Skočiť na obsah

Potrebujeme tmu


Vilma Flinstonova

Odporúčané príspevky

Nadávno sa mi do ruky dostala brožúrka, kde o.i. sa píše niečo v zmysle:

základom nášho zdravia je zdravý spánok. V čase, keď sa vonku znižuje intenzita svetla (t.j. stimeva sa), začne byť človek ospalý a v dôsledku znižovania intenzity svetla sa začne tvoriť hormón melatonín vo zvýšenom množstve.

Takto to funguje v prirodzených podmienkach.

Lenže dnes máme modernú dobu s predlžovaním svetla pomocou umelého osvetlenia, aj vonku je všetko osvetlené. Aj to, čo by nemuselo. A ak je intenzita osvetlenia nad určitú mieru, dochádza k poruchám tvorby melatonínu, čoho následkom sú poruchy zdravého spánku, a môže dochádzať k nespavosti a chronickým poruchám spánku.

Čo sa deje s človekom, ak má problémy so spánkom, niektorí z vás veľmi dobre poznajú na vlastnej koži.

To ale nie je všetko.

Novšie výskumy ukázali, že dlhodobo pôsobiace svetlo v noci významne zvyšuje výskyt rakoviny, a pred nádormi sú bunky chránené práve melatonínom, ktorý je aj veľmi silným antioxidantom- a ktorý sa v tele tvorí iba potme.

Boli tam popísané aj iné zaujímavé veci, ale to už nie je o zdraví, tak možno zas v inej téme...

Dosť ma to zaujalo, v poslednej dobe som sa naozaj v noci budila, tak neviem, či to mám pripísať osvetleniu, alebo stresom.

Ako to vnímate vy?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Odpovedí 4
  • Vytvorené
  • Posledná odpoveď

Top prispievatelia v tejto téme

  • Vilma Flinstonova

    2

  • game

    1

  • Hellé

    1

  • Eiensama

    1

Najaktívnejšie dni

Top prispievatelia v tejto téme

aj stresom, aj osvetleniu.

alebo naopak ... keď je viac stresov, spíme nekľudnejšie, a svetlo vadí viac.

 

rozšírila by som to : ja by som pridala aj hluk. akýkoľvek. vystresovanému organizmu stačí akýkoľvek, rovnako, ako akékoľvek svetlo zvonka.

 

spacie masky a zátky do uší majú svoje opodstatnenie. ... a bez stresu tuším dnes už nejde nič, takže stále horšie spíme, a potrebuje k odpočinku tmu a ticho.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Toto, co si sem hodila, mi pride humorne z dovodu, ze presne takyto clanok som nie tak davno tlmocila :lol:

 

Inak, asi "jednoduche" riesenie na tento problem - odstahovat sa z mesta.

 

Ale tak vo vaznejsom tone... nijako to nevnimam, hoci je pravda, ze ked nie je vonku tma, zaspat nedokazem (co sa mi stava, ked ponocujem).

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ja stiahnem žalúzie, ked len o to ide, a ak je hluk, tak si strčím do uší štuple. Mám dvoje doma. Ale okrem vplyvov, ktoré tu spomínam. sú tu aj vplyvy na videnie starších ľudí, ktorí sú vonku, ak to svetlo svieti nesprávnym smerom, tj osvetľuje to, čo nie je treba, napr. ak pouličné osvetlenie žiari do všetkých smerov namiesto aby osvetľovalo ulicu. keby bolo osvetlené len to, čo má byť osvetlené, aj zrak by sa lepšie prispôsobil podmienkam...Vlastne toto som si všimla ani nie tak dávno, pamätám sa, že tak koncom zimy večer som šla z cvičenia a šla som skratkou cez priestor medzi naším domom a tým, kde je miestnosť, kde sa chodí cvičiť. Zboku tam veľmi silne prenikalo osvetlenie od Kauflandu a môžem povedať, že keď mi to tak svietilo do ksichtu, nevidela som poriadne na ten chodník. Musela som si zacloniť oči, aby som rozoznala, kde je ten chodníček, a kde už je tráva. Vtedy som si tak hovorila, že by bolo lepšie vidno, keby to svetlo svietilo inak a že aj keď ja dosť silné, moc mi teda k videniu nepomáha, a hľa, už je to tu. :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz

×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov