Skočiť na obsah
  • Štatistiky blogov

    172
    Blogov
    526
    Zápisov
  • zápisov
    13
  • komentárov
    115
  • zobrazení
    2 406

Moja prax na strednej škole


alfi

257 zobrazení

Prvá moja prax bola o tom, že som si potreboval zaplatiť náklady na internát v Brne a na dochádzanie do Brna, 99 kilometrov autobusom, a to som mal aj slabší žaludok, tak aj na Kinedril a sáčky... takže som sa namiesto veselej chmelovej brigády dal ku šamotárom na elektráreň Mělník II, celých 5 týždńov a iba jeden deń, jednu nedeľu, volno. 12 a 16 hodinové smeny. V sobotu iba osemhodinové. Bolo mi sladkých osemnásť, čerstvý vodičák a tak som sa v tú nedeľu vydal na motorke na Máchovo jezero, zmyť zo seba prach zo šamotových tehál pri vyzdievaniu elektrárenských kotlov. Aj pokutu som na Václaváku platil, lebo som sa otočil na riadenej križovatke policajtom a to pískanie a tá ostuda... a pokuta celých 50 korún, priveľa na študenta. Ešte aj teraz sa hanbím. Ostuda na Václaváku v Praze. V nedeľu.

 

Ako študent som mal iba 5 percentnú daň a tých 22 tisícok pokrylo nároky nielen na ročný intrák, ale aj na prvý solídny magnetofón - Sonet B 4, 15 cm kotúčiak, na tú dobu výborný, a ešte som aj prikúpil drevenné tranzistorové rádio Riga 103, ku ktorému som dorobil VKV konvertor na rakúske stanice, najma na O3, beat. Ešte to mám. Ako pamiatku, radio bolo na tú dobu ozaj kvalitné. Aj 9 KV pásiem. Aj Laxík.

 

Ďalšia moja prax bola už aj v odbornosti. S kamoškou z triedy sme išli do televízie /technik kamery a aj TV tvorba/, po nakrútkach na Južnej Morave. A dokonca mi ani nezakazovali fotografovať, kašlali na autorské práva. Pamatujem si aj na relácie "Posedenie za plotom" s Martinom Růžkom, aj na Strážnici. Na Moravě bolo vždy dobre. Žiaľ moja spolužiačka zblbla do štvrtiaka na tej istej škole, išla s ním na motorke, nedal jej helmu a na Brnenskom okruhu to skončilo. To bola moja najťažšia životná situácia. Všetky moje štúdijné materiály ostali u jej rodiny a sú tam doteraz. Neprekonal som to nikdy Iba tie fotky z našej spoločnej praxe mám.

 

A tak som išieĺ zabudnúť na Slovensko. Ibaže som nezabudol. Nedá sa to. Vlasta W. Škoda mladého života. Nenaplneného, začínajúceho. Mizerný maturitný rok.

 

Fotky su z tej praxe z natáčania TV na velodrome v Brne, o prestávke, a tieto som po tom hroznom oznámeniu 1 septebra vystavil na škole pre pamiatku pre všetkych. Triedny nám išiel prečitat zprávu z čiernej kroniky, že na okruhu medzi Popovicemi a Veselkou im vbehla do cesty srnka, a bez helmy nemala šanciu.

 

Maturitný rok som prežil ani neviem ako. Ešte som prešiel niekoľko elektrotechnicých fabrík na CZ/SK, a išieľ som preč z oboru. Tam stále frčali elektronky a ja už som prešiel od tranzistorov ku integrovaným obvodom, takže konstruktérska robota po staru, za nástupný plat 1100,- v Brne, ma nelákala - takže ďalšie štúdium a brigády. A konštruovanie ako koníčok, a bez obmedzenia, doma.

 

Toto bola vstupenka opravňujúca ku vstupu do objektov ČST, z umelej hmoty, nosená viditrelne, do prenosových vozov, pre zaškolenia sa do pozície technika kamery, pre zaskakovanie za kamerou s príšerne drahým transfokátorom, pre fotografovanie, pre spoluprácu pri natáčaniu na zájazdoch ČST. Skrátka perfektná prax na Morave.

ega2o0.jpg

 

Moje posledné snímky z tej praxe... a už som tam nastúpiť nemohol, spomienky by ma zničili...

2vijt6f.jpg

6zofo4.jpg

0 Komentárov


Odporúčaný komentár

Nie sú tu žiadne komentáre.

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov