Skočiť na obsah
  • Štatistiky blogov

    172
    Blogov
    526
    Zápisov

Janka R's Blog

  • zápisov
    8
  • komentárov
    17
  • zobrazení
    21 514

Fuerteventura- ostrov vetra a spomienok


Janka R

1 680 zobrazení

Ostrov Fuerteventura v Atlantickom oceáne patrí k menším a menej navštevovaným Kanárskym ostrovom. Neuberá to však na jeho neuveriteľne magickej atmosfére. Povrch tohto ostrova je tvorený krátermi, obrovskými vyprahnutými plochami s kopou skál, rozľahlými piesočnými dunami pripomínajúcimi Saharskú púšť.

 

A predsa je tu krásne. Príroda, ktorá sa spamätáva z nedávno skončenej erupčnej činnosti pripomína človeka, ktorý sa upokojil po prežitej vnútornej kríze. Je vyprahnutý, ale opäť sa mu chce žiť. Začína vnímať čerstvý vietor, dotýkať sa Zeme, oddáva sa pravidelnosti morských vĺn a sníva o spriaznenej duši.....

 

Na Fuerteventure si uvedomíte, akí sme my ľudia zraniteľní, maličkí, bezmocní. Pokiaľ by ostrov zasiahla ničivá vlna tsunami, ako sa to nedávno stalo v juhovýchodnej Ázii, nemal by šancu prežiť nikto. A to je možno aj jeden z pocitov, ktorý vás ovládne pri pobyte na ostrove.

Ak si ľahnete na piesočnatú dunu ostrova – odrazu sa vám to začne vynárať. Burácajúci príliv, ľudia unikajúci pred vlnami. Tí, ktorí vládzu, utekajú k úpätiam vysokých štítov a hľadajú na ich končiaroch svetlo zo zlatého atlantského oltára. Veria, že ich zachráni jeho energia, ktorá dáva ľuďom schopnosť vznášať sa. A na to všetko sa tam, na planine Tary, jedného zo štítov atlantských pohorí so smútkom pozerajú veľknazi a veľkňažky strážiaci zlatý oltár... Veru, atmosféra Fuerteventury je tajomná i vzrušujúca.

 

Naozaj veľkou prednosťou tohto ostrova je, že je zatiaľ neobjavený znudenými a rozmaznanými turistami. Môže za to nie celkom dobudovaná infraštruktúra, menej zábavných podnikov a turistických atrakcií.

 

Ale pre meditáciu, ponorenie sa do hĺbok svojej duše i nazeranie do zaujímavých etáp minulosti je pobyt na Fuerteventure ideálny. Pláže sú skryté za zvláštnymi čiernymi skalami, vlastne za pozostatkami opevnení pôvodných obyvateľov ostrova, ktorí mali byť priamymi potomkami Atlanťanov.

Zanedlho po návrate z Fuerteventury sa mi dostala do rúk práca americkej cestovateľky Shirley Andrews, ktorá cestuje z džunglí strednej Ameriky na Azorské a Kanárske ostrovy s cieľom prispieť k lokalizácií stratenej Atlantídy. Domnieva sa, že Atlandída sa rozprestierala na tzv. Stredoatlantskom chrbáte. Pozostatkami tejto legendárnej zeme by mohli byť Azory a Kanárske ostrovy.

Nuž, mohla by to byť odpoveď na pocity, ktoré sa ma zmocnili pri návšteve ostrova vetrov -Fuerteventury.

V každom prípade je osožné pre človeka prežiť si tú majestátnosť oceánu a samotu púšte, aby si vážil čistotu svojej vlastnej duše, ktorá jediná mu pomáha vychutnávať si nekonečné putovanie Vesmírom.... 246647_290679277711785_988071240_n.jpg

2 Komentáre


Odporúčaný komentár

Návštevník
Tento zápis v blogu je nateraz uzavretý pre ďalšie komentáre.
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov