /Nábřeží Mlh, Zpěv lodní posádky, Půlnoční tradice/

 

V Nábřeží Mlh prežije niekoľko ľudí pohnutú noc strelby a nebezpečia v známej hospode u Čiperného králíčka.

Zpěv lodní posádky odpovedá autorovej dobrodružnej povahe a tvorbe aj keď je skôr ironickou paródiou na istý druh literatúry.

Půlnoční tradice sa vracia dejom do prostredia nočného Paríža a rozvíja skoro detektívnu zápletku.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Jedenásť minút od Coelha je super kniha, myslím, že som ju zhltla hned za deň :lol:

A celkovo aj Coelho je vynikajúci :)

 

Ja teraz čítam: Matthew Pearl - Danteho klub

Roku 1865 bostonskí intelektuáli združení v Danteho klube dokončujú prvý americký preklad Božskej komédie. Chcú predstaviť básnikove pozoruhodné vízie Novému svetu, ale mocní protivníci na Harvardovej univerzite sa za každú cenu snažia zabrániť jeho vydaniu. Danteho predstava posmrtného života vychádzajúca z katolíckej viery by podľa nich mohla vyvolať v bostonskej protestantskej spoločnosti nepokoje. V tom istom čase sa v Bostone odohrá séria vrážd. Iba členovia Danteho klubu si uvedomia, že všetky boli spáchané podľa opisu potrestania hriešnikov v Pekle, prvom speve Božskej komédie. V stávke sú nielen životy bostonskej elity, ale aj Danteho literárna budúcnosť v Amerike. Členovia klubu preto musia nájsť vraha skôr, ako úrady odhalia ich tajomstvo.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Volodymyr Javorivskyj

Marie z Černobylu

Pravdivé svedectvo o morálnej slabosti a karierizme zodpovedných pracovníkov a o vnútornej sile, odvahe a obetavosti mnohých, ktorí za cenu svojho života zabránili nedozerným následkom nielen na Ukrajine. Na jednej strane faktografia, na druhej strane biblicky pojatý príbeh starej dedinskej ženy Márie a jej piatich dospelých detí.

O tzv. filmovej kompozícii rýchlo sa striedajúcich záberoch sám autor povedal:

"Rozprávať o týchto udalostiach nestačí. Pokúsim sa vám umožniť, aby ste do nich nahliadli. Preto volím tento štýl. Snáď sa preň hodí označenie videoromán."

 

to vyzera dobre..

 

ja momentalne citam moj vcerajsi ulovok v panta rei - Charles Bukowski - Faktotum

hlavny hrdina Chinaski sa stale stahuje, ma potrebu stale si hladat novu pracu, z ktorej ale znova zakratko odide...chcel by zit svoj vlastny zivot, tak ako chce

 

samozrejme vsetko s Bukowskim genialnym humorom :lol:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov