Skočiť na obsah

Socializmus /komunizmus/ vs. kapitalizmus

Socializmus  

31 členovia hlasovali

1. 1. Želali by ste si návrat socializmu?

• Určite áno
    • Skôr áno
    • Je mi to jedno, neviem
      0
    • Skôr nie
    • Určite nie

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Ale nie, ty si to nepochopil.

Si pisal, ze kartely su zle. Najvacsi kartel na svete je OPEC. Takze OPEC je zly. Ak by sa OPEC privatizoval, nebol by uz taky ako je a bolo by mozne proti nemu postupovat ako proti kartelom sukromnych firiem. Takze kedze je OPEC symbolom zla, tak by mal byt zruseny. To znamena, privatizovany. Nie je predsa mozne, aby75% svetovej ropy ovladalo zopar malo ludi, ktori sa dohodnu medzi sebou na comkolvek, nikto im v tom nezabrani a zotrocili si cely svet tym, ako sialene navysuju ceny.

Kym nebol OPEC, tak cena ropy bola zopar centov. Teraz snad vyse 100 dolarov a bola este viacej. Toto je dosledok kartelu. Ozobracuju cely svet, len pre vlastny prospech. Kym neexistoval kartel, cena ropy bola nizka. Zneuzivaju svoje postavenie a robia z ludi a statov nevolnikov.

Nie je predsa mozne, aby si akykolvek kartel svojvolne diktoval ceny - cenu by mal urcovat trh. Takze - prec s OPEC-om! Tu s tebou uplne suhlasim, mas pravdu. Ale pravda je, ze len malo ludi ma odvahu toto povedat verejne tak ako ty - a politici su asi vsetci kupeni za ropne peniaze.

Zverejnené

Ale ja navyse dodávam, že politici piskaju pesnicku korporacii, kartelov, preto je tam taka korupcia. A zakony už nas paralizuju, zbavuju nas rozhodovania, uz mozes prist si iba zvolit stranu, ale kazda strana skoro je platená z prostreidkov týchto kartelov.

Ja teda hovorím, že kapitalizmus sa transformuje do tohoto este vo väčšej miere, ak úplne odburame štát, tak bude zákon dzungle.

Zverejnené

Ale ja navyse dodávam, že politici piskaju pesnicku korporacii, kartelov, preto je tam taka korupcia. A zakony už nas paralizuju, zbavuju nas rozhodovania, uz mozes prist si iba zvolit stranu, ale kazda strana skoro je platená z prostreidkov týchto kartelov.

Hovoris v mnoznom cisle - ale ake kartely stale myslis? Taky Microsoft, ktoremu ti podplateni politici naparili miliardove pokuty? Tssss...to nesedi.

A tak dobre, nestazuj sa len nadarmo a skus napisat nejaku predstavu ako zrusit ten najvacsi a najhorsi kartel zo vsetkych. Ropny. OPEC. Ako by to asi malo vyzerat?

Zverejnené

Ako? No svet sa musi zmenit, podla mna zakony nesluzia uz ludom, su prostriedkom buzerácie, zastrasovania, vydierania apod. Takže zmenit sa to da tým, že sa ludia zburia a zacne sa to zmenou ustavy. Ludia musia mat lepsie priame paky na verejne dianie. Nie, že sa bude všetko odohravat pod poklickou a ludia ani nebudu vediet co sa deje v state.

Takže verejne informácie o diani v štate musia byt pristupne všetkým napr. cez internet. Posilnit priamo rozhodnutie ludi o veciach verejnych.

Zverejnené

Takže zmenit sa to da tým, že sa ludia zburia a zacne sa to zmenou ustavy.

Ako chces zmenou ustavy zrusit OPEC?????????????
Zverejnené

Posilnit alternativne energie, zainvestovat do vyskumu a vyvoja, dotovat alternativne energie, aby sa rozbehla výroba.

Zverejnené

Ale ved predsa EU masivne investuje do alternativnych energii....solarna, bioplyn, povinne aditiva do PHM. Toto nezmenis ustavou. A ustavou nezrusis OPEC.

Nuz ale pokial naozaj chces dotovat alternativne energie - bude to proste velmi draha vec, ktore stoji vela penazi. Ludia su vacsinou proti. Nuz ale kedze mas demokraciu, mozes vzdy volit zelenych, ktori to maju v programe. Na to nemusis menit ustavu.

Zverejnené

Ale draha je teraz, aj pocitace boli drahe, dnes si ich dovoli kazdy. A dotácie by mali byt rozumne, musi byt dobra analýza toho co je pre nás budúcnost a to je VODIK a elektrina, pokial neratam nejake ine objavy, ktore by mohli prist a budu lepsie.

Peniaze si vieme natlacit na inevsticie:) pokial nie su:)

Zverejnené

Ale draha je teraz, aj pocitace boli drahe, dnes si ich dovoli kazdy.

To ano, ale v pocitacoch mas spustu vyrobcov a konkurenciu - v rope je kartel OPEC, ktory ovlada 75% zasob ropy. Preto je zly a je ukazkou toho, ako kartely deformuju trh a zotrocuju cele staty. A nikto sa neodvazi nic povedat, kedze si sejkovia vsetkych kupili, alebo ich zastrasili.

A ano, alternativy su preto nutne - na to ale nie je potrebna zmena ustavy. Ustavou nezmenis tu nenormalnu koncentraciu moci v rukach ropnych supervladcov. To by si musel na nich zautocit priamo a svet oslobodit z ropneho nevolnictva silou. A potom zaviest skutocnu konkurenciu, kde by si konkurovalo viacej firiem a ich spolcovanie by bolo trestane.

Zverejnené

xenocide, kedy si naposledy pocul o OPECU ? :) OPEC sluzi skor ako dobra ukazka ze monopol, ktory nie zalozeny na moci a teda nie je vymahatelny sa rychlo rozlozi. A to dokonca aj v pripade ze ide o staty, ideologiu. Ako to asi dopadne s monopolom, ktory chce len zarobit a navyse nemoze uzavriet ani pravne zavaznu dohodu :) ?

V USA su dlhodobo platne protikartelove zakony a tak mame par vtipnych dokazov o tom preco to vlastne nefunguje. Pri naslednych sudoch totiz na riaditelov vytahuju rozne nahravky ako si nadavali za porusenie dohod, ak sa vsetci snazili obabrat toho druheho a ako sa casto udavali.

V europe mame maksie zakonym takze podniky su vacsie ale ich princip je podobny, vid naposledy novaky, kde kartelova dohoda vydrzala necely rok a potom ju len pouzili na likvidaciu konkurenta.

Sila OPECu bola v 70 rokoch, po par rokoch zacali clenovia hromadne prekracovat kvoty tazby a dnes napriek tomu ze ma OPEC pod kontrolou asi 80 % nie su zasadania OPECU predmetom sprav :), ich moc vyrazne klesla. Scenar je stale ten isty, na kazdom stretnuti ziadaju znizenie tazby aby stupla cena ropy a nasledne ju tajne prekracuju, ich moc de facto skoncila v case ked saudi prestali byt ochotni znizovat produkciu aby sa splnili dohodnute kvoty.

Zverejnené

xenocide, kedy si naposledy pocul o OPECU ? :) OPEC sluzi skor ako dobra ukazka ze monopol, ktory nie zalozeny na moci a teda nie je vymahatelny sa rychlo rozlozi. A to dokonca aj v pripade ze ide o staty, ideologiu.

Len som chcel ukazat, ake je marne vypravat nieco o zmene ustavy a ruseni kartelov, ked ten najvacsi je de facto nedotknutelny.

V USA su dlhodobo platne protikartelove zakony a tak mame par vtipnych dokazov o tom preco to vlastne nefunguje.

No jo, nikto netvrdi, ze to je dokonale. Ale kym protimonopolne zakony su aspon ako-tak aplikovatelne voci pravnickym osobam, voci kartelu ako OPEC nie je sanca. A ono sa aj tak stava, ze padne nejaky trest.

Sila OPECu bola v 70 rokoch, po par rokoch zacali clenovia hromadne prekracovat kvoty tazby a dnes napriek tomu ze ma OPEC pod kontrolou asi 80 % nie su zasadania OPECU predmetom sprav :), ich moc vyrazne klesla.

Ale ked mi niekto argumentuje mocou oligopolov - tak OPEC je stale najmocnejsi. Tazko dokazat, ze oligopol vyrobcov aut ma vacsiu moc alebo je viacej zosuladeny.

Ako to asi dopadne s monopolom, ktory chce len zarobit a navyse nemoze uzavriet ani pravne zavaznu dohodu ?

Nic nie je vecne, ale zatial existuje - a nie som si isty, ale mozno spomedzi oligopolov a kartelov trhol rekord v zivotnosti.

Proste ked niekto chce vyhlasit boj proti narusovaniu trhove prostredia, oligopolom, kartelom, zneuzivaniu tejto pozicie a koncentracii moci - nie je lepsi pripad, nez OPEC. Navyse prakticky nijaky iny vyrobok nema taku strategicku hodnotu ako ropa. Je to lakmusovy papierik - pretoze ak bojovnik proti kartelom nedokaze povedat krive slovo na OPEC (pretoze, dokelu, ono tam nie su nijaki americania, aby to slak trafil) - tak je pokrytec.

Zverejnené

xenocide, americania a zidia su vsade :), len treba trochu hladat. Saudska arabia je podla amerikobijcov ( ale aj podla ladina) babkovy rezim ovladany USA, Irak rovnako, Libyu si obsadili, Katar je jasny tiez.

Zverejnené

Saudska arabia je podla amerikobijcov ( ale aj podla ladina) babkovy rezim ovladany USA, Irak rovnako, Libyu si obsadili, Katar je jasny tiez.

Obavam sa, ale ze na krajiny OPEC ako Iran a Venezuela to asi neplati,ze? Nuz a wahhabisticke skoly uciace extremnejsi islam asi nie su presne v zmysle Tory. Irak, ktory predava licencie na tazbu Cine a Rusku je prakticky vysmech pojmu "ovladany". Lybia, hm, lybia...tak dobre, aspon niekto.

Ale omyl - robopol pisal, ze kartely ovladaju svet a nie naopak. A kedze je OPEC kartel, tak kartel ovlada a zotrocuje svet. Cize je to jasne. Ak je niekto velka TNK, nebodaj oligopol, tak ovlada cele staty - a v pripade OPEC-u mame jasne dokazy. Kdeze, to oni nam vladnu :)

PS. spolu s mimozemstanmi, bhutancami a lesbickymi sufrazetkami.

Zverejnené

Ked budem mat naladu dve a pol hodiny pocuvat vyplach od Moora a Chomskeho, ktori su sucastou korporacii co ovladaju svet - tak si to pustim.

A stavim sa, ze nemaju gule oznacit ten najvacsi kartel na svete, vsak? Moore je milionar a sucast hollywoodu, celebrita....Chomsky je sucastou establishmentu, ktory vychovava americanov v zmysle pokrivenych zasad. Obaja su na strane utlacovatelov a navyse su zjavne podplateni od ropnych sejkov, pretoze standartne nemaju gule ich kritizovat.

Preco by som mal verit ludom, co sluzia korporaciam?

• Pred 2 mesiacmi...
Zverejnené

Ak ked z krizkom po funuse, ale predsa len k uvodnej teme:

Chyba mi tam moznost, ze by socializmom nalozilo podobne ako s porovnatelnou ideologiou - fasizmom. Rozsirovanie tychto chorych myslienok bolo zakazane.

Myslim, ze by to mohol byt podobny milnik vo vyvoji ludstva smerom dopredu, akym bolo napriklad zrusenie otroctva alebo zrovnopravnenie zien.

Skratka chrapunske siahanie na majetok ineho ostane vzdy chrapunsky, siahanim na majetok ineho - nech sa to zaobali do sebelubivejsich pseudohumanitarnych myslienok.

Zverejnené

Chyba mi tam moznost, ze by socializmom nalozilo podobne ako s porovnatelnou ideologiou - fasizmom. Rozsirovanie tychto chorych myslienok bolo zakazane.

Minimalne co sa politickeho a spolocenskeho rozmeru tyka, tak ano. Oboje ako totalitne ideologie.... Ale zase, pokial by Tretia Risa vyhrala vojnu a udrzala sa dalsich 40-50 rokov, tak by tiez bolo dnes v mode sa k nim vracat, hakenkreuz by bol symbolom revolty, na trickach by revoltujuca mladez nosila Heydrichov xicht a spusta ludi by stenala, aky bol za nacistov poriadok, ako mali vsetci dostatok vsetkeho a ako sa to pokazilo, ked nastupil ten hnusny kapitalizmus. Ale kedze to dopadlo inac, tak nemyslim, ze je realne, aby sa trebars len komunizmus dostal na tu istu uroven v odmietani.

(Co minimalne jasne ukazuje, ze spuste ludi prd zalezi na slobode a su ochotni akceptovat a oslavovat akokolvek zversky rezim, pokial im tento strci kus zradla pod nos)

Zverejnené

Az na to ze EU k tomu socializmus az tak daleko nema. Statny aparat je prebujdený, politici predovsetkým haja svoje zaujmy a zaujmy korporacii. Vytvorili buzerplac a okradaju ludi prostrednictvom dani, uplatnuju svoju moc a diktuju ako mame zit. Je to smiesne. Terajsia situacia ma daleko k volnemu trhu. Politici a hrstka vyvolených kontroluju monetarny system zadlzuju ludi, okradaju ludi diktuju co maju ludia robit cez zakony. To je spolocnost otrokov.

Zverejnené

xenocide, americania a zidia su vsade :), len treba trochu hladat. Saudska arabia je podla amerikobijcov ( ale aj podla ladina) babkovy rezim ovladany USA, Irak rovnako, Libyu si obsadili, Katar je jasny tiez.

no vidíte, a keď som ja ešte aj na Post fóre ešte pred udelením banánu písala, že amíkom pri ich útokoch v takej či onakej krajine nejde o blaho takého či onakého ľudu, ale o ropu, tak ste ma tam div že neukrižovali. Pravdaže sú nafúraní všade, kde nejaké bohatstvo je a kde je o čo danú krajinu obrať. Vtedy som písala, že prečo nejdú robiť poriadky napríklad niekam do Ugandy, a našlo sa dosť ľudí, čo sa ma snažili rpesvedčiť o správnosti a dobrých ľudomilných a hlavne prepotrebných úmysloch veľmoci...

...To je spolocnost otrokov.

otroci sú ľudia, ktorí drú na zahraničných podnikateľov za plat polovičný ako by dostávali v krajine pôvodu podnikateľa, a za podmienok, aké boli v onej krajine pred 100 rokmi, nerešpektujúcich naše zákony. A ešte aby im ruky bozkávali z vďaky, že majú prácu.
Zverejnené

Tak jemnejsia forma otroctva:) dobre nepride k tebe niekto a neprilozi ti l hlave kver. Ale. Je tu to ale. Narodila si sa do sveta ako kazdy kde su stanovene urcite pravidla. Ako napr. ze budes platit dane teda platis dane "demokraticky" zvolených otrokarov, ktori si uzivaju vyhody z prerozdelovania penazi a zadlzovania v neprospech ludi. Je to ta ista pyramidova struktura aka tu je uz pomerne dlho. V podstate ziadna demokracia nie je. Je to iba svet pravidiel daných mocenskou elitou, ktroe musis respektovat inak porusujes zakon.

A to ze mas iste slobody v tejto spolocnosti nie je dane dobrou volou uzkej elity ALE otrok, ktory trpi iluziou slobody je menej problematicky.

Zverejnené

otroci sú ľudia, ktorí drú na zahraničných podnikateľov za plat polovičný ako by dostávali v krajine pôvodu podnikateľa, a za podmienok, aké boli v onej krajine pred 100 rokmi, nerešpektujúcich naše zákony.

Nuz, mozu driet na domaceho podnikatela za este mensi plat, vsak?

Alebo podnikatel moze fabriku NEOTVORIT a mozu v tom pripade asi brat podporu.

A co sa tyka podmienok - nie su dokonale, ale netreba prehanat. Zase az taka hroza to nie je. A makat vo fabrike pri linke nie je terno v nijakej krajine. Osobne by som doporucil priemernemu slovenskemu muklovi, aby si vyskusal stat pri masine niekde v nemecku ci japonsku (to prve som zazil, druhe bude este tvrdsie). Zivotnost by mal jednu smenu a potom by letel. Takze netreba prilis vyskakovat.

No a napokon, lepsie takto ako nijak, nie?

A sa mi paci ako furt nariekate nad udajnym otroctvom. Ako si to vlastne predstavujete,hm?

Zverejnené

Osobne by som doporucil priemernemu slovenskemu muklovi, aby si vyskusal stat pri masine niekde v nemecku ci japonsku (to prve som zazil, druhe bude este tvrdsie). Zivotnost by mal jednu smenu a potom by letel.

a stál si pri pás aj teraz, v tomto našom momentálnom slovenskom asocializme?

myslím že nie.. myslím že nemáš ani šajnu o čom melieš..

ako totižto "mukel" čo stojí pri páse v Lozorne autoparku, a ťahá dvanásťhodinové šichty, pri expedovaní autosedačiek do tuaregov a porsiakov, musím povedať že v nemecku, majú za smenu iba polovičnú výrobu ako my

zatiaľ čo my vyrábame za osem hodín aj 200 áut, oni iba sto, majú za to dvojnásobok nášho platu

najviac ma dožral jeden "manažér", ktorí sa na linke naparoval, že keď bol na školení v nemecku, tak tam taký "pekelný cirkus" keď všetci len tak lietajú a nemajú čas sa ísť ani "vyšťať" nevidel, že nemci robia pomaly a kvalitne a preto majú vyššie platy

tak som mu prezradil koľko za smenu musíme vyrobiť my, a koľko nemci, opýtal sa ho nakoľko ide pri takejto premrštenej výrobe "kvantita a kvalita" dohromady, a poslal ho do pi.. pretože tento blázninec pomáhal zorganizovať aj on..

skutočne, viac som ho na linke nevidel

Zverejnené

a stál si pri pás aj teraz, v tomto našom momentálnom slovenskom asocializme?

myslím že nie.. myslím že nemáš ani šajnu o čom melieš..

Zle myslis. Stal som a makal.

zatiaľ čo my vyrábame za osem hodín aj 200 áut, oni iba sto, majú za to dvojnásobok nášho platu

Tak to je zaujimave, pretoze to by znamenalo, ze slovensko ma o 100% vyssiu proruktivitu prace v automobilovom priemysle oproti Nemecku a Japonsku. Vlastne sme potom najlepsi na svete!! :)

Nuz a pokial to tak je, tak dobre - pretoze ak by u nas ludia robili uplne a dokonale katastrofalne, tak by sa nevyrabalo nic. Mozes si skusit zistit, co take vyraba Greco alebo Portugalsko.

No ak to spravne chapem - tu nejde o nejake socializmus a kapitalizmus, ale ty vlastne len chces vela prachov. Este viacej prachov. Chces tolko penazi ako maju nemci a chces pracovat menej. Tak naco sa potom ohanat nejakou ideologiou, ze?

Zverejnené

nie nechcem haldu prachov..

chcem len aby veci fungovali, pretože kvalita už pri takejto výrobe ide skutočne do prdele, a skutočne nerobíme tak kvalitne ako nemci

ani technika to už estíha, pás po ktorom k nám sedačky idú je na odpis, a za dva roky nemal generálku ani raz, a je len otázkou času kedy sa niečo posere tak, že to už za dvadsať minút údržbári nespravia, a potom sa volkswagen v devínskej zastaví

pred mesiacom sa mi manipulátor, ktorým skladám sedačky doslova rozpadol v rukách, proste sa odtrhol od ramena, okolo hlavy mi preletel kus železa ako šrapnel, a drisol na zem aj s autosedačkou, ak neuskočím tak ma to prizabije, pretože dohromady to váži metrák

pôvod to malo jednoduchý, fungoval 24 hodín denne, dva roky v kuse, totálne bez údržby

väčšinu toho zložíme ručne, aj keď sú tam manipulátory, lenže s nimi sa to nedá stihnúť, pretože manipulátorom zložím jednu sedačku, kdežto ručne, sa do toho môžu oprieť dvaja ľudia, a zložia to za polovičku času

a akonáhle tam príde kontrola, a musíme skladať manipulátormi, tak sa akurát stane to že sa pás totálne upchá sedačkami a výroba sa musí zastaviť

v tom blázninci sa často striedajú zamestnanci, je tam síce na naše pomery mierne vyšší plat, ale akonáhle zistia o čo ide, zdrhnú, hneď len čo sa zacvičia, a príde niekto nový, kto o tej práci nemá ani šajn, a tak stále dookola, a pretože s tým nevedia robiť, a furt sa všetko učia odznovu, ani nevedia odhadnúť kedy treba, k sedačke volať repasáka, pretože už prišla zmršená z výroby (robíme tam popri taj drine, vlastne aj kvalitárov..) idú z linky nepodarky

miesto toho aby zdvihli plat, a udržali si stálych zamestnancov, stačili by na to štyria, furt sa spoliehajú na to že sa nájdu noví

lenže keď som začínal ja bola tam polovičná výroba a ja som mal čas učiť sa, dnes už čas na učenie nie je, a kvalita ide do prdele

našich "manažérov" zaujíma len počet vyrobených kusov

nakoniec nemci výrobu na slovensku zrušia, práve pre nízku kvalitu

Zverejnené

Zalezi od firmy - mnohe si uvedomuju dolezitost kvality, tak ju aj dokazu ocenit. Prirodzene, primerane tej kvalite a tomu, ze ak by platili tak ako niekde v Nemecku, nemalo by zmysel otvarat vyrobu u nas. Aj to je kapitalizmus - a prave aj preto mas niektore miestne firmy, ktore vyrabaju v zahranici, alebo sa tam aspon pravne preregistrovali.

S kvalitou sme na tom casto lepsie ako spanieli napriklad. Ale na druhej strane, z vela pohladov su trebars rumuni porovnatelni s nami a pri nizsich nakladoch (nie len mzdy). Ber to hlavne tak, ze samotna strojarska vyroba malokde na svete prinasa nadpriemerne zarobky. Pretoze nejde len o ludi pri linkach, ale vseobecne priemerny slovak zaraba menej ako priemerny nemec.

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov