Skočiť na obsah

Socializmus /komunizmus/ vs. kapitalizmus

Socializmus  

31 členovia hlasovali

1. 1. Želali by ste si návrat socializmu?

• Určite áno
    • Skôr áno
    • Je mi to jedno, neviem
      0
    • Skôr nie
    • Určite nie

Odporúčané príspevky

Zverejnené

kto chce ma moznost na sebe pracovat,

ale niektorí proste nemôžu ani keby sa rozkrájali. žije v oblasti kde je polovičná zamestnanosť a predstav si že aj keď nechce tak musí robiť toho drevorubača.

o zdravotných postihnutiach ani nehovorím.

to s tými dovolenkami Sani.

v dnešnej dobe sa dostaneš už vlastne kam chceš za minimum takže, už to nie je len Bulharsko a Tatry.

Zverejnené

bobsapp a kto tych co ziju na miestach kde je 50% nezamestnanost nuti tam ostat...

ja tiez ked sa chcem mat lepsie neostanem v BA ale pojdem asi robit niekam do zahranicia, kde mam svoju robotu ovela lepsie zaplatenu....od nepamati sa za pracou cestovalo....preco by zrazu mali mat vsetci pracu priamo pod zadkom?

a k tym chorym a postihnutym...tam to je ine...na nich doplaca stat aj z mojich dani a to mi neprekaza...ale lenivcov zivit, to nie

Zverejnené

A odborni asistenti na univerzitach aj s titulom PhD zarobia... no tak do 20 tisic.. :lol:

Zverejnené

wysky ty myslis tych odbornych asistentov co sa chvalia tym ze realne odrobia 3 hodiny denne a niekedy ani to nie na skole a zvysok sa venuju sukromnemu biznisu pri ktorom vyuzivaju zdroje zo statnych penazi???

Zverejnené

No to ja neviem, kto sa cim chvali, ale napisal som cca aky je tabulkovy zarobok na pozicii odboreho asistenta na univerzite v porovnani s uvedenym platom drevorubaca....

A to ani nehovorim, ze su odborni asistenti co si svoje oducia a su naozaj plne vytazeni.

Zverejnené

za to co ti asistenti robia a ake maju moznosti vyuzivat statne zdroje je ten plat obcas az prehnany

Zverejnené

Nokia netaraj hluposti. Dal som ti tu tabulkovy plat cloveka, co by mal ovladat cudzie jazyky, pred zaciatkom mu hodia na krk novu problematiku, co ma ucit, co ma publikovat atd. atd.... v porovnani ku platu drevorubaca.

By som ta chcel vidiet, ako tahas cely den cvika a pokusas sa nieco zmysluplne naucit ludi, co "bzucia" cez seba, takze ta po troch hodinach boli z toho hlava... a to ta poobede cakaju dalsie tri skupiny... plne ludi, z ktorych sa poniektori nevedia zmestit do koze.

To, kto co robi , alebo nerobi na univerzitach je ina vec. Aj to, ako to tam vyzera a postavenie nasich univerzit.. A aj to ohodnotenie je dovodom preco tie univerzity su ake su, a preco ti schopnejsi uz davno z akademickej pody odcvali.

Zverejnené

wysky po prve...to ako to vyzera na nasich univerzitach je vizitka tych co tam ucia...to ze za to dostavaju take peniaze ake dostavaju je ich problem...

po druhe...ked niekto ide niekam kde bude dostavat tabulkovy plat je to jeho problem...ma tu trhovu ekonomiku moze ist inam....

v zahranici profaci maju trosku ine peniaze na skolach ako u nas....tam to ale s tym skolstvom aj inac vyzera

Zverejnené

v zahranici profaci maju trosku ine peniaze na skolach ako u nas....tam to ale s tym skolstvom aj inac vyzera

neviem ci v zahranici stat tlaci na to, aby bola univerzita v kazdej Hornej Marikovej :lol:

predtym sme mali par vysokych skol s dobrym menom a teraz mame plnu ... univerzit, s mizernym menom a nulovym kreditom v zahranici

nedavna hanba s akreditaciami na UK BA, tiez vypoveda o vselicom

komunisti razili heslo, ze kazdy robotnik musi mat maturitu, teraz to preonacili, ze kazdy musi mat VS tusim

aj ked zaklad bol polozeny asi uz v dvojrocnych pravnickych fakultach pre policajtov a studiu rychlospravenych doktorov, RSDr.

Zverejnené

Takže je všetko v poriadku ak niekto zarobí dajme tomu aj 100 000, lebo on si to zaslúži lebo študoval - teda pracoval na sebe do 25 rokov za štátne a preto je jeho práca tak ohodnotená. Múdri tohto sveta hovoria že každý je nahraditeľný ale len pokiaľ nepríde reč na peniaze. Vtedy sú niektorí nenahraditeľní a preto ich treba poriadne zaplatiť. Takže najlepšie je odmeňovanie na základe potrebnosti, to nič že nás to dovedie ku krachu ako napríklad teraz a najlepšie je to zvaliť na zlé investovanie, hlúpe pôžičky a neviem čo ešte a pritom túto krízu vyprodukovali práveže tí študovaní a nenahraditeľní a pritom vynikajúco platení. Ironicky by som povedal - paráda.

Ale už to nieje v poriadku keď dajme tomu drevorubač či murár zarobí 25 000 lebo od svojich 15-tich rokov pracoval a od 18-tich už odvádzal štátu dane. Samozrejme zo všetkých takýchto nevzdelancov ste urobili automaticky lenivcov čo nechceli pracovať (pri čítaní takýchto článkov mám pocit ako by som sa vrátil do hlbokého feudalizmu – čo si to tá svoloč dovoľuje) a pritom ste nepozerali na dôvody prečo neštudovali, len proste sa im nechcelo stávať ráno o siedmej a potom sedieť šesť hodín v škole, oni radšej vstávali o piatej a robili osem hodín, lebo boli leniví.

Pobavenie na koniec.

No čo gazdovi je sveta žiť, kosou sa oháňa, robí si vietor a mňa čo tu ležím pod stromom dobre šľak netrafí od tej horúčavy.

:lol:

Zverejnené

Zlatý komunizmus:

Za komunistov sa stavali cesty, školy, nemocnice... Každý mal prácu, bolo dobré sociálne zabezpečenie, všetko bolo lacné... Vtedy boli lepšie podmienky pre mladé začínajúce rodiny. Každý si mohol dovoliť byt atď. Ja na tom nevidím nič zlé.

Terajší kapitalizmus:

Súkromníci zdierajú ľudí ako sa len dá. Pracujeme za minimálne mzdy a ešte aj zamestnávatelia špekulujú ako by sa dali ukrátiť dane, ako neplatiť do sociálnej poisťovne. V tejto dobe pracujúci človek nemá cenu! Mladý človek ktorý drie za minimálnu mzdu žije od výplaty do výplaty v byte svojich rodičov lebo dneska sú ceny bytov 100 násobne väčšie ako jeho plat. Zdravotníctvo je milióny v mínuse, vlaky sú zastaralé, železnice zadĺžené... TOTO STE CHCELI??? Za toto hlasujete v ankete??? Vám to vyhovuje?

Konečne môj človek čo má podobný názor

Zverejnené

Za prve

To, ako to na nasich univerzitach vyzera nie je len vizitkou tych co tam pracuju, ale vyzitkou celeho statu. Univerzity mozu tak superit medzi sebou, nie so sukromnym sektorom.

Za druhe.

Ak je niekde slabe ohodnotenie tak sa na tu pracu vykasles... Tvrdis to tu inym sposobom neustale.

A aj preto sa ti, co by ich praca na univerzite aj bavila a mali by co dat studentom sa na to pominule roky vydlabli. A aj preto to tam je ake je...

To, ci niekto chce, alebo nechce dostavat tabulkovy plat je vec irelvantna. S akademickym postupom a oducenymi rokmi sa plat zvysuje.

Pisem ti to tu ako porovnanie platu odborneho asistenta, na ktoreho su kladene uplne ine naroky, ku drevorubacovi. Problem je v tom Nokia, ze castokrat by odborny asistent pracu drevorubaca zvladol, drevorubac pracu na univerzite a vyuku odbornych predmetov ci snad nejaku odbornu vedecku cinnost asi tazko. A ak by to nahodou aj tak bolo, to je potom naozaj na zamyslenie, ako je to s univerzitnym skolstvom.

Zverejnené

Ale už to nieje v poriadku keď dajme tomu drevorubač či murár zarobí 25 000 lebo od svojich 15-tich rokov pracoval a od 18-tich už odvádzal štátu dane. Samozrejme zo všetkých takýchto nevzdelancov ste urobili automaticky lenivcov čo nechceli pracovať (pri čítaní takýchto článkov mám pocit ako by som sa vrátil do hlbokého feudalizmu – čo si to tá svoloč dovoľuje) a pritom ste nepozerali na dôvody prečo neštudovali, len proste sa im nechcelo stávať ráno o siedmej a potom sedieť šesť hodín v škole, oni radšej vstávali o piatej a robili osem hodín, lebo boli leniví.

Sani, nepausalizuj a nepouzivaj murarov ako zaklinadlo.

Jeden moj priatel je murar, ma 50 rokov uz styri dni, a mesacne ma prijem cca 55 000 - 65 000. Objednavky odmieta, lebo je zahovoreny na rok dopredu.

A sam potvrdil, ze sa mu nechcelo ucit, tak ho poslali na ucnovku. Ked sa bavime o krize tak sa len smeje, ze nestiha opravit vlastny dom, co ma tolko roboty.

Zverejnené

sani ty si typicky komunista

po prve ukaz mi ktory 25rocny cerstvo vystudovany clovek zaraba hned 100 tisic...to ze ta tym krmi fico never vsetkemu

po druhe - od coho by sa malo odvijat cena prace nez od toho, kto je ako nahraditelny? preco je zlato take drahe oproti beznemu zelezu? zeby preto ze ho je menej?? ty potrebujes zakladne ekonomicke vzdelanie prosim ta!!! cim je niecoho menej, tym to je vzacnejsie a drahsie tym padom....alebo by si chcel aby sa zlate retiazky predavali za 5 korun kus...vsak co, nema cenu to byt drahe?

to ze mna v mojej praci dokaze zastupit ovela mensie percento ludi ako niekoho co za pasom posuva krabicu z bodu a do bodu b jasne urcuje aj cenu mojej prace vs. cenu prace toho cloveka za pasom.....

vies, to ze niekto robi za pasom znamena ze nie je schopny byt na mieste toho, kto navrhol cely ten pasovy system, kto naprogramoval spravanie sa celeho toho systemu....nebyt toho cloveka s tym vysokym platom co to spravil tak ten clovek za pasom sa moze ist klzat, lebo ziaden pas by nemal, ktory by obhospodaroval....

rozumies uz aspon trosku? ak nie, odporucam knihu ekonomie od niektorych svetovych autorov....

Za prve

To, ako to na nasich univerzitach vyzera nie je len vizitkou tych co tam pracuju, ale vyzitkou celeho statu. Univerzity mozu tak superit medzi sebou, nie so sukromnym sektorom.

Za druhe.

Ak je niekde slabe ohodnotenie tak sa na tu pracu vykasles... Tvrdis to tu inym sposobom neustale.

A aj preto sa ti, co by ich praca na univerzite aj bavila a mali by co dat studentom sa na to pominule roky vydlabli. A aj preto to tam je ake je...

To, ci niekto chce, alebo nechce dostavat tabulkovy plat je vec irelvantna. S akademickym postupom a oducenymi rokmi sa plat zvysuje.

Pisem ti to tu ako porovnanie platu odborneho asistenta, na ktoreho su kladene uplne ine naroky, ku drevorubacovi. Problem je v tom Nokia, ze castokrat by odborny asistent pracu drevorubaca zvladol, drevorubac pracu na univerzite a vyuku odbornych predmetov ci snad nejaku odbornu vedecku cinnost asi tazko. A ak by to nahodou aj tak bolo, to je potom naozaj na zamyslenie, ako je to s univerzitnym skolstvom.

wysky nase skolstvo je v hroznom stave preto, lebo je statne...su tam tabulkove platy za ktore sa nechce ucit sikovnym ucitelom a ostavaju tam lenivci...preco by ale napr mal denny student mat studium zdarma a externista platit? externista zamestnany odvadza dane, denny casto prd robi a este pobera vyhody....spravit platene skolstvo...po prve ludia si viac zacnu vazit studium a po druhe stupne kvalita, ked sa dokazu zaplatit kvalitny ludia....

Zverejnené

wysky nase skolstvo je v hroznom stave preto, lebo je statne su tam tabulkove platy za ktore sa nechce ucit sikovnym ucitelom a ostavaju tam lenivci

Takže kto je v štátnom sektore je pre teba lenivec Nokia?

Zverejnené

... asi tak, ja sa vzdy len nahodou dozviem, ze tam a tam vznikla taka a taka VS, pripadne sukromna VS, coraz mensiu hodnotu bude mat titul, ked ho bude mat kazdy druhy... co uz :)

a viac k teme - komunizmus by som nechcela, i ked si ho popravde velmi nepamatam, ale stacilo mi pocuvat, co sa dialo.... plus neviem, preco by sme si mali byt rovny s kazdym, mat rovnaky plat, mat rovnaky byt, atd, len aby neboli medzi nami rozdiely... to posobi znacne demotivujuco, aspon pre mna ano.... ti, co sa bili do prs a preferovali komunizmus, to myslim nerobili kvoli tomu, aby sa mali rovnako dobre/zle, ako hociktory druhy robotnik... :-)

Nokia jasne, napr Vseobecna ekon.teoria od nasho mileneho pana Liseho :lol: :)

co som pocula od par mladych ludi, posobiacich na VS, castokrat chceli a aj navrhli zmeny, ktore by viedli k lepsiemu, k motivacii studentov, k transparentnosti ... ale stari ucitelia, ktori su na univerzite, si povacsinou nechcu nechat kafrat do svojho remesla, a miesto toho, aby sa zamysleli nad navrhom mladsich, pohrozia im vyhadzovom, a dalej ostavaju leniviet ...cest vynimkam.... a nie je to len na nasej EUB-e...

Zverejnené

sani

Ty tu uz splietas jedno s druhym. Financne ohodnotenie s hospodarskou krizou... To uz nevies ako reagovat, alebo si naozaj myslis ze to spolu suvisi?

Ale už to nieje v poriadku keď dajme tomu drevorubač či murár zarobí 25 000 lebo od svojich 15-tich rokov pracoval a od 18-tich už odvádzal štátu dane.

Co tu zas splietas? Kto povedal ze to nie je spravne? Mna nic nieje do toho, kolko druhy zaraba... Preco to tak velmi trapi teba a lopatu... preco mate neustalu potrebu niekomu kecat do toho, kolko ma zarabat?
Zverejnené

Takže kto je v štátnom sektore je pre teba lenivec Nokia?

lopata a sa cuduj ze ludia ako ty co nevedia citat a splietaju si dve a dve dohromady maju plat aky maju....

kde som napisal ze kto je v statnom sektore je lenivec? nikde....

po druhe....obehal som pracovne cca 10 ministerstiev, 30 skol, 20 roznych uradov co patria pod bratislavsky kraj a videl som ako sa tam pracuje....takze hovorim z vlastnej skusenosti a postehov...nik sa tam od roboty nepretrhne

Zverejnené

Nokia

napísal si to tam kde píšeš že tam ostávajú lenivci

lopata a sa cuduj ze ludia ako ty co nevedia citat a splietaju si dve a dve dohromady maju plat aky maju....

dakto nevie ani myslieť a má aj viacej :lol:, inak kde si došiel na to že neviem čítať, to zaťial som ešte nezabudol :)

Zverejnené

jaaaj lopata robis cest svojmu nicku

ty si dal do roviny moje oznacenie ze na skolach ostavaju lenivci s celym statnym sektorom...nebud prosim ta tak zadubeny a skuuuuus aspon obcas zapnut ten rozum co by si mal mat v hlave

takze pre zadubencov

skola != cely statny sektor

pre lopatu != znak znamena nerovna sa

Zverejnené

Teraz dám ja otázku tebe píšem dakde o celom štátnom sektore? Nepíšem! Možno by si sa mal naučiť čítať ty .... :lol:

Zverejnené

neuraz sa ale nemam chut slovickarit s clovekom ako si ty..ale pre tvoju radost

napisal si otazku: "Takže kto je v štátnom sektore je pre teba lenivec Nokia?"

ja som pisal o skolstve...ak si pouzil vyraz statny sektor a nie skolstvo, logicky z toho vyplyva ze do toho zahrnas aj dalsie odvetvia v statnom sektore....ale to cloveko co moc zaklady logiky neovlada nic nepovie

poviem ti len jedno...bud rad, ze existuju ludia ktori zarabaju take obrovske peniaze ktore im ty nedoprajes...bez nich by si netukal do pocitaca, nepouzival mobily a pod....

Zverejnené

vies, to ze niekto robi za pasom znamena ze nie je schopny byt na mieste toho, kto navrhol cely ten pasovy system, kto naprogramoval spravanie sa celeho toho systemu....nebyt toho cloveka s tym vysokym platom co to spravil tak ten clovek za pasom sa moze ist klzat, lebo ziaden pas by nemal, ktory by obhospodaroval....

Vies, keby neboli tí, ktorý za tú mzdu robia lebo musia! nei lebo chcú, ale musia! tak by bol aj ten pás tomu kto ho vymyslel na ..nič.
Zverejnené

to logicky znamená aj to že som to zaradil do štátneho sektora / je to krajšie / nič viac nič menej. Takže ty možeš slovičkáriť a keď ja začnem tak povieš že nemáš na to chuť.

ale to cloveko co moc zaklady logiky neovlada nic nepovie

Moju logiku nechaj tam kde je, lebo o mne nič nevieš.

poviem ti len jedno...bud rad, ze existuju ludia ktori zarabaju take obrovske peniaze ktore im ty nedoprajes...bez nich by si netukal do pocitaca, nepouzival mobily a pod....

tak by som bol na vidieku staral sa o moje prasiatka a koníky a mal svetý pokoj dva krát :lol:

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov