Skočiť na obsah

Rusko - ukrajinský konflikt

Sniper
Správa bola pridaná používateľom Sniper,

Toto je téma o aktuálnom rusko-ukrajinskom konflikte

Ruská invázia na Ukrajinu (02/2022)

Mapa Ukrajiny https://en.wikipedia.org/wiki/File:2022_Russian_invasion_of_Ukraine.svg

Odporúčané príspevky

Zverejnené
pred 1 hodinou, irb pridal:

Táto krajina je krásna, nech už v nej vládne ten či onen narcis alebo zlodej. 

Čistá somarina :urcitenie:

Zverejnené

Ale samozrejme, ak je niekoho prioritou zarobiť a zbohatnúť, tak to už potom jedno nie je.

Zverejnené

irb,  mne sa uz nechces stahovat a zacinat znovu,  je to ale moznost a mam nejake kroky premyslene, keby.   Ale neviem ci je to krajina, kde chcem aby vyrastali moji vnuci.  Na dovolenky nech chodia ale menime sa na fasisticky skanzen a v nom bude zivot tazky a bude problem tu mat stastny a uspesny zivot. 

Zverejnené

Ja mám obavu, že postupne to už nikde nebude lepšie. Že nebude kam ísť. 

Zverejnené

ale niekde je vzdy najhorsie. 

Zverejnené

To je však relatívny pojem. Niekto nemá nijaký citový vzťah k prostrediu, kde sa narodil - ten potom nehľadí na to, či je tu alebo tam. Odíde kam chce. Iný má citový vzťah ku krajine a nazýva ju "vlasť". Ten vydrží aj keď je mu zle.

A ako hovorí porekadlo: "Všade je chlieb o dvoch kôrkach".

Zverejnené

Ale vydrzat a chciet aby tak zili aj tvoje deti su rozdielne veci.  Vies, mozes mat napriklad citovy vztah k samote v Poloninach ale nechces aby tvoje deti tam prezili zivot. 

Zverejnené

Čo máte všetci stále s tými deťmi? :zubiska: 

Pýtal sa niekto tých detí, čo si o tom myslia? 

Poznám takých rodičov, čo stavali veľký dom, vraj "pre deti" - a dnes sú deti rozlietané po svete a veľký dom zostal rodičom prázdny... 

A heslo "TVOJE deti" zaváňa citovým vydieraním. Prečo práve moje? Prečo nie všetky? :nienie:

Zverejnené

to bol priklad,   mne samozrejme ide o moje deti, a preto pisem o mojom pocite ze tato krajina nebude vhodna pre ich zivot.  A nie je to o zbohatnuti ale o naplnenom zivote.    Hovorim ze inak rozmyslas o sebe ( aka vydrzim)  a inak o tom ci chces taky zivot pre deti.
A ziadny rodic nevyhana deti prec, ale mnohi dnes chapu ze Slovensko na vela rokov stratilo buducnost.

Zverejnené
pred 46 minútami, tyso pridal:

Hovorim ze inak rozmyslas o sebe ( aka vydrzim)  a inak o tom ci chces taky zivot pre deti.

Možno niekto iný áno, ale ja určite nie. Oni majú svoje životy, mojou jedinou povinnosťou je správne ich vychovať, kým nedosiahnu plnoletosť. A bodka.

Zverejnené

a ked sa rozhodnu odist, tak ich podporis a pochopis ?

Zverejnené

Ako píšem, ak sú plnoletí, je to už ich život. 

Ak sa ma budú pýtať na názor, poviem im ho, ak sa nebudú, zaželám im veľa šťastia. Ak budú niečo potrebovať, zvážim moje možnosti. 

Ja som im už potom rovnocenný spoločník, nie ich tútor ani slúžka. Tam už je to na báze rovného s rovným. 

Zverejnené

Tak zatial davam prognosticky bod Tonovi, Rusi spravili vsetko co sa dalo aby ziadne primerie nebolo.   V dohladnej dobe sa to nezmeni,  dalsie okno prilezitosti zrejme bude az ked zacnu jesenne dazde. 

• Pridať bod 1
Zverejnené
pred 2 hodinami, tyso pridal:

Rusi spravili vsetko co sa dalo aby ziadne primerie nebolo

Presne tak. 

Otázka je, či Putinovci mali k prímeriu nejaký dôvod. Podľa mňa nemali. Myslím, že sa stále cítia byť "na koni". A ostatné - všetky kecy okolo - je iba propaganda. 

Zverejnené

Vzdy su nejake dovody pre a dovody proti.  Ale Putin to teraz vyhodnotil tak ze pripravena ofenziva bude uspesna a tak ziska viac bojom.   
A zrejme dufa ze Trumpa nejako obabre.

Zverejnené

dam to sem,   https://mpf.se/psychological-defence-agency/publications/archive/2025-05-15-beyond-operation-doppelganger-a-capability-assessment-of-the-social-design-agency?fbclid=IwY2xjawKdB2xleHRuA2FlbQIxMABicmlkETBoM0ZSaDQzaTlkUllDVGNlAR4_LfZoDsj3_9eaq9Rcv_-MKIrNeOjRTwuRTpn_hg7Oy0ISt7O8oCFyiXdjVw_aem_Ns0pvEmMppHDhcGz5o82bQ

To je svedska pomerne rozsiahla analyza o ruskej informacnej vojne.
A okrem ineho tu su styri hlavne temy, ktore podporuju :

„Liberáli šíria strach“ – vraj nás chcú držať v neustálej panike z klímy, covidu či „ruského útoku“.

„Ničia naše hodnoty a útočia na deti“ – transgender, LGBTIQ+, Greta, a podobne.

„Všetko je v neporiadku“ – energie, inflácia, poľnohospodárstvo… jednoducho apokalypsa na počkanie.

nás privedie k totalite“ – povinná vojenská služba, samopaly v uliciach a koniec slobodných volieb.

Tak ked ich najdete na FB, tak vieme odkial su.

Zverejnené

Som presvedčený, že ľudia by sa nechytili na úplné klamstvá. 

Ľudia sa chytia na to, čo je polopravdou, v čom je niečo, o čom cítia, že to nie je úplne od veci. 

Takže ruskí propagandisti si zrejme obozretne vyberajú to, čím potom strašia cieľovú skupinu,

Ovšem, to sa deje aj z protiruskej strany. Tá si tiež pre svoju propagandu vyberá niečo, čo pre niektorých z cieľovej skupiny môže byť reálnym strašiakom. 

Zverejnené

irb,  uplne klamstvo je az dosledok,  zacinas emociami a polopravdami.  Az ked sa to uchyti tak mozes pokracovat uplnymi klamstvami.   A na FB vidim ze sa to uchytilo a ludia to povazuju za vlastny nezavisly nazor. 
Ale mna zaujima co s tym vieme spravit, ako budovat odolnost voci tomu, a odolnost potom posobi proti vsetkym co sa o to snazia.  Rusi su len fakt uspesni,  urcite nie su jedini. 

Zverejnené
pred 13 minútami, tyso pridal:

Ale mna zaujima co s tym vieme spravit,

To asi zaujíma všetkých, nie iba Teba.

Ale asi sa s tým nedá urobiť nič zásadného. Pretože ak ľudí systematicky klamú štátne mašinérie, je to iba vrchol všetkého toho ostatného klamstva, ktorým je svet prerastený.

Klameme si po troškách na malých úrovniach, snažíme sa ovládnuť manžela, manželku, klameme deti, klamú si priatelia v snahe dosiahnuť vlastné ciele, klamú sa spolupracovníci, klamú nás reklamy na tovary, podvádza sa v športe,...... Je to všade, úplne všade. Pravda sa skrátka nenosí, pretože sa hráme hru na zisk.

Takže jediná možnosť je asi silová regulácia zhora. 

Lebo ak by sme to chceli dosiahnuť výchovou, museli by sme zmeniť náš systém, založený na zisku, konkurencii a trvalom pokroku. Lebo deti, ktoré sú vychovávané v atmosfére dosahovania kariéry a úspechu budú vedieť úplne jasne, že v takej výchove je klamstvo. 

Zverejnené

hm,   to znie tak katastroficky :) Ale nie,  myslim ze sa mylis.  A skutocne existuju sposoby ako sa branit, je to tema pre skolstvo a mozeme sa poucit z toho ako sa to dari v severeskych krajinach. 
A tie tvrdenia ze nas system je zalozeny na zisku a to vsade, to je jednoducho tiez omyl.   U nas je to dosledok komunizmu, ked to bola jedina hodnota. Ale ked sa pozries na zapad, tak su rozsirene aj ine hodnoty, ktore ludia povazuju za dolezite.   Nie je to teda dane, to je len deformacia a doplacame na nu. 

Zverejnené
pred 18 minútami, tyso pridal:

U nas je to dosledok komunizmu

Nikdy v časoch komunizmu nebolo v televíznych programoch, určených pre neinteligentnú masu, prezentovaných toľko lživých charakterov, ako dnes. A mnoho z tých "rodinných" filmov a seriálov je z Holywoodu. Možno pre to ľudia nemajú mravný cit a vidí sa im to zábavné, ale klamstvo sa nám dnes predkladá ako bežná vec. Nič z toho nie je dôsledok komunizmu. To je dnešná systematická de-výchova voličov z najnižších spoločenských tried.

Zverejnené

irb, v komunizme nebolo podstatne co slo v mediach,  ale vseobecne rozsirene "kto nekradne, okrada rodinu".   Len okrajove skupiny sa venovali ekologii, politike alebo kulture.   Obecne sa chapalo ako spravne kaslat na stat a usilie venovat rodine, chate.  
A pad komunizmu nebol ani tak o tuzbe po slobode ale o tom ze sa chceme mat lepsie.

BTW,  necitim sa expert na TV program, ale aj tie najbulvarnejsie reality show ukazuju lzive charaktery ako nieco co si zasluzi trest.  Spravodlivost je nieco  rozsirene a zrejme aj geneticky dane ( spravodlivost je aj u zvierat),  nie je to tak ze klamstvo povazujeme za spravne.  Ludia klamu pretoze to prinasa vyhody ale nepovazuju to za spravne.   A presvedcit ludi ze klamstvo je spravne ak ide o dobru vec (narod, imperium stat) trva nejaky cas.  Vyhoda je ked to trva stovky rokov ako v Rusku  a ked sa to stane sucastou kultury.

Zverejnené

Náš problém však nie je, či sa niečo stalo súčasťou kultúry v Rusku, ale že nejaká, ruským štátom organizovaná propaganda, má účinok v NAŠICH krajinách. 

Povedal by som, že podhubím pre to je, že časť ľudí u nás nie celkom verí, v istej miere pochybuje o správnosti nášho terajšieho "európskeho" naratívu je podozrievavá voči moralite ľudí, ktorí ho hlásajú a je sklamaná zo smeru vývoja za posledných 30 rokov.

Zverejnené

a je to autenticky pocit alebo je to naopak dosledok toho vplyvu? 

Zverejnené

No to je otázka. Kto na ňu pozná odpoveď?

Jedna strana bude tvrdiť jedno a druhá strana bude tvrdiť druhé. :zubiska:

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov