Skočiť na obsah

Dovolenka (zamestnanec)


Tomáš

Odporúčané príspevky

Ako je to s dovolenkou u zamestnanca? Viem ze je narok na nejake 4 tyzdne a co ked si ich zamestnanec nevyberie? Co sa s tym stane? Presunie sa do dalsieho roka alebo to musia preplatit? Viem ze sa to da vygooglit ale zaujimali by ma realne skusenosti ludi ze ci ste boli v takej situacii?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ako je to s dovolenkou u zamestnanca? Viem ze je narok na nejake 4 tyzdne a co ked si ich zamestnanec nevyberie? Co sa s tym stane? Presunie sa do dalsieho roka alebo to musia preplatit? Viem ze sa to da vygooglit ale zaujimali by ma realne skusenosti ludi ze ci ste boli v takej situacii?

podrobnosti sa mozu  v roznych firmach lisit, napr. aj podla toho, ci tam existuju odbory a Kolektivna zmluva

kazdopadne firma ma pravo nariadit zamestnancovi dovolenku

prenasanie dovolenky do dalsieho kalendarneho roka je beznou praxou, tiez je spravidla urcene, do akeho terminu si musis vycerpat staru zostavajucu dovolenku (napr. do konca marca) a ze to moze byt max. 5 dni prenesene

preplacanie nevycerpanej dovolenky sice formalne mozne je, ale prakticky sa nerealizuje, dokonca ani vtedy nie, ak zamestnanec z firmy odchadza, jednoducho si ju musi pred odchodom vycerpat

 

u nas je napriklad rezim volnejsi, niekedy si ludia prenasaju aj 20 dni dovolenky do polroka dalsieho kalendarneho roka, nikto na tom nejako nebaziruje; lebo ak sa robi aj So-Ne, tak sa beru nahradne volna a nie je cas na cerpanie dovolenky :D

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ďakujem pekne napísanelé, takže to nijak konkrétne nieje stanovené zákonom. Keď nieje kedy vybrať alebo si ju nevyčerpám tak len prepadne, nič nemusia preplácať atď.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

§ 107

Za nevyčerpanú dodatkovú dovolenku nemožno poskytnúť náhradu mzdy; táto dovolenka sa musí vyčerpať, a to prednostne.

 

(3) Za nevyčerpané štyri týždne základnej výmery dovolenky nemôže byť zamestnancovi vyplatená náhrada mzdy, s výnimkou, ak si túto dovolenku nemohol vyčerpať z dôvodu skončenia pracovného pomeru.

 

Takže je tu jasne napísané všetko ale mobilom mi trvalo pól hodinu kym som našiel konkrétnu bec, preto nerád googlim ale radšej sa opýtam. Takže ako vidí u užívateľov je to individuálne, každá firma robí podľa svojho. Spravia si kolektívnu zmluvu a tým sa ruší účinnosť zákonníka práce lebo v kolektívnej si firma spraví po svojho (obvykle vo svoj prospech). Ale čo som chcel vedieť je tam jasne napísané ak nevyčerpám dovolenku ani v ďalšom roku tak prepadá... Zaplatia ju len v prípade odchodu. Ďalej to už rozpytvávať nebudem že ako a prečo lebo by to bol zrod novej témy zo série horroriád: Tomášove problémy so.zamestnávateľmi... :D

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 10 mesiacmi...

Nebojte sa nechcem rozbehnut dalsi kolotoc ale toto ma fakt zaujima ako by ste riesili. Su medzi vami aj taki co zamestnavaju ludi, alebo pracuju na personalnych oddeleniach, alebo proste len maju skusenosti...

 

Zajima ma toto: Ak je dovolenka z personalnych dovodov nemozna tak ako sa jej cerpanie da vyriesit? V zakonniku prace som sa dozvedel iba to ze mozu ju preplatit ak firma chce ale nemusi, takze moze to aj prepadnut do stratena, nic sa nepresuva len to prepadne a nemusia ju ani zaplatit ani umoznit cerpat. Ale keby som sa rozhodol ze si chcem vziat volno ale narazam na toto:

 

Na danej pozicii su len dvaja zamestnanci v celej firme ktori pracuju odben. Teda ze jednu noc strazi jeden a druhu noc druhy. Viac straznikov nemaju a kedze je to mala firma tak tretieho by nemali kam dat. Takze ak jeden sa rozhodne ze chce tyzden dovolenku tak ten druhy by musel tahat kazdu noc co on nieje povinny lebo to je uz nadcas, firma mu to nenariadi lebo by to musela zaplatit a odovodnit ze je viac zakazok a podobne ale to ze si druhy straznik zobral volno nieje dovod na nariadenie nadcasu lebo nejde o zaujmy zamestnavatela. Keby islo o robotnika s lopatou tak na ten tyzden tam daju hocijakeho brigadnika ale kedze ide o strazenie kde ma ten clovek kluce od objektu, doveru majitelov, nemozu si len tak zobrat z uradu prace cudzieho cloveka ktoreho nepoznaju a zverit mu kluce a vlastne pristup k celemu objektu. A druha vec bolo by aj troska blbe zamestnat niekoho na tyzden ved co by mu dali do pracovnej zmluvy? A zase sofera alebo mechanika tam nemoze posadit na noc lebo za prve oni pracuju cez den a maju ine pracovne zaradenie. Takze nema tam koho dat. Tak tym padom je cerpanie dovolenky nemozne. Je tam vobec riesenie?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

neviem rpesne ako to funguje u strážnych služieb, napr. švagor robí strážnika v banke,a tiež sa tam striedajú. Firma, ktorá tú SBS prevádzkuje a ktorá túto službu poskytuje, asi má nejaké rezervy, zoberie dakoho z inej "partie" a posadí ho na miesto toho, kto má voľno.

U nás bývala najčastejšie na vrátnici pani X. Občas ju zaskakovala pani Y, a keď ani tá nie, tak poslali tetu Z. Aj teraz keď "náš" vrátnik má voľno, oni si už nájdu niekoho, koho tasm posadia. To ty vôbec nemusíš riešiť, ke&ď včas dopredu zahlásiš dovolenku, a tvoj vedúci ti ju podpíše, oni si už dakoho musia nájsť, koho tam namiesto teba posadia. na dovolenku má nárok každý zamestnanec.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Je to definovane tak ze na cast dovolenky ma narok firma a na cast zamestnanec tu svoju cast by som si vybral. Ale prave to je problem ze u nas nemaju ziadnu pani Y ci pani Z sme len dvaja a nic viac. Keby to bola riadna SBS tak by dali lebo oni su ako agentura maju rezervy ale tu nieje SBS ale sme priamy zamestnanci firmy tak isto ako vodici. Nemaju skade, nemaju koho takze mam narok ale nevedia to personalne vyriesit. Ale som zvedavy jak sa zatvaria ked nabehnem na personalne a zahlasim si dovolenku. Reakciu napisem sem.

 

Naposledy ked som sa to pytal priameho nadriadeneho tak povedal ze sa mam dohodnut s kolegom ci potiahne za mna. Samozrejme den dva by zobral ale ked som povedal tyzden tak rozculene odpovedal ze co ti drbe tyzden nebudem namiesto teba chodit lebo ma aj svoju smenu a ma tahat aj moju?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Neviem to určite, ale mám takeho tušaka, že sa niečo sprisnilo, to je , że preniesť sa môže len nejaký obmedzený počet dní a na ochranu zamestnanca je to , že sa nesmie preplacať dovolenka, lebo to bolo zneuživané.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

alarm ale problem je to ze by sa prenasala do nekonecna lebo si ju nemame ako vybrat. To je problem. Ja by som si ju chcel vybrat ale neni vyriesene kto za mna pride a toto neni fabrika za tam len tak hocikoho dam. Oni nezveria kluce a majetok len tak hocijakemu priselcovi.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

to je majiteľov problém.

má kopu možností.

môže tam posadiť manželku, syna, otca, môže si tam sadnúť sám, alebo si prenajať človeka z firmy, ktorá sa zaoberá strážením ako podnikaním.

nepýtal si sa toho tvojho múdreho kolegu, ako to tam bolo zavedené minulý rok?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ale áno. On že už 5 rokov čo tam je, nebol na dovolenke, že mu to preplácajú. A ostatní strážnici boli dôchodci takže oni nemali nárok na také oni majú iný typ pracovného pomeru.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

v tomto sa Zakonnik prace urcite nenovelizoval, vsak sa v nom pohrab
teraz uz na to fakt nemam chut, ale ako si pamatam z hlavy

- ak mas riadny zamestnanecky pomer, mas narok na dovolenku (ak nemas odrobeny cely rok, tak alikvotnu cast z vymery)

- zamestnavatel nie je povinny ti schvalit dovolenku vtedy, kedy ty chces, ak mu to nevyhovuje, na druhej strane ti moze dovolenku nariadit

- ak si zamestnanec nemoze vycerpat dovolenku, musi mu ju zamestnavatel preplatit

 

inak na kazdej vyplatnej paske musis mat uvedeny zostavajuci pocet dni dovolenky, na ktory mas narok

 

nepredpokladam, ze mate u vas odbory, alebo zastupcov zamestnancov, takze asi nemate Kolektivnu zmluvu

tym padom platia ustanovenia Zakonnika prace, resp tak, ako su dohodnute v Kolektivnej zmluve vyssieho stupna pre prislusne odvetvie odborovym zvazom

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Je to tak ako Ady pise kukal som to. Ale ani tak nejde o zakonnik prace ale o nasu konkretnu situaciu. Nic take ziadne odbory ani kolektivna zmluva. Tak to aj sedi ze kolegovi to vzdy na novy vyplatia tu dovolenku. To co Ady pise aj to ako to ma kolega zauzivane to suhlasi. Nieze by som sa nepotesil tym peniazom ale ja by som si ju rad vybral ked pride kamos z anglicka tak sa spytam na to vyssie.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Zamestnávateľ je povinný určiť zamestnancovi čerpanie aspoň štyroch týždňov dovolenky v kalendárnom roku, ak má na ne nárok, a ak určeniu čerpania dovolenky nebránia prekážky v práci na strane zamestnanca.

Tato situacia je u nas, len problem je prekazka na strane zamestnavatela. Nema to personalne osetrene tak nema koho dat na miesto dovolenkujuceho. No to budem velmi zvedavy. Je to mala dedinska firma s par ludmi a preto nemame ani majstrov ci sefov ale rozkazuju priamo majitelia a ekonomky su zaroven aj personalistky atd. Uplne ina struktura ako som bol zvyknuty v inych zamestnaniach.

 

Problem je aj to ze je to velmi specificke lebo ak si jeden vodic zoberie volno utiahnu to ostatni, ak je v stanku jedna zamestnankyna tak je tyzden zatvoreny stanok s napisom dovolenka od do. Nic sa nestane clovek si kupi noviny v inom stanku. Aj lekar da na dvere ze dovolenka od do a zastupuju ho v druhej ordinacii. Ale v nasom pripade musi stale niekto byt pritomny.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tak sa presunieme do temy dovolenka. Teraz tam budem potrebovat mozgy. Je to tam popisane ten problem co nema riesenie.

 

spýtaj sa majiteľa. potrebuješ jeho mozog. tu ti ktokoľvek môže napísať čokoľvek, pre teba je dôležité to, ako to budeš riešiť so zamestnávateľom.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Pytal som sa ,,personalistky" kedze u nas vsetko robia vsetci tak neni jasne kto je uctovnik a kto personalista. Ale bolo mi povedane len to co som uz spominal. Ze to bude tahat kolega a bude mu zaplateny nadcas. Takze este skusim samotneho majitela... Na to som aj ja zvedavy jak to dopadne...

 

Uz nechcem zeny, ani kebab, ani telefony len dobre zamestnanie a bol by som spokojny. V Nitre bol dnes Job Expo to je podobne ako Profesia Days. Ale ten som zmeskal v marci bol a tento som tiez zmeskal lebo uz je posledny den tam sa dali roboty pozerat.

 

Cez jednu agenturu sa da ist do Peugeotu za 660 ze agentura zabezpeci aj odvoz. Plus gastrac za kazdu smenu... Takze mal by som vacsi plat ako tu, viac gastracov, menej hodin, odvoz zabezpeceny agenturou tym padom by som nemusel zivit ani auto co by bol dalsi plus. Jedine riziko ze sa robia psychotesty a otazka je ci ich prejdem.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov