Skočiť na obsah

Uštipnutie


Vilma Flinstonova

Odporúčané príspevky

Určite každého z vás niečo uštiplo, včela, osa, komár, ovad...možno aj nejaký had či iný plaz...ak človek vie, čo ho uštiplo, môže konať...ale ak nevie, alebo si nie je istý, tak smola.

presne to sa stalo aj mne, včera ma uštiplo niečo do nohy vzadu tesne pod predkolenie, odletelo to dosť rýchlo, ale videla som na to aj bez okuliarov, bolo to veľké a pásikavé. Aj tak netuším, či to bol menší sršník alebo veľká osa...výsledkom je červená horúca a svrbiaca opuchlina 110x160mm.

Keď boli dievky malé, a dačo ich uštiplo, dávala som im na to čo bolo poruke: kúsok rajčiny, či uhorky, šťavu z dostupného ovocia, a potom po príchode domov nejaký ten príslušný gel, a vždy to bolo ok. Vlani ma na jazere uštipla osa, vypýtala som si v bufete ľadové kocky, a výsledok bol že ani ten vpich nebol vidieť. teraz mi však bežné gély na uštipnutie hmyzom nepomáhajú, opuchlina miesto aby mizla, ešte rastie a otravuje viac a viac. ...urobilo sa vám také čosi? Čo ste si na to dávali a aj to zaberalo? Toto už sa mi prestáva páčiť.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

had a plaz našťastie nikdy, dúfam že nikdy ani nebude.

 

na štipnutie čudnými pásikavými turbolietajúcimi tvormi sa používal u nás ocot ... dokonca malú fľaštičku octu sme nosili aj na dovolenky ...

keď to neprejde, bude to miesto horúce, alebo sa bude zväčšovať, bude to potrebovať odborníka ... ten tvor mohol byť aj infikovaný, alebo to bol nejaký dosťahovaný exot z južných krajov, je ich tu stále viac.

 

raz veľmi dávno takto nepríjemne nabehlo na synovom krku tesne nad hranicou vlasov miesto po kliešťovi, bral na to ATB.

a raz dokonca po včele, tiež nasledoval lekár, a nejaká špeciálna mastička, už si nepamätám, čo to bolo. bolo to dávno.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tvor nemusel byt ani infikovany, jed hmyzu zavisi na pele co zozbiera, takze staci ze zrovna kvitne nejaka jedovata rastlina a aj stipnutie vcelou moze byt omnoho horsie (z vlastnej skusenosti).

Inak u nas sa tiez pouziva ocot a octanova mast.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

mohla tam prist aj nejaka chemikalia z postrekov; to prejde, neboj :-)

ja obycajne zle reagujem na uhryznutia od pavukov, kolko razy mam aj cez 5 cm cerveny opuch dva tyzdne

k tym postrekom - casta skusenost je, ze ovady v "cistom" prostredi nedorknutej prirody ustipnu a nic, ziadny opuch... inokedy rovnaky ovad v intenzivne obhospodarovanej polno-krajine narobi riadnu galibu

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

isla som nedavno vo vytahu a vsimla som si pri dveroch obrovsky hmyz..pridem blizsie a az som sa zlakla, na konci uzkeho tela mal dlhy bodak .. nikdy som taky hmyz nevidela...nieco ako seda pasikava osa, chude, dlhe, miestami sa podobalo na vazku...akoze fakt neviem .. a ten bodak, alebo co to bolo, brrr

 

Vilma, nebol to ovad? ich ustipnutie byva take bolavejsie, drazdivejsie

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Neviem ako sa ten bazmek volá, ale ak je to to, čo mám na mysli, tak to neštípe, ten bodák má na kladenie vajec do húseníc.

 

co to znamena obrovsky ?

 

Všetko čo je väčšie ako mäsiarka :D
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Mam pocit, ze lieta nejak mnoho hmyzu, ktory kedysi nelietal a dokonca roznych farebnych kombinacii. Tak mna postipe tu hned vsetko, co ma zaregistruje a komare obzvlast, kamoska mi odporucila na stipance mast z lekarne, nazov som zabudla, ale ten ocot sme tiez pouzivali :) Ja si vsak nedam povedat a vsetko si hned rozdriapem, no par rokov dozadu som na to moje skriabanie nepekne doplatila, dostala sa mi do rany infekcia a mala som vysoke horucky, noha fialovela a ja som skoncila na antibiotikach.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

nie, lumok to určite nebol...bolo to pruhované. Pár dní to bolo červené vyvýšené a ostro ohraničené miesto 16x12 cm (nie mm) či tak dajako, skúšala som aj cibuľový obklad na noc, nebola to práve úžasná aróma, ale aspoň to nesvrbelo. A potom sa to začalo zmenšovať, mala som tam 3 vpichy a po tom najväčšom ešte furt mám kráter asi 1,5mm priemer a vyzerá ako vyrážka z akné a mám drsnú kožu tam, kde to predtým bolo začervenalé. Musel to byť nejaký jed vpichnutý pod kožu. Dúfam, že sa mi tam nezačnú liahnuť nejaké krpaté hnusné potvory. ;)

Doll: Ovad tiež nie, a kúsnutie ovada dôverne poznám (nie je to prezývka môjho manžela ani nejakého ex-), ale na dedine som trávievala veľa času a kde sú kravy a pod, tam sú aj ovady...teda kravou nemyslím seba ani nikoho, naozajstne kraqvy, čo hovoria búúú!!! :) čo sa nás ovady naštípali a čo sme sa s nimi nasúťažili, kto z koho! Keď sme mali repelent, nebolo väčšej radosti, keď nás obletovali, ale nesadli si.

Skôr sa to podobalo tomu, čo opisuješ, že si videla.

 

 

Littlewitch, môžeš byť rada, že ešte máš obe nohy. Infekcia nie je sranda.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

hadam pred 15 rokmi moju vtedajsiu kolegynu postipala nejaka mala muska, mala z toho obrovsky opuchnuty flek na lytku a 3 dnovu PNku a celkove trvalo par tyzdnov, kym jej to celkom zmizlo

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

no, teda vase popisy su genialne...

pokusal som sa na zaklade indicii identifikovat to, co videla Doll a nie to, co postipalo Vilmu

Doll:

nieco ako seda pasikava osa, chude, dlhe, miestami sa podobalo na vazku, bodak bol na zadku, hmyz dlhy asi 4cm a hruby 0,6 cm

Vilma:

bolo to veľké a pásikavé. Aj tak netuším, či to bol menší sršník alebo veľká osa..

takze vobec neviem, ako Vilma prisla k nazoru, ze

nie, lumok to určite nebol...bolo to pruhované. & Skôr sa to podobalo tomu, čo opisuješ, že si videla.

ak vylucime lumka (ktory moze byt pasikavy), a vylucime vsetko velkosti cca 4 cm, co nema vzadu "bodak", t.j. rohac, kobylka, vazky a sidla, ... tak este ostava pilovka velka http://www.nahuby.sk/obrazok_detail.php?obrazok_id=123044

 

Vilmu najskor ustipla naozaj osa alebo srsen

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

v sobotu som videla také čosi lietať v záhrade...mohla by to byť aj tá pilovka, ale starý povedal, že je to sršeň.

No aspoň viem (snáď), čo to bolo.

Minulý rok ma osa štípla tam, kde noha stráca svoje poctivé meno...nuž, skoro som tú chuderu prisadla - tak som sa ani nemohla na ňu hnevať. Vtedy som si na to dala ľad a neostala mi nijaká stopa po žihadle. Ani to nijak zvlášť nesvrbelo a neotravovalo ma to.

Kobylku poznám veľmi dobre, tie sme kedysi chytali na roli tak, aby sme im neublížili, hryzadlá majú teda riadne, a potom sme ich pustili. Boli sme pyšné na to, že ich vieme chytiť tak, že ani oni nás nekúsnu a ani my im neublížime. Je to zaujímavý hmyz, aj teraz, keď náhodou také čosi vidím, tak to vo mne vyvoláva spomienky na detstvo. Dodnes však netuším, či to tými hryzadlami vie aj ublížiť, alebo to len tak straší útočníka.

Vážky a šidlá i šidielka lietajú popri našom Kanáli a nikdy ma žiadna nepoštípala a myslím, že ani nepoštípe. Pekný hmyz.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov