Skočiť na obsah

Socializmus /komunizmus/ vs. kapitalizmus

Socializmus  

31 členovia hlasovali

1. 1. Želali by ste si návrat socializmu?

• Určite áno
    • Skôr áno
    • Je mi to jedno, neviem
      0
    • Skôr nie
    • Určite nie

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Osobne, tento zdroj, vratane autora clanku, povazujem za dost pochybny zdroj

Lenze na tom zdroji nie je zaujimavy samotny zdroj, ako skor to, ake fakty v clanku autor pouzil...

Napriklad ten úryvok z korešpondencie amerického vyslanca v Nemecku Williama Dodda, a F. D. Rosevelta o amerických priemyselníkoch a ich angažovaní sa na vyzbrojovaní Nemecka.

Zverejnené

Vozidla dodával Ford a ta chemikália tam bola dokonca pomenovaná, ale názov som už zabudol. Nemci ju začali dovážať až keď prišli o ropné ložiska na Balkáne a ostali bez pohonných hmôt.

Co ja viem, tak najpouzivanejsie nakladne vozidla vo Wehrmachte boli Opel. A nic z toho co hovoris nepodporuje tvoju teoriu o skorsom ukonceni vojny. Nehovoriac o tom, ze cele je to pochybne a postavene na hlavu. (nepomylil si si to s pomocou USA Rusom?)

Predvojnova situacia bola ina, tam sa snazil na rozvijajucom Nemecku zarobit, kto mohol. Vacsinu ropy dovazalo predvojnove Nemecko zo zamoria. Vsak cely svet sa pozeral ako Nemecko porusuje jednu podmienku z Versailles za druhou. Po vstupe do vojny sa ale situacia radikalne zmenila, a vazne pochybujem, ze by nietko porusoval embargo.

Takisto samotna druha svetova vojna nebola pre mnohych prekvapenim. Ved aj polny marsal Ferdinand Foch sa o mieri z Versailles vyjadril sposobom, ze nejde o mier, len o primerie na 20rokov... A sekol sa len o par mesiacov.

Zverejnené

Elfant

Jasne som napísal že som čerpal informácie z discovery z nejakého dokumentu. Pochybujem že si niekto pamätá všetkých autorov videných dokumentov, aspoň ja si ich nepamätám.

Musím sa priznať že nejakého Sitra Ahru som do dnes nepoznal, až teraz som ho dal do googlu a niečo prečítal od neho. Zaujímavé čítanie. Možno keď svoje články písal ešte takú informáciu nemal. Alebo ak on o tom nepísal tak to nemôže byť pravda ? Skôr by som povedal že takéto niečo kľudne mohlo byť, pri tom všetkom svinstve čo tam popísal.

Ak sa nemýlim tak Ford bol dokonca ešte pred vojnou vyznamenaný nemeckým krížom, takže moc by som nespochybňoval jeho kšefty aj počas vojny.

Darkman

Ten Opel podľa toho článku vlastne patril tiež Američanom...............

Zverejnené

Ten Opel podľa toho článku vlastne patril tiež Američanom...............

Len uz tam zabudol povedat ze v roku 1940 Nacisti vsetky tovarne Oplu 'znarodnili'

A ze v roku 1941 odpisal GM Opel ako kompletnu stratu.

Zverejnené

Jasne som napísal že som čerpal informácie z discovery z nejakého dokumentu. Pochybujem že si niekto pamätá všetkých autorov videných dokumentov, aspoň ja si ich nepamätám.

Musím sa priznať že nejakého Sitra Ahru som do dnes nepoznal, až teraz som ho dal do googlu a niečo prečítal od neho. Zaujímavé čítanie. Možno keď svoje články písal ešte takú informáciu nemal. Alebo ak on o tom nepísal tak to nemôže byť pravda ? Skôr by som povedal že takéto niečo kľudne mohlo byť, pri tom všetkom svinstve čo tam popísal.

Ak sa nemýlim tak Ford bol dokonca ešte pred vojnou vyznamenaný nemeckým krížom, takže moc by som nespochybňoval jeho kšefty aj počas vojny.

este raz, pisal som

Argument s obchodom, kym americki vojaci zomierali na zapadnom fronte, je tiez postaveny na vode.

1. ak nieco napises, ako fakt, tak je vhodne si najst vierohodny zdroj

pre svoje potreby si autorov pamatat netreba, ale pre potreby argumentacie ano

2. na zaciatku bolo tvoje tvrdenie, ze pokial americki vojaci zomierali na zapadnom fronte, tak USA obchodovali s Nemeckom

nikde som nespochybnoval ze neobchodovali pred vojnou

svojim tvrdenim si posunul diskusiu dakam inam a nikde sa ti nepodarilo dokazat, ze tvoje tvrdenie je podlozene nejakymi argumentami

3. mozno nielen Ford bol vyznamenany nemeckym krizom, ale pokial nemas argumenty, ze obchodoval s nimi aj pocas vojny, tak je to len tvoja domnienka a zbozne zelanie

a mozno sa mylis aj v zakladnom predpoklade

4. prekrucas a velmi volne narabas s faktami :lol:

Zverejnené

Elfant

Nič som neprekrútil, stále si stojím za svojim.

Uviedol som fakt ktorý nemôžem dokázať. Azda toto hovorí o jeho nemožnosti, či prekrúcaní ?

Mám začať menovať fakty ktoré sa nedajú vôbec dokázať (nielen preto že si nepamätáme autora) a berú sa ako skutočnosť ?

:lol:

Zverejnené

Uviedol som fakt ktorý nemôžem dokázať. Azda toto hovorí o jeho nemožnosti, či prekrúcaní ?

Problem je ten, ze zatial nic ani len nenasvedcuje o jeho realnosti, toboz o jeho samotnej existencii. Hovorit niecomu takemu 'fakt' mi prijde ako silna kava. Ty tu len nieco splechnes, ale niesi nijako schopny svoje tvrdenia obhajit.
Zverejnené

Mám začať menovať fakty ktoré sa nedajú vôbec dokázať (nielen preto že si nepamätáme autora) a berú sa ako skutočnosť ?

:lol:

Neuviedol si fakt, ale len svoj predpoklad, alebo domnienku

Faktom sa to stane az ked presvedcis protistranu, ze to fakt je.

A to sa da, len na zaklade relevantnych argumentov :)

A tie akosi chybaju.

Fakty, ktore sa nedaju dokazat, su inej kategorie. Tato cast historie je dostatocne zdokumentovana a je mozne najst pre nu relevantne argumenty.

Je to uz ale mimo temy, tak koncim v tejto linii :)

Zverejnené

No, tak ja to vratim spat... od obchodovania USA s nacistami ku komunizmu.

Faktom je to, ze existovala Ceskoslovenska republika, ktoru ty tvrdosijne delis na Cesko a chudobne Slovensko

Faktom je, ze existovala Ceskoslovenska republika zlozena z dvoch casti, ceskej a slovenskej. V obidvoch sa konali v maji 1946 na dlhe roky posledne slobodne volby, pricom na Slovensku vyhrala s prevahou Demokraticka strana z coho boli sokovani aj slovenski komunisti na cele s Husakom.

To, ze sme nakoniec dopadli ako sme dopadli, je zasluhou neschopnosti nekomunistickych stran celit komunistom.

Zverejnené

Na súboj KAPITALIZMU A KOMUNIZMU sa zmenila svetová séria KANADA -ZSSR v roku 1972. Bol to prvý kontakt medzi hokejistami ZSSR a profesionálmi z NHL. Stretli sa dve odlišné hokejové školy a vývoj okolo série tieto zápasy povýšil na súboj kapitalizmu proti komunizmu.

Zverejnené

Elfant, Darkman

Uviedol som fakt prezentovaný v dokumentárnom filme.

Beriem vaše reči o nejakej silnej káve, či mojich vymyslených dohadoch ako ďalší fakt toho, že si ani pripustiť neviete že niečo také bolo možné. Nesedí to do vášho scenára a vtedy prichádza na rad dokazovanie. Takže zatiaľ je to z mojej strany nedokázaný fakt (veľmi ťažko sa dokazuje časť nepísaného filmového dokumentu), čo v žiadnom prípade neznamená že je to výmysel.

Wysky

A ja môžem dodať že Kanaďania robili všetko možné i nemožné preto aby vyhrávali a dokonca sa „spustili“ až k tomu že sa nehanbili (pred celým svetom) odoprieť Rusom vyhraný pohár.

Zverejnené

Neviem sani, musis upresnit, co myslis, lebo tuto seriu, ktoru spominam, vyhrali Kanadania, iked velmi tesne.

Kazdopadne bola to zaujimava konfrontacia hokejistov z dvoch odlisnych svetov.

Kanadania ku tym osmym zapasom (4 v Kanade a 4 v ZSSR) pristupili dost laxne, ale neuspesny vyvoj ich zomkol...

Zverejnené

Elfant, Darkman

Uviedol som fakt prezentovaný v dokumentárnom filme.

Beriem vaše reči o nejakej silnej káve, či mojich vymyslených dohadoch ako ďalší fakt toho, že si ani pripustiť neviete že niečo také bolo možné. Nesedí to do vášho scenára a vtedy prichádza na rad dokazovanie. Takže zatiaľ je to z mojej strany nedokázaný fakt (veľmi ťažko sa dokazuje časť nepísaného filmového dokumentu), čo v žiadnom prípade neznamená že je to výmysel.

sani, je to fakt, ktory si prezentoval vytrhnuty z kontextu a navyse v uplne opacnom zmysle

- Ford napr. sa etabloval na nemeckom trhu, uz v roku 1913, davno pred prichodom Hitlera k moci

- Henry Ford senior, bol znamy, aj svojimi antisemitskymi nazormi a aktivitami, preto bol aj Hitlerom tak ocenovany, napriek tomu, ze sa od nich v roku 1942 distancoval, nacistami je napriklad velmi cenena jeho kniha The International Jew, the World's Foremost Problem, co je v roku 1920 jeho stvorzvazkova zbierka protizidovskych clankov

- produkcia Ford Werke A.G. pozostavala do roku 1942 z vojnovej vyroby, ale po vstupe USA do vojny boli zavody pod spravou Nemecka

- priemyselnici a osobnosti USA, ktori podporovali Hitlera mali rozne motivacie, u Forda to bol antisemitizmus, u inych to bola zas nadej, ze nacizmus bude ucinnou hradzou proti bolsevizacii

- v konecnom dosledku, tovje tvrdenie, ktore si predniesol na zaklade jedneho dokumentu na Discovery, ze pokial americki vojaci umierali na zapadnom fronte, tak americki podnikatelia podporovali Hitlera, je zjavne nezmysel a je toprekruteny fakt, co sa ostatne da jednoducho overit aj v takej wikipedii

- nemyslim, ze by sa dal tazko dokazat fakt z filmoveho dokumentu, problem je len v tom, ze si si fakty v nom uvedene, vytrhol a bez rozmyslu sem prilepil ... a to sa uz ozaj tazko dokazuje :lol:

Zverejnené

Elfant

Všetka nemecká technika bola poháňaná benzínom (ani v tankoch nepoužívali naftové motory...). Nemecko sa snažilo o dobitie ložísk ropy na východe a to sa mu nepodarilo. Ku koncu vojny bolo „odstrihnuté“ aj od ropy z Balkánu. Vlastné ťažiska Nemecko nemalo a tak ostalo bez pohonných hmôt. Teda nastala potreba výroby syntetického benzínu a k tomu potrebovali „onu“ spomínanú chemikáliu, ktorej mali málo a bola dovážaná až do konca vojny (možno aj po nej) z Ameriky. Pritom je celkom zaujímavý fakt že skoro všetku výrobu benzínu v Nemecku zabezpečovala spomínaná I.G.Farben, ktorá bola vlastne filiálkou americkej firmy.

Mimochodom ak tvrdiš že som si fakty z filmu vytrhol tak si ho vydel, tak daj tvoje "vytrhnutie".

Zverejnené

Uvádzam pre zaujímavosť, Fischer- Tropsch fungoval v 40tych rokoch vo viacerých okupovaných štátoch, boli vybudované aj veľké podzemné prietory na Slovensku za týmto účelom.

Výroba benzínu z uhlia a dechtu(www.benzin.sk)

Bola značne rozšírená najmä v Nemecku počas 2. svetovej vojny v snahe nahradiť výpadky obchodu s ropou. V roku 1943 dosiahla výroba benzínu nafty a petroleja z uhlia úroveň 4 milióny ton za rok. Po vojne vo výrobe pokračovala NDR, keď sa na výrobu jednej tony palív použilo 3,61 ton hnedého uhlia. V súčasnosti sa už tento spôsob nepoužíva.

Výroba benzínu zo syntézneho plynu

Syntézny plyn CO + H2 možno použiť na výrobu autobenzínu dvomi spôsobmi:

1.Fischer-Tropschova metóda, ktorá bola vyvinutá v Nemecku v 30.-rokoch a dnes sa používa už len v Južnej Afrike

2.metóda firmy Mobil, pri ktorej sa z plynu najprv vyrobí metanol a z neho potom benzín.

Zverejnené

Elfant

Teda nastala potreba výroby syntetického benzínu a k tomu potrebovali „onu“ spomínanú chemikáliu, ktorej mali málo a bola dovážaná až do konca vojny (možno aj po nej) z Ameriky. Pritom je celkom zaujímavý fakt že skoro všetku výrobu benzínu v Nemecku zabezpečovala spomínaná I.G.Farben, ktorá bola vlastne filiálkou americkej firmy.

Mimochodom ak tvrdiš že som si fakty z filmu vytrhol tak si ho vydel, tak daj tvoje "vytrhnutie".

Celkom by ma zaujimala "ona" spominana chemikalia, kazdopadne

I.G. Farbenindustrie AG vynikli v roku 1925 zlucenim siestich nemeckych podnikov a to nasledovne

IG Farben was founded on December 25, 1925 as a merger of the following six companies:[1]

* BASF

* Bayer

* Hoechst (including Cassella and Chemische Fabrik Kalle)

* AGFA

* Chemische Fabrik Griesheim-Elektron

* Chemische Fabrik vorm. Weiler Ter Meer

co sa tyka onej materskej americkej firmy, tak si to s velkou pravdepodobnostou mylis s kartelovou dohodou so Standart Oil Company, co vsak je daco diametralne odlisne, ako tvrdenie, ze IG Farben bola filialkou nejakej zahadnej americkej firmy.

Die seit 1929 mit der Standard Oil of New Jersey bestehenden Geschäftsbeziehungen (und Kartellabsprachen) wurden auch während des Zweiten Weltkriegs aufrechterhalten.

Spominany dokument som nevidel, rad si ho pozriem a o vytrhnutosti dostatocne presviedcas ty sam :lol:

Navyse aj o tom, ze si spominany dokument asi nesledoval velmi pozorne.

inak tu mas dostatocne zdroje

http://en.wikipedia.org/wiki/IG_Farben

http://de.wikipedia.org/wiki/I.G._Farben

• Pred 1 mesiacom...
Zverejnené

po 89 výrazne narástla kriminalita

To je vzdy danou za slobodu. Urcita miera kriminality je IMHO viac akceptovatelna ako totalna kontrola statu nad vsetkym.

Zverejnené

iamwhite

Vraj určitá miera kriminality..... :lol:

Až ti nejaký grázel prejde decko v dvestovke či ho podreže pre desať eura budeš na tú mieru kriminality pozerať celkom ináč.

Vyjadril som sa dosť expresívne, ale odpoveď si to žiadala, lebo taká je skutočnosť.

Niekde som raz už skôr počul komentár k televíznym novinám asi v tomto znení.

Televízne noviny sú sumárom našich a svetových tragédii zakončené módnou prehliadkov.

Teraz v poslednej dobe sa to trocha mení lebo sa končia zvieracím šotom.

Myslíš si že je to oveľa lepšie ako keď sme za komunistov počúvali každý večer v správach o plnení plánu na 120%, alebo o Saratovcoch ? Vtedy mi to len večer liezlo pol hodiny na nervy, teraz je to súčasťou nášho celého života.

Také prirovnanie na záver.

Aj vtedy aj teraz stojí sloboda životy, len vtedy tí čo ten život riskovali boli hrdinovia lebo sa slobodne rozhodli a dnes ich riskujeme všetci a dá sa povedať že bez slobodného rozhodnutia.

:)

Zverejnené

Až ti nejaký grázel prejde decko v dvestovke či ho podreže pre desať eura budeš na tú mieru kriminality pozerať celkom ináč.

Vyjadril som sa dosť expresívne, ale odpoveď si to žiadala, lebo taká je skutočnosť.

Az ta nejaka gorila pracujuca pre stat zavrie do lochu za to ze si si otvoril hubu na milovaneho vodcu naroda, budes sa na ten silny stat pozerat celkom inac.

....nehraj mi tu na emocie

Zverejnené

Na druhej strane tá elektronika bola fakt dobrá. Ešte po revolúcii sa zháňali Teslacke vídea, lebo boli jediné na trhu ktoré dokázali skopírovať zakódovanú kazetu a to práve vďaka elektronike.

...

Za povšimnutie hádam stojí aj Sovietska letecká technika, ktorú Američania mimochodom kradli pomocou preplatených pilotoch. Samozrejme propaganda hovorila o slobode, ale o kope dolárov čo takýto človek zhrabol sa akosi nehovorí. Raketové motory dodnes predávajú Rusi Američanom, ktorí by bez vojnového zločinca (toto vôbec nevadí najspravodlivejším zo spravodlivých) do dnes asi nemali raketu.

Sani, to co uvadzas ako dokaz kvality, dokazuje len to, ze do teslackych videi nebola zabudovana ochrana proti kopirovaniu :lol:

Sovietska letecka technika, ako aj ina, stala na zapadnych technologiach, bud to co okopirovali v ramci vojenskych dodavok, alebo co neskor, po vojne ukradli na zapade. Priznavaju to uz aj samotni Rusi a na uspechy KGB v priemyselnej spionazi je jeho nasledovnik aj patricne hrdy.

Mimochodom, preco sa asi ruske auta jeden cas tak podobali na tie zapadne ? Ci uz Volgy, vsetkych typov, alebo Moskvice, Ziguliky ?

Zaporozec bol povodny rusky vyvoj a aj tak vyzeral.

Neviem ci uz ano, ale donedavna Rusi neuznavali autorske prava, vedeli aj preco.

A co sa toho vojnoveho zlocinca tyka, Americania boli rychlejsi, inak by skoncil v Rusku ako vela inych nemeckych vedcov. Tiez nemali nejake zabrany vyuzivat vojnovych zlocincov pre svoje ucely, len za podstatne horsich podmienok.

Inak von Braun nebol obzalovany ako vojnovy zlocinec nikdy a nikym.

Konec války a přesun do USA

Jelikoz byla V-2 zbraní, kterou Spojenci nedisponovali, stala se brzy předmětem jejich zájmů. Na konci války Sověti i Američané zabavili jako válečnou kořist dokumentaci k výrobě rakety, hotové či částečně připravené rakety a pozatýkali i příslušníky raketového týmu. S těmito zajatci nebylo zacházeno jako s válečnými zajatci, ale bylo jim převážně umožněno pracovat dále na programu a na vývoji nových a silnějších raket v naprostém utajení.

Ještě před obsazením raketového komplexu Spojenci, navrhl von Braun, že se vzdá Američanům do zajetí i s přední pětistovkou vědců,[11] společně s plány a testovacími prototypy. Nevybral si Američany náhodou, ale čistě prakticky, neboť byli kromě SSSR jedinými, kdo měli dostatek kapitálu na raketový výzkum. Rozhodl se tedy v ukradeném vlaku převézt svůj tým přes válkou poničené Německo do amerického zajetí. Po jeho zajetí bylo okamžitě Peenemünde prozkoumáno Američany a bylo odvezeno na 100 raket V-2 do Ameriky a komplex byl po prozkoumání vyhozen dvěma explozemi do vzduchu, aby Sověti nemohli získat další informace. Těm se však podařilo zajmout část vědců von Brauna.

http://cs.wikipedia.org/wiki/Wernher_von_Braun
Zverejnené

Sovietska letecka technika, ako aj ina, stala na zapadnych technologiach, bud to co okopirovali v ramci vojenskych dodavok, alebo co neskor, po vojne ukradli na zapade. Priznavaju to uz aj samotni Rusi.

No tak o tom by sa dalo celkom s uspechom pochybovat. Nieco sice mali okopirovane, ci "ukradnute", ale mali aj vlastny vyvoj.... A celkom uspesny.... Ved Rusi predbehli Americanov napriklad uz v kozmickom vyskume. Ti az neskor dotahovali naskok... Staci napriklad spomenut mena Koroljov, ci Ciolkovskij.

Americki generali boli velmi nestastni, ked zistili, ze im Rusi dokazu zostrelovat ich U2, ci cele nuklearne bombardery. Rusi ich donutili lietat este vyssie, cim bol vacsi problem skenovat Rusko a sledovat, co robia.

Ked niekto rozvinie myslienku niekoho ineho za kradez, ci plagiatorstvo nepovazujem.

Technologicka vojna existovala nielen medzi USA a ZSSR, ale aj medzi inymi krajinami. Špionáž sa robila na oboch stránach, je predsa logické, že niekto chce vedieť, čo robí konkurencia.

Neviem ci uz ano, ale donedavna Rusi neuznavali autorske prava, vedeli aj preco.

No tak to ja netusim, ale Rusi maju teraz problemy s Cinanmi, ktori im kradnu patenty, ci priamo prototypy.

Zverejnené

Samozrejme, ze mali aj vlastny vyvoj a v tom raketovom boli dokonca jeden cas aj uspesnejsi.

Jednoznacne ale im zapadne technologie usetrili vela penazi prave v tomto vyvoji.

Obe strany ale stavali hlavne na nemeckom vyvoji raketovej techniky a to iste by sa dalo povedat aj o prudovych stihackach.

Priemyselna spionaz fungovala na vsetky mozne strany.

Inak doporucujem precitat si knihu "Mitrochinov archiv I., tato problematika je tam velmi pekne popisana.

Zverejnené

No to je samozrejme, ze priemyselna spionaz na vsetky strany funguje. No a samazrejme, ked sa dostanem ku nejakym, ci uz teoretickym, alebo praktickym vysledkom, tak mi to pomoze - usetri cas a castokrat aj peniaze...

Co sa tyka nemeckej raketovej techniky, cerpaly z nej obe strany. Islo o to, ako vyniest hore nejaky naklad, co Rusi poriesene nemali, aj ked svoje skusenosti s raketovymi motormi mali.

Uviedol som to tam preto, aby bolo jasne, ze Rusi neboli ziadni diletanti, co boli odkazani na kopcenie, ci plagiatorstvo.

Zverejnené

Uviedol som to tam preto, aby bolo jasne, ze Rusi neboli ziadni diletanti, co boli odkazani na kopcenie, ci plagiatorstvo.

Neboli, ani co sa spionaze tyka. Problemom pre nich bola skor vlastna byrokracia a ideologizacia vsetkeho.

Paradoxne, mali tolko informacii ohladom technologii zo zapadu, ze ani neboli schopni vsetky spracovat, nieto este vyuzit.

Tema je ale o Slovensku, tak zatial stacilo :lol:

Inak tie teslacke videa boli naozaj velmi oblubene, prave kvoli moznosti vyrabat nelegalne kopie kaziet z videopozicovni :)

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov