Skočiť na obsah
  • Štatistiky blogov

    172
    Blogov
    526
    Zápisov

Obrien's Blog

  • zápisov
    5
  • komentárov
    7
  • zobrazení
    8 468

Jeden deň Ivana Denisoviča


Obrien

886 zobrazení

moja skolska esej asi spred pol roka

 

Alexander Solženicyn

Jeden deň Ivana Denisoviča

 

Túto knihu som si vybral preto , že o gulagoch sa málo hovorí a pritom tam zahynulo strašne veľa nevinných ľudí.

Hlavnou postavou tejto novely je Ivan Denisovič Šuchov , človek ktorý bol počas druhej svetovej vojny odsúdený vo vykonštruovanom procese za vlastizradu a dostal 10-ročný trest v pracovnom tábore na Sibíri . Napriek tomu , že trestanci nedostávali plat , pracovali usilovne a svoju prácu robili dôkladne. Šuchov celý deň drel ako kôň , ani nemal kedy rozmýšľať , ako sa sem dostal a ako odtiaľto odíde , možno to bolo dobre , lebo aspoň sa nemusel zožierať nad krivdou , ktorá sa mu

stala. Tábor nemal nič spoločné s okolitým svetom , mal vlastné pravidlá a kto sa podľa nich neriadil čoskoro

umrel . Neexistovali tam dobrí , alebo zlí ľudia , všetci ,či už trestanci alebo dozorcovia boli obeťami režimu , ktorý pomohli založiť. Myslím si , že každému ,kto toto nezažil , by prospel aspoň párdňový pobyt v trestaneckom tábore ,aby pochopil , že existujú aj iné veci ako peniaze a hmotné statky a človek by prestal uvažovať , čo bolo včera a čo bude zajtra , ale naučil by sa žiť pre prítomnosť.

Táto kniha , aj keď zoberá len krátky časový úsek nie je nudná , chytí čitateľa svojou úprimnosťou a výpoveďou o otrasnom živote v trestaneckom tábore a nepustí ho až do poslednej strany.

3 Komentáre


Odporúčaný komentár

Neexistovali tam dobrí , alebo zlí ľudia , všetci ,či už trestanci alebo dozorcovia boli obeťami režimu , ktorý pomohli založiť.
Tomuto je ťažké uveriť. Gulag si predstavujem ako izolované miesto, kde sa v ľuďoch prebúdzajú tie najhoršie veci. Zlí ľudia tam boli určite. Väzni nenávideli dozorcov, tí predstavovali najbližšiu prekážku k slobode a dozorci? Tí museli tie "mizerné existencie" tiež nenávidieť, boli na konci svete len kvôli nim. Aspoň tak si predstavujem zmýšľanie obidvoch skupín po "adaptovaní".
Odkaz na príspevok

Mal som na mysli to , že ani tí dozorcovia tam neboli dobrovolne , aj oni sa kvoli niečomu previnili , tak ich tam strčili.A preto je aj tažke povedat či boli zli , lebo boli donuteni okolnostami , dobri byt nemohli.

Odkaz na príspevok

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov