Skočiť na obsah

Drogy a ich účinky


Bohus

Odporúčané príspevky

Do kníh anglického autora a psychiatra Franka P. Jonesa z času na čas spätne „nakuknem“, a vždy musím obdivovať jeho štýl, ako o veci píše a hlavne neuveriteľný obsah jeho príbehov.

Nechávam si určitý odstup, že nemusí byť vždy všetko tak, ako tvrdí. Nenašiel som o tomto pozoruhodnom človeku na internete nič bližšie, ani neviem, či ešte žije, tak skrátene poviem jeho zaujímavý životný príbeh, ako ho opisuje sám  vo svojej knižke „Tajemné síly“ vydanej r.1995 v Liberci v nakladateľstve Dialog .

 

Názov tohto príbehu je „Pod účinkom LSD“  a ukazuje, ako sa dá droga využiť aj na prospešný cieľ. Mimochodom, je to len jeden z 28 príbehov, ktoré majú názvy napríklad:  Sirény generála Franka, Nicolae Ceausescu a jeho vrah, Kolektívne prianie, Putovanie zla, Osud Benita Musoliniho, Votrelec, Stavby zo staroveku, Sila modlenia, Jasnozrivý žid .... a ďalšie, a po každom príbehu musím dať pred autorom klobúk dolu.

 

Trochu budem skracovať a spájať jeho vety:

 

Od 2. Svetovej vojny uplynulo viac ako 20 rokov a stále som mal pred očami mojich mŕtvych kamarátov. Bombardovali sme v noci, v marci 1944 Dortmund a naše lietadlo, britská lietajúca pevnosť dostala zásah. Pokúšali sme sa núdzove pristáť, ale narazili sme do pahýlu stromu. Len ja som sa zázrakom zachránil z osmičlennej posádky a telá priateľov som zanechal nepochované uprostred obrovitej pláne, ktorú som už po vojne nedokázal lokalizovať. Mal som strach, že ma budú lynčovať rozvášnení nemeckí civilisti, ktorým sme na hlavu minulú noc hádzali strašné zápalné bomby a preto som ešte pred rozodnením z toho miesta utiekol.

 

Nikdy som sa nezbavil výčitiek svedomia, že som zbabelo opustil svojich mŕtvych kamarátov. Napríklad Richard McGririck mal mať práve svadbu s nádherným dievčaťom Fleur.  Veľmi som sa neskôr pred týmto dievčaťom vytáčal. Nenašiel sa žiadny svedok, kde Nemci týchto mŕtvych pilotov pochovali.

 

Dňa 1. decembra 1969 som sa dostavil do Marylandského psychiatrického strediska v Baltimore, kde ma prijal kolega dr. Masters. Kolega Masters mi aplikoval mimoriadne vysokú dávku halucinogennej drogy LSD (280 miligramov).

 

Začal som plávať a letieť do silne prefarbeného sveta a sám som sa navádzal  k spätnému prežitiu leteckej katastrofy. Sypali sme bomby na Dortmund. Dobre sme triafali, lebo bola jasná noc. „Zvodne“ svietili úlomky vybuchujúcich granátov. Teraz som sa nebál ako vtedy. Zachytili nás reflektory a z kanónov vytryskla oproti nám divoká farebná streľba. Jeden úlomok granátu nám odrazil kus krídla a kapitán Stuart strašne zaklial a povedal, aby sme sa pripravili na najhoršie. James podľahol hrôze pádu a zašepkal: „Mami, ja chcem ísť domov!“

Hodinu sme blúdili nočnou oblohou a potom prišiel úder a pád k zemi. Teraz som po páde neutekal, ale som sa vyzbrojil trpezlivosťou. Rozlúčil som sa s mŕtvymi kamarátmi, okrem Stuarta, ktorého telo zmizlo aj s kabínou v hlboko v zemi.

 

Za svitu slnka prišiel džíp. Traja muži v uniformách vyťahali z lietadla mŕtvoly. Mňa si nevšímali, hoci som sa vznášal vedľa nich ako archaniel Gabriel s farebnými krídlami. Okolo poludnia prišiel traktor s valníkom. Šoféroval nejaký jednoruký mladíček. Posádka naložila 6 mŕtvol a na korbe sa im starec pozeral do tváre. Cestoval som s nimi a vedel som nepretržite, na čo prítomní Nemci myslia. Cesta trvala 20 minút. Neďaleko obce, kde bol nápis „Werne“, traktor odbočil na poľnú cestu. V poli medzi obcami Werne a Selm civilisti robili výkop. Telá kamarátov dali na dno jamy a jeden z kopáčov sa aj pomodlil. Hrob zasypali piesčitou hlinou. To miesto som si dobre zapamätal. Sto metrov odtiaľ  bolo „Božie umučenie“ a ďalších sto metrov odtiaľ bol osamelý strom, hoci bez listov, usúdil som, že breza.

 

Doktor Masters ma potom vymaňoval z depresie, ktorá sa ma na mnoho hodín po seansi s LSD zmocnila.

 

V polovici januára som odletel do Európy do Nemecka a vyhľadal úradníka britskej okupačnej správy, ktorý ma odkázal na majora W.N.Ringa, ktorý pátral po padlých britských vojakoch na území Nemecka a spolupracoval pritom aj so sovietskymi okupačnými správami. Divil sa, že idem naisto po takej dlhej dobe.

 

Medzi obcami Werne a Selm som skutočne zbadal „Božie umučenie“ , ako som videl v delíriu pod vplyvom LSD. Breza už tam nebola, ale nepotreboval som ju pre orientáciu, v teréne som sa vyznal ako doma. Určil som miesto, prišli kopáči a povedal som, nech dajú pozor, lebo telá sú plytko. Vykopali pozostatky všetkých šiestich. Vydali sme sa naspäť po trase, ktorú prešiel jednoruký mladík. Na trávnatej pláni bola vykopaná kabína pilota, kostra a pozostatky kapitánskej uniformy RAF.

 

Zúčastnil som sa na pohrebe svojich siedmych kamarátov, ktorý sa konal za mesiac v Londýne.

 

Psychedelická terapia skončila v mojom prípade úspešne. Prežil som znovu niekdajšiu traumu, zbavil som sa výčitiek a získal duševný pokoj.

 

Okrem toho, som sa na vlastnej koži presvedčil o tom, že všetko na tomto svete je zrastené so živým časom, ktorý neodumriera niekde v minulosti, ako si to mylne vysvetľujeme.

http://www.databazeknih.cz/knihy/tajemne-sily-61946

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

a čo my s tým akože? to, že jednému pacientovi LSD pomohlo prekonať psychickú traumu je síce pekné, ale myslím, že štatistiky skôr zapĺňajú prípady, ktoré dopadli menej pekne. keď povieš A, buď tak láskavý a povedz aj B. to isté platí pre marihuanu, alkohol, analgetiká, psychofarmaká a ostatné "dobroty". 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

je to zaujimave, nestretol som sa zatial s takymito ucinkami LSD (pravda, hlbsie som sa o to nezaujimal)

v obvyklych davkach LSD sposobuje stratu orientacie, priestoroveho videnia, odhadu vzdialenosti (nepokusajte sa pod vplyvom prejst ulicu, to auto moze byt dost blizko !)

na druhej strane podnecuje zrakove zmyslove vnemy, najma intenzitu a prezivanie farieb

 

takze mozno vyssie popisovana terapia je vysledkom extremne vysokej jednorazovej davky

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

 

a čo my s tým akože? 

To sa musím okamžite ospravedlniť za nedorozumenie, že ten príspevok mohol byť chápaný, ako propagácia drogy. :flowers:  

 

Ani vo sne by ma nenapadlo propagovať drogy a každého vystríham pred akoukoľvek drogou, fajčením, alhoholom a doporučujem každému povylievať nemilosrdne všetok alkohol, kto je náchylný čo len trochu prebrať. Takému človeku, ktorému prichádza občas chuť na alkohol, nech sa zásobí radšej najrôznejšími zeleninovými, cviklovými a neviem akými šťavami a najprv nech sa skúsi napiť obyčajnej vody a zistí napokon, že vôbec nemal chuť na alkohol, ale bol len jednoducho smädný.

 

Tento príbeh ma zaujal tou úžasnou vecou, že minulosť, ktorú sme prežili, je niekde záhadným spôsobom kdesi zaznamenaná, existujú určité postupy, ako sa tam dostať, i keď zaručenie nikto presne nevie, ako je to možné.  Akoby Einstein skutočne mal pravdu, že čas je v podstate len nejaký rozmer, ktorý nám umožňuje dostať sa do minulosti, ako sa môžeme kedykoľvek vybrať niekde do druhej izby a naspäť. A že droga aspoň v tomto uvedenom prípade dopomohla zistiť F. P. Jonesovi dostať sa do minulosti.

 

Inakšie, do tejto témy o drogách by sa hodili aj napríklad výsledky vedeckých výskumov, napríklad depresie. Napríklad čítam o Ketamíne, anestetiku, analgetiku a rekreačnej droge známej na ulici ako Special K. Ovplyvňuje vedomie, vyvoláva halucinácie a pri pokusoch na potkanoch bolo zistené, že táto látka aj podporuje tvorbu nových synapsií, ktorá je pri depresii pravdepodobne nedostatočná. V prípade depresie dochádza k atrofii, ubúdaniu prednej kôry mozgovej a Ketamín rýchle zvráti tento nepriaznivý stav. Ale použitie tejto látky je v medicíne zatiaľ riskantné. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 5 mesiacmi...

Povie mi prosím niekto - svoj názor - prečo asi ti nešťastní PSY-chológovaia a chiatri tak málo stavajú na "samoliečivých" schopnostiach ľudského myslenia.

Bojím sa, že ja tomu asi pomály začínam rozumieť a nemám z toho radosť - poviem Vám, ani kus!

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ivan,
 

keď dobre čítam medzi tvojimi riadkami, narážaš na podobné záležitosti, ktoré popísal pán Aldous Huxley ... sám ujetý na drogách, čo sa na bežných stránkach ako wiki a podobne moc nepíše, autor Brave New World ... o človeku a ľudksej slobode v pretechnizovanej spoločnosti ...

 

dobrí psychológovia a psychiatri sa aj spoliehajú na samoliečiteľské schopnosti, ale veci sú trochu zložitejšie ...
inde, v téme o psychológoch, sám píšeš, že by si nebol psychológom ani za nič, synapsí a prepojení je v mozgu priveľa ... :)

a za všetky - stačí si spomenúť na film natočený podľa skutočných udalostí - Awakenings - mozgu sa niekedy nedostáva toho, čo potrebuje, vtedy ho treba povzbudiť a dosať mu chýbajúci materiál, rovnako, ako amputovane nohe protézu ...
 

niekedy sú proste "drogy" na mieste, nehovoriac  o účinkoch marihuany, ktorá je pre liečebná účely už kdekade povolená ... keď mozog sám nezvládne spracovávať bolesť ...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ivan,

 

dobrí psychológovia a psychiatri sa aj spoliehajú na samoliečiteľské schopnosti, ale veci sú trochu zložitejšie ...

inde, v téme o psychológoch, sám píšeš, že by si nebol psychológom ani za nič, synapsí a prepojení je v mozgu priveľa ... :)

 

a za všetky - stačí si spomenúť na film natočený podľa skutočných udalostí - Awakenings - mozgu sa niekedy nedostáva toho, čo potrebuje, vtedy ho treba povzbudiť a dosať mu chýbajúci materiál, rovnako, ako amputovane nohe protézu ...

 

niekedy sú proste "drogy" na mieste, nehovoriac  o účinkoch marihuany, ktorá je pre liečebná účely už kdekade povolená ... keď mozog sám nezvládne spracovávať bolesť ...

ach game, správne som pochopil tvoje riadky?

pravdaže sú veci sú trochu zložitejšie !!!

ako by to aj mohlo nebyť zložitejšie? Veď si len predstav svoj počítač zaplavený všelijakými výrmi - od výmyslu sveta.

Ako môžeš od "strašne zavíreného procesoru" -v ktorom sa odohráva ľudské myslenie- očakávať jednoduché a spoľahlivé uskutočňovanie jeho funkcii?

A človek napriek tomu -akosi- funguje. 

 

 

Nie preto že je tých synapsii priveľa, ale preto že si "veda" stále všíma iba "krtince - veď hory sa už nejako prebijú". (Murphy)

Aká je kvalita prostriedkov ktorými psychológovia musia robiť svoju prácu?

Dohady, samé dohady... nie je to tak, tak to bude potom určite inak.

Hrozné.

Preto nechápem ako vládzu psychologovia tú prácu robiť a niesť za to zodpovednosť, keď už aj nie trestnú tak určite morálnu.

 

píšeš: dobrí psychológovia a psychiatri sa aj spoliehajú na samoliečiteľské schopnosti.

Rád by som si to pozrel. Pomôž mi to nájsť, prosím...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

:) hm.

 

Ako môžeš od "strašne zavíreného procesoru" -v ktorom sa odohráva ľudské myslenie- očakávať jednoduché a spoľahlivé uskutočňovanie jeho funkcii?
A človek napriek tomu -akosi- funguje. 

akosi-funguje, keď sú všetky chemické procesy v poriadku, a akosi-funguje aj vtedy, keď nie sú všetky chemické procesy v poriadku.

od bolenia duše až po - každý si smelo môže doplniť svoju nadlimitnú mieru disfunkcie.

 

zjavne preto spomínam Avakenings. jasné, a dokonale preukazné ... chemická porucha, droga, ktorej úplne presne vyvážené množstvo mozog potrebuje, látka, ktorá sa netvorí.

s ňou akosi-funguje.

bez nej akosi-nefunguje. vôbec.

 

píšeš: dobrí psychológovia a psychiatri sa aj spoliehajú na samoliečiteľské schopnosti.

Rád by som si to pozrel. Pomôž mi to nájsť, prosím...

skúsenosti z môjho okolia.
nie všetci pchajú silou mocou do človeka drogy, a psychológovia už vôbec nie ...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

:)
a takto nejak to vyzerá, keď si ľudské myslenie zafunguje vo svojom štandardnom režime (nijaké mimoriadnosti, len štandardný režim).
http://neurobik.vspace.sk/endrfn.html
Ten režim je síce štandardný, ale jeho dosiahnutie... - tak na to sú len vedomé štruktúry a intelekt bolestivo málo.

...ten režim je naozaj štandardný, ale jeho dosiahnutie si vyžaduje takmer nadľudské úsilie. Preto na túto úlohu sú len schopnosti vedomého ľudského intelektu málo. Bez efektívneho prepojenia vedomia s rovinami mimo-vedomia, je akékoľvek úsilie márne.

...a samoliečiteľský proces je na prvý pohľad len akýsi "sprievodný jav" štandardného režimu. Na prvý pohľad... pretože čokoľvek o čo sa mozog a ľudské myslenie usiluje, je stále jedna tá istá "vec" - úsilie sebazachovať sa. Aj samovrahovi ide o to sebazachovať sa. Pravda nie ako celok, ale len zbaviť bolesti určitú časť celku a iné riešenie ako "Delete" nevidí... a bolí to a bolí...
 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ivan, marne premyslam, ci na niecom ficis (a nemusia to byt drogy v ich materialnej podstate), alebo su tvoje expoze vedoma infiltracia medzi nas a cielena reklama neurobiku ???

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

- je to vedomá, zámerná a cieľavedomá "infiltrácia", ktorá má jedinú úlohu: - prebúdzať v človeku zvedavosť na seba samého.

Poviem to takto - naša realita je taká, že si "hovieme" vo svojich nedostatkoch. V lepšom prípade kultúrnym spôsobom obhajujeme svoje doterajšie pocity, názory, skúsenosti... sú aj iné prípady.
Ty osobne poznáš v tomto prietore niekoho, kto trpezlivo a systematicky kráča za niečím takým ako plnšie využitie možností , ktoré mu jeho vlastné bytie ponúka? Čo všetko tebe ponúka tvoje vlastné bytie? Čím všetkým môžeš byť kým žiješ? Poznáš maximá možností tvojej ľudskej prirodzenosti?

To je všetko . Nič viac.
Lebo nič viac nie je treba - človek je tvor múdry a vynaliezavý. Ak sa 
v ňom prebudí  skutočný záujem o sebe samého, svoju cestu si k sebe začne hľadať a nájde. Problémom je fakt, že je zablokovaný. Že sa uspokojil s tým, čo sa mu na jeho bytí doteraz odokrylo "samé". A preto potom náš svet vypadá tak ako vypadá. Ale to nie je realita! Pre mňa je naša "realita" skôr trápnou karikatúrou toho, čo by mohlo byť - keby človek nebol sám k sebe ľahostajný.

Teda mojim cieľom je provokovať k zvedavosti. Myslím, že som to povedal jasne a zreteľne. Maj sa pekne.

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 mesiacmi...

 

Pěstovat konopí je stylová záležitost. Sice je to plevel a vyroste to kdekoli na zahradě, ale vyhulenej vystajlovanej mlamoj potřebuje pěstovat svoje rostlinky za pomoci značkového vybavení. K tomu jsou právě ty growshopy, tam si blbec s poruchou vnímání reality může koupit například objímku na žárovku na žárovku za 140 Kč (jinak stojí asi deset korun).

 

http://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2013112401

no nech mi ešte bude nejaký hulič trávy tvrdiť že mu od nej nemäkne mozog :hufi:

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

články JXD v Reflexe občas čítam,a v mnohom s ním aj súhlasím (niečo som tuším linkoval aj sem na fórum), ale v tomto by ma určite nepresvedčil. ja som v tomto konzerva a zostávam radšej pri legálnych "drogách" ako napríklad cigarety a káva, alkohol už pár rokov nie.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov