Skočiť na obsah

"Metanoliáda"


alamo

Odporúčané príspevky

v čechách práve prebieha aféra s pridávaním metanolu do nelegálneho alkoholu.

politici sa rozčuľujú, že za toto predsa nie je zodpovedný štát..

http://ekonomika.idn...03_ekoakcie_fih

"A jestliže i teď 10 dní po vypuknutí této aféry a po tom, co je to prostě denně plný stránky novin, já bych se nenapil, vy byste se nenapil, ale někdo má rum a tu lahev té Hanácké, nebo já nevím v jakých nálepkách to je, vypije to a otráví se, promiňte, to je prostě jeho odpovědnost. Říkat, že tohle je odpovědnost státu v tu chvíli, to se musím ohradit," uvedl Kalousek

 

obratom ruky prišla žaloba od firmy ktorá pravú "hanácku" vyrába..

ja si myslím, že s ňou majú celkom slušnú šancu uspieť

už aj pre toto

http://sk.wikipedia.org/wiki/Etanol

Etanol určený pre iné použitie ako na priamu konzumáciu, príp. na výrobu alkoholických nápojov, sa denaturuje (doslova sa pozbavuje prirodzených vlastností). Dôvody sú ekonomicko-právne: na konzumný etanol je v Slovenskej republike (podobne, ako v mnohých iných štátoch) uvalená vysoká spotrebná daň, preto sa do etanolu predávaného na technické účely pridávajú pre človeka toxické látky, aby sa tak nemohla obísť spotrebná daň. Etanol sa väčšinou denaturuje metanolom, benzénom, benzínom acetónom a inými látkami v závislosti na cieľovom použití. Spotrebná daň je v súčasnosti na úrovni 28 300 Sk v základnej a 14 150 Sk v zníženej sadzbe na hektoliter prepočítaného 100 % etanolu. Nutnosť denaturovať lieh upravuje v súčasnosti zákon č. 105/2004 Z.z. o spotrebnej dani z liehu v znení neskorších predpisov. Na Slovensku povolené denaturačné činidlá a zmesi upravuje príslušná vyhláška Ministerstva financií SR, aktuálne platná je vyhláška č. 202/2004 Z.z.

 

takže štát, vyslovene vyžaduje, aby boli do alkoholu použiteľného ako konzumný, primiešavané jedy

s toho dôvodu, aby ochránil svoju schopnosť vyberať obrovskú daň

 

neleží teda predsa len časť zodpovednosti, aj na ňom?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

myslím, že takýmto spôsobom nie, neleží. štát vyberá daň zo sprostosti ľudí, a prečo by to nerobil, keď môže. robí to každý štát, a ako sa vyrábajú hromadne potraviny dnes primiešavaním kdejakých farbív a konzervantov, aj alkohol.

dokonca to už miernime, všakáno.

ale nikto zo "štátu" nedrží nikomu pri ústach fľašu, že musíš. je to rozhodnutie každého jedného ... to, že v jednej nemenovanej krajine je schopný fajčiar vysúdiť na tabakovom priemysle milióny, keď dostane rakovinu, je choré, tiež ho nikto nenútil, aby húlil ako fabrika.

je to podobné, ako keď si človek kúpi "párky", v ktorých je farbivo a múka namiesto mäsa, a namiesto zdravia priberá a bolí ho brucho.

že alkohol sprevádza človeka celé tisícročia, je na inú tému ...

 

choré je to, že niekoho vôbec napadlo v desaťtisícoch litrov pančovať metanolom alkohol, chorý mozog je na to slabý výraz. každý rok pokútni pálenkári doplatia na chlastanie patokov s metanolom, a niekto urobí takúto hovadinu, na to nie je slov.

a ešte horšie je, že keď sa to niekto rozhodne urobiť, nie je mu ako zabrániť.

keď sa niekto rozhodne otráviť rezervoár pitnej vody pre celé mestá, cestu si nájde.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

keď sa niekto rozhodne otráviť rezervoár pitnej vody pre celé mestá, cestu si nájde.

 

obávam sa že toto nie je takýto prípad

v poľsku momentálne zažívajú, a už dávnejšie, oproti tomu čo sa deje v čechách, hotovú apokalipsu otravy metanolom

nikoho to tam netankuje, a žiadnu prohibíciu nikto nenariadil

poľský štát sa totiž rozhodol, práve v tejto dobe, úplne zakáže pridávanie konzumného etanolu, napríklad do okeny, do zmesí do ostrekovačov a pod.. a namiesto toho tam plošne nariadil dávať metanol..

a tak sa stalo nevyhnutné, niekto v čechách čo už roky, dovážal s poľska "okenu", a následne ju nepoužíval na umývanie okien, ale niečo úplne iné..

neodsledoval zmenu situácie, jednoducho objednal ďalšiu "okenu", na novú várku

 

nijaký profesionálny obchodník s drogami, si neodrovná pravidelných zákazníkov tak, že do svinstva čo predáva, primieša ešte aj jed na krysy

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

čo ovšem nie je problém českého štátu ako takého, ale zasa ľudí ...

 

a čoby nie, len z posledných podobných prípadov : do vína pridávali už ani neviemčo v Rakúsku, do červenej papriky pre svojich zákazníkov pridávali pred časom v Maďarsku tehlový prach, prifarbovali kdečím, z čoho bolo ľuďom zle, a v Poľsku pre zákazníkov prisáľali potraviny lacnou cestnou soľou s desiatkami zdraviu škodlivých prímesí, ... za rýchly zisk aj vlastnú mať :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

štát vyberá daň zo sprostosti ľudí, a prečo by to nerobil, keď môže. robí to každý štát,

 

choré je to, že niekoho vôbec napadlo v desaťtisícoch litrov pančovať metanolom alkohol, chorý mozog je na to slabý výraz. každý rok pokútni pálenkári doplatia na chlastanie patokov s metanolom, a niekto urobí takúto hovadinu, na to nie je slov.

 

no neviem game, lafferova krivka http://cs.wikipedia.org/wiki/Lafferova_k%C5%99ivka platí myslím aj v tomto prípade. znížením spotrebnej dane by klesla finančná atraktivita výroby pančovaného alkoholu, a asi aj tí pokútni pálenkári (minimálne časť z nich) by prestali riskovať doma a išli by radšej do oficiálnej pálenice.

mne to môže byť šumák, alkohol nepijem a zo sliviek varím len lekvár, ale štát podľa môjho názoru v tomto svoj diel zodpovednosti má.

 

len ako perličku uvediem príhodu keď som sa pred pár rokmi v sobotu večer cestou domov zastavil v susednej dedine v krčme pre cigarety, a jeden pripitý miestny podnikateľ sa tam nahlas vychvaľoval na celý šenk že keby colníci idú urobiť kontrolu k nemu tak by o tom vedel týždeň dopredu. možno sa len chvastal. a možno má colná správa niekoľko rôznych metrov podľa toho o koho sa práve jedná. hm?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ano, tomu rozumiem, a nechcem ubližovať colníkom, ale taký colník má hodne veľkú moc ... musel by byť každý sakra pevný človek, aby každý jeden odolal.

k tým daniam, tiež, jasné, týka sa to aj fajčenia ... ono o priveľké straty na daniach sa nebojím, síce šíky prestávajú fajčiť, ale nové mladé šíky ich nahrádzajú, a cena cigariet je už pomaly v hviezdnom nebi, a škodlivosť fajčenia je tuším natlačená už všade, aj tak je príjem zaistený ...

 

no dobre, späť k alkoholu, ano, zníženie spotrebnej dane ... ako poznám naše národy, aj keby bola neviemako nízka, aj tak by celá kopa krajov pálila doma v lavóri, aj keby mali slepnúť celé rodiny, čo sa vlastne deje, každý rok, a sú schopní vyslopať aj naftu.

 

ale ano, z tohto hľadiska má štát podiel viny, ale chlastať aj tak nikto nenúti, a viem, ano, aj zvieratká sa vedia z hnijúceho ovocia opiť, a pravdepodobne tam začal alkoholizmus ľudstva, asi skôr ako varenie na ohni : )

... ja viem, som zlá na chlastanie ... :innocent: už prestanem mudrovať :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ja netvrdím že všetci "domáci majstri" by okamžite začali húfne navštevovať oficiálne pálenice, ale tá časť čo sa nedrží hesla "nezáleží co piješ, hlavne že se motáš" asi áno, najmä keď bonusom by bola vyššia kvalita finálneho produktu. leitmotív ľudí je v tomto prípade zhruba tento: "celý rok sa starám o stromy, sám si vypestujem, sám pozbieram, nachystám drevo, a štát ktorého orgány nie sú schopné ani potrestať zlodejov úrody z mojej záhrady má ešte tú drzosť pýtať za všetku moju námahu daň?"

 

pred posledným zvyšovaním daní v pestovateľských páleniciach ich majitelia varovali pred poklesom oficiálneho pálenia a nárastom toho pokútneho, čo aj reálne nastalo, ale štátne orgány to príliš nezverejňujú pretože by museli priznať že urobili chybu.

 

ale to už som sa dosť vzdialil od pôvodnej témy, myslím že "priemyselná" výroba falošného alkoholu je vážnejší problém (daňový aj zdravotný) ako to že si nejaký kopaničiar v šope ugyndží 20 litrov nejakého vykacováku :zubiska:

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

kopaničiar ku kopaničiarovi..

hm.. problém ale je, že ohrozený sú aj tí, čo sa motať nepotrebujú, ale idú k niekomu na návštevu, kde ich podľa zvyku "počastujú"

to je potom o dôvere.. dôvera medzi ľuďmi je krehká vec.. má ju takto zmysel ohrozovať?

 

načo ma napadla nepríjemná otázka, keďže tam kde chýba dôvera, prevláda strach..

nie je požiadavka štátu, na pridávanie metanolu a iných jedov, do alkoholu na nekonzumné účely, vlastne aktom štátneho terorizmu?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred necelými 2 týždňami umrel môj bratranec zo Zlína. nemal ešte vek na umretie. A nechcela som sa vypytovať, čo sa stalo...ktovie, či si aj on nedal z toho trúnku...

 

načo ma napadla nepríjemná otázka, keďže tam kde chýba dôvera, prevláda strach..

nie je požiadavka štátu, na pridávanie metanolu a iných jedov, do alkoholu na nekonzumné účely, vlastne aktom štátneho terorizmu?

 

prečo štátneho, štát nenariadil nikomu, aby si drink rozriedil technickým liehom alebo okenou; ak si dajaký somár pridá okenu do borovičky, tak je to naozaj somár a je si sám na vine, a nie štát.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vilma je tu jedno "ale"

ale teraz sa neotrávili ľudia, čo chľastali okenu, otrávili sa taký čo si kúpili fľašku v normálnom obchode, bola to fľaška s kolkom, dokonca teda zaplatili štátu spotrebnú daň

dôverovali štátu

a zistili že jedinými istotami ktoré im môže štát poskytnúť, sú skutočne dane a smrť

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

no ano ... bez ohľadu na to, že "štát" pridáva do alkoholu či neviem kam ešte etanol a ktoviečovšetko - podľa noriem a zákonov a vyhlášok a pre vyššie dane :

tu v prvom príspevku http://forum.freespa...post__p__182948 je to vymenované

 

bez ohľadu na to, čo všetko je popísané v téme "Vieme, čo jeme?" - kde sa to podobnými prísadami len hemží, niektoré sú bežne schválené, niektoré nie, v každom prípade tento metanolový masaker bol súkromná akcia ...

 

rovnako ako posypová soľ, ako olovo a tehlový prach v paprike a čosi kdesi vo víne, a stovky kdečoho iného, sú stým plné správy každú chvíľu ... že prečo to ten magor robil, zrejme pre peniaze, pre čo iné ... ale toto sa môže stať bežne.

natlačiť kolky a okolkovať fľaše plné metanolu nie je až taký problém previezť, áno, colníci či neviemkto mal lepšie pracovať, ale čo všetko prekĺzne, je len vo hviezdach, tí zlí sú vždy popredu ...

aj soľ bola schovaná vo výrobkoch ...

rovnako sa môže stať katastrofa s pašovanými cigaretami, môže v nich byť aj kyanid, aj tak majú odbyt, a ľudia ich kupujú ...

 

ano, viem, že fľaše boli okolkované, ale veľa to na veci nemení. štát má normy, / a určite nielen tento alebo susedný štát /, koľko etanolu a neviemčoho je prípustné, podľa noriem ... a pomaly nás otravuje, ale otravuje nás celý svet, prísad, ktoré sú "povolené", je na tisíce, a už sú z niektorých štúdií viacmenej jasné niektoré súvislosti medzi kdejakými prísadami a podaktorými chorobami a vzormi správania...ale toto je svetový problém ...nie jedného štátu

a opakujem sa, keď chce niekto robiť zle, a zarobiť na absolútne bársčom, či naplniť fľaše s vodou s postrekom na hmyz, spraví to.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

v každom prípade tento metanolový masaker bol súkromná akcia ...

 

súkromná akcia pre ktorú štát vytvoril priestor systematickým krivením trhu..

http://www.blisty.cz/art/65176.html

príklad

španielsky štát sa rozhodol že obyčajný jedlý olej zdaní dvojitou sadzbou, a rozdelí ho na konzumný a "technický"

aby vynútil dodržiavanie tohto pravidla, nariadil do "technického" oleja pridávať rôzne jedovaté blivajsi

od ricínového oleja až po anilín..

následok?

zločinci sa nabalili..

iný následok

"V tom roce se v okolí Madridu objevilo přes deset tisíc případů záhadného onemocnění, postihujícího nejprve dýchací cesty, doplněné často o vyrážku, svědění, křeče, horečky a bolesti hlavy. V další fázi se objevovala u pacientů trombóza velkých cév a plicní hypertenze. Zaznamenáno bylo přes 800 úmrtí, přičemž většina pacientů pocházela z chudých vrstev obyvatelstva. Ti, kteří přežili, nesli velmi často trvalé následky, např. v podobě zkroucených prstů na rukou nebo poškození kůže a jater."

 

ten istý mechanizmus, ten istý dopad..

na "blistoch" sa toto pokúšali rozrýpať, a obviniť s toho pseudopravicovú českú vládu..

ale veľmi rýchlo to nechli ležať, museli si uvedomiť, že keďže sú ľavičiari, musia tvrdiť že štátna regulácia je dobrá a prospešná, pretože sami nejakú tú reguláciu (a čoraz väčšiu) neustále presadzujú

ak by to ďalej pitvali, tak by sa ukázal praví opak, a "nakadili by si do vlastného hniezda"

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

no, veď hovorím, že sa to deje v každej krajine ... mechanizmus je rovnaký, nech sa jedná o čokoľvek

a nie je to nový vynález, vína sa falšovali už v staroveku ...

 

ani totalitný štát nezastaví podvody, a nech je vláda socialistická / myslím tým napríklad západnú európu a jej vlády /, či pravicová, či akákoľvek, mechanizmus zostáva rovnaký ...

 

ano, chápem, o čo ti ide, umožnilo to pridávanie blivajsov, ale keď nie je práve to, že čosi "umožňuje štát", tak je hocičo iné ... proste keď chce niekto bez škrupulí zarobiť, zarobí, aspoň sa o to pokúsi.

fiškusy akejkoľvek fajty sú od toho, aby vybabrali so systémom ... a darí sa im.

 

že na to pomreli ľudia, je zle.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 rokom...
  • Pred 8 rokmi...

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov