irb Zverejnené 25. Jún, 2024 Zverejnené 25. Jún, 2024 AJ geneticky... Ale z veľmi veľkej časti AJ výchovou. Takže nazývať niečo atavistickými evolučnými pudmi by tak bolo minimálne z veľkej časti nekorektné. Ale je tu aj druhá vec - podľa čoho my akože vieme že niečo sú atavistické pudy? Na základe čoho to rozhodujeme? Čo ak práve vývoj našej západnej spoločnosti je slepou, mŕtvou vetvou vývoja? A čo ak práve to, čo niekto nazýva "atavistickými evolučnými pudmi" je živým materiálom, ktorý prinesie svoje pokračovanie? Len preto, že sa to niekomu dnes nepáči, tak to označuje za zlé?
tyso Zverejnené 25. Jún, 2024 Zverejnené 25. Jún, 2024 pred 7 minútami, irb pridal: atavistickými evolučnými pudmi by tak bolo minimálne z veľkej časti nekorektné Nie celkom, pretoze predsa vieme sledovat ako sa chovaju ostatne opice. Ak ide o spravanie ktore je spolocne pre ludi aj ludoopov, tak usudzujeme ze ide spolocne pudy. Ale zaujimava je ta druha cast, uprimne nevieme ci zapad je ten co ma lepsi sposob. Mozno je lepsi hierarchicky otrokarsky system, pretoze je stabilnejsi. Nasa zapadna civilizacia ma sotva stovky rokov, to je malo aj na nasu ludsku historiu. A v historii sa nerata krasa ci pristanie na mesiaci ale pretrvanie. Ale to co chces povedat vieme ze nejde, ak pride katastrofa a ludia sa zmenia na lovcov a zberacov v malych skupinach par desiatok ludi , tak tie pudy budu spravne. Ale su zle ak mas spolocnost s desiatkami tisic clenov.
irb Zverejnené 25. Jún, 2024 Zverejnené 25. Jún, 2024 Opice sú čisto prírodné bytosti, my ľudia sme iba z malej časti prírodné bytosti, lebo celá naša civilizácia, školský systém, výchova, kultúra, to je dielo ľudskej inteligencie, nie dielo prírodnej evolúcie. A navyše to, čo spomína Tono: "namiesto racionálneho argumentovania v diskusii, sa strany navzájom vulgárne osočujú a zosmiešňujú. Racionálne argumentovať ani nemá význam. Oni nehľadajú pravdu, oni si tam ventilujú frustráciu. A každý argument, ktorý sa im nehodí buď ignorujú, spochybňujú, alebo použijú argument "ačohentí"", to sú vlastnosti konkrétnych ľudí, ktorí sa fyzicky prakticky nijako nelíšia od ostatných. Že sa v nejakých životných situáciách prikláňajú k "zvieracím" zvykom, to nie je ich DNA, v iných - napríklad pracovných - súvislostiach sa chovajú zrejme na nerozoznanie od iných. Takže to nie je iný druh ľudstva. Preto sa mi nepáči, keď sa o tom hovorí ako o evolučnej úchylke či o evolučnom znaku. Ale s týmto: v historii sa nerata krasa ci pristanie na mesiaci ale pretrvanie, priznám sa, nesúhlasím. V histórii sa neráta vôbec nič. Ani pretrvanie. História je iba popis toho, čo bolo. Zmysel má iba prítomnosť.
tyso Zverejnené 25. Jún, 2024 Zverejnené 25. Jún, 2024 irb, moj pohlad je trochu iny. Ludska inteligencia je nieco co ma jednotlivec, ten nieco tvori, planuje. Civilizacia nie je vytvor jednotlivca, ten ju moze ovplyvnit ale nie naplanovat. A k historii: Nuz, ked zmiznes z dejin, tak si neuspel. Zaniknute civilizacie neuspeli, vymrete druhy neuspeli. Ake ine meradlo chces pouzit ?
irb Zverejnené 25. Jún, 2024 Zverejnené 25. Jún, 2024 Inteligencia je to, čo v prítomnosti, pri pohľade do minulosti, vytvára ideový plán budúcnosti. A ak tie idey oslovia "ľudí činu", tak títo ich zhmotnia do civilizačnej reality. Tým spôsobom je celá naša pokroková civilizácia vybudovaná z ideí múdrych ľudí. Na históriu nechcem použiť žiadne meradlo. Napokon aj tak NIČ a NIKTO neprežije. Jediná rozumná otázka pre mňa je: Čo je pre mňa správne vykonať teraz a tu?
Tono Zverejnené 25. Jún, 2024 Zverejnené 25. Jún, 2024 pred 7 hodinami, irb pridal: Podľa mňa je však úplne neoprávnené nazývať nejakú duševnú vlastnosť evolučným znakom. Zaujímavý "evolučný experiment" sa udial asi pred miliónom rokov, keď rieka Kongo oddelila populácie šimpanzov. Vznikli dva druhy, šimpanz učenlivý a bonobo. V tlupe šimpanzov, ktorý sú agresívnejší a cieľne vedú útoky na iné tlupy, vládne patriarchát. Naproti tomu v tlupách bonobov vládne matriarchát a ich správanie je menej agresívne, viac promiskutitné, dokonca s prvkami altruizmu. Podrobnejšie v https://tech.sme.sk/c/4191823/aj-simpanzy-bonobo-zabijaju-ine-primaty.html . Človek sa od spoločného predka oddelil asi pred 5 miliónmi rokov, ale agresivitou zrejme predčil šimpanzov aj bonobov. Náš druh preferoval lov a mäsitú stravu. Vojny tlúp a kmeňov boli neoddeliteľnou súčasťou života lovcov zberačov a po migrácii nášho druhu z Afriky, prebiehali vojny na všetkých kontinentoch. Áno, už nie sme zvieratá, inteligencia, civilizácia a technický rozvoj nám umožnila navzájom sa vraždiť v rozsahu, aký nemá v živočíšnej ríši obdobu. Napriek tomu (alebo vďaka tomu) patríme k evolučne najúspešnejším druhom. Naša agresivita bola pre náš druh rovnako nevyhnutná pre prežitie, ako inteligencia. V takejto "harmónii" sme existovali 200 - 300 tisíc rokov. Náš druh už obsadil takmer celú planétu a pokračuje v tom bez ohľadu na iné druhy. Obsadzujeme aj posledné teritóriá a niky zvierat, ktoré sú tak odsúdené na vyhynutie. Vlastnosti, ktoré nám v minulosti umožnili stáť na vrchole evolučného vývoja sa teraz obracajú proti nám. Je otázka, či sme naozaj tak inteligentné tvory, aby sme dokázali pochopiť, že na planéte nemôžeme prežiť, ak budeme hájiť len vlastné záujmy. Realita tomu ale nenasvedčuje. Vojny, ktoré sme nedávno viedli a ktoré aj teraz prebiehajú nás usvedčujú, že sme sa ako druh evolučne nezmenili.
Tono Zverejnené 25. Jún, 2024 Zverejnené 25. Jún, 2024 Ak si niekto prečíta Bibliu a Starý zákon, je to čítanie pre "silný žalúdok". Popisuje násilie, intrigy, závisť, nenávisť, smilstvo, zradu, vierolomnosť... Bibliu samozrejme nemožno považovať za zdroj historických faktov, ale verne popisuje charakter človeka od jeho "stvorenia". Čo sa ale zo starého zákona môžeme poučiť je, že charakter človeka sa za 6000 rokov nezmenil. Udalosti popisované v Biblii charakterizujú človeka, ako inklinujúceho konať intrigy, závidieť, nenávidieť, smilniť, zrádzať a aj preto sú tieto "príbehy" aktuálne dodnes. Biblia ponúka aj cestu, ako sa zbaviť tohto dedičného hriechu, ale tento návod nikdy nefungoval. Na Slovensku Lexovci "sprivatizovali aj božie mlyny", ktoré už melú len pre "našich ľudí".
slimak Zverejnené 28. Jún, 2024 Autor Zverejnené 28. Jún, 2024 Citát Ak ide o voľby, naši študenti sú tí najinteligentnejší. Ak ale pozrieme na testy PISA, sú hneď tí najhlúpejší. Nebude medzi tým súvis? FEJTÓN https://standard.sk/701788/politicky-korektna-uvaha-na-konci-skolskeho-roka Aky je tam suvis? Jedna skupina sa porovnava s dvoma rozdielnymi skupinami, v dvoch rozdielnych cinnostiach? Nieje zaujimave, ze nik sa ani v diskusii nadtym nepozastavi? Inak v diskusii uz dve nazory. Citát V úvahe treba ísť ešte ďalej… ak hlúpii študenti voilia PS aká je vlastne inteligentná Bratislava ako celok? Politický vkus či nevkus nemá s „inteligenciou“ či „vzdelaním“ až tak veľa spoločného…ale má veľa spoločného so stádovitosťou a médiami. Kto je inteligentnejsi Revuca ci Bratislava? A kto hlupejsi? Citát Výsledok obrovského investičného dlhu do nášho školstva. Smer a SNS sú za to priamo zodpovední. Keď sa tu namiesto školstva „investuje“ do 13. dôchodkov tak naši žiaci budú logicky oproti iným krajinám podpriemerní. Som zvedavý kto bude na tie dôchodky o 20 rokov robiť. Podporu pre PS by som skôr vnímal ako reakciu na našu dlhodobu stagnáciu. Toto bude asi to najinteligentnejsie co na Standarte najdes. Teda ako nasi ziaci ako upadaju, to je znamka nasho skolstva. A asi si pamata ministrov a tiez som zvedavy na 6dnovu pracovnu dobu. A Fico,ze 4 dnovu.
slimak Zverejnené 7. Október, 2025 Autor Zverejnené 7. Október, 2025 Citát „Stretnutie s ukrajinskou jednotkou na ruskej strane sme ukončili so smútkom. Dva príbuzné národy zahnali do bratovražednej vojny a nedovolia im dostať sa z nej. Dokonca hrozia zatiahnuť do nej ďalších.“ Čítajte viac: https://domov.sme.sk/c/23553820/jan-carnogursky-si-bol-v-mariupoli-zastrielat-z-kalasnikova-na-pozvanie-ruskeho-spolku.html Co myslite, ze cvici? Cvici len to iste ako jeho tatko. Cvici to aj Orban, Fico, Zeman, Klaus, Merkelova......
irb Zverejnené 7. Október, 2025 Zverejnené 7. Október, 2025 pred 38 minútami, slimak pridal: Co myslite, ze cvici? Cvici len to iste... Nerozumiem, čo presne myslíš slovom "cvičí". Môžeš mi to nejako priblížiť? V akom význame tu to "cvičí" je použité? Nacvičuje? Trénuje? Koho? Čo?
slimak Zverejnené 10. Október, 2025 Autor Zverejnené 10. Október, 2025 No myslel som,ze asi co cvici Carnogursky, on to iste cvici cely zivot, alebo robi. https://www.infostat.sk/web2015/sk/images/infostat/_pdf/Suhrnna_sprava_z_prieskumov/NAZORY_02_25_final.pdf Je to zaujimave o ake otazky sa zaujima slovensky statisticky urad. Su tam prieskumy za 4 mesiace?, da takuto suhrnnu spravu potom. Ze ludia na Slovensku pozitivne vnimaju rusko 16% , Ukrajinu 23% a Usa 26%. A vysledky volieb? Ked si vsimnete asi na strane 174 mate asi prieskumy ,aby vedeli volic akej strany to voli, vzdy mala Aliancia viac percent ako SNS, je tam aj neparlamenta strana Demokrati. Ale pri jednotlivych otazkach ,ze ako rozmyslaju volici Alincie niesu. Asi sa nezmestili, v Juli bolo 27 respodentov SNS(to som si dopocital) ale 40 volicov respodentov Aliancii,su vynechani. Aspon z grafov. Pre fica su dolezity.
irb Zverejnené 10. Október, 2025 Zverejnené 10. Október, 2025 Aha, rozumiem. Takže "cvičí" rovná sa "robí". Dik.
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz