Skočiť na obsah

Socializmus /komunizmus/ vs. kapitalizmus

Socializmus  

31 členovia hlasovali

1. 1. Želali by ste si návrat socializmu?

• Určite áno
    • Skôr áno
    • Je mi to jedno, neviem
      0
    • Skôr nie
    • Určite nie

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Kto prvy prisiel s pojmom KAPITALIZMUS? Nie je to uz nahodou prekonane oznacenie urciteho spolocenskeho prudu pochadzajuce z diel Marxa a Engelsa?

Mal to byt predsa system, ci ideologia antagonisticka ku socializmu, ci komunizmu.

Zverejnené

je to pomenovanie jedného celého systému, kde je vlastníctvo kapitálu, súkromné vlastníctvo, trhové hospodárstvo niečím, čo je základom systému, životného štýlu, ceny práce, a všetkého, čo k tomu patrí ... možno je to nemoderné pomenovanie, ale vystihujúce lepšie jeden celý systém asi nie je ... dokonca aj čistokrvný kapitalista Soros ho nazýva kapitalizmom : )

Zverejnené

No to je vporiadku co si napisala. Ja pomenovanie kapitalizmus uz pokladam za prekonane oznacenie, zrejme pochadzajuce od Marxa. Neviem, odkial to ma Soros.

Sa mi zda, ze dnes je uz lepsie pouzivat dalsie prudy, ci typy spolocnosti, ako liberalna demokracia, autoritativny stat, narodny stat, obcianska spolocnost. a pod.. Tu sa vieme velmi pekne rozpravat. Alebo sa chces rozpravat iba o ekonomike?

Okrem toho, je tu tema "Ktora ideologia je vam blizsia". Kde sa ludia vyjadrili, co im je blizsie... Ktory izmus.

Zverejnené

Bolo by ľahké opísať definíciu z Wikipédie,..........zo skúšky Marx leninizmu som skoro vyletel, tak si len myslím, žev tom majú prsty oni a že charakteristiké pre kapitalizmus je súkromné vlastníctvo, ekonomika voľnej súťaže z cieľom vytvárať zisk, riadená dopytom a ponukou a určite tam bude aj politika vykorisťovania pracujúcich až vojenská expanzia za účelom získania surovín, odbytíšť , pracovnej sily, atc - potom je imperializmus? To 40 ročné hustenie zo všetkých strán si musel zapamätať aj autista, alebo je to inak?

Na čiastočnú obhajobu kapitalizmu, i keď nerád, na to že bol označený rôznymi prívlastkami - ako amorálny,neľudský a p., ja vo všetkom vidím(nie ženu)

č l o v e k a, jeho vlastnosti a systém mu len plní jeho dopyt. Ani pekára nemožno obviniť, že zodpovedá za obezitu ľudí, pretože vyrába biele pečivo - keď ľudia chcú, vyrábam, len taký fukot.

Zverejnené

Pete

č l o v e k a, jeho vlastnosti a systém mu len plní jeho dopyt. Ani pekára nemožno obviniť, že zodpovedá za obezitu ľudí, pretože vyrába biele pečivo - keď ľudia chcú, vyrábam, len taký fukot.

To akože potreba č l o v e k a ospravedlňuje jeho konanie ? To akože potreba človeka zakrytá demokraciou je v poriadku aj pri tisícoch mrtvých civilistov a potreba iného už nieje v poriadku pri zatváraní, mučení či zabíjaní iných tisícov civilistov ?

Opýtam sa trocha drsne. Koľko ste videli zabitých ľudí americkými vojakmi v našej telke ? Tak pekný ohňostroj nad nočným Bagdadom z letiacich amerických rakiet to ešte újde, to sa ešte môže vysielať, ale ostatné je tabu.

Zatiaľ len toľko.

:lol:

Zverejnené

á .... s týmto hybaj do témy o USA

k rope sa ešte dopracujeme, zatiaľ je tu len základný Kapitalizmus.

No to je vporiadku co si napisala. Ja pomenovanie kapitalizmus uz pokladam za prekonane oznacenie, zrejme pochadzajuce od Marxa. Neviem, odkial to ma Soros.

Sa mi zda, ze dnes je uz lepsie pouzivat dalsie prudy, ci typy spolocnosti, ako liberalna demokracia, autoritativny stat, narodny stat, obcianska spolocnost. a pod.. Tu sa vieme velmi pekne rozpravat. Alebo sa chces rozpravat iba o ekonomike?

Okrem toho, je tu tema "Ktora ideologia je vam blizsia". Kde sa ludia vyjadrili, co im je blizsie... Ktory izmus.

Soros je čistý kapitalista, špekulant, ktorý takmer zložil na kolená Veľkú Britániu, napísal o kapitalizme knihu ... v názve knihy je slovo kapitalizmus.

keď niekto, on vie, o čom hovorí.

všetky tie ... izmy sú rozdrobené

ako sa nedá dať, / ako to dnes vlastne jeden kamarát na moju otázku o inom názve pre kapitalizmus spravil /, dať rovnítko medzi demokraciu a kapitalizmus - kapitalizmmus neznamená nutne demokraciu, neplatí to ani naopak

liberálna demokracia, národný štát, občianska spoločnosť, ... to sú kúsky skladačky ... toto všetko je súčasťou kapitalizmu, aj svojská ekonomika, aj trh, aj kapitál, osobné vlastníctvo, aj ... to všetko ťažko nazvať ináč jedným iným slovom

keď pozužijem slovo kapitalizmus, toto všetko sa pod to zmestí ...

mno ... môžeme sa rozprávať o všetkom, čo sa tam zmestí : )

Zverejnené

OK

Takze tak. Podla mna je kapitalizmus cloveku vlastny. Ak berieme do uvahy, ze clovek sa bude snazit, len ked bude za to prislusne odmeneny, tak potom kapitalizmus je na to stvoreny. Neda sa hovorit, ze dobre pre cloveka su len materialne a hmotne statky. Su ludia, ktori maju zostaveny hodnotovy rebricek trochu inak. Na prvom mieste nie je majetok. Staci im osobna sloboda pri vlastnej realizacii.

Ku kapitalizmu, ak do neho zahrnieme trhove hospodarstvo samozrejme patri aj sutazivost. Tu potom mozeme hovorit o dravosti pri dosahovani cielov, zarabania penazi a pod...

Vo vseobecnosti, ja povazujem za idealnu spolocnost taku, ktora je zalozena na liberalnej trhovej ekonomike (ale nie bezbreha liberalizacia - ale iba minimalne zasahy statu, minimalna ale predsa len nejaka regulacia), so zabezpecenymi obcianskymi pravami jednotlivcov a naslednou spatnou vymozitelnostou prava.

Zverejnené

Sani

to, že v tom je človek a jeho vlastnosti a prehnané potreby na tom trvám.

Ten pekársky príklad som ja zľahčil - tie mŕtvoly si Ty zveličil =obrovský antagonistický rozdiel, ktorý by sa dal zmierniť leda na pingupogu a vzápätí na pive.

Zverejnené

Definície kapitalizmu nie sú celkom jednoznačné a "spoločnosť trhového hospodárstva" sa často považuje aj za nástupcu kapitalizmu (ale tiež socializmu, keďže idea nástupníctva komunizmu padla). Nie som si istý, či práve Marx použil pojem "kapitalizmus" ako prvý, ale postaral sa asi najviac o jeho spropagovanie, ale samozrejme, tento výraz sa používa stále a to nie len v negatívnom zmysle.

Kapitalistický systém, je výrazne motivačný predovšetkým pre jednotlivca a jeho výsledkom je napríklad celkový pokrok za posledných 200 rokov ak ho porovnáme s ktorýmkoľvek iným obdobím dejín. Na druhej strane má tendenciu byť v niektorých aspektoch príliš bezohľadný. A práve tu je potrebné, aby boli použité aj určité nástroje štátu, ktoré by zabezpečili určitú rovnováhu.

Zverejnené

nerozumiem tomu, co si chcel povedat touto vetou :

Kapitalistický systém, je výrazne motivačný predovšetkým pre jednotlivca a jeho výsledkom je napríklad celkovom pokroku za posledných 200 rokov ak ho porovnáme s ktorýmkoľvek iným obdobím dejín.

je motivacny pre jednotlivca a dalej co?

EDIT: o.k.

Zverejnené

Pete

Ja som do svojej odpovede preniesol poznatky z odkazu v prvom článku tejto témy.

Sú tie čísla v ňom zavádzajúce ? Nebolo tam tisíce mŕtvych ?

Ak to nieje pravda tak sa ospravedlňujem, ale asi po hodinovom pátrani po nete som nenašiel ani jednu oficíalnu štatistiku, PREČO ASI ?

Aj za americkým ukazovaním vojny si stojím. A chcem dodať. Amerika je vlastne vrcholom kapitalizmu, tak prečo o týchto veciach nehovoriť v téme o kapitalizme, keď sa v téme o komunizme o takýchto veciach hovorí. Opäť raz niekto zabúda na jeden meter. Alebo je to aj tu tak že o mrtvych v spojení s komunizmom sa môže hovoriť, ale o mrtvych v spojení s kapitalizmom sa nesmie ?

Zverejnené

Opäť raz niekto zabúda na jeden meter. Alebo je to aj tu tak že o mrtvych v spojení s komunizmom sa môže hovoriť, ale o mrtvych v spojení s kapitalizmom sa nesmie ?

Nie, to len ty mas zas problem oddelit hrusky od jablk :lol:
Zverejnené

Darkman

Vysvetli čo sú v tvojom slova zmysle hrušky a čo jablka, lebo ja nechápem o čom hovoríš.

Zverejnené

Ja tomu ovociu rozumiem a tvrdím to už asi v tretej téme, kde sa porovnáva kapitalizmus a social či komunizmus.

Pri diskusii je potrebné si uvedomiť, že téma má aspekt ekonomický- tam je potrebné porovnávať ekonomické parametre. pretože inak je v tom bordel-akože aj je.

Potom je aspekt čo ja viem - príčin a následkov. Isto, všetko so všetkým súvisí ale aj v diskusii by mal byť akýsi " poržadek"

Konkrétne trhová ekonomika funguje vyše sto rokov- je teda, čisto ekonomického hľadiska, viac než funkčná.........zatiaľ nemá lepšiu alternatívu

No a teraz môžeme aj mesiac diskutovať o tom, čo je z rôznych pohľadov dobré a pre koho a čo zlé a pre koho, ......

Nakoniec je objektívne zlo, čím by si kapitalizmus zaslúžil oveľa prísnejší postup vlád sveta, efektívnejšiu kontrolu a najnutnejšiu reguláciu, aby zhon za ziskom

nepriviedol svet do záhuby napr. ekológia, vojny, finančné krízy

Zverejnené

Konkrétne trhová ekonomika funguje vyše sto rokov- je teda, čisto ekonomického hľadiska, viac než funkčná.........zatiaľ nemá lepšiu alternatívu

... Ale má... je to sociálne orientovaná trhová ekonomika.

BTW

Trhová ekonomika, resp. jej fetiš "voľný trh" dostal teraz riadne na frak!!! :lol:

Zverejnené

Pete

Tak tvoje vysvetlenie je jasné, ale má jeden háčik.

V prvom príspevku ktorý odštartoval tému komunizmus sa hovorí o studenej voje, je to o ekonomike, ale s tým je spojené aj rozmiestnenie vojsk okolo hraníc z oboch strán. Teda sa nejednalo len o ekonomickú blokádu, aale aj o vojenskú. Na dôvažok v prvom svojom príspevku hovorí Darkman o vojne v Iraku , nie o ekonomike. A teraz sa pozrieme na úvod tejto témy, zase je to vojne - žiadna ekonomika. Tak sa ujednoťme o čom vlastne tieto témy sú. Pritom môj názor je že politika ako taká a s ňou spojené spoločenské zriadenie v sebe nesie aj ekonomiku a ruka v ruke s ňou kráča aj to ostatné.

Zverejnené

Pokial sa bavime o umrtiach v komunizme, tak sa bavime o dosledkoch perzekucii vlastnych obcanov. A perzekucie obcanov, ktori 'nedrzia hubu a krok' su zakladnou crtou kazdeho totalitneho zriadenia. Preto ma spominanie tychto umrti v teme komunizmus opodstatnenie... neda sa to oddelit. Komunizmus, socializmus...a ja neviem ako to este nazves nikde na svete neexistuje bez perzekucii opozicie.

Obete tu spominane nie su dosledkom kapitalizmu...Preto tu nemaju nic hladat. Su dosledkom Americkej politiky... a Amerika vychadza z pozicie sily, nie kapitalizmu... Je to momentalne jedina svetova velmoc. Rovnako agresivne sa moze spravat hociaka krajina, bez ohladu na to ci ma kapitalisticku ekonomiku... vsak sa pozri na ZSSR v casoch studenej vojny...

Keby bola agresivna politika USA dosledkom kapitalizmu, tak rovnake znaky agresivnej politky by mali prezentovat vsetky kapitalisticke krajiny. A kedze sa tak nedeje, tak je tato agresia specifikom Ameriky...tym padom patri do temy o Amerika, nie o kapitalizme.

Na dôvažok v prvom svojom príspevku hovorí Darkman o vojne v Iraku , nie o ekonomike.

Nehovorim o vojne v iraku. Si ten prispevok precitaj este raz. Hovorim o tom, ze formy propagandy existuju v kazdom systeme.
Zverejnené

Darkman

Tak si to ešte raz upresnime.

Propaganda patrí azda k ekonomike ? Nie je to rýdzo politický nástroj ? Na dôvažok, vojny vznikali a vznikajú z kadejakých dôvodov nie len politických, ale aj ekonomických a najviac „asi“ z náboženských. Ale to už fakt nieje do tejto témy. K tej vete ohľadom „len americkej“ agresie by som mal veľkú výhradu. Koloniálne štáty západnej Európy ti nehovoria nič ? Koľko rokov trvalo kapitalizmu aby sa „poľudštili ? Chcel by som podotknúť že kapitalizmus je len ďalšou formou toho istého čo tu bolo od zániku prvotnopospolných spoločností. Všetky boli na tom istom základe. Len vývoj a uvedomenie ľudí tlačilo zriadenia do nových povedal by som levelov. Z otrokárskej, cez buržoáznu až ku kapitalistickej. Aj ta dnešná kapitalistická je iná ako bola na počiatku. Teda povedal by som je sociálnejšia. Inač by mal tiež problém udržať sa pri moci. V tomto smere sa vyvíjal aj komunizmus. Pomaličky sa ustupovalo najprv z represii a potom dokonca sa začalo pomaly meniť aj hospodárstvo a ani zďaleka nemal toľko času na svoju sebareflexiu ako kapitalizmus.

Zverejnené

Nokia

Priznám sa taký komunizmus aký tu bol by som už nechcel. Ale to neznamená že nemôžem opísať to čo som prežil. A určite viem o tom viac ako človek čo o tom len počul od svojich rodičov. Už to tu bolo nie raz povedané. Propaganda je sv..a a terajšia nieje o nič lepšia.

Zverejnené

sani

Priznám sa taký komunizmus aký tu bol by som už nechcel.

A aky by si chcel? Uz neviem kto v tejto teme pisal, ze chybami socializmu boli zasahy do obcianskych slobod, nemoznost cestovat, nemoznost podnikat atd. Uz som isiel nadobudnut dojem, ze system to bol dobry, len mal par nedostatkov a pytam sa este raz, bol by to este po odstraneni avizovanych nedostatkov socializmus?

Samozrejme mozes opisat co si prezil, podobne ako arcibiskup Sokol, ktory tvrdil, ze za 1sl Statu sa ludom zilo dobre, pricom sa elegantne vyhol hlbsim suvislostiam. Primarne bolo dolezite plne brucho a vsetko ostatne bolo nepodstatne :lol:

Zverejnené

A dneska je čo vlastne podstatné???? To isté, plné brucho................ nič viacej a nič menej. Určite nie je rodina na prvom mieste dneska. Dneska majú všetci iné ciele.

Zverejnené

Lopata555

Nemáš pravdu.

Dnes je plné brucho ešte dôležitejšie ako za komunizmu.

Dead

Vo vedľajšej téme som písal že aj kapitalizmus už nieje ten čo bol na počiatku a pevne verím že moc by si nenašiel ľudí čo by sa chceli vrátiť do jeho začiatkov. Tiež sa vyvíjal, do dnešnej podoby prešiel nejednou zmenou a určite by si nenašiel mnoho ľudí čo by odsudzovali to že „zosocialnel“. Takže je to ešte vlastne kapitalizmus ?

Zverejnené

Sani

Veru máš pravdu. Za komunizmu boli podstatné aj iné veci.

Zverejnené

Prilis volne sa tu naraba s pojmami. Kapitalizmus, komunizmus... :lol: Zavisi povaha dnesneho systemu iba od niekoho kapitalu, alebo ma aj ine, na kapitale nezavisle atributy? Komunizmus bol cielom komunistov, nastupca udajneho socializmu, aj ked je tazko povedat, ci sme tu nejaky mali. V kazdom pripade to bol totalitny system, ktory si paradigmy na ktorych stal nevedel vydobit inak, ako nasilim.

sani

Jedina mozna perspektiva komunizmu bol jeho zanik. Velky priestor na manevrovanie s myslienkami vtedajsi papalasi nemali.

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov