Skočiť na obsah

Socializmus /komunizmus/ vs. kapitalizmus

Socializmus  

31 členovia hlasovali

1. 1. Želali by ste si návrat socializmu?

• Určite áno
    • Skôr áno
    • Je mi to jedno, neviem
      0
    • Skôr nie
    • Určite nie

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Nokia

Napadlo ťa niekedy,že nemôže byť každý vedúci?Komu by si potom šéfoval?

A ak chceš vedieť niečo o schopnostiach vedúcich pracovníkov prečítaj si Murphyho zákony.:lol:)))

Zverejnené

Darkman

Už som tu uviedol že jedným šťastím pre svet je to že si menej vzdelaní ľudia nevedia uvedomiť že svet ich potrebuje ako soľ. Uvedomenie stúpa vzdelanosťou a mohol by som povedať že priamo vplýva na človeka. Potom je už iba krôčik k tomu kto a ako si vie svoju prácu obhájiť , hlavne vzdelanými rečami o jej potrebnosti či jedinečnosti.

K oceňovaniu práce len toľko.

Nemal som na mysli hmotné oceňovanie, skôr som chcel poukázať na to že bolo by občas dobré aby človek vedel nielen o svojej vynaloženej námahe, ale aj o cudzej, ktorá sa mu zdá (skoro vždy) ľahká a jednoduchá.

Ku kríze len toľko.

Táto kríza nieje zďaleka prvá a terajšiu „len“ spustil problém s hypotékami.

Jednoznačne je na vine nadprodukcia. Stačí si pozrieť všetky obmedzenia EU na výrobu množstva druhov tovarov už pred rokmi. Všelijaké kvóty a podobne, na brzdenie výroby, celoročné „akcie“ v obchodoch, ti nehovoria nič ? Toto tu bolo už dávno, len teraz sa to prevalilo.

Najviac by ma pobavilo keby svet úplne prešiel k riadenému hospodárstvu, lebo čiastočne už vlastne tými všelijakými obmedzeniami kvótami (ktoré úplne stavajú filozofiu voľného trhu na hlavu) ho tu máme. A potom mi budeme pred západom veď v riadenom hospodárstve máme poriadnu prax he he.

:lol:

A takto som sa dostal okľukou ku komunizmu, aby to nebolo off topic.

:)

Zverejnené

Drow a kto hovori o veducich prosim ta?

ja som siel karierne za 6 rokov dost hore ale vobec pritom niesom na veducej pozicii...ja som hovoril o tych co ostanu cely zivot pri tych poziciach, ktore by mali sluzit skor len na rozbeh...

Zverejnené

nokia

ja som siel karierne za 6 rokov dost hore ale vobec pritom niesom na veducej pozicii..

Tak to by ma zaujímalo kde robíš.V McDonlde a už si pri štvrtom pekáči?

Sani

Kríza je preto,že je veľa peňazí v obehu a nie tovaru.To nemám z vlastnej hlavy,to včera rozprávali nejaký ekonómovia v telke.

Zverejnené

ked ta to tak velmi zaujima

zacinal som na hotline...to moze robit aj cvicena opica co vie dvihnut telefon a bavit sa slusne so zakaznikom...tam som dostal moznost sa ucit, tak som sa ucil a po roku som zacal robit admina, kedze ma to bavilo...popri tom som sa zacal ucit siete, presiel som na konfigurovanie velkych sieti, zakaznickych rieseni na mieru atd...odtial som zmenil firmu, poziciu a zacal som sa venovat databazam najprv ako analytik a teraz ako developer...ja tam vidim rast...ty ale asi povazujes za rast len to ci stojis za pasom, alebo bicujes tych co za nim stoja...

Zverejnené

OFF Topic

Pink

len teraz ktorých chlapcov myslíš?

skus hadat... myslim, ze chlapci uz budu vediet.. :lol:

Zverejnené

Už som tu uviedol že jedným šťastím pre svet je to že si menej vzdelaní ľudia nevedia uvedomiť že svet ich potrebuje ako soľ.

Hovoris ako keby ti vyssie zdierali tych dolnych chudakov, na ktorych podla teba stoji a pada cela spolocnost. Pravda je taka ze ti dole rovnako (ako sol) potrebuju tych hore. Lebo ten dole, pri pase, nema schopnosti na to aby zadefinoval vyrobny proces, na ktorom robi. Aby vytvoril plan suciastky na ktorej robi, aby zabezpecil odbytiska tovaru, aby viedol tim ludi, aby sa staral o financie podniku... Keby mal jednu z tychto schopnosti, tak nerobi pri pase, ale je vyssie.

A takto to je v kazdej urovni, ja potrebujem manazera, ktory je schopny usmerit tim ludi, motivovat, naplanovat, priamo komunikovat so zakaznikom... Rovnako ten manazer potrebuje mna, pretoze sam si tu robotu co treba spravit neurobi.

Uvedomenie stúpa vzdelanosťou a mohol by som povedať že priamo vplýva na človeka. Potom je už iba krôčik k tomu kto a ako si vie svoju prácu obhájiť , hlavne vzdelanými rečami o jej potrebnosti či jedinečnosti.

Nie je to o vzdelanosti, je to o cene prace. T.j. o mnozstve ludi, co su schopni danu pracu vykonavat vs. poziadavke trhu na tuto pracu. Preto su nizkokvalifikovany pracovnici slabo plateni, lebo vykonavaju cinnost, ktoru sa nauci aj cvicena opica. Vsak za pas beru absolventov gymnazii (t.j. ludi co nemaju ziadne prakticke znalosti).

Nokia je clovek, ktory (bez urazky) nema vzdelanie (v zmysle skoly) na pracu, ktoru vykonava. Pokial viem, nevystudoval ani FIIT, ani FEI, ani MATFYZ, ani TUKE... Ale vypracoval sa z nizkej pozicie, lebo na sebe pracoval.

Ja som tiez zacinal na pozicii testera, za par korun na hodinu. Ale presvedcil svojimi vykonnmi zamestnavatela, ze moja cena je vyssia a aj pozicia na ktoru sa hodim je vyssie.

Nemal som na mysli hmotné oceňovanie, skôr som chcel poukázať na to že bolo by občas dobré aby človek vedel nielen o svojej vynaloženej námahe, ale aj o cudzej, ktorá sa mu zdá (skoro vždy) ľahká a jednoduchá.

Subjektivne hodnotenie obtiaznosti je este vacsia kravina. Alebo si myslis ze kvalitnemu opravarovi praciek prijde jeho robota tazka? Podla mna nie, podla mna mu prijde ta robota lahka..A cim viac skusenosti ma, tym mu prijde lahsia. Pozrie a vidi problem... Ja by som mohol cumiet na ten rozobrany vytvor aj pol dna, aj tak by som tam nic nenasiel.

A aj napriek tomu si dovolim tvrdit, ze zarobi viac ako ja. Nezavidim mu, aj ked nema take vzdelanie ako ja. Ale svojimi schopnostami a kvalitami si ziskal podporu zakaznikov, ktori su ochotni za jeho sluzby tolko platit. Nech zaraba aj 100 000 mesacne..netrapi ma to.

Zverejnené

Nokia

rast len to ci stojis za pasom, alebo bicujes tych co za nim stoja...

Ale vôbec nie.Ja už nemám výučný list hádam len na kuchára.A prešiel som hodne podobnú cestu ako ty.Len mi povedz ako má postúpiť taký murár? K druhej miešačke?
Zverejnené

Ty si asi v poslednej dobe nepotreboval murara...ze nie?

Dobry murar nezaraba malo, to mi ver.

Zverejnené

Darkman

Kedy že ja som vravel o niečiej nepotrebnosti, veď práveže ja hovorím opak. Pekne si opísal ako je kto potrebný a zrazu je v odmeňovaní medzi nimi priepastný rozdiel.

Nikdy som netvrdil že niekto niekoho zdiera, stále len hovorím o „spravodlivej“ odmene za prácu.

Nie je to o vzdelanosti, je to o cene prace. T.j. o mnozstve ludi, co su schopni danu pracu vykonavat vs. poziadavke trhu na tuto pracu. Preto su nizkokvalifikovany pracovnici slabo plateni, lebo vykonavaju cinnost, ktoru sa nauci aj cvicena opica. Vsak za pas beru absolventov gymnazii (t.j. ludi co nemaju ziadne prakticke znalosti).

K tomu jeden príklad. V štáte je mnoho rôznych odborníkov ( v svojom fachuasi ) v rovnakom množstve a dokonca v riovnakej potrebnosti, podľa tvojho vysvetlenia by mali zarábať rovnako, tak prečo tomu tak nieje ?

K tomu poslednému sa ani nevyjadrujem, jasne som napísal že mi nejde o hmotné ocenenie, ale o to aby si každý vážil aj práce iného nielen tu svoju, ale tebe to nehovorí podľa tohto (lebo vykonavaju cinnost, ktoru sa nauci aj cvicena opica.) vôbec nič.

Zverejnené

K tomu jeden príklad. V štáte je mnoho rôznych odborníkov ( v svojom fachuasi ) v rovnakom množstve a dokonca v riovnakej potrebnosti, podľa tvojho vysvetlenia by mali zarábať rovnako, tak prečo tomu tak nieje ?

pretoze ide o to, kto je viac schopny sa lepsie predat

preco rovnaka vec stoji v roznych obchodoch inac a cuduj sa svete predava sa aj tam kde je drahsia???

Zverejnené

preco rovnaka vec stoji v roznych obchodoch inac a cuduj sa svete predava sa aj tam kde je drahsia???

No predáva sa to tam lebo ľudia nebudú kvôli tej veci cestovať tam kde je lacnejšia lebo sa to aj tak neoplatí .................. ale je to dobré svinstvo že jedna vec stojí na dvoch rôznych miesta inak .............

Zverejnené

to nieje svinstvo...to je zakon trhu....kym to su ludia ochotni nakupit za drahsie, predavajuci by bol blby aby to zlacnil len tak...preco aj ti ludia na nizkych poziciach nejdu so svojimi platmi este nizsie? vsak urcite sa najdu taki na rovnakej pozicii co maju menej

Zverejnené

.kym to su ludia ochotni nakupit za drahsie

............... a keď nemajú inú možnosť ? Tu dakedy nejde o to či je dakto niečo ochotný .................

preco aj ti ludia na nizkych poziciach nejdu so svojimi platmi este nizsie? vsak urcite sa najdu taki na rovnakej pozicii co maju menej

Keby dakto zarábal cca 12 000 Sk a zamestnávateľ mu to zníži na cca 10 000 Sk tak by dal asi výpoveď ................... ale ak maslo ktoré stojí cca 30 SK a predajca ho zníži na 28 Sk buď si istý že ľudom to vadiť nebude. A porovnávať tie dve veci sa nedá znižovať platy a cenu tovaru ktorá je dakedy až moc nadhodnotená

Zverejnené

a odkial vies ze tvoja praca nieje nadhodnotena ked ty mas napr 13 tisic a niekto ma 10 tisic na tej istej pozicii?? preco by si ty mal byt ten co zaraba viac?? vsak si daj znizit plat na jeho uroven, ved to je svinstvo aby si zarabal viac ako on ked robite to iste...

a porovnavat sa to praveze da az moc...aj praca je len obchodny vztah predajca a predavajuci...zamestnanec predava svoj osobny cas, skusenosti, vedomosti, zrucnosti zamestnavatelovi a je len na nom ake si dohodnut obchodne podmienky!

Zverejnené

a odkial vies ze tvoja praca nieje nadhodnotena ked ty mas napr 13 tisic a niekto ma 10 tisic na tej istej pozicii?? preco by si ty mal byt ten co zaraba viac??

No ja nie som ten čo zarába viac už len preto že si tam raz za čas otvorím hubu a im sa to nepáči a ešte preto že nechodím bonzovať na ostatných čiže preto viem že patrím k tým čo zarábajú v tej firme najmenej a mám to na takom veľkom háku že to až pekné nie je .................. ja sa nebudem kvôli ich tisícke či dvom navyše im pchať do zadku .................... a už to navyše nie je ani potrebné

ale nechápeš čo chcem povedať pre takú babičku čo žije na dedine, je tam jeden obchod či si určuje ceny ako sa mu zapáči a potom ony musia žiť od dôchodku k dôchodku

Zverejnené

a ty nechapes co ti ja hovorim...svet nestoji na jednej babicke, ktorej by sa hodilo maslo o 2 koruny lacnejsie, ale na tom, ako su ludia ochotni platit za dane tovary celkovo...

preco v nemecku, si dochodci dovolia chodit kazdy vikend do mesta na nakupy, zavolaju si taxika, ten na nich caka 20 minut pred domom, oni v klude idu na nakupy a vratia sa s plnymi taskami?...pretoze funguju v krajine, kde si odrobili cast zivota, slusne zarobili, stat ich nezdieral, umoznil im zarobit a teraz si z toho a aj z dochodku ziju...

Zverejnené

Nokia

Že si v Nemecku žijú dôchodcovia ako si opísal je pravda, šak aj u nás si tak poniektorí žijú, ale hovorme o väčšine či priemere. A to je už iné kafe. Aj k nám prídu sa popozerať na naše krásne Tatry či Špiský hrad a predstav si že 40-ti na jednom autobuse a pritom podľa teba chodia doma do obchodu za roh taxíkom .

Opäť zopakujem, menšina je pre mňa ako príklad nedostačujúci argument.

Príklad

V Rusku je vraj bieda, hlad a neviem čo ešte, ale Moskva patrí medzi najdrahšie mesta na svete čo sa týka výdavkov na „život“. Ako propagandista môžem tvrdiť, pozrite ako sa v Rusku majú perfektne, všetci sú milionári, veď pozrite ako si žijú.

Ja viem že som to prehnal s tým príkladom, že je tam percentuálne neporovnateľné menej tých bohatých, ale ako príklad poukazovania na život menšiny a väčšiny je trefný.

Minule som tu uviedol príklad z amerického seriálu. Treba si ich popozerať a porozmýšľať o tom ako tam bežný ľudia žijú. Ako celý život splácajú hypotéky, robia v dvoch zamestnaniach i to niekedy nestačí, ako sa strachujú aby neprišli o prácu, aby neochoreli atď.

Zase spomeniem. Skoro každý si len zapamätal že študent cez prázdniny zarobil na auto z bazáru. Ale už akosi unikla skutočnosť, že to bol starý vrak a čo je podstatné, dal za neho všetko čo zarobil a žije z platu svojich rodičov.

Ale veď to sa dá aj u nás, makať za dva mesiace, zarobiť 600 eura a ísť si kúpiť šunku do bazáru. A čo živobytie ?

Veď aj naši ľudia išli do Ameriky za prácou, ale ako pracovali, ako tam žili ? To už sa radšej nehovorí. Že tam len živorili aby ušetrili a potom doma mohli výhodne speňažiť ťažké úspory asi vieš. Ale keďže koruna zosilnela, dolár zoslabol, už sa ani to neoplatí. Žil tam môj brat a nejakí známi a každý potvrdil v skratke. Tam zarobiť a tu žiť-perfektné. Ale tam zarobiť a tam žiť-tak to tam radšej nejsť. To sa oplatí len doma v kapitalizme žijúcim Mexičanom, Portugalčanom, Portoričanom atď. Aj tam je kapitalizmus, ale o takom sa radšej nezhovárajme, ten ako príklad nieje moc "dobrý".

Radšej za príklady dáme štáty ktoré sa dostali "hore" vďaka svojej agresii do iných štátov, ktoré posilnili svoju ekonomiku zdieraním ľudí v svojich kolóniách a podobne.

Ale už som sa moc rozpísal tak končím.

Zverejnené

Aj k nám prídu sa popozerať na naše krásne Tatry či Špiský hrad a predstav si že 40-ti na jednom autobuse a pritom podľa teba chodia doma do obchodu za roh taxíkom .

A? Co je na tom ze tam prijdu 40 autobusom? To tam maju doletiet vrtulnikom? To ze cestuju je podla teba dokaz coho? Ze sa maju rovnako ako nasi dochodcovia?

Minule som tu uviedol príklad z amerického seriálu.

Ja radsej skusenosti realnych ludi, ako nejaky serial. Tak isto na zistenie urovne na Slovensku nepozeram panelak :lol:

Veď aj naši ľudia išli do Ameriky za prácou, ale ako pracovali, ako tam žili ? To už sa radšej nehovorí. Že tam len živorili aby ušetrili a potom doma mohli výhodne speňažiť ťažké úspory asi vieš. Ale keďže koruna zosilnela, dolár zoslabol, už sa ani to neoplatí.

Co tam robili? Nerobili nahodou pomocne prace vo fastfoode, alebo v sklade...alebo inu nizko polozenu robotu?

Tvoj brat tam bol kedy?

Zverejnené

Darkman

Chceš azda povedať že naši dôchodcovia nechodia na zájazdy po svete autobusom ?

Ja viem že chodia, teda podľa tvojho vysvetlenia sa maju presne tak dobre ako nemecky dôchodcovia.

Vieš čo tam skoro všetci robili ?

Boli tam za cvičené opice.

Zverejnené

Chceš azda povedať že naši dôchodcovia nechodia na zájazdy po svete autobusom ?

Ja viem že chodia, teda podľa tvojho vysvetlenia sa maju presne tak dobre ako nemecky dôchodcovia.

Neprotirecis si trosku? Na jednej strane som ta na fore videl pisat o tom, ake to maju dochodcovia tazke, ze ziju od dochodku k dochodku. A na druhej strane tu tvrdis ze vacsina z nich ma dost penazi aby chodili na spoznavacie zajazdy po celej europe.

Tie luxusnejsie dovolenkove riecne lode, co zakotvuju aj v Bratislave su plne rakuskych a nemeckych dochodcov, turistov. Povedzmi, kolko podobnych lodi vyuzivaju nasi dochodcovia.

Vieš čo tam skoro všetci robili ?

Boli tam za cvičené opice.

Som si myslel. Tak potom neviem, co sa cudujes. Alebo ocakavas, aby si aj brigadnik zarobil na poriadny barak s autom?
Zverejnené

Darkman

Čo si ja protirečím ? Chceš azda povedať že zájazd autobusom je ten správny príklad dobrého života? Veď nato som poukazoval že tí tvoji nemecký dôchodcovia k nám chodia na autobuse ( ty si tvrdil že sa vozia aj do obchodu za roh taxíkom). Zájazd autobusom je podľa mňa nie veľmi pohodlný prostriedok pre cestovanie niekoľko sto kilometrov. A ty si to nevyvrátil a hovoríš o nejakom protirečení.

Heh, a toto už riadne smolíš, o akých brigádnikoch tu hovoríš, ja stále hovorím o väčšine a ty si vyberieš pre obhajobu svojho tvrdenia jedného človeka z tisícich čo sa nejako lepšie uchytil. Pripomeniem že v dnešnej dobe už to bude jeden z dvoch či viacej tisícich a ten je tvojim merítko blahobytu pre spoločnosť.

:lol:

Zverejnené

sani poviem to inac...

v zahranici najdes na dovolenkach roznych dochodcov...ale urcite nie slovenskych...to vypoveda samo o sebe

Zverejnené

Ty si dnes nejaky pribrzdeny.

Čo si ja protirečím ? Chceš azda povedať že zájazd autobusom je ten správny príklad dobrého života? Veď nato som poukazoval že tí tvoji nemecký dôchodcovia k nám chodia na autobuse ( ty si tvrdil že sa vozia aj do obchodu za roh taxíkom). Zájazd autobusom je podľa mňa nie veľmi pohodlný prostriedok pre cestovanie niekoľko sto kilometrov. A ty si to nevyvrátil a hovoríš o nejakom protirečení.

Vies nejaky alternativny sposob ako chodit na spoznavacie zajazdy?

Vies kolko take zajazdy stoja?

Vies o tom, ze nasi dochodcovia si ich nemozu dovolit v takom pocta ako Rakusky/Nemecky?

Ak na jednej strane tvrdis, ze to maju nasi dochodcovia tazke (financne) a na strane druhej hovoris ze si mozu dovolit rovnake zajazdy ako rakusky dochodcovia, tak si protirecis.

Pokial ide o kvalitny autobus (a zatial vsetko co som DE busy videl boli kvalitne autobusy), tak niekolko 100km cesta naozaj nie je z hladiska pohldnosti problem.

Heh, a toto už riadne smolíš, o akých brigádnikoch tu hovoríš

Keby tu pracu, 'pre cvicene opice' v USA nedali niekomu zahranicnemu, co si prisiel len zarobit, tak ju daju domacemu brigadnikovi. Preto hovorim o brigadnikoch, pretoze zakladanie suniek do bagiet, alebo balenie macikov v supermarkete nie je podla mna nic ine ako brigada.

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov