Skočiť na obsah

Pravopis a slovenčina na slovíčko

Pravopis  

14 členovia hlasovali

1. 1. Slovníky (cudzích slov a pravopisný) používate

Odporúčané príspevky

Zverejnené

no obcas sa priznam, ze neviem ake i ci y sa tam pise, bud sa niekoho spytam, alebo pozriem do mudrej knizky...

Zverejnené

ja obcas puzivam slovnik cudzich slov

a v pravopise sa mi obcas pletie i/y, v skole som sa vzdy pytal ludi okolo az sa cudovali aky som sprosty, ale toto mi vazne nikdy neslo (aj cudzich som tu najskor napisal s y :lol: )

• Pred 3 mesiacmi...
Zverejnené

Slovníky používam každý druhý týždeň do školy, PSP sú mojou Bibliou, musím ich vedieť od A po Z, ale inak občas siahnem aj po KSSJ alebo takej milej brožúrke Slovenčina do vrecka /kde sa nachádzajú najpoužívanejšie nespisovné slová a ich spisovné ekvivalenty/

Zverejnené

Hlasovala som za "raz za čas". Čo sa týka pravidiel slovenského pravopisu, tak slovníky neštudujem. Dosť čítam, takže chytáky ako i/y, s/z atď. mi absolútne nerobia problém :lol: A občas používam používam výkladové slovníky cudzích jazykov...

Zverejnené

slovnik pouzivam akurat tak ino jazycny (anglicky, nemecky, taliansky, spanielsky,...)

• Pred 2 mesiacmi...
Zverejnené

slovniky sk pravopisu a cudzich slov nepouzivam vobec..raz som ich mal v ruke a neskutocne ma nudili...

ked uz slovnik tak cudzojazycny :lol:

Zverejnené

pravopisny slovnik nepouzivam, no musim sa priznat ze obcas medzi narocnymi vyrazmi prekluckujem - pohladam synonymum. to vsak len pri pisani v rychlosti, inak pospekulujem, popatram v pamati po pravidlach a s kazdym takym slovom si zmeriam sily.

slovnik cudzich slov pouzivam obcas, ak narazim na vyraz, ktoremu nerozumiem.

najviac opotrebovany je moj anglicko-slovensky slovnik, mozno aj preto, ze pouzivam vydanie z roku 1990 - kupil som si ho v klube vypoctovej techniky rok po pade komunizmu za 39,- korun. :lol:

este doplnim: zabudol som na diakritiku. nepouzivam ju, len ak je to nevyhnutne a tam, kde je zvlast potrebne zachovat presny vyznam slova. je to zvyk. prvy pocitac, ktory som mal k dispozicii a na ktorom som sa ucil pracovat, nepodporoval slovensky jazyk. klavesnica neobsahovala pismenka s diakritikou a dodnes som si na to nezvykol, brzdi ma to.

Zverejnené

Pravopisný a výkladový slovník (od SAVky), slovník cudzích slov, rôzne encyklopédie (chémie, fyziky, manažmentu a pod.) a výkladové slovníky (tzv.

glosáre) rôznych medzinárodných organizácií, ako aj oxfordské výkladové slovníky a prekladové slovníky používam veľmi často (skoro denne).

Používam aj diakritiku, lebo v texte je to proste chyba a nemám chuť prepínať sa: práca - net a najmä keď sa to niekedy aj prelína.

Ak PC zvládlo rozsypaný čínsky čaj alebo japončinu a arabštinu na komunikatívnej úrovni, tak slovenčina ide ľavou zadnou :lol:

Využívam aj wordovský speler. Škoda, že u nás zakapal Word Perfect, ktorý hodnotil aj štylistiku (veľmi výhodné to bolo pri prekladoch do angličtiny), napr,.. správou "Pre väčšinu populácie text pochopiteľný (nepochopiteľný), skús upraviť" a dal aj známku a uviedol pre porovnanie napr. Churchilla alebo Tatcherovu, aký level oni dosahovali. A takto si mohol človek kontrolovať, či text upravuje alebo naopak pizdí.

Zverejnené

V poslednej dobe sa mi lepšie píše bez diakritiky, s kým píšem na ICQ tak ten vidí že to miešam piate cez deviate :lol: ale na Fóre ju stále používam.

• Pred 3 týždňami...
Zverejnené

-ina v privlastnovacich adjektivach typu matkina, andulqina je vzdy s makkym "i" (teda nie matkyna, andulqyna). niekto si to pamata, iny nie, no aby sme porozumeli tomu, preco to tak je, musime si uvedomit, ze pripona -ina je vlastne taze, ako mame v hrdina (masc.), plodina (fem.) a ma totozny etymologicky povod a vyznam.

pritom vobec nezalezi na akosti predchadzajucej hlasky (v tomto pripade napr. "k", ktore zvlast zvadza k naslednemu "y").

iny dovod, pre ktory sa ludia mylia, je ten, ze odvodzuju matkyna od genitivu na -y (matky, andulqy). to je tiez nespravne.

Zverejnené

z casu na cas cudzojazycny slovnik/y.

inac pri pouzivani netu ak sa nejedna o oficialnu korespondenciu pisem zasadne bez diakritiky a akekolvek pravopisne chyby/preklepy su mi u prdele.

Zverejnené

s gramatikou som nikdy problem nemal, diktaty a slohy vzdy pisem na jednotku, vacsinou bez jedinej chyby. slovencinarka mi na zakladnej skole povedala, ze mam "gramaticke citenie". akurat na nete sa mi s diakritikou pisat nechce, takto je to rychlejsie.

• Pred 3 mesiacmi...
Zverejnené

Dala som "raz za čas", aj to len slovník cudzích slov, prípadne terminologický môjho odboru, keď čítam niečo do školy a nájdem slovo, ktorému nerozumiem...

Pravopis mi nerobí žiadny problém, neskutočne ma irituje, keď vidím niekde pravopisné chyby ako i/y, -ou/-ov, -ami/-amy a podobne... hneď mi to na stránke textu udrie do očí a ruší ma to, lebo zrak sa k tomu stále vracia (podarilo sa mi také objaviť v skriptách a bol pre mňa vážny problém sústrediť pozornosť na fakty a nekukať po hrúbke :lol: )

Cudzojazyčné slovníky používam pravidelne, v podstate každý deň, lebo moja jazyková úroveň nie je natoľko vysoká, aby som si trúfla čítať dlhší text bez ich pomoci, síce pomoci viac-menej len na overenie domysleného významu, ale aj tak... dúfam, že sa jedného pekného dňa dožijem chvíle, keď pri čítaní anglickej knihy nebudem potrebovať mať po ruke anglicko-slovenský slovník ...

Zverejnené

odkedy blogujem zvykol som si, ze ked som si neni isty tak otvorim www.slex.sk

• Pred 7 mesiacmi...
Zverejnené

s nepolavujucou pravidelnostou sa stretavam s tym, a toto som teraz objavil aj v univerzitnych skriptach, ze ludia nevedia sklonovat, resp. zamienaju si, slova roľa, -e a rola, -y. uplne najtrivialnejsie objasnenie tejto otazky, ake vobec mozno podat, je take, ze prve patri k sklonovaniu makkeho typu, lebo je tam to nezamenitelne pismenko ľ, a tak to sklonuj podla vzoru ulica, -e, cize roľa, -e. ale druhe je sklonovanie tvrdeho typu. preco tvrdeho. preto lebo je tam l. a preto sa to sklonuje ako úloha, -y (len s rozdielom privlastnovacieho padu mnozneho cisla, kde je koncovka -í od nezmeneneho zakladu, nakolko je to slovo cudzie).

to znamena :

Roly sú modely individuálneho správania, ..

Prijímateľom roly je osoba, ..

ale

Sedliak hnojí role.

Rozloha role je šesť hektárov.

cize :

N. rola / roly

G. roly / rolí

D. role / rolám

A. rolu / roly

V. rola / roly

L. role / rolách

I. rolou / rolami

a

N. roľa / role

G. role / rôľ

D. roli / roliam

A. roľu / role

V. roľa / role

L. roli / roliach

I. roľou / roliami

Zverejnené

tak s týmto súhlasím, toto je rovnako časté / neviem či aj v skriptách, ale stretávam sa s tým takmer denne, na nete pravidelne /, že je pre ľudí úplne nerozoznateľné slovo ranné a rané ...

raz som dokonca niečo na nete opravila, a autor sa ohradil, vôbec nechápal, prečo sa ho pýtam, či sa udalosť spred dvetisíc rokov, o ktorej písal, odohrala ráno ...

/ písal čosi o rannom kresťanstve ... /

ranný - odohrávajúci sa ráno

raný - včasný, skorý, počiatočný, začiatky niečoho

kresťanstvo je len rané ... nie ranné :lol:

Zverejnené

Myslím, že na nete sa veľmi často objavuje napríklad aj slovo "hamba". Asi by nebolo trochu od veci, keby sa tí, čo ním hania /hamia?/, často aj ľudia s titulmi pred menom zamysleli trochu aj nad svojim pravopisom. Nehamebníci :lol: :)

hanba je správne

Zverejnené

jooo, ale to je este v pohode :) kamoska pravidelne pise "mi sme isli" "dajte my" "idem so stanice" :) boze, cloveku by z toho aj zle bolo :lol: slovniky nepouzivam, samo, ze nie, ale tiez niekedy popisem blbosti... ale zas take ako uvedene vyssie? tak to nie, predsa je to len moj materinsky jazyk ;)

• Pred 2 mesiacmi...
Zverejnené

Že mám rezervovanú vstupenku na ALEXANDROVCOU ... super

myslíš Alexandrovcov? :lol:

Nie je to jedno? :)

Zverejnené

ach jaj..toto opravovanie chyb uz cloveku zacne liezt aj na nervy...

lopata je to jedno, aj tak sme to vsetci pochopili :lol:

Zverejnené

Nie je to jedno preto, lebo si to zvýraznil. Takto to bije do očí. Ale inač ti prajem príjemný zážitok :lol:

Zverejnené

Ďakujem za príjemné želanie. Ale ja tam nič zvýraznené nevidím iba všetko veľkým písmom. Ale už som si zvykol že ma potrebujete opravovať vo všetkom / teda podaktorí /

Zverejnené

fajn, jazykovedci ... až na to, že správne sú to Alexandrovovci :lol:

aj na ticketportali to majú nesprávne :)

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov