Skočiť na obsah

game

Odporúčané príspevky

O alternatívnej medicíne - aspoň čiastočne, tu už minimálne jednu tému máme, tému o Akupresúre /a čiasotočne akupunktúre/, ktoré k našej "západniarskej" nealternatívnej medicíne nepatrili, ale nadnes sa stávajú jej časom a pacientmi odobrenou súčasťou.

 

( ja používam akupresúru bežne - má založenú vlastnú tému http://forum.freespa...887-akupresura/ )

 

alternatívna medicína sa pomaly ale iste prepracováva k ľuďom, pacientom, ktorí hľadajú pomoc, a nenachádzajú ju v liekovej forme našej tradičnej medicíny, a k ľuďom, ktorý odjakživa viac inklinujú k domácej liečbe prastarými receptami, alebo k ľuďom, ktorí odmietajú zo zásady, z princípu liekovú formu ...

 

jednou cestou sa dostávame na akési rázcestie, dostáva sa k nám priveľa reklamy, priveľa nových "zaručených" liečebných metód, ktoré sa musíme naučiť naučiť prebrať, podeliť, posúdiť, odobriť ...

pripomenulo mi to včera čítanú reklamu na zaručený prípravok / neliekový/ proti vypadávaniu vlasov a plešatosti - na fotkách hlavy, ktoré dnes vo photoshope nie je problém vyrobiť za pár minút s vlasmi aj bez vlasov, ale odobrenie od Mgr. P.A, MuDR. M.P, ... veľmi dôveryhodné. ale zúfalec sa chytá aj slamky ... preto som tú reklamu pozrela aj ja, podrobne prečítala, a dala posúdiť jednej známej lekárničke, ktorá sa spýtala svojich známych kolegýň magistier ... už len inicály odobrujúcich odborníkov nie sú práve to, čo vzbudzuje dôveru.

 

wiki hovorí:

Alternatívna medicína je súbor liečebných metód, ktoré sú niektorými považované za alternatívu ku klasickej medicíne. Niektoré postupy alternatívnej medicíny prinášajú praktické výsledky a sú postupne preberané aj do klasickej medicíny.

k alternatívnej medicíne podľa nej patrí :

urinoterapia - počula som o nej rozprávať starých ľudí dávno pred tým, než sa stala známou v alternatívnej medicíne. spomínal ju jeden starý pán, v spomienkach na svoju babku - ten moč sa ale nie pil ... rozrezal si ako decko na niečom na dvore hlboko chodidlo, a babka mu nakázala okamžite to miesto na nohe očúrať. podľa jeho slov sa noha zahojila bez problémov. tomu je desne veľa rokov.

 

Akupresúra má vlastnú tému : http://forum.freespa...887-akupresura/

ako sa vám darí prijímať ALTERNATÍVNU MEDICÍNU ? čo ste vyskúšali ? čo sa osvedčilo ?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

K alternativnej medicine patri viac, nie prave doveryhodnych metod. Kamarat, vyuceny elektrikar zaraba na "diagnostickom pristroji" bicom. Na nete si urobil stranku s fotografiou, kde sedi v bielom plasti pri laptope, na ktorom je spusteny nejaky program s oscilacnymi krivkami a je z neho doktor. Diagnostikuje a bezbolestne vam vylieci vsetky choroby. Kaspirovskij je oproti nemu suvix.

 

Celkom dobru publikaciu na pochopenie suvislosti alternativnej mediciny napisal Prof. MUDr.Jíří Heřt DrSc. Je volne stiahnutelna tu:

 

http://www.sysifos.cz/files/Alternativni_medicina_Hert.pdf

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Game,

naozaj by som nedaval rovnitko: klasicka medicina = liekova forma.

Je pravda, ze lieky su ako najjednochsia forma zasahu v klasickej medicine dost vyuzivane. Ale ked si zlomis nohu, tak ti lekari nepredpisu lieky, ale daju ti ju do dlahy (pripadne narovnaju kosti, ak treba). A predpokladam, ze v tomto pripade by si ani k alternativnym formam liecenia zlomeniny velmi neutiekala ;)

 

Dolezite je rozlisovat medzi pofidernou reklamou a skutocnou medicinou. Napriklad ta kultura "bifidus esential" od Actimel je cisto reklamny nazov, bez nejakeho hlbsieho biologickeho vyznamu. Nie je az tak dolezite, ci sa jednu o liekovu formu alebo prastare recepty, obsah nemaju ani prazdne emotivne hesla ako "neliecime chorobu, ale liecime cloveka".

 

To co je naozaj dolezite je EXAKTNOST liecebnej metody, ktorej jadro spociva v poctivom vyhodnoteni ucinosti, t.j. poctu ludi, ktorych stav sa po aplikovani liecebnej metody zlepsil ku poctu ludi, ktori sa uzdravili bez nej (placebo, alebo samouzdravenie). Prave toto exaktne meranie skutocnej uspesnosti je v alternativnych smeroch velmi casto opomijane a nahradzaju ho rozne neracionalne marketingove tvrdenia, ako napr. o overenych starych liecebnych postupoch, o postupoch zalozenych na cistej prirode, o tom ze liecia cloveka a nie chorobu a podobne.

 

Na druhej strane treba povedat, ze ani klasicka medicina nebyva vzdy exaktna, ale predsa je len to trosku ina liga. Urcite do nej ale nepatria rozne marketingove nezmysly typu pripravkov proti plesateniu a "bifidus esential" v Actimeli...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

smiley,

to je logické.

nič neobmedzujem, nerovnítkujem, len som použila bežne zrozumiteľný zjednocujúci pojem. zlomená noha je dlaha. proti bolesti pri škaredo zlomenej nohe tabletka. pri výrone octan ... prípadne placebo, samozrejme, psychosomatika a jej taje sú stále nie celkom prebádané.

nejde o "liekovú formu" ako takú, to myslím vyplýva z kontextu, ale návštevu lekárov v zdravotníckych zariadeniach, v poliklinikách, nemocniciach, tých bežných, aké bežne od detstva poznáme - a jej alternatívu.

 

pojem "lieková forma" je pre ten úvod len zjednocujúci pojem, nič viac.

 

podstatná je pre túto tému "alternatíva" - o alternatívnych liečebných metódach a našich názoroch na alternatívnu medicínu ... prípadne skúsenostiach.

 

nakoniec si myslím, že dnes už má každý, opravujem, takmer každý, skúsenosť s nejakou alternatívou. akoukoľvek, od naprávačov po čínskych bankovačov, takmer každý / aj ja / pozná niekoho, kto absolvuje črevné sprchy viacmenej pravidelne,

kryokomory, kde človek zaplatí za to, že sa dáva dobrovoľne vymraziť ako hlbokozmrazené masko : ) ...

"soľnú jaskyňu" som naposledy pred pár dňami videla vypísanú na námestí na fasáde jedného meštianskeho domu v Senci, so šipkou na poschodie - "tu!" ...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Chcela by som ist k liecitelovi, netusim, o aky druh alternativnej liecby pojde, ale je to hodne znamy clovek, ktory svoje vysledky a postupy a vsetko konzultuje aj so znamimi lekarmi, tak uvidim...este som sa neodhodlala odpisat :innocent:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Game,

kludne si mozme nazvat klasicku medicinu liekovou formou, dolezite je, len aby sme vedeli o com hovorime.

 

Podla mna alternativna medicina tazi zo sucasneho stavu pristupu nasich lekarov a zdravotnickeho personalu k pacientovi, ktory je v nasich koncinach katastrofalny. Ludia radsej daju prednost niekomu, u koho sa citia byt respektovani a vnimani.

 

 

Ja budem asi ta vinimka bez praktickych skusenosti, co zatial stretol z lekarom prakticky len na preventivnych prehiadkach. Takze mozem len teoretizovat. ;) Pre mna je hranicou poctivost a preciznost, z akou sa vyhodnocuje uspenost liecebnej metody. Pokial je hmlista, tak rychlo od nej prec, nezavisle od toho, ci mi ju doporucil lekar na poliklinike, alebo ludovy liecitel.

 

Z tohto pohladu si viem predstavit akupresuru a akupunkturu, ze sa moze casom integrovat do beznych liecebnych metod.

Takisto moc zdraveho cloveka je neinfecna, so slabym antiseptickym ucinkom, takze rane by mohla teoreticky pomoct - samozrjme pokial je po ruke ucinejsia chemicka desinfekcia, tak by som sa neutiekal k takymto extremom.

Podobne to asi bude s crevnymi sprchami - cloveku skor pomozu ako uskodia, ale je tam brutalny nepomer medzi neprijemnostou celkovej procedury a tym, kolko v konecnom dosledku pomoze.

Kryoterapia je nova modna vlna, tam by ma naozaj zaujimalo, ci ma aj preukazanu zodpovedajucu ucinnsot, alebo je to len marketingovy tah na nase penazenky.

 

BTW: Neviete, ako to teraz je? Su liecitelia (nevustudovani lekari) trestne zodpovedni za to, ked ublizia nespravnym liecenim svojmu pacientovi, alebo este stale je to beztrestne?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

práve som sa dozvedel že si pomocou alternatívnej medicíny možno privodiť rakovinu

http://osel.cz/index.php?clanek=6219

niektoré z "alternatívnych medikamentov", totiž v sebe obsahujú poriadnu dávku toxínov

a nie je to nič umelé, tie rastliny si to vytvorili práve na obranu pred "obžieraním"

Z výzkumu ale vyplývá, že kromě neduhů nás zbavuje i „duhů“, neboť rostlina obsahuje látku silně karcinogenní.

..

Výsledky laboratorních pokusů s kyselinou aristolochovou musí vyděsit každého toxikologa. Kyselina nejenže je toxická, ale je i genotoxická. To znamená, že se váže na lidskou DNA a tím některé geny vyřadí z provozu. Průšvih je v tom, že jde zrovna o ty, které není radno vypínat. Dokládá to čtyřikrát větší výskyt jinak řídce se vyskytujících nádorů močového ústrojí u těch, kteří si léčbu podražcem oblibují.

..

Tchajwanci, kteří nedají na alternativní bylinkovou léčbu dopustit, mají hodně rakovin i jinde, nejen v ledvinách.

..

Kyselinu aristolochovou si rostliny netvoří z plezíru a ti chytřejší tvorové se takto vyzbrojeným rostlinám obloukem vyhýbají. Jen my si myslíme, že když jde o tradici, bylinky a přírodní látku, že nám může přinést dobro a podražce užíváme i když nám nechutnají. Není vinou rostliny, že pak s námi jedná jako s každým jiným kdo jí okusuje.

..

i v našich končinách není vyřazení ledvin z provozu toxinem léčivky neznámým pojmem, jen tomu říkáme balkánská endemická nefropatie. Poprvé byla popsána v roce 1956. Týká se venkovanů a farmářů v Bosně, Hercegovině, Bulharsku, Chorvatsku, Rumunsku a Srbsku. Dříve byla na vině mouka, do níž se z nouze mlelo kde co, i semena plevelů, jako je podražec křovištní (Aristolochia clematitis). Dnes už nejde o dílo hladu, ale víry v pověry a hloupost. A ta, jak tvrdí skeptikové, je věčná.

holt keď je niečo "zelené" a "eko".. tak je to fajn, aj keď to spôsobuje mutácie a rakovinu

nemala by tá rakovina dostať nový názov "zelená-eko rakovina"?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

máte zdravotní problém?

 

 

dobrý den naše společnost se zabívá přírodními výrobky ktere vám mužou pomoci s vašima problemi co se týká zdravý.

Např.známá něla problém s vylučováním a co par dnech užívání tablet bylo po problému a říkala že se cití mnohem lépe.

Napište mi co vás trápí,pomohu vám stím.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

dobrý den naše společnost se zabívá přírodními výrobky ktere vám mužou pomoci s vašima problemi co se týká zdravý.

Např.známá něla problém s vylučováním a co par dnech užívání tablet bylo po problému a říkala že se cití mnohem lépe.

Napište mi co vás trápí,pomohu vám stím.

 

Ráno som mala problém vstať z postele, ale už som čulá. :D :smile3:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

hm..zlozenie Ok gelu aloe, kafr, pupava, šafrán, kurkuma, hořec, heřmánek, jalovec, manna, máta, myrha, reveň, senna, šalvěj, kozlík

 

a ty si davas do oka gafor??masochista?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

na zanet spojivek je dobry OK gel a stoji 420 kč

 

No ono ani tak nejde o to, ci "je dobry" na zanet, ako skor je ucinejsi ako klasicke pripravky - ak je teda vobec nejako ucinny proti zapalu...
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

cez mail mi došla jedna stránka na alternatívnu liečbu ... neviem, či to nazvať alternatívou, či ľudovým liečiteľstvom, ale je to v každom prípade na výber, akási alternatíva. z ľudového liečiteľstva vieme, že med a cesnak sú využívané veľmi.

o znižovaní krvného tlaku konzumáciou cesnaku sa spievajú ódy, a cesnak na zapálený krk mám odskúšaný nie raz, s úspechom.

med ukľudní, jablčný ocot a voda pomáhajú pri trávení a prečistení, to vie každá babka.

 

zázračný elixír cesnaku, medu a octa lieči rakovinu, astmu, popáleniny - zmes na popáleniny je zaujímavá: treba ju pripravovať tri dni. bežné domáce popáleniny od žehličky, od rúry, od pary z neopatrne otvoreného hrnca v rúre, vyprsknutie oleja - sa do troch dní začínajú liečiť samé. veľké popáleniny asi bez okamžitej pomoci nezvládne nikto ... ovšem má to logiku - na čerstvú ranu vkladať octový- cesnakový mix by asi bolelo. tá artritída vyzerá rozhodne zaujímavo ... : )

 

takto to vyzerá:

ASTMA Uvařte dva stroužky česneku a přidejte čajovou lžičku jablečného octa pár kapek medu. Užívejte každé ráno nalačno a okamžitě se vám při

dýchání uleví.

VYSOKÝ TLAK Vysoký tlak se dá úspěšně snížit pravidelnou konzumací vývaru dvou šálků vody, 16 česnekových stroužků a dvou polévkových lžic octa a

medu. Tuto směs vaříme na mírném ohni půl hodiny, vychlaďte ji a užívejte po dvou lžičkách třikrát denně. Tato léčba se s velký úspěchem praktikuje v Indii už celá staletí a zabírá i na bolesti v prsou a motolici hlavy.

CHOLESTEROL Hladina cholesterolu podle výzkumu klesá, kdykoli jíte česnek. Jedna studie , publikovaná v anglickém lékařském časopise Lancet ukazuje, že

za tři hodiny po požití 50 gramů česneku se 150 gramy másla se průměrně sníží hladina cholesterolu ze 237,4 na 221,4. To znamená,že se nebezpečný do pad tučných jídel dá zmírnit tím, že se k nim přidá česnek. Když se česnek smísí s medem a octem, jeho účinky se ještě zvýší. Chcete-li si snížit hladinu cholesterolu v krvi, snězte každý den nakrájený česnek s přílohou octa a medu, nebo si umíchejte nápoj z horkého octa, poloviny lžičky utřeného česneku a tří lžiček medu , a pijte ho každé ráno předsnídaní.

RAKOVINA Vědci už dávno zjistili, že chemické složení česneku znemožňuje rakovinné bujení. Podle výzkumníků v Národním institutu boje proti rakovině a Univerzity v Texasu při nemocnici M. D. Andersond , jezení česneku vyloučí, že dostanete rakovinu žaludku i jiných vnitřních orgánů. Chcete-li protirakovinný účinek česneku ještě umocnit,jezte ho každý den nakrájený v medu a octu.

POPÁLENINY Naložte dva tucty stroužků česneku do 1 1/2 šálku octa na tři dny. Aby se popáleniny zahojily, nechte česnek změknout v šálku ze čtvrtiny naplněném octem a přidejte půl lžičky medu. Tekutinu vychlaďte a promíchejte v mixéru. Potom jednoduše potírejte popálenou oblast třikrát denně, aby se zmírnila bolest a nevytvořila se velká jizva.

ARTRITIDA Prostá směs česneku, octa a medu vás může úplně zbavit bolestí způsobených artritidou a revmatismem. Oloupané stroužky ze dvou velkých hlaviček česneku ponořte na 5 minut do horkého octa. Namočte tlustou ponožku do vařící vody, pak ji vyždímejte. Naplňte konec ponožky kaší z česneku, octa a čajové lžičky medu a každé ráno s ní potírejte bolestivá místa. Vnitřní bolesti utiší sklenice horké vody se lžičkou octa, medu a čtvrtinou lžičky rozmixovaného česneku před spaním. Klouby a svaly vás už trápit nebudou.

OMRZLINY Omrzliny ošetřujte rozkrojeným česnekem a pak místa potřete směsí napůl z medu a octa. http://janoch.borec.cz/

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

to by nevadilo, len nech je poctivý našský, stredoerurópsky, silný, štipľavý, fialkastý, slovensko - česko - maďarský ... nie ten síce modelovo krásny, ale bez chuti naducaný čínsky ... tam radšej zostanem pri iných alternatívach ... :innocent:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

s tými argumentami nejde nestotožniť sa, pretože to nie sú argumenty ako také, len dokopy pozametané kdečo, čo našiel autor po šuflíkoch, keď upratoval ... bez toho, aby som sa ho chcela dotknúť ...

zasa sa tu vylieva s vaničkou aj dieťa

 

hlavne ten záver článku je pôsobivý, kto nadobro verí propagácii a reklamám o spokojnosti xy a yz a neviemkoho aj s fotkami, ktoré keď človek prehrabne, sú ukradnuté z netu z úplne iných stránok zvyčajne ... proste kto tomu chce veriť, veriť bude aj po tomto článku - jediný predajca, jediná lekárka mudr xyz, alebo Dr. P.B. odobruje, výpovede liečených a vyliečených, exkluzívny starobylý znovuobjavený produkt tibetských hôr ... mimochodom, echinacea je liečivá : ), či je liečivá ako homeopatikum, neviem. mne ju pre x rokmi odporučila ako homeopatikum odborná lekárka. účinky som nezbadala žiadne, ale tie neprichádzali ani po kilách skutočných liekových foriem, skutočných tabletiek ... :)

 

ono totiž šupnúť pod jeden klobúk od homeopatík po tisícročnú akupunktúru a zázračné mumio a neviem čo všetko je zasa len trochu z cesty, nakoniec priťapnúť pozor, reklama na všelieky a zázraky, neveriť ! :)

zaujímavé, že nespomína akupresurúru, možno len zabudol :) akupresúra ako "tlaková forma akupunktúry dokázateľne pomáha, je po ruke a denne ju používajú ľudia aj bez toho aby vedeli, že to robia.

mno ... chcem vlastne povedať, že keď niekto bezvýhradne verí pofidérnym reklamám zázrakov na zadných stranách časopisov, či úchvatne vychytených knihách o novodobých zázrakoch zabudnutej prastarej medicíny, či prevratnej metóde doktora A.B., bude tomu veriť, kým neprecitne, alebo neumrie, alebo si to neoverí, alebo niečo nakoniec predsa len nezapôsobí ako placebo - čo síce v zázračnej firme vyjde drahšie, ale je to ten lepší prípad ... s placebom pracuje aj "lieková" medicína ...

vlastne tie alternatívy sú aj masáže, aj bankovanie, aj aromaterapia, aj kdejaké podomové soľné jaskyne ... človek hľadajúci úľavu siahne po bársčom.

hm ... dokonca v našej domácnosti sa už nejakých dvadsať rokov povaľuje jeden cosmodisk ... tak v krabici, ako došiel ... okamžité riešenie zúfalej situácie, aj keď bolo jasné, že je to nanič. človek občas zblbne. :innocent:

a naučí sa vyberať či overovať medzi senzačnými zázrakmi, skôr neskôr, ale nie všetky alternatívy by som len tak odpísala šmahom ruky ... :)

 

z toho hľadiska je ten článok slabý, pôvodná kniha môže byť podnetná, že upozorní nováčikov, ale zúfalých ľudí neodradí, a dokonca ani rozumu nenaleje, a alternatívy nie sú len zázraky kdejaký slim na chudnutie, či zázrak na padanie vlasov -

/ jednu reklamu na zabránenie alopecii / zázračný liek / som si overovala aj ja - s výpoveďami vyliečených, s prekrásnymi a desivými fotkami , všetko s tajomnými iniciálami, dokonca Pharm. Dr. B.P. to potvrdzovala ako úplnú a najistejšiu metódu, ako človeku znovu narastie na vyplienených miestach hriva ...

už len to potvrdenie pod iniciálami bolo pochybné, ale stránka premakaná, a dala som ju overiť jednej známej lekárničke ... dámy magistry sa poradili, a vyšla z toho predražená možno tinktúra z nejakej rastliny, ale to nie je isté, lebo účinná látka tam bola dosť zakamuflovaná ... a odradilo ich hlavne to meno schované za iniciálami, a že objednávali zatiaľ jednu sadu pre jedného klienta, ktorý to chcel vyskúšať, spätnú väzbu nemali ... takže overené z každej strany, práve preto, lebo poučenie z vývoja znie : podobné reklamy s rezervou! /

ale nedivím sa, keď to niekto objedná a skúsi ... čo človek nespraví, aby mu na hlave čosi zostalo ... :)

 

mimochodom počul tu niekto o devitalizácii ?

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Hmm, tak ano, argumenty tam nie su prakticky ziadne a aj tie tvrdenia miestami krivaju, treba si z nich vyberat to hodnotne.

Clanok skor poskytuje zaujimave podnety na zamyslenie.

Takze odvolavam, co som odvolal.

:smilieee:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 mesiacmi...

MMS

 

Zdravím. Neviem či niekto počul o MMS, ale mám ho doma už asi 3 roky a môže len doporučovať, lebo mne výrazne pomohol so sennou nádchou, vyrážkami s tým spojenými, chrípkou a nachladnutím. Iné choroby nemám. Aha a zabudol som, cítim sa po ňom lepšie. A to je podstatné. Ak má niekto nejakú skúsenosť s týmto produktom tak nech napíše. Kolegyni pomohol s cystou. Najnovšie video je z apríla 2012 z konferencie v Prahe:

 

http://www.youtube.com/watch?v=sxT30RVfQFk&feature=youtu.be

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

MMS ...

chlordioxid a školenie, pripomína novú podobu herbalife ... a tv kazateľov

...nechcem mu zmenšovať hodnotu v očiach veriacich, ale keď niečo lieči aj sennú nádchu, aj vyrážku, aj rakovinu, to je na Nobelovu cenu za záchranu ľudstva ...

lieči aj alopéciu a zdeformované chrbtice ? asi ano ...

aj na Herbalife som počula prisahať, že pomohol, od ženy, ktorá mala veľmi veľké problémy, v pohode, ale bola široko ďaleko jediná - zázračný všeliek to nie je ... ani MMS nebude, tá sprofanovaná forma prezentácie nie je šťastné riešenie, ale iste, kupca si nájde všetko, beznádejní kupujú nádej :(

 

ale možno sa mýlim, a vyrieši bolesti celého amerického aj slovenského zdravotníctva, už to je niečo ...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

MMS všeliek nie je ani náhodou. A ani sa k nemu nepribližuje. Mám ho doma tri roky a pomohol mi viď. predchadzajuci príspevok. Neveríte a to je v poriadku. Vidím , že sa to tu dosť maže.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov