Skočiť na obsah
  • Štatistiky blogov

    172
    Blogov
    526
    Zápisov

Jozef50205's Blog

  • zápisov
    161
  • komentárov
    357
  • zobrazení
    83 604

SRDCE .


Jozef50205

996 zobrazení

Roky máš, i hovorí sa, je v rokoch,aj by si chcel ešte mnohé, ale už sa nedá, nejde to. V diskotéke siahaš po starinkách, a koľkokrát sa ti to roky dozadu nepáčilo a radšej si hľadel niečo rýchlejšie,výbušnejšie,niečo tak typické pre vtedajší rock and roll,hardrock, no prešiel čas i prirástli ti k srdcu, keď opomínal si pomalé a sólove skladby, no dnes nevieš vynachváliť si najmä to, čo vtedy na diskotéke nefrčalo a ty si to dával , ako prestávkove , sedel v bare pri košickej vodke s džúsom, a tak dnes Deep Purple a ich :Higway star,Lazy,Strange kind of wumen,Smoke on the water,When a blind men cries,Nevere Before ,Lucille, Black night, i Led Zepplin: keď by si púšťal každú štvrtú a ich známu Rock And Roll a pre svoje potešenie Moby Dick, pritom na veľkom plátne boli ONI ROBERT PLANT,JIMMY PAGE, JOHN PAUL JONES, JOHN BONHAM davy šaleli..... strih tohto filmu si získal z Maďarska a išlo to po diksotékach dovtedy , kým ti to nezhabali eštebáci a načas si z teba urobili fackovacieho panáka, a ty si nemukol dovtedy, kým po teba neprišiel tvoj milovaný strýko a nenakopal im zadky .Nik z nás vtedy , ako sme boli " hanlivo " pre dlhé vlasy prezývaní hipies, chuligáni, nevedel a netušil, že mnohé vtedajšie iba začínajúce kapely sa stanú pojmom uvádzaným v encyklopédiach, pričom mnohé predajú viac ako 100 milónov albumov a vtedajšie nami počúvané a ťažko dostupné LP samozrejme na socialistickom trhu, ale aj úplne najnovšie single pop music nahraté z vtedy naj rozhlasovej stanice Petofi , kde každých 14 dní uvádzali aj s komentárom najnovšie LP od vtedy frčiaich kapiel, ako boli aj Deep Purple,Led Zeppelin,Jimmy Hendrix, T.REX,Slade,Garry Glitter,Black Sabbath,CREEDENCE s Johnom Fogertym,Nazareth,Kiss,Queen,Van Halen,AC/DC,The WHO,The KINKS, ale taktiež PINK FLOYD,Jethro Tull,Judas Priest,Scorpions,Sex Pistols. No a dnes rokmi tvoja skupina Led Zeppelin , čo len málinko niečo zanôtili, zabrnkali na ktoromkoľvek koncerte si počul,niektore koncerty aj videl a závidiš im stále , ako aj vtedy pred rokmi tie ich detské hravé srdiečka, samozrejme až na bubeníka Johna Bonhama, ktorý je už v nebíčku, ale na výročnom vystúpení Led Zeppelin v Londýne v 2007 roku bol pozvaný bubeník syn Johna Bonhama Jason, a tak bola kapela podľa mien kompletná, ako v 1968.

Rokmi sa vraciam k všetkému, čo mi nebolo umožnené vtedy, keď srdce bolo ešte mladučké možno ešte detské a nielen hudbou. Dnes siahaš po próze,poézii, ktorá ťa pred rokmi neupútala alebo nebola dostupná a ani si nepredpokladal,že naplní sa čas a ty to budeš obdivovať ,asi podobne, ako iné, keď si zobral štetec, ako vyjadrenie pocitu krásam Slovenska , i Monet,Picaso,Van Gogh,Renoir , ale aj Benka,Bohúň,Galanda,Alexy,Fulla,Maximilián Schurmann od ktorého máš jeho prekrásny obraz krajinky podľa všetkého z čias,keď bol vo Francúzsku a rokmi je stále úchvatný, farby vždy žiariace,ťahy štetcom, akoby to bolo včera, dlhé roky, čo si ho dostal , dal zarámovať a hľadel na neho nevediac, že je to od majstra štetca. I dobrý tvoj priateľ,i keď o štyridsať rokov starší, je už u Boha, veľký obdivovateľ našej prírody a pamiatok, Slovenského človeka a všetkého čo sa Slovenska týkalo , no taktiež poľovník a rybár,krasomluvec,maliar, ktorý celý život bol mimo iné aj učiteľom, sa ti postupne stával akýmsi voditkom, a ani si si to neuvedomoval. Len on vedel mnohé, čo videl a utkvelo mu v pamäti dať na plátno , na papier i začal s tým už v zrelom veku ,niečo po šesťdesiatke.Rozdával svoje maľby len tak, tešilo ho ak mohol urobiť radosť iným. Vždy žil a konal srdiečkom,ktoré vedel dokonale rozdať, ako deťom,tak aj dospelým a navždy ostalo mileným a detským.

Človek nepotrebuje vzory k svojim métam , i keď mnohí hovoria toto je to, toto je ten, ktorý mi dopomohol,naviedol ma,,všetko je to pekné, ale ak nepočujem volanie srdca , čo je to platné ? Dá sa viezť životom? Dá, ale srdiečko tam nie je, a ak tam nie je, tak aký je to život? Verte,iba prázdno,vákuum,šedivosť bez citov,bez lásky,bez pochopenia nielen iných, ale inými, a aj seba samého.

Srdce a matka: Navždy detské, i máš striebra vlas, a keď aj rokmi stojíš nad jej hrobom v tichej modlitbe srdiečko sa ti ozve,hruď teplá ostane i rýchlejšie sa ti dvíha, a spomienky iba tie najkrajšie,život pred očami sa ti míha. Srdce a mama,mama a srdce, je na samostatnú a veľkú kapitol,podobne srdce a rodina.

Rokmi keď premýšľaš srdce bolo a je nemenej dôležité vo viere v Stvoriteľa a jeho Jednorodeného Syna. Čas ukázal pominuteľnosť mnohého, keď režim zloby v ktorom si sa narodil ti nedovolil prijať krst cirkvi tvojich predkov a zdalo sa: Sú tu na veky lebo tak konali sťa pupkom sveta a nielen to, aj sa tak správali a žili bez srdca. No srdce vziať všetkým nešlo, i keď si mysleli,že už to dosiahli. Vziať vieru budovanú srdcom stáročia sa nijako nemohlo uskutočniť,neexistoval a neexistuje umelý rez oddeliť časť srdca venovaného viere . Aj tvoje srdce jeden čas ochladlo a nebilo pre to pre čo bolo určené a keď spätne premýšľaš, analyzuješ : Už ťa skoro mali a v hrudi už nebolo zo života skoro nič ,utváral sa tam akýsi chladný,neživý kus niečoho,čo mnohí radi označujú studeným kameňom a človek, ako zatvrdnutý. Ale predsa ostal tam kúsok života a to postačovalo návratu k svojim koreňom.

Za nemenej dôležité si vždy považoval : Ty a tvoja vlasť.. Ale ako si sa mal prezentovať pred desaťročiami? Srdce hovorilo:Slovensko je určite naj, čo mi bolo dané, a umocnil ti to tvoj gymnaziálny profesor zemepisu,prof.Hanuljak. Človek obrovských morálnych kvalít a s veľkým srdcom Slováka, keď nám vštepoval do našich sŕdc po kúskoch malými dávkami hrdosť na túto zem a tento národ. A ono ti to ostalo,ak sa v počiatkoch možno nerozvíjalo v tvojom srdci, ale nezaniklo a dobou ukázalo,že klíčok klíčil a rástol a rastie doposiaľ.

Hovorí sa: Daj do toho srdce, a teda keďže máme NOVÝ ROK všetkým prajem nielen to obvyklé, čo sa pri takejto príležitosti hovorí, ale aj kus horúceho srdca pre iných a pre správnu vec, aby ste mali ten dobrý pocit pookrenia a tepla, a možno i malému návratu k detskému srdiečku, za zvukov trocha nevlasteneckých tónov Deep Purple a skladby Speed King .... praje všetkým Jozef50205.

8 Komentárov


Odporúčaný komentár

Jozef, som starší a mám náskok a dokonca svoje závery klinického výskumu, v oblastiach ktoré spomínaš - mimo praktickej viery tam som pozadu.Čo sa týka dobiehania nesplnených túžob a záujmov, spomínam si na zbieranie rôznych artefaktov, čítanie literatúry, história,orografia, meteo, ekonómia,astronómiav živote som nenamaľoval ani snehuliaka - teraz by som chcel maľovať. To sa nedá zvládnuť je viac než jasné, dokonca sa môžeš aj zblázniť. Poučenie - vybrať jedno, dve poriadne s odborným vedením. A ja, ja som nepoučiteľný.Hovoríš toto: "všetko je to pekné, ale ak nepočujem volanie srdca , čo je to platné ? Dá sa viezť životom? Dá, ale srdiečko tam nie je, a ak tam nie je, tak aký je to život? Verte,iba prázdno,vákuum,šedivosť bez citov,bez lásky,bez pochopenia nielen iných, ale inými, a aj seba samého.""Ja mám tiež skúsenosť s pochopením seba, iných, inými a to také, že celý čas mi chýbal ku šťastiu jeden segment a to zdieľania najvnútorneších nedefinovateľných potrieb, pocitov, myšlienok s niekým kto ti rozumie - keď Toho nájdeš - to je úľava, to už viem.Veriaci to majú asi jednoduhšie? nachádzajú riešenia vo viere a u Neho.

Odkaz na príspevok

Človeka by som pripodobnila k stromu - pokiaľ má vhodné podmienky na rast - dvíha sa a košatie...alebo má i podmienky a predsa zakrpatie...čím to je, že jeden chce viac a druhému stačí vegetovať?Je fajn, keď človek rozvíja v sebe "talenty", volí poznanie dobra a nie zla...A skúša a ide a padá a vstáva...sem tam z cesty síce zíde, no skúsenosti, pokiaľ sa z nich poučí ho navigujú opäť - snáď lepšou cestou...A je dobré, že stále máme k dispozícii nové šance - každé ráno, každú chvíľu má človek možnosť voľby a to je dobre (...a Stvoriteľ v kútiku duše tajne dúfa, že sa rozhodneme správne...a ak aj nie, mávne rukou a povie si - zajtra to snáď s tým Jozefom bude lepšie..haha)Najlepšie na živote je, že poznanie a láska nie sú limitované vekom... :) :) :)

Odkaz na príspevok

priatelia dakujem za pekné slová- Pete mal by si pisat urcite viac blogov lebo je to vzdy zaujimave, ale to isté platí aj pre teba Ronja, to posledné dielko sa mi velmi pacilo, aj som myslel, že tam dodam zopar riadkov, ale nedovolil som si to lebo to bolo veľmi fajn, Pete pravdu poviem v blogu mi chyba tak trocha filozofie, a ty to vies,ide ti to, vyskúšaj alebo ak bloguješ niekde inde,taj mi typ. Vždy som s obdivom hľadel na tých, ktorí svoje vnútro vedeli a vedia vyliať filozofickými úvahami, ale aj poéziou, maliarov a pesničkárov tých už ani nebudem spomínať - " šefče drž se svého kopyta !!! " :) :) :)

Odkaz na príspevok

Jozef "nech toho"" nebude so mnou reč. Ja som v prvom fóre,prvom blogu, prvá báseň - inak obával som sa, že ma Ty za tú novelu Genesis umravníš.Mám vzťah aj k flozofovaniu, ale tu v blogoch mi chýbal taký bezstarostný humor, trochu irónie veď pozri:" šefče drž se svého kopyta !!! Jozef, keby som sa držal tohoto príslovia, tak dodnes behám po Lešti s cisternou nafty a s pištolkou sa hrám na vojakov......Viem myslel si to inak, ja som to schválne pochopil takto.........

Odkaz na príspevok

Píte, niet ťa za čo umravňovať...Dovčul si ani nevedel, že je v tebe aj iné črevo ako slepé...hahaDo Genesis si sa snažil vložiť to najlepšie a pravdivé zo seba a preto je to krásne...má to myšlienku, dej, hĺbku, posolstvo, takže si filozof a ani o tom nevieš...Len tak ďalej, má to úspech - no tak nalej, ať připijem na nové stichy, ať značka Pete je lepšia než VICHY... :) :) :)

Odkaz na príspevok
Jozef "nech toho"" nebude so mnou reč. Ja som v prvom fóre,prvom blogu, prvá báseň - inak obával som sa, že ma Ty za tú novelu Genesis umravníš.Mám vzťah aj k flozofovaniu, ale tu v blogoch mi chýbal taký bezstarostný humor, trochu irónie veď pozri:" šefče drž se svého kopyta !!! Jozef, keby som sa držal tohoto príslovia, tak dodnes behám po Lešti s cisternou nafty a s pištolkou sa hrám na vojakov......Viem myslel si to inak, ja som to schválne pochopil takto.........
" Pourquoi ? " Každé slovo, ak ti niečo povie, možno aj zolomcuje s tebou je dobrým slovom " . V Genesis nebolo čo umravnovat, je to fajn, a držím palec .
Odkaz na príspevok

Dobre teda: Kak býstro vy meňá peregavorili. Vám tiež, držím palce, čakám na nové články, môžeme skúsiť aj nové žánre, môže byť do plaču aj smiechu--by na tomto blogu nezdechol pes..........inak, kto nás má pochváliť alebo niekam poslať, keď nie my sami. Ronja aj Tebe idem čosi napísať k tej Tvojej peknej básničke- ale prehrieva sa mi hriatô.,treba nastaviť chladenie, blbnú mi refluxy treba odstaviť hornú frakciu a rozbil som refraktomer,.... potom budem mať lepšiu slovnú zásobu, slovník cudzích slov-sebou

Odkaz na príspevok

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov